Boli si daunatori la capsun

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

Dagonis - fungicidPentru fermierii care isi doresc protectie pentru o gama larga de culturi, BASF vine cu solutia perfecta: fungicidul polivalent Dagonis®. Este recomandat pentru peste 20 de culturi, precum marul, parul, morcovul, conopida sau capsunul. Multumita celor doua substante active din compozitie, fluxapiroxad, difenoconzol, fungicidul asigura un control de lunga durata impotriva bolilor.

Mai multe>>

Combaterea bolilor si daunatorilor la capsun

Combaterea bolilor si daunatorilor specifici la cultura de capsuniTratamentul pentru combaterea bolilor si daunatorilor la capsun: putregaiul coletului (Phytophtora fragarie), patarea alba a frunzelor (Mycosphaerrella fragarie), fainarea, antracnoza, gargarita radacinilor de capsun (Gargarita coletului - Otiorrhynchus solcatus F.), gargarita neagra a capsunului (Anthnomus rubi), gargarita albastra a capsunului (Coenorrhinus germanicus Herbst) se realizeaza folosind unul dintre amestecurile:

Mai multe>>

Putregaiul umed al fructelor de capsun

putregai umedPutregaiul umed (Rhizopus nigricans), se dezvolta pe fructe in timpul transportului, daca acesta se face in vehicule insuficient racite sau in timpul pastrarii. Boala poate ataca fructele si in timpul depozitarii.

Mai multe>>

Vestejirea plantelor de capsun | Identificare, Prevenire, Tratamente de combatere

Vestejirea plantelor de capsunVestejirea plantelor este produsa de ciuperca Verticillium alboatrum Reink et Berth. Atacul se manifesta prin reducerea vigorii vegetative a plantelor si a productivitatii. Primele manifestari ale bolii se observa pe frunzele de la exteriorul tufei si pe frunzele batrane.

Mai multe>>

Putregaiul cenusiu la capsun | Identificare, Prevenire, Tratamente de combatere

putregai cenusiuPutregaiul cenusiu (Botrytis cinerea Pers.) ataca mai ales partile slabite ale capsunului si apare sub forma de mucegai cenusiu pulverulent, care contine sporii ciupercii. Botrytis cinerea Pers. este principalul organism responsabil pentru putregaiul cenusiu al capsunului, strugurilor si altor fructe si legume, care poate afecta foarte puternic calitatea si cantitatea recoltei.

Mai multe>>

Limaxul Cenusiu | Identificare si Metode de Combatere bio / chimice

Limaxul Cenusiu - Metode de Combatere bio si chimiceLimaxul cenusiu (Deroceras agreste / Agriolimax agreste) ataca agresiv in anii cu ierni blande, primaverile bogate in precipitatii, verile racoroase si umede si in cadrul culturilor la care nu este efectuata o mobilizare a solului, aratura sau sapat la cazma. Este un daunator polifag care produce pagube importante, atacand un mare numar de specii legumicole, pomicole, plante medicinale, plante tehnice, etc.

Mai multe>>

Carabusul de mai | Identificare, Prevenire si Combatere

Carabusul de mai - Metode de Prevenire si CombatereFrecvent intalnit in Romania, Carabusul de mai (Melolontha melolontha) este cea mai cunoscuta specie de carbusi din familia Scarabaeidae, ce traiesc in Europa centrala. Sunt raspanditi pe diverse specii de foioase, nuc, castan, pomi fructiferi, arbusti fructiferi, capsun, castraveti, sfecla, salata, etc. Carabusii adulti se hranesc cu frunze iar larvele se hranesc cu radacinile plantelor.

Mai multe>>

Patarile la capsun | Identificare si Tratamente de combatere

patari capsuniPe frunzele capsunului apar pete ce reprezinta simtomele bolilor Patarea alba (Mycospheraella fragariae), Patarea rosie (Diplocarpon earliana) Patarea bruna (Phomopsis obscurans). Patarea alba si Patarea rosie sunt cele mai raspandite in Romania si apar mai ales in zona Satu-Mare, unde se parctica cultura multianuala de capsun.

Mai multe>>

Gargarita coletului | Identificare, Prevenire si Combatere

Gargarita coletului - Metode de Prevenire si CombatereGargarita coletului sau gandacul negru al viei (Otiorhynchus sulcatus) ierneaza ca larva in sol sau in resturile vegetale. Pagubele cele mai mari sunt provocate de larve, plantele ofilindu-se chiar in perioada coacerii fructelor. Productia poate fi compromisa in totalitate. Cele mai afectate de larve sunt capsunul, vita de vie, trandafirii si alte plante ornamentale.

Mai multe>>

Gargarita albastra a capsunului

gargarita albastraGargarita albastra (Coenorrhinus germanicus) este intalnita, in tara noastra, in toate zonele de cultura a capsunului. Cele mai mari pagube le provoaca in culturile de capsuni insa pot fi intalniti si pe mur, zmeur sau trandafir salbatic.

Mai multe>>

Gargarita Neagra a Capsunului | Metode bio & chimice de Combatere

Gargarita neagra a capsunului - Metode bio si chimice de CombatereGargarita neagra (Anthonomus rubi) isi face aparitia primavara la temperaturi de 5-6 grade C. Adultii apar din locurile de iernare si dupa o perioada de hranire depun oua in butonul floral, iar larvele care apar, consuma continutul florilor. Atacul se recunoaste usor dupa orificiile din butonii florali si dupa pedunculii florali rosi partial, din care cauza florile se apleaca.

Mai multe>>

Primele tratamente la capsun si zmeur

Tratamente la capsun si zmeurIn aceasta perioada se recomanda realizarea primelor tratamente fitosanitare in plantatiile de capsun si zmeur.

Mai multe>>

Fainarea capsunului | Identificare si Tratamente de combatere

fainare capsunFainarea produsa de ciuperca Sphaerotheca macularis (Podosphaera aphanis) se recunoaste usor, prin pasla albicioasa care apare pe frunze. Mai tarziu devine prafoasa in urma formarii unui numar mare de spori.

Mai multe>>

Combaterea bolilor foliare la capsuni

Tratament de combatere boli foliare la capsunIn cultura de capsuni se recomanda executarea tratamentului I – la pornirea in vegetatie (aparitia primelor frunzulite), impotriva complexului de boli foliare. Inainte de tratament se recomanda strangerea si indepartarea din cultura a frunzelor uscate si a altor resturi vegetale.

Mai multe>>

Piticirea capsunului

Piticirea capsunuluiPlantele atacate de piticirea capsunului (Rhizoctonia fragariae) sunt de talie redusa, cu un numar mic de frunze si inflorescente.

Mai multe>>

Mana coletului si mana fructelor de capsun

mana coletului si fructelorIn mana coletului (Phytophthora fragariae) tesuturile coletului au un aspect spongios si capata coloratie bruna-rosiatica, iar in mana fructelor (Phytophthora cactorum), fructele atacate prezinta pete brune.

Mai multe>>

Antracnoza capsunului | identificare si combatere

Tratament contra antracnoza capsunuluiAntracnoza capsunului (Colletotrichum acutatum) este o boala provocata de ciuperci parazite si se prezinta sub forma unor pete rotunde de culoare neagra pe frunze, iar pe fructe sub forma unor adancituri inchise la culoare.

Mai multe>>

Nematodul Capsunului | Prevenire si Combatere

Nematodul capsunului - Aphelenchoides fragariae - Identificare Prevenire si CombatereNematodul capsunului (Aphelenchoides fragariae) traieste in tesuturile plantelor, respectiv in frunze, petioluri, flori si colet, in care patrund prin ranile provocate de insecte sau alti factori mecanici. De asemenea, nematozii din sol sunt printre vectorii principali de transmitere a virusilor care produc virozele intalnite frecvent la capsun.

Mai multe>>

Necroza frunzelor de capsun

necroza frunzelorNecroza frunzelor este produsa de ciuperca Gnomonia fragriae (Gnomonia comari) si se manifesta sub forma unor pete ovale sau colturoase, de 3-4 cm, purpurii, delimitate de o zona brun – cenusie.

Mai multe>>

Arbustii fructiferi in perioada de iarna

Ingrijirea si protejarea arbustilor fructiferi in perioada de iarnaIn perioada de iarna trebuie asigurata protectia arbustilor fructiferi. O atentie deosebita li se va acorda murului, capsunului si afinului cu fructe mari.

Mai multe>>

Virozele la capsun | Identificare, Prevenire si Combatere

Virozele la capsun - Identificare Prevenire si CombatereVirozele sunt frecvente in plantatiile care au fost infiintate cu stoloni proveniti din cultura proprie si se manifesta prin anomalii, mozaicarea, ingalbenire, decolare si incretire a frunzelor.

Mai multe>>

Bolile si daunatorii specifici la Cultura de Capsun - Schema orientativa de prevenire si combatere

Tratament combatare boli si daunatori specifici la Cultura de CapsunCapsunul este atacat de o serie de boli specifice (Mana capsunului, Mana coletului, Putregaiul cenusiu, Fainare, Vestejirea plantelor, Piticirea capsunului, Arsura frunzelor, Patarea alba, Patarea rosie a frunzelor, Patarea bruna) si daunatori specifici (Gandacul capsunului, Gargarita neagra, Gargarita coletului, Paianjenul capsunului si Paianjenul rosu). Pentru prevenirea si combaterea acestora va propunem o schema orientativa de tratament impotriva agentilor de daunare la cultura de capsun:

Mai multe>>

Tratamentul la pornirea in vegetatie la cultura de capsuni

Tratament boli foliare la cultura de capsunIn cultura de capsuni se recomanda executarea tratamentului I – La pornirea in vegetatie (aparitia primelor frunzulite), impotriva complexului de boli foliare.

Mai multe>>

Arsura bacteriana a capsunului | Identificare si combatere

Tratament contra arsurii bacteriene a capsunuluiArsura bacteriana a capsunului (Xanthomonas fragariae) se raspandeste prin plantele bolnave, prin apa de irigat, prin frunzele bolnave purtate de vant sau cazute pe sol. Protectia fitosanitara se realizeaza prin metode culturale si chimice.

Mai multe>>