S-a deschis WeWilder, primul eco-hub rural la poalele Muntilor Tarcu

WWF a inaugurat Campusul WeWilder primul eco-hub rural la poalele Muntilor TarcuDupa 3 ani pe santier, WWF Romania deschide Campusul WeWilder, un hub rural construit in intregime din lemn si cu ajutorul celor mai noi tehnologii, sub semnul sustenabilitatii. Campusul este amplasat in vecinatatea Armenisului, in cel mai impadurit judet al Romaniei, Caras-Severin, locul unde acum 8 ani au fost eliberati primii zimbri in parteneriatul dintre WWF, Rewilding Europe si Primaria Armenis. Intr-o livada de 1,5 hectare, campusul va fi punctul de plecare in experiente de explorare a naturii si va gazdui intalniri pentru echipe in cautarea de idei pentru viitor, intr-o colaborare stransa alaturi de comunitatea locala.


Campusul este format dintr-o cladire principala, pe nume Zana si trei cabane tiny-house. Zana are forma unei suri cu un perete mare de sticla cu priveliste catre dealurile Armenisului. Ea este acoperita de 17600 de sindrile realizate manual de mesteri traditionali, familia Popa din Albac si de 140 mp de riflaj din fag termotratat si uleiat, un material rar folosit in finisaje de exterior, dar reprezentativ pentru Caras “tara fagului”, realizat de Tecade. In interiorul Zanei se afla o sala multifunctionala destinata intalnirilor, colaborarii si servirii mesei. La mansarda exista o biblioteca, un loc de relaxare, cu volume despre ecologie, hrana si constructii sustenabile curatoriate de cea mai verde editura din Romania, Seneca. Ansamblul are o bucatarie comunitara, cu rolul de a crea produse din ingrediente locale ecologice. WeWilder va opera ca agentie de eco-turism pentru experiente imersive in natura si va gazdui in incinta campusului programe transformationale pentru organizatii si echipe, prilej pentru a conecta cat mai multe dintre serviciile de ospitalitate ale localnicilor. Campusul va putea fi rezervat pentru co-working sau evenimente gastronimice si vacante individuale.


Fatada cladirea Zana Campus We Wilder - Some Dudes

 

Fiecare casuta este orientata catre un punct cardinal pentru a beneficia de experiente diferite de lumina si peisaj: Muntii Tarcu, peisajul agricol la scara mica al Armenisului sau dealurile cu pajisti si livezi. Casutele au un perete-cortina din sticla, iar inauntru, canapelele „transformer” permit o configuratie de camera dubla sau matrimoniala, in functie de oaspeti. Instalatiile sanitare sunt gandite astfel incat sa consume un volum optim de apa, iar izolatia termica permite un consum minim pentru incalzire pe timp de iarna sau racire pe timp de vara. Ele sunt acoperite cu sindrila pentru a respecta cultura traditionala si pentru a putea in timp sa se piarda in peisaj, conform ideei de „arhitectura invizibila” la care subscrie Campusul.

Designul a fost realizat printr-un proces de co-creatie, la care au participat arhitectii Matius Ichim, Krisztina Bokos, Miodrag Stoianov, urbanistul specialist in constructii de lemn, Ioan Moldovan, Oana Mondoc si Alina Floroi din echipa WWF ce au coordonat acest proiect zi lumina, zeci de localnici si experti din companii ce vor sa creasca arhitectura sustenabila in Romania. Atelier Vast si coordonatorul Vlad Rebenciuc au realizat mobilierul de lemn si o mare parte din operatiunile de finisaje cea mai provocatoare etapa pentru proiecte design & build.

Fatada exterioara cladirea ZanaWeWilder Campus MariusVasile

 

Pe langa valorificarea lemnului in cat mai multe forme - structura, invelitori, termoizolatie, tamplarii si interioare, conceptul campusului cultiva includerea de design de provenienta locala ca de exemplu lampile din lana realizate de For, farfuriile din lemn ars realizate manual de Lun sau cele de Email de Sighisoara, cearsafurile din panza tesuta in Romania la deFlorian si alte produse atent selectionate, precum cosmeticele naturale de la Doda, vinurile artizanale de la Catleya, cafea prajita local de Medina Coffee Roasters sau berea craft de la Bereta si OneTwo - pentru a aduce in concret in aceasta regiune, idei adesea abstracte precum, economia circulara sau sprijinirea micilor producatori. Firul rosu de design al interioarelor gandite de Krisztina Bokos presupune linii discrete negre care subliniaza suprafetele de lemn si accente optimiste de galben, care se regasesc la nivelul picioarelor meselor, al balustradei de la etaj, scarii balansate catre biblioteca si in pictura murala cu tematica botanica realizata de artista Wanda Hutira.

Printr-un soft opening in luna septembrie, Campusul a gazduit deja intalnirea liderilor de inovatie din 10 ONG-uri globale, care au reflectat ca „experienta a fost de neuitat. In sanul naturii, am putut comunica intre noi ca o echipa sa ajungem la cele mai bune idei, iar atentia pentru detalii si implicarea localnicilor in activitatile de aici este uluitoare”.

„333 de oameni au lucrat sa ridicam campusul. Unii sunt din Armenis, unii au venit tocmai de la Bucuresti, Iasi sau Sighetul Marmatiei, chiar din alte tari si au infruntat arsita verii, ploile toamnei si argila dimprejur ca sa ajungem azi aici. WeWilder este marturia ca fiecare dintre noi, de la societatea civila si organizatii de conservare a naturii, autoritati sau companii care isi doresc sa lase mostenire o planeta sanatoasa pentru generatiile urmatoare, trebuie sa inoveze dar si sa-si suflece manecile pentru idealuri care sunt adesea pe hartie. Suntem increzatori ca prin acest cuib putem multiplica beneficiile de pe urma naturii pentru membrii comunitatii si generatiile urmatoare in comuna Armenis si in regiune.” spune Oana Mondoc, initiatoarea proiectului si Manager de Inovatie si Dezvoltare Comunitara WWF.

La inaugurarea din 15-16 octombrie, cei care au contribuit la construirea campusului au sarbatorit sub un soare de octombrie cu plimbari cu biciclete electrice, atelier de descoperirea urmelor de animale si brunch pregatit de localnici. Seara de sambata a culminat cu proiect muzical inovator in parteneriat cu Centrul Cultural Subcarpati, unde artistul Radu Pieloiu, cunoscut ca Acetoba, a compus muzica prin integrarea sunetelor naturii inregistrate alaturi de bio-acusticianul Tom Hull de la Wildlife Sanctuary si ecologistul Pepjin T’Hooft.

Concert deschidere Acetoba Centrul cultural SubcarpatiWe Wilder - Vlad Braga Some Dudes


„WWF a facut un pas mare, in afara zonei de confort, in directia de a co-crea o micro economie alternativa si verde in jurul zimbrilor liberi, conlucrand cu membrii comunitatii. Doar prin implicarea tuturor, putem avea impact pe termen lung si putem forma mentalitati alaturi de care munca de conservare sa fie parte din identitatea comunitatilor locale. Modelul colaborativ si cu grija pentru natura la fiecare pas - fie in constructii sau cum se serveste masa, il vom duce mai departe in alte zone din Romania si nu numai." a declarat Orieta Hulea, CEO WWF Romania.

WeWilder a fost construit in regie proprie de catre WWF Romania si a fost inceput multumita unei finantari de 200 de mii de dolari si sprijinul Fundatiei Flex. Investitia s-a cifrat la aproximativ 350 de mii de euro, dintre care o parte au fost sustinuti de WWF, o parte de catre o investitie de la Rewilding Europe Capital, iar un procent semnificativ a fost oferit in natura de catre companii vizionare precum Tehnica Schweiz, Festool, Rothoblaas, Welde, Romstal, Saint-Gobain Glass, Madrugada, Feydom, JDA, WeMat Global, Prima Lighting, Velux si investitii private.

Campusul isi propune sa fie un exemplu in privinta constructiilor sustenabile din lemn, fara ciment, care pune in valoare practici traditionale si materiale cu impact redus.

 

Despre WeWilder

WeWilder este ramura de economie verde a WWF Romania in Armenis, iar scopul sau este sa creeze beneficii izvorate din natura pentru localnicii din zona si sa fie un exemplu pentru alte zone bogate in biodiversitate. WeWilder grupeaza sub aripa sa o serie de cunostinte despre cum poti construi si trai cat mai sustenabil, in armonie cu natura. Mai multe: www.wewilder.com 

 

Despre WWF (World Wide Fund for Nature): 

WWF Romania este una dintre cele mai importante organizatii specializata in conservarea mediului. De peste 15 ani, WWF Romania isi propune sa opreasca degradarea naturii si sa protejeze biodiversitatea. Astfel, WWF Romania participa activ la conservarea planetei, la restaurarea ecologica a mediului natural si construieste un viitor in care oamenii traiesc si se dezvolta in armonie cu natura.Zonele de conservare prioritare ale organizatiei sunt Maramures, Transilvania, Sud Vestul Carpatilor, Apuseni, Lunca si Delta Dunarii. WWF Romania face parte din WWF International, existent de peste 60 de ani, in peste 100 de tari, pe 6 continente. Mai multe informatii aici: wwf.ro 

  

Noutati

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

29-08-2024 Turism rural

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

01-08-2024 Produse traditionale

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

25-07-2024 Produse traditionale

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

11-07-2024 Dezvoltare rurala

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>

Profi: reînviem tradiția

26-06-2024 Produse traditionale

Profi: reînviem tradiția

Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>