Pentru fermierii care isi doresc protectie pentru o gama larga de culturi, BASF vine cu solutia perfecta: fungicidul polivalent Dagonis®. Este recomandat pentru peste 20 de culturi, precum marul, parul, morcovul, conopida sau capsunul. Multumita celor doua substante active din compozitie, fluxapiroxad, difenoconzol, fungicidul asigura un control de lunga durata impotriva bolilor.
Elena-Larisa Naie Stoicescu, o femeie fermier din Buzoesti, satul Buzoesti, judetul Arges, si-a extins semnificativ plantatia de capsuni prin proiectul Sunshine Berries, sustinut de compania internationala agricola Corteva Agriscience. Aceasta initiativa vizionara a fost sustinuta printr-o bursa in cadrul proiectului de burse educationale TalentA, unde Elena-Larisa a iesit pe locul al treilea in editia din 2022. Cu un an in urma, a triumfat cu proiectul sau, avand ca scop optimizarea spatiului disponibil si imbunatatirea afacerii prin construirea unui nou solar.
Firma InterNET SRL, un pionier in Europa de Sud-Est, inclusiv Romania, in noul domeniu Agrivoltaics, stiinta care combina productia de energie electrica cu agricultura pe aceleasi suprafete de teren, a proiectat, integrat si realizat in premiera in Romania proiecte agrivoltaice care integreaza intr-un mod sinergic sisteme fotovoltaice specifice, dedicate si culturi pomicole. Astfel, la baza experimentala Moara Domneasca, Jud. Ilfov, a fost prezentat un sistem agrivoltaic destinat cresterii si cercetarii culturilor pomicole, tipul de sistem fiind aplicabil culturilor de capsuni, zmeura, mur, coacaz si nu numai.
Conform clasamentului mondial a celor mai contaminate fructe si legume realizat de Environmental Working Group din SUA, capsunile conduc lista, urmate de spanac, brocolli, mere, struguri, nectarine etc. De aceea o sa dam o atentie mai sportita capsunilor, pentru ca practic fiecare dintre noi le consumam (mai ales copiii).
Cine nu iubeste capsunele?! Dar cand, de la o generatie la alta, aceasta iubire se transforma in pasiune, ia nastere o afacere de succes. Maria Codrea are o ferma unde cultiva capsune. Tot ce stie a invatat de la mama ei, apoi s-a specializat cu ajutorul unor cursuri.
Mai multe produse de la fermele si statiunile Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca vor intra in vanzare in magazinele proprii, pentru prima data in acest an, incepand cu data de 19 aprilie 2021. Intre aceste produse se numara carne de miel (pe baza de comanda), muscate, stoloni de capsun remontant in ghivece suspendate si alte specii de flori sau plante aromatice.
Tratamentul pentru combaterea bolilor si daunatorilor la capsun: putregaiul coletului (Phytophtora fragarie), patarea alba a frunzelor (Mycosphaerrella fragarie), fainarea, antracnoza, gargarita radacinilor de capsun (Gargarita coletului - Otiorrhynchus solcatus F.), gargarita neagra a capsunului (Anthnomus rubi), gargarita albastra a capsunului (Coenorrhinus germanicus Herbst) se realizeaza folosind unul dintre amestecurile:
Cererea mare si preturile piperate ii determina pe multi gradinari sa isi indrepte atentia spre cultura capsunilor. Acestia pot fi cultivati pe majoritatea solurilor din tara la noi, cultura de capsuni valorificand solurile mai usoare care nu sunt afectate de exces de umiditate. Soiurile timpurii de capsuni ajung la punctul maturitatii la sfarsitul lunii mai, iar in cazul culturilor care au fost infiintate in sere si solarii, cu 3-4 saptamani mai repede.
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin intermediul serviciului EURES, promoveaza oferta unui angajator din Spania de 800 locuri de munca la nivel national (dintre care 400 locuri pentru femei si 400 de locuri pentru cupluri), pentru munca sezoniera in agricultura pentru recoltarea capsunilor, campania 2019 (nu se solicita experienta).
Sub mesajul cheie ”EURES poate oferi asistenta si consiliere persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca in UE/SEE”, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin serviciul de ocupare EURES Romania, pune la dispozitia lucratorilor romani 800 locuri de munca sezoniere in agricultura, in Spania. Firma Surexport Compania Agraria SL din provincia Huelvo, Spania, ofera locuri de munca sezoniere in agricultura pentru recoltarea capsunilor, in campania 2018.
Pentru obtinerea unei recolte imbunatatite, rezistente la boli si cu fructe cat mai gustoase, va prezentam principalii arbusti fructiferi, precum si hibrizii obtinuti de-a lungul timpului din acestia. Aflati in continuare informatiile necesare pentru a alege in propria gradina arbustii potriviti.
Putregaiul umed (Rhizopus nigricans), se dezvolta pe fructe in timpul transportului, daca acesta se face in vehicule insuficient racite sau in timpul pastrarii. Boala poate ataca fructele si in timpul depozitarii.
Vestejirea plantelor este produsa de ciuperca Verticillium alboatrum Reink et Berth. Atacul se manifesta prin reducerea vigorii vegetative a plantelor si a productivitatii. Primele manifestari ale bolii se observa pe frunzele de la exteriorul tufei si pe frunzele batrane.
Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea Pers.) ataca mai ales partile slabite ale capsunului si apare sub forma de mucegai cenusiu pulverulent, care contine sporii ciupercii. Botrytis cinerea Pers. este principalul organism responsabil pentru putregaiul cenusiu al capsunului, strugurilor si altor fructe si legume, care poate afecta foarte puternic calitatea si cantitatea recoltei.
Conferinta Nationala dedicata Fructelor de Padure se deschide astazi la Chisinau, organizata cu suport tehnic din partea FAO. Coacazele, zmeura, murele si capsunii ar putea fi o cheie a prosperitatii pentru zonele rurale din Moldova.
Pe frunzele capsunului apar pete ce reprezinta simtomele bolilor Patarea alba (Mycospheraella fragariae), Patarea rosie (Diplocarpon earliana) Patarea bruna (Phomopsis obscurans). Patarea alba si Patarea rosie sunt cele mai raspandite in Romania si apar mai ales in zona Satu-Mare, unde se parctica cultura multianuala de capsun.
Gargarita coletului sau gandacul negru al viei (Otiorhynchus sulcatus) ierneaza ca larva in sol sau in resturile vegetale. Pagubele cele mai mari sunt provocate de larve, plantele ofilindu-se chiar in perioada coacerii fructelor. Productia poate fi compromisa in totalitate. Cele mai afectate de larve sunt capsunul, vita de vie, trandafirii si alte plante ornamentale.
Gargarita albastra (Coenorrhinus germanicus) este intalnita, in tara noastra, in toate zonele de cultura a capsunului. Cele mai mari pagube le provoaca in culturile de capsuni insa pot fi intalniti si pe mur, zmeur sau trandafir salbatic.
Gargarita neagra (Anthonomus rubi) isi face aparitia primavara la temperaturi de 5-6 grade C. Adultii apar din locurile de iernare si dupa o perioada de hranire depun oua in butonul floral, iar larvele care apar, consuma continutul florilor. Atacul se recunoaste usor dupa orificiile din butonii florali si dupa pedunculii florali rosi partial, din care cauza florile se apleaca.
In aceasta perioada se recomanda realizarea primelor tratamente fitosanitare in plantatiile de capsun si zmeur.
Fainarea produsa de ciuperca Sphaerotheca macularis (Podosphaera aphanis) se recunoaste usor, prin pasla albicioasa care apare pe frunze. Mai tarziu devine prafoasa in urma formarii unui numar mare de spori.
In cultura de capsuni se recomanda executarea tratamentului I – la pornirea in vegetatie (aparitia primelor frunzulite), impotriva complexului de boli foliare. Inainte de tratament se recomanda strangerea si indepartarea din cultura a frunzelor uscate si a altor resturi vegetale.
In mana coletului (Phytophthora fragariae) tesuturile coletului au un aspect spongios si capata coloratie bruna-rosiatica, iar in mana fructelor (Phytophthora cactorum), fructele atacate prezinta pete brune.
Antracnoza capsunului (Colletotrichum acutatum) este o boala provocata de ciuperci parazite si se prezinta sub forma unor pete rotunde de culoare neagra pe frunze, iar pe fructe sub forma unor adancituri inchise la culoare.
Nematodul capsunului (Aphelenchoides fragariae) traieste in tesuturile plantelor, respectiv in frunze, petioluri, flori si colet, in care patrund prin ranile provocate de insecte sau alti factori mecanici. De asemenea, nematozii din sol sunt printre vectorii principali de transmitere a virusilor care produc virozele intalnite frecvent la capsun.
In perioada de iarna trebuie asigurata protectia arbustilor fructiferi. O atentie deosebita li se va acorda murului, capsunului si afinului cu fructe mari.
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin EURES Romania, anunta organizarea de selectii pentru recrutarea unui numar de 800 de lucratori in domeniul agricol, in Spania (cules de capsuni). Recrutarile vor avea loc in perioada 13-16 decembrie, in orasele Vaslui, Slobozia si Ramnicu - Valcea si se vor desfasura ca urmare a solicitarii transmise de catre compania Surexport Compania Agraria SL.
Lucrarile de plantare la capsun se executa intre 10 septembrie si 15 octombrie. Capsunul prefera solurile usoare, bine structurate bogate in humus. La pregatirea terenului solul se fertilizeaza cu compost sau gunoi de grajd bine descompus. Capsunul nu poate fi cultivat mai mult de trei ani pe acelasi teren.
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, ofera 800 locuri de munca vacante in Spania pentru munca sezoniera in agricultura (sunt solicitate persoane apte pentru munca la camp, cu varsta cuprinsa intre 18 — 40 ani), pentru recoltarea capsunilor, campania 2017 (nu se solicita experinta).
Parlamentul European face demersuri pentru combaterea practicilor comerciale neechitabile din lantul de aprovizionare cu produse agroalimentare, practici ce sunt in detrimentul fermierilor. Un exemplu in acest sens este Jean-Yves Vancompernolle, un producator de capsuni de langa Nivelles, in Belgia. Capsunile ajung in magazinul fermei, nu in supermarketuri. Care este cauza? Practicile comerciale neechitabile, pe care, in lipsa unei legislatii UE eficiente, Parlamentul European va incerca sa le imbunatateasca.
Am aparut ca o necesitate pe piata din Romania in urma cu 15 ani cand am infiintat prima pepiniera autorizata de capsun cu plante certificate. De-a lungul timpului ne-am perfectionat mai ales in domeniul pepinierelor producand plante certificate de capsun apoi si de zmeur si coacaz negru. Ne-am impus pe piata datorita standardelor inalte de calitate si mai ales datorita succeselor clientilor nostri. Avand o buna colaborare cu clientii nostri le oferim informatii importante despre tehnologia de cultura, tratamente si ii ajutam in intampinarea problemelor cu care se confrunta.
Capsunul este atacat de o serie de boli specifice (Mana capsunului, Mana coletului, Putregaiul cenusiu, Fainare, Vestejirea plantelor, Piticirea capsunului, Arsura frunzelor, Patarea alba, Patarea rosie a frunzelor, Patarea bruna) si daunatori specifici (Gandacul capsunului, Gargarita neagra, Gargarita coletului, Paianjenul capsunului si Paianjenul rosu). Pentru prevenirea si combaterea acestora va propunem o schema orientativa de tratament impotriva agentilor de daunare la cultura de capsun:
In cultura de capsuni se recomanda executarea tratamentului I – La pornirea in vegetatie (aparitia primelor frunzulite), impotriva complexului de boli foliare.
Uneori ne dorim sa avem propria gradina insa poate spatiul nu ne permite. Tocmai de aceea am cautat legume, fructe si plante care pot fi plantate si ingrijite in ghiveci. Se pot tine pe terasa, balcon sau oriunde avem loc si lumina. Astfel ne putem bucura de alimente mereu proaspete si natural crescute.
Acvaponia are la baza un procedeu simbiotic de crestere a plantelor si pestilor intr-un sistem recirculant. Cele doua componente vii ale sistemului isi asigura una alteia mediul de viata ideal. Din acest motiv, costurile productiei de plante si peste se reduc considerabil. Proiectul Aqua Rom promoveaza acvaponia in zonele montane, cu sprijin prin Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.
Irigarea culturii este o veriga tehnologica ce influenteaza foarte mult cantitatea si calitatea productiilor obtinute la aceasta specie, datorita faptului ca cerintele capsunului fata de apa sunt mari. Plantele de capsun au nevoie mai mare de apa primavara, in timpul infloritului si a formarii fructelor si toamna in perioada diferentierii mugurilor de rod pentru productia anului urmator.
Arsura bacteriana a capsunului (Xanthomonas fragariae) se raspandeste prin plantele bolnave, prin apa de irigat, prin frunzele bolnave purtate de vant sau cazute pe sol. Protectia fitosanitara se realizeaza prin metode culturale si chimice.
Fertilizarea capsunului este una dintre operatiunile tehnologice care au un impact foarte mare in cantitatea si calitatea recoltelor care se vor obtine. Bineinteles fertilizarea face parte dintr-un complex tehnologic si nu trebuie privita niciodata ca o metoda individuala, ci trebuie asociata cu mijloacele de protectia plantelor, irigare, agrotehnica, etc…
Dupa sase ani de cercetare, serele SUNSET (SUA) si-a atins scopul de a obtine capsuni mari si dulci cu ocazia sarbatorilor de iarna.
Ajutorul de aproape 54 milioane de lei urmareste urmareste sa compenseze pierderile suferite de catre producatorii agricoli din zonele calamitate de grindina, ploi torentiale, viituri, inundatii, infiltratii, vant puternic, caderi masive de zapada si inghet manifestate in perioada ianuarie – august 2014. Suprafata agricola totala calamitata s-a ridicat la peste 140.000 ha.
Datorita embargoului, vanzarea haotica a fructelor de padure, a ajuns in cele din urma sa devina una civilizata in Rusia.
Ghidul cumparatorului de fructe pentru luna iulie:
Capsunele din soiul Sweet Eve, creat in Marea Britanie, sunt remarcate pentru aroma, suculenta, dulceata si aspectul lor atragator.
Swanton Berry Farm a fost fondata in 1983 de catre Jim Cochran care au închiriat 4 hectare de teren, a cumparat un tractor vechi, si a plantat patru acri de capsuni, in California, SUA.
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Sibiu informeaza sibienii ca, la solicitarea angajatorilor spanioli, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca va organiza in data de 13.01.2014 la Vaslui, jud. Vaslui, si in perioada 15-16.01.2014 la Slatina, judetul Olt, selectii pentru persoanele care doresc sa ocupe un loc de munca in sectorul agricol din Spania la culesul capsunilor.
Capsunul ramane si pe mai departe o cultura de interes pentru locuitorii comunei Halmeu. Dovada o reprezinta cresterea suprafetelor cultivate ca inca 200 de hectare in aceasta toamna.
Culturi de mii de euro distruse si refuzul firmelor de asigurari de a le asigura afacerile, cu asta se confrunta producatorii de capsuni din comuna Polovragi.
Folia de mulci pentru capsuni este ideala pentru culturile multianuale de capsuni si rezista timp de 3-4 ani.
Comuna Halmeu din judetul Satu Mare, asigura, impreuna cu localitatile limitrofe, circa 75% din productia de capsuni ai Romaniei.
Foarte multi agricultori din tara noastra practica monocultura. Unii cultiva cereale altii, cartof, altii tutun si sunt platiti doar o singura data pe an.
SC BIO PLANT SRL ofera intreg sprijinul pentru infiintarea unei plantatii de capsuni.
Exista posibilitati de manipulare a perioadei de fructificare pentru soiurile remontate de capsuni.
Tehnici de cultivare, soiuri din toata lumea, probleme specifice de protectie impotriva bolilor si daunatorilor, calendarul stropirilor si principalele produse recomandate, tot atatea informatii utile, scrise de un specialist in domeniu, pentru micii si marii producatori de fructe, pentru incepatori, dar si pentru profesionisti.
Lecturand aceasta carte, unica in felul ei, cititorul, specialist sau amator, va intelege, mai mult ca oricand, ca pentru a obtine o productie economica la capsun, are nevoie de mai multe cunostiinte de biologie, tehnologie si management. Extrem de utila tuturor cultivatorilor.
Simpozionul căpşunului la Petid - Bihor
.
Standardele de comercializare asigura uniformitatea clasificarii legumelor si fructelor proaspete, in functie de caracteristicile comerciale ale acestor produse, printr-un sistem unic de evaluare. Pentru exemplificare prezentam standardul de comercializare la capsuni.
.
Operaţiunea de plantare a căpşunului este diferită în funcţie de sistemul de cultură: cultură liberă, direct în câmp sau cultură protejată, în solarii sau seră. Indiferent de sistemul de cultură, materialul săditor comportă două operaţii premergătoare lucrării - fasonarea şi mocirlirea stolonilor.
.
24-09-2024 Pomicultura
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
23-05-2024 Struguri / vita de vie
Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>
13-03-2024 Pomi fructiferi
Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>
05-03-2024 Struguri / vita de vie
Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>
27-02-2024 Struguri / vita de vie
Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>
16-02-2024 Struguri / vita de vie
Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>
26-01-2024 Struguri / vita de vie
Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>