Pepinierele Hida - O poveste de succes

Pepinierele Hida - dr ing Orlaie NeluAm aparut ca o necesitate pe piata din Romania in urma cu 15 ani cand am infiintat prima pepiniera autorizata de capsun cu plante certificate. Fondatorul companiei Pepinierele Hida este DR. ING. NELU ORLAIE cu o vasta experienta in cercetare, absolvent al Institutului Agronomic Cluj (USAMV Cluj) cu titlul de doctor in Genetica si Ameliorare in domeniul capsunului.

Lucrand in cercetare timp de 20 ani, a fost activ la Statiunea de Cercetare si Productie Pomicola (SCPP) Cluj Napoca mai ales in domeniul capsunului si arbustilor fructiferi cu rezultate deosebite fiind numit directorul stiintific al statiunii si conducand o serie de proiecte europene de cercetare. 

Dupa toti acesti ani a decis in anul 2001 sa se mute in localitatea Hida din judetul Salaj impreuna cu familia pentru a "face agricultura" luand fiinta astfel "PEPINIERELE HIDA".

 

Povestea de succes a PEPINIERELOR HIDA

Am inceput cu o suprafata mica de teren de aproximativ 10 ari unde am inceput sa cultivam capsuni. Succesul a fost de partea noastra astfel ca aproape toti banii au fost reinvestiti in agricultura. Am achizitionat o motosapa si o motopompa si am extins cultura cu inca 15-20 ari infiintand totodata prima pepiniera autorizata de capsun deoarece in Romania materialul saditor era de foarte slaba calitate.

In urmatorii doi ani am ajuns la aproape 2 hectare de capsuni si am pus bazele primelor pepiniere certificate de arbusti fructiferi – zmeur si coacaz negru.

Pepinierele Hida - stoloni de capsuniDe-a lungul timpului ne-am perfectionat mai ales in domeniul pepinierelor producand plante certificate de capsun apoi si de zmeur si coacaz negru. Ne-am impus pe piata datorita standardelor inalte de calitate si mai ales datorita succeselor clientilor nostri. Avand o buna colaborare cu clientii nostri le oferim informatii importante despre tehnologia de cultura, tratamente si ii ajutam in intampinarea problemelor cu care se confrunta.

Astfel pana in prezent, cu plantele noastre s-au infiintat sute de hectare de plantatii de capsun si arbusti fructiferi in toata tara, avand clienti multumiti, care au reusit sa atraga venituri importante si sa prospere datorita acestori culturi.

Prin problemele, esecurile pe care le-am avut in toti acesti ani, am dobandit experienta, am invatat metode eficiente de lupta cu agentii daunatori, cum sa prevenim compromiterea plantatiilor si cum sa folosim intelept resursele de clima, apa si sol de care dispunem pentru a obtine randamente mari. 

Toate aceste secrete le impartasim cu clientii nostri deoarece am invatat ca "SUCCESUL DUMNEAVOASTRA ESTE SUCCESUL NOSTRU".

 

Activitatea din prezent si obiective

Pepinierele Hida - Coacaz

In prezent suntem cea mai mare pepiniera de capsun din Transilvania si am pus bazele celei mai mari pepiniere de coacaz negru din tara obtinand licenta la cele mai bune soiuri: Ruben, Tiben si Tisel. Avem o plantatie mama cu aceste soiuri de peste un hectar, astfel producem peste 100.000 plante certificate din aceste soiuri. Pe langa aceste soiuri producem canitati importante de plante de coacaz negru din soiuri libere de licenta.

Pepinierele Hida - Oferta de pomi/arbusti fructiferi si produse agricoleLa zmeur deasemenea avem cea mai mare pepiniera cu soiuri rezistente si productive urmand sa facem demersuri pentru obtinerea de licente la cele mai bune soiuri.


Pentru diversificarea productiei comercializam cantitati importante de arbusti fructiferi din toate speciile: Afin de cultura cu tufa inalta, mur fara ghimpi, agris, coacaz rosu, alun, lonicera, goji si aronia.


Aceste plante provin de la pepiniere certificate celebre din Europa cu adaptare foarte buna in Romania datorita conditiilor de clima de provenienta mai aspre, cu geruri mai mari si avand certificat de caliate si pasaport fitosanitar, verificate de noi si atestate ca fiind sanatose si autentice.


Printre obiectivele noastre se numara si perfectionarea de tehnologii de producere de maretial saditor sanatos si la aceste specii.


Avem in oferta noastra deasemenea un portofoliu bogat de pomi fructiferi din pepiniere la standarde europene cu care lucram de mai multi ani avand rezultate exceptionale in toata tara.

Datorita cererii tot mai mari pentru produse agricole foarte utile clientilor nostri avem o oferta bogata de inputuri pentru agricultura in cea mai mare parte productie ISRAEL: 

      • Folie de mulcire la sol si folie de protectie agril Israel
      • Sisteme de irigatii profesionale Israel
      • Ingrasaminte foliare, minerale hidrosolubile si organice
      • Turba acida pentru afin din Lituania
      • Caserole si ambalaje Italia

 

Activitatea de cercetare in Horticultura

Pe de alta parte am inceput la Hida cateva proiecte de cercetate in domeniul capsunului si arbustilor fructiferi in special in genetica si ameliorare avand ca obiectiv obtinerea de soiuri noi, romanesti, productive si rezistente, bine adaptate conditiilor din tara noastra.

Avem in echipa de cercetare pe Dr. Ing Nelu Orlaie genetician si cercetator stintifiic cu multa experienta in cercetare, Drd. Ing Filip Orlaie cu studii in domeniul coacazului negru si arbustilor fructiferi, Drd. Ing. Naomi Orlaie cu studii si experienta in cultura capsunului precum si alti studenti in Horticultura din fam. Orlaie. Suntem o echipa de peste 10 persoane care lucram zilnic in familie pentru obtinerea de rezultate deosebite in Horticultura. Dorim sa devenim mai buni in fiecare zi si sa ajutam pe toti cei ce doresc sa inceapa o afacere pe “pamant romanesc” si sa obtina rezultate deosebite in tara noastra.

Pepinierele Hida - Echipa


Astfel in curand dorim sa infiintam un CENTRU DE CERCETARI HORTICOLE HIDA unde vom putea oferi clientilor nostri informatii avansate, de ultima ora in acest domeniu.

Pepinierele Hida
www.pepinierelehida.ro 

 

 

Noutati

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>