Avand in vedere conditiile meteo care prevad pentru perioada urmatoare temperaturi foarte ridicate, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor reaminteste proprietarilor si detinatorilor de animale ca au obligatia de a respecta anumite masuri specifice care sa asigure protectia si bunastarea animalelor si sa evite aparitia stresului termic.
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) colaboreaza cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si in anul 2023, in campania europeana de sprijinire a luptei impotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF).
Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA informeaza ca in data de 02.11.2022 mai sunt active 47 de focare PPA, dintre care 44 de focare la nivelul gospodariilor populatiei si 3 focare la nivelul exploatatiilor comerciale, dupa cum urmeza:
Robotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti.
PPA este o boala devastatoare care afecteaza porcii domestici si salbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca perturbari socio-economice in multe tari. Uniunea Europeana (UE) este cel mai mare exportator de porcine si produse de porc din intreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai importante activitati economice din sectorul agricol din Europa.
Ingrasarea timpurie se numeste astfel fiindca incepe la o varsta mica a porcilor, la un timp destul de scurt dupa intarcare. Acest sistem se mai cunoaste si si sub numele de ingrasare rapida, sau ingrasare pentru carne, deoarece porcii supusi acestui fel de ingrasare ating greutatea de sacrificare intr-un interval de timp scurt si produsul principal obtinut in urma sacrificarii lor este carnea cu putina grasime.
Cunoscand importanta furajarii in cresterea porcinelor, facem o sinteza asupra unor aspecte legate de alimentatia porcinelor si cu unele referiri in utilizarea nutreturilor combinate. Ponderea de peste 65% a costurilor in producerea carnii de porc reprezinta contravaloarea hranei, in deosebi in varianta utilizarii nutreturilor combinate furnizate de fabrici specializate sau a celor realizate in ferme, din cereale macinate, cu adaos de concentrate proteino-vitamino-minerale.
Proprietarii de animale si pasari trebuie sa cunoasca un element esential si anume, ca sanatatea animalelor presupune bunastarea acestora, respectiv, un anumit confort biologic, fara de care nu este posibila exprimarea integrala a vitalitatii, inclusiv a comportamentului natural, adecvat schimbarilor ce intervin in mediul de viata.
Zoonozele sunt boli produse de numerosi agenti patogeni ai animalelor, ce se pot transmite de la animale la om, dar si invers. Un rol important pentru prevenirea si combaterea zoonozelor le revine medicilor veterinari, autoritatilor, crescatorilor de animale si nu in ultimul rand populatiei, prin implementarea masurilor de profilaxie, de proceduri si mecanisme tehnologice specifice care sa asigure ca riscul contaminarii este redus la minim.
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor isi intensifica eforturile pentru a opri raspandirea pestei porcine africane in Europa, prin extinderea campaniei #StopASF in alte noua tari. In vara anului 2020, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, a lansat in sud-estul Europei, o campanie majora care sa creasca gradul de constientizare pentru aceasta boala a porcilor.
Ca urmare a informatiilor eronate aparute in presa, avand ca scop denaturarea situatiei reale, precizam urmatoarele: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) NU interzice si NU limiteaza cresterea porcinelor in gospodariile populatiei din Romania.
Tenorul Vlad Mirita si antreprenorul Dan Cirstea lanseaza un nou proiect, ferma de animale Mosia Chindia. Aceasta este prima ferma din Romania unde mai multe specii de animale sunt "Crescute prin Pasunare". Astfel, ferma are in plan ca, in urmatorii 10 ani, sa contribuie pentru ca un milion de familii sa aiba acces la carne provenita de la animale crescute prin pasunare, probabil cel mai natural mod de crestere a animalelor.
Pregatirea scroafelor gestante pentru fatare trebuie sa inceapa cam din luna a 3-a de gestatie, cand fetusii au o crestere mai intensa, dezvoltand scheletul si organele, necesitand mai multa hrana pe care o iau din sangele scroafei mame. In ultimele 10 zile dinaintea fatarii, scroafele devin foarte greoaie, deoarece purceii ajung aproape la greutatea pe care o au la data nasterii.
Contextul actual al evolutiei pestei porcine africane (PPA) in Romania impune urgent luarea de masuri mai riguroase pentru combaterea acestei boli. Pierderile economice generate de evolutia PPA sunt extrem de mari, numai sumele pentru acordarea de despagubirilor se ridica la aproape 50 de milioane de euro anual, la care se adauga si dezechilibrarea balantei comerciale datorita blocarii comertului cu porci si produse din carne pe piata europeana sau la export.
In situatia conditiilor meteorologice cu temperaturi ridicate peste media specifica zonei geografice, cu avertizare "cod portocaliu" sau "cod rosu", pentru asigurarea statusului de sanatate a efectivelor de animale, personalul din reteaua sanitara veterinara atentioneaza operatorii economici care detin exploatatii cu animale si pasari, sau taberele de vara pentru animale, ca au urmatoarele obligatii:
Fenomenele meteorologice extreme (ploi torentiale, furtuni, caderi de grindina) pot provoca inundatii in diferite zone ale tarii. Aceste fenomene pot afecta sanatatea animalelor, prin declansarea de afectiuni specifice intemperiilor sau boli transmisibile. Medicii veterinari avertizeaza crescatorii de animale, precum si autoritatiile locale cu privire la obligatia de implementa masuri de profilaxie generala/specifica si de ecarisare a teritoriului pentru prevenirea si limitarea posibilelor imbolnaviri la animale, sau boli cu transmisibilitate de la animale la oameni.
Ingrijirea purceilor sugari si a scroafelor care alapteaza prezinta o importanta deosebita pentru obtinerea unor rezultate bune in crescatoriile de porci. In crescatoriile care livreaza material de prasila, purceii nou-nascuti se cantaresc individual si se marcheaza cu numar pe ureche imediat dupa fatare, dupa care se inscriu in registrul de crestere a purceilor. Tot acum se face si taierea coltilor la purcei, pentru ca sa nu raneasca sfarcurile scroafei-mame in timpul alaptarii.
Dezinfectia reprezinta un complex de operatiuni de baza in complexul masurilor de prevenire si combatere a bolilor infectioase la animale, prin care se urmareste distrugerea microorganismelor patogene sau nepatogene de pe orice suprafete (inclusiv tegumente). Din punct de vedere al scopului urmarit, dezinfectia poate fi profilactica sau de necesitate (in combaterea unor boli) care este la randul ei curenta si finala.
Un proiect de cercetare finantat de EFSA si implementat, in calitate de coordonator, de USAMV Cluj-Napoca, in colaborare cu IDSA si ANSVSA, si-a relevat rezultatele, dupa studiile efectuate timp de 11 luni, in perioada martie 2020-ianuarie 2021. Specialistii precizeaza ca descoperirea majora a acestor studii este ca anumite specii de insecte hematofage, recoltate din focare de Pesta Porcina Africana, se hranesc pe porci, astfel ca in corpul lor se gaseste material genetic al virusului PPA. Peste 70% din insectele hematofage recoltate in ferme comerciale cu PPA declarata contineau ADN-ul viral, conform sursei citate.
Acest material informativ se adreseaza crescatorilor de porcine din gospodarii, transportatorilor de animale, vanatorilor si consumatorilor. Campanie de constientizare in randul populatiei asupra pericolului raspandirii Pestei Porcine Africane este realizata de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, in eforturile sale de a limita efectele evolutiei acestei boli in Romania, in colaborare cu Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor.
Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania - APCPR saluta publicarea in transparenta decizionala a proiectului de OUG pentru aprobarea Planului de masuri de urgenta pentru supravegherea, prevenirea si controlul pestei porcine africane in Romania si pentru modificarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006.
Focarul de pesta porcina africana de la ferma din localitatea Macea, apartinand societatii C.A.I. Curtici a fost confirmat in data de 05.03.2021. Exploatatia in care a fost depistat virusul are un efectiv de 20.000 de capete.
Din totalul cheltuielilor de productie a carnii de porc ponderea cea mai mare revine furajarii reprezentand cca 65-80% din pretul de cost al carnii. De aici rezulta atentia deosebita ce trebuie acordata acestui aspect, in privinta utilizarii la maximum de eficienta a furajului, atat pentru nevoile fiziologice ale organismului cat si pentru producerea sporului de carne.
Avand in vedere ca starea de sanatate a animalelor reprezinta o conditie esentiala pentru realizarea unui spor de efective si implicit de produse animaliere scontate cantitativ si calitativ, se impun responsabilitati si obligatii din partea crescatorilor de animale, a asociatiilor de profil, a autoritatiilor locale, precum si a serviciilor sanitare veterinare. Rentabilitatea cresterii animalelor este conditionata in primul rand de modul in care crescatorii de animale respecta legislatia privind conditiile de bunastare, normele privind miscarea animalelor, precum si normele de protectie sanitara veterinara.
Pe fondul avertizarilor meteorologice de fenomene severe (temperaturi deosebit de scazute, vant puternic si caderi masive de zapada), Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA recomanda crescatorilor de animale, transportatorilor de animale vii si administratiilor locale urmatoarele masuri:
Este o boala extren de contagioasa afectand toate speciile de mamifere copitate (rumegatoarele paricopitate, suine, sobolani, arici) cu raspandire in intreaga lume. Este produsa de un virus din grupa Picorna avand mai multe subtipuri imunologice ceea ce face duficila clasificarea lor si imunizarea prin vaccinuri specifice.
Conditiile meteorologice au fost variabile in intreaga Europa de-a lungul sezonului agricol 2020 si au avut un impact direct asupra prezentei mucegaiurilor si micotoxinelor specifice in diferite regiuni. Micotoxinele sunt produse de anumite specii de mucegaiuri si sunt o preocupare pentru crescatorii de animale din cauza capacitatii lor de a influenta negartiv calitatea furajelor si ulterior, sanatatea si performanta animalelor.
Conform obiceiului traditional specific poporului roman, in perioada premergatoare Sarbatorilor de Iarna, populatia care locuieste la tara sau in zonele marginase ale oraselor, sacrifica porcul crescut in gospodarie, sau achizitionat de la alti crescatori, pentru a-si asigura carnea si preparatele din carne rezultate, necesare in familia respectiva. Pentru ca aceasta traditie sa-si continue cursul in cadrul legal, atentionam crescatorii de porcine, comerciantii de carne de porc si pe consumatorii de astfel de produse, ca au obligatia sa respecte normele sanitare veterinare prevazute in legislatia nationala.
Babesioza este o sporozooza cu evolutie acuta si cronica, urmata de o faza latenta de lunga durata, produsa de specii de Babesia, transmisibile prin mai multe specii de capuse. Forma acuta se manifesta printr-o tetrada clinica ce consta in febra, anemie, icter (ingalbenirea pielii) si hemoglobinurie. In tara noastra, babesioza porcilor nu este semnalata, dar existand capuse transmitatoare, ea poate apare.
Astazi, 20 noiembrie 2019, la initiativa MADR a avut loc o intalnire de lucru privind problemele din sectorul cresterii suinelor. Principalele subiecte dezbatute au vizat prevederile Ordinului MADR nr. 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor si a tipurilor de exploatatii de suine pe teritoriul Romaniei, situatia evolutiei Pestei Porcine Africane (PPA) pe teritoriul Romaniei, proiectul de Ordin al ANSVSA pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de biosecuritate in exploatatiile de suine.
Roxell investeste in continuare in Romania. Aceasta tara din sud-estul Europei este una dintre cele mai mari piete din regiunea sa. Aici exista mult potential, din trei motive principale: marimea tarii, cei 20 de milioane de locuitori ai acesteia si statutul de Stat Membru al UE. De asemenea, ne bucuram sa vedem ca unele afaceri de familie s-au dezvoltat in organizatii mai mari pentru cresterea pasarilor.
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, prin Facultatea de Medicina Veterinara, si in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Cluj-Napoca organizeaza, intre 26-30 august 2019, cea de-a 15 Conferinta Internationala de Trichineloza. Romania a devenit gazda a conferintei, care se desfasoara din patru in patru ani, dupa o competitie de dosare cu Polonia si Argentina.
Consiliul pentru Agricultura si Pescuit a adoptat ieri un set de concluzii privind „biosecuritatea: un concept general cu o abordare unitara”. Presedintia romana a ales biosecuritatea drept subiect prioritar pentru discutiile din domeniul veterinar desfasurate pe parcursul mandatului sau. Aceasta a organizat discutii aprofundate la nivelul sefilor serviciilor veterinare din statele membre, precum si o „conferinta la nivel inalt privind bolile transfrontaliere la animale”, care a avut loc la 10 iunie 2019 la Bucuresti.
La specia suine, ca de altfel si la alte specii, o nutritie rationala trebuie sa fie diferentiata tinand cont de particularitatile fioziologice legate de sex, varsta si productie, precum si de raportul de substante nutritive necesare asigurarii functiilor vitale si nivelelor de productie pentru fiecare categorie.
Sarcoptoza este o zoonoza cutanata grava, extrem de contagioasa, cu evolutie acuta sau cronica, ce afecteaza porcii indiferent de sistemul de crestere. Se manifestata clinic prin prurit intens, vezicule, apoi pustule, depilatii, dermatita, hiper si paracheratoza cu slabire, produsa de sarcoptes-scabiei, varietatea suis. Boala este raspandita in toate tarile lumii, intalnindu-se frecvent si in tara noastra, unde are implicatii economice deosebite datorita slabirii porcilor, incetinirii cresterii tineretului, consumului mare de furaje pentru unitatea de spor si moartea in cazul evolutiilor grave.
Rasele de animale autohtone au un potential de productie scazut, dar se remarca prin grad mare de adaptare la conditiile de exploatare in sistem extensiv si semi-intensiv, precum si prin rezistenta mare la boli. Pachetul 8 din Masura 10 de agro-mediu si clima are scopul scopul de a incuraja cresterea animalelor din rase locale cu risc de abandon, prin sustinerea crescatori de animale din aceste rase.
Confirmarea si evolutia in anul 2018 dar si in acest an a Pestei Porcine Africane la un numar insemnat de porci domestici crescuti in exploatatii nonprofesionale ale gospodariilor populatiei, impune avertizarea din nou a institutiilor implicate si a publicului larg cu privire la evolutia acestei boli si a masurilor de prevenire si combatere ce se impun atat pe teritoriul judetean cat si national.
Aceasta rasa din regiunea Mediteranei are o culoare a parului care variaza de la gri la negru si o viteza de crestere redusa. Porcii sunt activi, au picioare subtiri si aspect suplu si sunt scunzi. Rasa s-a adaptat perfect la viata pe pasune si pe terenuri ce pot fi inclinate. Porcii din aceasta rasa au o robustete remarcabila si capacitatea de a suporta variatii climatice si alimentare mari si de a acumula rapid rezerve lipidice atunci cand alimentatia este abundenta.
Tricofitia purceilor este o dermatomicoza cu caracter enzootic, cunoscuta cu denumirea populara de "pecingine". Este contagioasa, cu evolutie sporadica, manifestata prin dermatoza eritemo-crutoasa, pustule, dermatita si hipercheratoza. Boala este produsa de Trichophyton mentagrophytes si este semnalata pe toate continentele, aparand in special la porcii intretinuti in conditii neigienice, subnutriti, asupra carora intervin o serie de factori stresanti.
Acest grup de nereusite in reproductie apar ca urmare a dezvoltarii embrionare sau fetale anormale in conditiile in care gestatia nu este intrerupta. Cunoasterea modului in care diferiti factori pot afecta dezvoltarea produsilor este necesara pentru a identifica si corecta eventualele greseli.
In data de 28.01.2018 a fost confirmata prezenta virusul pestei porcine africane la porcii din gospodarii din judetele Timis si Arad. In cazul judetului Timis prezenta viruslui PPA a fost confimata intr-o gospodarile din localitatea Belint, in timp ce in judetul Arad confirmarea virusului s-a facut intr-o gospodarie din orasul Arad.
Este o parazitoza intestinala ce afecteaza purceii si tineretul suin, manifestata prin sindromul diareic, evoluand asimptomatic la adulti, determinata de flagelati din genul Trichomonas. Uneori neglijata, fara a i se acorda importanta patogenica reala, aceasta flagelatoza izbucneste adeseori asociata altor afectiuni intestinale cauzate de germeni oportunisti.
MADR informeaza ca a primit de la Comisia Europeana decizia de aprobare a contributiei Uniunii Europene pentru masurile de urgenta de combatere a pestei porcine africane din Romania din anul 2018 (Nr. SANTE/EM/AH/2018/ASF/RO). Prin aceasta decizie i se acorda Romaniei un grant in valoare de 34.278.750,00 Euro, reprezentand 75% din costurile eligibile pe care Romania le-a angajat pentru masurile de urgenta de combatere a pestei porcine africane, incepand cu 2018.
Cresterea tineretului porcin intarcat se poate realiza in sectoare specializate denumite "crese" sau alte tipuri de adaposturi sau boxe, in functie de numarul de animale si specializarea fermei. Pentru sistemul intensiv, care presupune si un numar mare de animale, se recomanda un sector specializat de cresa. Adaposturile din acest sector trebuie sa asigure conditiile optime de dezvoltare a tineretului porcin dupa intarcare (microclimat, sistem de furajare, sistem de evacuare a dejectiilor, etc.) cu un volum mic de munca manuala.
Sectorul cresterii animalelor din UE reprezinta 45 % din totalul activitatii agricole din Uniune, genereaza o productie in valoare de 168 de miliarde de euro anual. Un nou raport publicat de Curtea de Conturi Europeana, arata ca, desi actiunile UE vizand imbunatatirea bunastarii animalelor au avut succes (modul in care ar trebui transportate si sacrificate animalele, precum si orientari privind bunastarea porcinelor), continua sa existe unele deficiente in ceea ce priveste animalele de ferma.
In data de 2 octombrie 2018, in judetul Bihor, a inceput actiunea de introducere a purceilor santinela, in exploatatiile in care au fost neutralizati porcii, ca urmare a depistarii virusului Pestei Porcine Africane (PPA). Actiunea a fost realizata dupa ce exploatatiile au fost supuse operatiunilor de curatare mecanica, spalare si dezinfectie.
Pregatirea pentru monta scroafelor multipare imbraca aspecte diferite in functie de sistemul intarcarii purceilor (varsta de intarcare), de starea de intretinere in care se afla scroafele si de intensitatea folosirii la reproductie a acestora. Perioada de timp necesara pentru realizarea unei stari de intretinere corespunzatoare pentru monta este conditionata de starea de intretinere in care se afla scroafa dupa intarcarea purceilor.
Pesta porcina africana este extrem de contagioasa si mortala pentru mistreti si porci domestici. Porcii isi pierd pofta de mancare, au urechile si coada lasate in jos si se pot observa pete rosii in jurul urechilor si pe abdomen. Stare generala este proasta, cu febra puternica, boala avand o evolutie mortala in 2 pana la 10 zile.
Pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de porci din rasele Bazna si/sau Mangalita a fost luata decizia ca aceasta schema sa fie permanent deschisa pentru inscriere, luand in considerare faptul ca, pe parcursul Programului crescatorii pot deveni furnizori, iar in consecinta, prin proiect se creeaza cadrul juridic pentru o astfel de inscriere.
Avand in vedere ca starea de sanatate a animalelor reprezinta o conditie esentiala pentru realizarea unui spor de efective si productie, se impun responsabilitati si obligatii pentru proprietarii si detinatorii de animale de a respecta masurile de asigurare a protectiei si bunastarii animalelor si de a evita aparitia unor boli transmisibile, respectiv:
Pagubele care se prefigureaza ca urmare a evolutiei in Romania a virusului pestei porcine africane (PPA) sunt de sute de milioane de euro, poate chiar miliarde de euro. Acestea insa pot fi acoperite din bugetul Comisiei Europene. Acum este momentul implicarii tuturor factorilor de raspundere. Daca se urmeaza modelele adoptate de tari precum Polonia, Germania sau Spania avem sanse sa supravietuim.
Hipoglicemia purceilor (Baby Pig Disease) este o boala metabolica a purceilor nou nascuti, caracterizata prin scaderea glicemiei si prin manifestari nervoase de origine centrala (encefalopatie hipoglicemica). Purceii nou nascuti sunt in mod special susceptibili de hipoglicemie. Se mai numeste si criza de trei zile a purcelului.
Astazi a fost reglementata metodologia pentru stabilirea si plata despagubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale taiate, ucise sau altfel afectate in vederea lichidarii rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor. Decizia a fost luata ca urmare a evolutiei agresive a pestei porcine africane in tara noastra, care poate cauza pagube economice insemnate crescatorilor de porcine.
Pesta porcina africana este o boala a porcinelor domestice si salbatice, mortala pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase. Pentru a va proteja porcii de aceasta boala, va recomandam sa respectati urmatoarele sfaturi:
Ancheta demarata de ANSVSA in data de 28 iunie, ca urmare a depistarii virusului Pestei Porcine Africane intr-un abator apartinand unei exploatatii comerciale de crestere a porcilor din judetul Tulcea, precum si rezultatele examenelor de laborator au confirmat prezenta acestuia si in fermele apartinand aceleiasi exploatatii. Conform procedurilor, vor fi sacrificati toti porcii existenti in exploatatie, respectiv peste 44.000 de capete.
Tendinta internationala de orientare spre agricultura de precizie, in care stii exact cand trebuie sa intervii, unde, si cu ce cantitate de resurse, a impus patrunderea din ce in ce mai puternica a tehnologiei in Agribusiness.
Virusul pestei porcine africane a fost detectat intr-o proba prelevata de la un porc mistret gasit mort pe un fond de vanatoare din padurea Noroieni, judetul Satu-Mare (la aproximativ 6 km de granita cu Ungaria si 10 km de granita cu Ucraina).
In Europa si Asia Centrala, mistretii mananca din culturile de camp si raspandesc astfel bolile porcine, afectand negativ agricultura, conservarea, traficul rutier si sanatatea animalelor din gospodarii, a faunei salbatice si chiar a oamenilor. Datorita densitatii lor crescande si a ariei de extindere, pierderile economice sunt in crestere. Recent, expertii au publicat o harta cu rezolutie inalta, a carei utilizare permite supravegherea, prevenirea si controlul epidemiei la un nou nivel.
Romania ocupa locul patru la numarul total de ovine si caprine in randul Statelor Uniunii Europene. In ultimii 11 ani efectivele de ovine si caprine au inregistrat cresteri constante, atingand in anul 2017 un nivel de 11485,1 mii capete, respectiv cu 36,6% mai mult fata de anul 2006. Insa, in aceasta perioada, efectivele de bovine si de porcine au scazut cu 31%, respectiv 35%.
12-11-2023 Porcine
Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>
23-05-2023 Porcine
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) colaboreaza cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si in anul 2023, in campania europeana de sprijinire a luptei impotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF). Mai multe>>
03-11-2022 Porcine
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA informeaza ca in data de 02.11.2022 mai sunt active 47 de focare PPA, dintre care 44 de focare la nivelul gospodariilor populatiei si 3 focare la nivelul exploatatiilor comerciale, dupa cum urmeza: Mai multe>>
15-10-2022 Porcine
In seara zilei de 11.10.2022 a fost confirmata prezenta virusului pestei pocine africane (PPA) intr-o ferma cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parta, judetul Timis, apartinand SC SMF Romania SRL. Imediat dupa notificarea suspiciunii de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, serviciile veterinare au intervenit de urgenta si au plasat ferma sub supraveghere oficiala. Mai multe>>
01-08-2022 Porcine
PPA este o boala devastatoare care afecteaza porcii domestici si salbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca perturbari socio-economice in multe tari. Uniunea Europeana (UE) este cel mai mare exportator de porcine si produse de porc din intreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai importante activitati economice din sectorul agricol din Europa. Mai multe>>
22-02-2022 Porcine
Ingrasarea timpurie se numeste astfel fiindca incepe la o varsta mica a porcilor, la un timp destul de scurt dupa intarcare. Acest sistem se mai cunoaste si si sub numele de ingrasare rapida, sau ingrasare pentru carne, deoarece porcii supusi acestui fel de ingrasare ating greutatea de sacrificare intr-un interval de timp scurt si produsul principal obtinut in urma sacrificarii lor este carnea cu putina grasime. Mai multe>>
04-01-2022 Porcine
In urma cu 17 ani, Smithfield Romania punea bazele, in zona de Vest a tarii, a ceea ce avea sa devina un model de business sustenabil in zootehnie si industrie alimentara. Prin brandul Comtim, cele mai inalte standarde din industrie in ceea ce priveste siguranta alimentara sunt aplicate pe intregul lant de productie, din ferma in furculita, oferind astfel consumatorilor produse din carne de porc de calitate superioara. Mai multe>>
26-11-2021 Porcine
Cunoscand importanta furajarii in cresterea porcinelor, facem o sinteza asupra unor aspecte legate de alimentatia porcinelor si cu unele referiri in utilizarea nutreturilor combinate. Ponderea de peste 65% a costurilor in producerea carnii de porc reprezinta contravaloarea hranei, in deosebi in varianta utilizarii nutreturilor combinate furnizate de fabrici specializate sau a celor realizate in ferme, din cereale macinate, cu adaos de concentrate proteino-vitamino-minerale. Mai multe>>
03-08-2021 Porcine
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor isi intensifica eforturile pentru a opri raspandirea pestei porcine africane in Europa, prin extinderea campaniei #StopASF in alte noua tari. In vara anului 2020, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, a lansat in sud-estul Europei, o campanie majora care sa creasca gradul de constientizare pentru aceasta boala a porcilor. Mai multe>>
31-07-2021 Porcine
Ca urmare a informatiilor eronate aparute in presa, avand ca scop denaturarea situatiei reale, precizam urmatoarele: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) NU interzice si NU limiteaza cresterea porcinelor in gospodariile populatiei din Romania. Mai multe>>
18-07-2021 Porcine
Pregatirea scroafelor gestante pentru fatare trebuie sa inceapa cam din luna a 3-a de gestatie, cand fetusii au o crestere mai intensa, dezvoltand scheletul si organele, necesitand mai multa hrana pe care o iau din sangele scroafei mame. In ultimele 10 zile dinaintea fatarii, scroafele devin foarte greoaie, deoarece purceii ajung aproape la greutatea pe care o au la data nasterii. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>