Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din RomaniaTarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri.


Conform datelor furnizate de Eurostat in 2020, culturile viticole acopereau o suprafata de 3,2 milioane de hectare in tarile Uniunii Europene, echivalent cu 45% din suprafetele totale acoperite de vita-de-vie la nivel global. In plus, analiza platformei globale de date si de business intelligence Statista pentru acelasi interval de timp a raportat ca in Romania, o tara cu o istorie viticola ce dateaza din antichitate, suprafata totala de teren acoperita cu vita-de-vie a fost raportata la 173,7 mii hectare.

De-a lungul timpului, toate regiunile actuale ale Romaniei au devenit zone de cultivare a vitei-de-vie si de producere a vinului, iar anul acesta industria romaneasca a vinului isi continua ascensiunea, cu peste 50 de noi crame autorizate in ultimele 10 luni, potrivit datelor Oficiul National al Viei si Produselor Vitivinicole (ONVPV), analizate de Wines of Romania. In plus, productia de vin a crescut cu 15% fata de anul 2022, desi provine dintr-o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii precedenti. Prin urmare, fermierii romani sunt angajati in adoptarea unor strategii eficiente pentru a controla bolile care pot compromite sanatatea si calitatea strugurilor, precum si maximizarea productivitatii culturilor.

Protejarea potentialului unei culturi de struguri necesita o munca constanta, iar fermierii romani trebuie sa fie foarte vigilenti in fata bolilor fungice. Conditiile meteorologice ii pot impiedica pe fermieri sa isi trateze culturile in timp util si pot lasa plantele vulnerabile la bolile care se raspandesc rapid, ceea ce necesita un bun control asupra riscului manei la vita-de-vie pe tot parcursul sezonului.

Cu sosirea primaverii, patogenii care supravietuiesc iernii in sol reprezinta un risc pentru culturile de vita-de-vie atunci cand ciclul vegetativ isi reia cursul, deoarece pot aparea boli ale plantelor. Solutii precum produsele de protectie a culturilor Zorvec™ Zelavin® Bria sau Zorvec™ Vinabel®, introduse de compania internationala de cercetare si dezvoltare in agricultura Corteva Agriscience, ajuta fermierii sa faca fata presiunii ridicate din partea riscului de peronosporoza sau oidium care apar pe vita-de-vie si ofera o actiune excelenta impotriva patogenilor.

De exemplu, Zorvec™ Zelavin® Bria revolutioneaza lupta impotriva manei vitei-de-vie printr-o actiune biologica eficienta impotriva agentilor patogeni, cu activitate translaminara si sistemica. Fungicidul protejeaza frunzele pe masura ce cresc si se dezvolta, inclusiv frunzele nou formate, avand efecte multiple asupra ciclului de viata al manei prin preventie si eradicare a manei.

Pornind de la experientele cu Zorvec™ Zelavin® Bria, Aurelia Visinescu, proprietar si cofondator al Domeniilor Sahateni, confirma rezultatele care demonstreaza un control exceptional al peronosporozei: „Pe vitele noastre cultivate conventional in 2023, cu o suprafata de 25 de hectare, am optat pentru Zorvec™ Zelavin® Bria ca produs de protectie a culturilor impotriva peronosporozei, obtinand rezultate remarcabile. A oferit o protectie excelenta, fara semne de infectie. Ca urmare, soiurile Sauvignon Blanc, Muscat, Chardonnay si Pinot Gris au demonstrat o rezistenta remarcabila impotriva patogenilor. Recomandam cu incredere tehnologia Zelavin® de la portofoliul Corteva Agriscience pentru o protectie cuprinzatoare a culturilor pe tot parcursul sezonului.”

Calin Anghelina, manager de ferma la Astra Vest din Gura Vadului, judetul Prahova: „Chiar de la lansarea produsului, in urma cu 4-5 ani, am avut incredere sa folosesc Zorvec™ Zelavin® Bria pe o suprafata de cultura de vita-de-vie de 20 de hectare si de atunci il folosesc constant. L-am aplicat inainte de inflorit, iar rezultatele au fost exceptionale, pentru ca nu am avut probleme cu mana absolut deloc si am fost foarte multumit de el. Recomand tuturor fermierilor sa-l foloseasca cu incredere la cultura de vita-de-vie, pentru ca este un produs foarte bun din punct de vedere preventiv si curativ. Produsele Corteva mi-au oferit rezultate excelente in protejarea sanatatii culturii de vita-de-vie, motiv pentru care din acest an voi incepe sa utilizez dupa faza de inflorire si ZorvecTM Vinabel®.”

Constantin Merei, fermier care detine o suprafata de lucru de 25 de hectare de vita-de-vie la ferma sa din judetul Prahova a punctat modul in care s-a imbunatatit controlul manei la cultura sa: „Am inceput sa folosesc de foarte multi ani Zorvec™ Zelavin® Bria cu rezultate foarte bune, iar din momentul in care l-am aplicat pentru prima data am mers doar cu acest produs pana la faza de inflorit si am pastrat acest produs in strategia de management al rezistentei vitei-de-vie la agenti patogeni pe care am adoptat-o. Respect aceasta strategie de ani de zile si nu am intampinat nicio problema cu mana la plante, chiar si in conditii meterorologice extreme, pentru ca in mai putin de o ora de la aplicarea Zorvec™ Zelavin® Bria ofera o rezistenta mai mare la spalare”.

O alta optiune populara in randul fermierilor este Zorvec™ Vinabel®, datorita unei combinatii de substante active ce asigura un control al bolii de lunga durata, o productivitate ridicata si struguri mai uniformi, cu o calitate superioara. Fungicidul este absorbit rapid pe si in interiorul stratului epicuticular de ceara al plantei pentru a oferi o rezistenta la spalare superioara, la doar 20 de minute dupa aplicare, iar acest lucru ajuta cultivatorii sa reduca nevoia de aplicari repetate din cauza precipitatiilor, astfel incat suprafete mai mari sa fie acoperite.

Victor Poiana, fermier si director general la Crama Stenota, administreaza 18 hectare de vita-de-vie si subliniaza ca avantaj al utilizarii ZorvecTM Vinabel® faptul ca fermierii pot profita de ferestre de aplicare mai lungi atunci cand vremea este nepotrivita si face imposibila aplicarea tratamentelor fitosanitare din cauza conditiilor meteo. „Anul trecut am folosit pentru prima data ZorvecTM Vinabel® pe 10 hectare din cele 18 hectare administrate de vita-de-vie, pe soiurile de Feteasca Regala si Feteasca Neagra, fiind un adept al utilizarii produselor inovatoare in agricultura. Avand in vedere ca ataca atat mana, cat si putregaiul cenusiu, pot spune ca nu am avut probleme cu bolile, cu toate ca a fost un an dificil din acest punct de vedere. Prin comparatie, pe celelalte 8 hectare am intampinat probleme cu aparitia manei la cultura, ceea ce m-a convins ca anul acesta sa continui cu ZorvecTM Vinabel® pe cele 10 hectare dupa aceeasi strategie de aplicare ca in 2023, iar pe celelalte 8 hectare sa incerc Zorvec™ Zelavin® Bria pana la faza de inflorit si sa continui cu ZorvecTM Vinabel® dupa inflorit. De regula, cu alte produse aveam probleme cu mana inca din primele 12 zile, dar la aplicarea ZorvecTM Vinabel® m-am dus special sa vad cum se comporta cultura dupa 14 zile si am fost placut surprins – perioada lunga intre aplicari este cel mai mare avantaj pentru un viticultor si siguranta ca timp de 14 zile nu ai nicio grija cu mana la cultura vitei-de-vie.”

Odata ce au sub control aparitia bolilor la cultura de vita-de-vie, fermierii pot recolta mai multe fructe de inalta calitate, iar solutiile inovatoare precum tehnologia Zorvec® ofera protectie vitei-de-vie si beneficii pentru acestia din punct de vedere al productivitatii crescute, prin eliminarea riscului infectiei cu mana la vita-de-vie in perioadele critice ale dezvoltarii plantei.

Autor: Maria Cirja - Marketing Manager pentru Romania si Republica Moldova la Corteva Agriscience

 

Despre Corteva Agriscience 

Corteva Agriscience este o companie globala, eminamente agricola, tranzactionata la bursa, ce combina inovatia de varf din industrie, implicarea clientilor si executia operationala pentru a oferi solutii la cele mai mari provocari agricole din lume. Corteva genereaza optiuni avantajoase pe piata prin strategia sa unica de distributie, impreuna cu mixul sau echilibrat si divers de seminte, produse de protectia a plantelor si servicii digitale la nivel mondial. Avand in portofoliu unele dintre cele mai cunoscute marci din agricultura si o linie de produse si tehnologii de top in industrie, ce pot genera cresteri viitoare, compania se angajeaza sa maximizeze productivitatea fermierilor, colaborand in acelasi timp cu partile interesate din intreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a imbogati viata celor care produc si a celor care consuma si asigurand progresul generatiilor viitoare. Mai multe informatii sunt disponibile pewww.corteva.ro

Noutati

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>