Irigarea culturilor de capsun

Irigarea capsunilorIrigarea culturii este o veriga tehnologica ce influenteaza foarte mult cantitatea si calitatea productiilor obtinute la aceasta specie, datorita faptului ca cerintele capsunului fata de apa sunt mari. Plantele de capsun au nevoie mai mare de apa primavara, in timpul infloritului si a formarii fructelor si toamna in perioada diferentierii mugurilor de rod pentru productia anului urmator.


Insuficienta apei in sol determina avortarea florilor, reduce cresterea fructelor si numarul mugurilor floriferi pentru productia anului urmator, reduce capacitatea de formare a stolonilor si inradacinarea acestora.


Capsunul este o planta cu sistem radicular superficial de aceea resimte foarte repede lipsa de apa din sol. El are nevoie de ploi dese si cu cantitati mici de apa, in perioadele calde ale anului. Capsunul resimte si perioadele scurte de seceta, plantele nu pier dar se vor obtine productii slabe cantitativ si calitativ.

Excesul de apa din sol are efect negativ asupra radacinilor fibroase, incetinind cresterea acestora sau provocand moartea lor. Excesul de umiditate in perioada de coacere a fructelor favorizeaza atacul de Botrytis cinerea.

Capsunul se poate cultiva neirigat in zone cu un nivel al precipitatiilor mai mare de 800 mm anual, dar in Romania, desi in multe zone acesta se realizeaza, repartizarea in cursul anului este neuniforma. Exista riscul ca in perioadele in care plantele au un consum maxim de apa, sa nu cada precipitatii suficiente. Pot sa apara perioadele de seceta in momentele in care plantele au nevoie de multa apa. Perioade de seceta pentru capsun sunt considerate acelea in care, timp de 10 zile nu se inregistreaza precipitatii mai mari de 5 mm, in cursul vegetatiei si timp de 14 zile in timpul repausului vegetativ. Datele climatice multianuale arata ca in tara noastra, numarul perioadelor de seceta este in medie de 5 pe an, avand o durata medie de 18 zile (I. Isac, 2005).

Astfel, cerintele ridicate ale plantei fata de apa, sistemul radicular superficial, repartizarea neuniforma a precipitatiilor in timpul anului, perioadele de seceta, determina fermierii ca la infiintarea culturilor de capsun, in mod obligatoriu sa prevada si un sistem de irigare.

Capsunul necesita o udare inca din ziua plantarii stolonilor, pentru a asigura o buna prindere a acestora. Frecventa udarilor in timpul vegetatiei intr-o plantatie de capsun este in functie de frecventa ploilor si volumul de precipitatii cazute, de faza de dezvoltare a plantei, de cerintele acesteia fata de apa in momentul respectiv.

La fiecare udare, solul trebuie sa se umezeasca pe o adancime care sa cuprinda majoritatea sistemului radicular al plantei (pana la 30 cm).

Sistemele de irigare sunt utile atat pentru completarea deficitului de apa din sol cat si pentru racirea plantelor cand temperatura aerului depaseste 30ºC, ceea ce duce la o imbunatatire cantitativa si calitativa a productiei de fructe obtinuta (Cepoiu N., 2006).

Se utilizeaza mai multe metode de udare a capsunului:

    • prin brazde;
    • prin aspersiune;
    • prin picurare.

 

Udarea prin brazde a capsunului

Irigarea capsunilor prin brazdeAceasta metoda consta in distribuirea apei prin brazde, printre randurile de capsun.

Pentru folosirea acestui sistem, terenul trebuie sa fie cat mai bine nivelat, pentru ca brazdele sa aiba adancime uniforma si panta continua. Lungimea brazdelor se stabileste in functie de permeabilitatea solului si panta terenului. Pe terenurile in panta si pe cele nisipoase lungimea biloanelor (a randurilor) nu v-a fi mai mare de 50-70 m.

Acest sistem de udare necesita cantitati mari de apa deoarece o parte din apa distribiuta pe rigole se pierde si nu poate fi folosita de plantele de capsun.


Udarea prin aspersiune a capsunului

Irigarea capsunilor prin aspersiunePrin aceasta metoda apa este distribuita sub forma de ploaie, prin instalatii care functioneaza sub presiune si poate fi aplicata pe orice fel de terenuri, inclusiv pe cele in panta.

Un astfel de sistem are statie de pompare, conducte de aductiune si distributie fixe si aripi de ploaie mobile. Apa este pulverizata asemanator ploii naturale, cu ajutorul aspresoarelor.

La udarea prin aspersiune in culturile de capsun se folosesc echipamente de udare care sa asigure caderea apei sub forma de picaturi mici si lente pentru a se evita compactarea solului.

Aceste metode se folosesc pentru udarea culturilor clasice de capsun.

Irigare prin aspersiune se foloseste si pentru protejarea florilor impotriva ingheturilor tarzii de primavara. Udarea se face cand temperatura aerului coboara aproape de 0ºC si exista pericolul de inghet. Prin udare florile deschise sunt acoperite cu o pelicula subtire de apa, care ingheata cand temperatura coboara sub 0ºC. Sub gheata temperatura se mentine potrivita (0,5ºC) si florile raman viabile (N. Cepoiu, 2006).


Irigarea prin picurare a capsunului

Irigarea capsunilor prin picurareAcest sistem consta in distribuirea apei pe randul de capsuni cu ajutorul unor conducte din material plastic, asezate de obicei pe sol (unele pot fi si ingropate). Pe acestea sunt montate picuratoare care pot fi exterioare sau incorporate. Apa se distribuie in sol in zona picuratorului, suprafata de udare fiind determinata de debitul acestuia, durata de aplicare, tipul de sol.

Distantele dintre picuratoare sunt egale cu distanta dintre plante pe rand. Debitul si durata de udare se regleaza astfel incat de-a lungulul randului sa se formeze o banda de sol umezita. La capsun picuratoarele sunt la 20-30 cm distanta (corespunzatoare distantei dintre plante pe rand) umezind pe rand o banda de 20-30cm latime. In culturile de capsun mulcite cu folie, tuburile picuratoare se monteaza inainte de intinderea foliei, pe sol sau ingropate.

In general, irigarea prin picurare se aplica la intervale de 2-4 zile. Numarul de udari si durata acestora trebuie alese in asa fel incit pe adancimea de raspandire a majoritatii radacinilor sa se realizeze conditii optime de umiditate.

Irigarea prin picurare prezinta o serie de avantaje:

    • mentine aproape constanta umiditatea solului in zona sistemului radicular;
    • umezeste solul numai in zona de activitate a radacinilor evitindu-se pierderile de apa, se limiteaza cresterea buruienilor, se reduce la maximum degradarea solului;
    • consumul de energie este redus;
    • da posibilitatea de aplicare a ingrasamintelor o data cu apa de irigare (fertirigare).


Dezavantajele acestui sistem sunt:

    • costul ridicat al echipamentelor de udare;
    • posibilitatea infundarii picuratoarelor datorita filtrarii necorespunzatoare a apei de irigare (poate sa contina nisip, mult carbonat de calciu sau fier).


Deoarece, in Romania majoritatea plantatiilor sunt amplasate in zone cu cantitati insemnate de precipitatii, deci este necesara numai o suplimentare a umiditatii solului in perioade critice, perspectiva extinderii acestui sistem de irigare este foarte mare.


In functie de posibilitatile financiare ale beneficiarului si de suprafata ce urmeaza a fi irigata (plantatie pe mai multe hectare sau cultura in gradina sau solar) se poate opta pentru un sistem de irigare complex sau unul simplu si mai ieftin.

Un sistem complex este compus din: pompa cu regulator de presiune, vana, debitmetru, injector de ingrasaminte, baterie de filtrare, conducta principala de aductiune, conducta secundara , manometru, racorduri pentru rampe si rampe (tuburi picuratoare). Sursa de apa poate fi de suprafata sau puturi forate.

Pentru o varianta simpla sunt necesare urmatoarele componente: un bazin de apa ridicat la 5 m inaltime, unde este dusa apa cu ajutorul unei pompe. Din bazin apa cade liber printr-o conducta PVC, trece printr-un filtru si este distribuita la tuburile picuratoare prinse pe conducta secundara cu ajutorul unor racorduri. Sursa de apa poate fi un put forat.

Productiile mari si calitatea foarte buna a fructelor obtinute in conditiile folosirii unui sistem de irigare performant, pot determina o valorificare eficienta a capsunelor, fermierii reusind amortizarea investitie intr-o perioada scurta de timp.


Dr. ing. Felicia Pasca



Noutati

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>