Banii din microcreditare cresc afacerile si dezvolta ruralul: investitii in ferme, venituri in crestere, copii care isi continua scoala

Accesul la finantare transforma satele in zone de crestere - Banii din microcreditare cresc afacerile si dezvolta ruralul - investitii in ferme venituri in crestere copii la scoala - Studiu realizat de Fundatia Patria CreditPeste noua din zece clienti ai Patria Credit IFN au investit sumele imprumutate de la aceasta institutie financiara nebancara pentru a-si dezvolta mica lor afacere, arata studiul „Impactul socio-economic al microfinantarii oferite de Patria Credit IFN SA in comunitatile rurale si in urbanul mic”, realizat de Fundatia Patria Credit, cu finantarea Patria Credit IFN SA si a Fondului European pentru Europa de Sud-Est (EFSE).


Pentru gospodariile individuale si micile afaceri (predominant, dar nu exclusiv agricole) din mediul rural si orasele mici, microcreditarea reprezinta de cele mai multe ori singura optiune de viitor: pentru asigurarea unui venit decent, pentru dezvoltarea unei mici afaceri de familie sau, uneori, pentru mentinerea acesteia pe linia de plutire.

In premiera in Romania, Fundatia Patria Credit a analizat in studiul recent lansat impactul social si economic al microcreditarii din trei puncte de vedere: in ceea ce priveste efectele acesteia asupra gospodariilor, a micilor afaceri si, respectiv, a comunitatilor rurale si din urbanul mic. Studiul a vizat analiza de date si interviuri cu clienti ai Patria Credit IFN, autoritati si actori locali din trei comunitati unde institutia de finantare este prezenta de peste 10 ani: doua comunitati rurale (comunele Matca, din judetul Galati, si Scarisoara, din Olt) si un oras mic, respectiv Targu Frumos, din jud. Iasi.

 

Ce fac romanii de la sate cu microcreditele: investitii, nu cheltuieli curente!

Astfel, in ceea ce priveste prima axa, respectiv impactul microcreditarii asupra micilor afaceri din rural si urbanul mic, acesta demonstreaza importanta esentiala a accesului la finantare pentru categorii de clienti care, din diferite motive independente de ei, nu au acces sau au acces limitat la serviciile bancare conventionale si la serviciile conexe.

Astfel, potrivit rezultatelor cercetarii, 92% dintre clientii Patria Credit IFN au investit banii imprumutati pentru a-si dezvolta mica lor afacere. Doar 9% au folosit sumele respective pentru capitalul de lucru.

In situatia in care nu ar fi avut acces la sumele primite prin credit, mai bine de jumatate din respondenti (55%) au afirmat ca fie ar fi trebuit sa reduca activitatea firmei (28%), fie nu ar fi finalizat investitia (27%). Ponderea respondentilor care depind de surse externe pentru finantarea investitiilor este foarte apropiata de aceea a celor care au declarat ca, in cursul ultimilor trei ani, s-a intamplat cel putin o data sa nu aiba bani pentru a-si conduce afacerea (54%).

Principala activitate economica a clientilor Patria Credit IFN din comunitatile analizate este agricultura, in special legumicultura (74% dintre respondenti), urmata de cultivarea cerealelor (14%) si zootehnie (8%). Exista insa diferente semnificative in structura activitatilor dupa mediul de rezidenta al afacerii: daca in zonele rurale predomina agricultura, in orase ca Targu Frumos se practica si activitati non-agricole (zootehnie), comert sau servicii.

Conform studiului, 79% dintre clientii Patria Credit si-au finantat investitiile in propriile afaceri efectuate in ultimii trei ani prin imprumuturi de la aceasta institutie.

Cel mai adesea, persoanele care contracteaza un microcredit folosesc sumele pentru a achizitiona echipamente (63%), constructia unui solar (38%), pentru capital de lucru (9%), lucrari de constructie (4%), achizitia unui teren agricol (3%), achizitia de animale (3%) sau a unei locuinte (1%). Doar 9% dintre clientii Patria Credit au folosit sumele imprumutate si pentru alte scopuri decat finantarea propriei afaceri.

 

Accesul la finantare pune dezvoltarea locala pe fast forward

Conectarea mediului local de afaceri la surse de finantare se coreleaza cu o rata accelerata de dezvoltare. In comuna Matca din judetul Galati, una din cele trei localitati incluse in cercetare, numarul gospodariilor aproape s-a dublat in 2021 comparativ cu anul 2010, urcand de la 4.200 la circa 7.300. De asemenea, numarul firmelor locale a crescut de la aproximativ 150 la 1.070. Cresterea cea mai ridicata se inregistreaza in randul firmelor cu activitate in domeniul agriculturii, care in 2021 erau peste 700, de 50 de ori mai multe decat in 2010. De asemenea, numarul fermierilor cu varsta de sub 35 de ani a crescut de cinci ori, de la 500 in 2010 la 2.500 in 2021.

In acelasi interval de timp, valoarea medie a creditului acordat de Patria Credit clientilor din Matca s-a triplat, valoarea celui mai mic credit acordat a crescut de sase ori, iar valoarea mediana a creditelor a crescut de aproape patru ori.

Datele din studiul Fundatiei Patria Credit confirma impactul pozitiv pe care il are accesul la finantare asupra economiei locale, imbunatatind semnificativ situatia sociala a acestor comunitati”, afirma Raluca Andreica, CEO Patria Credit si Director Executiv al Fundatiei Patria Credit. „Aceste date demonstreaza clar ca, atunci cand exista conditii favorabile – si subliniem ca accesul la finantare este foarte important, dar nu este unica premisa, implicarea celorlalti stakeholderi fiind esentiala – bunastarea nu intarzie sa apara.

Rezultatele studiului contrazic flagrant o serie de mituri comune: ca economia rurala ar fi in declin, ca oamenii ar folosi microcreditele pentru a supravietui de la o luna la alta, ca agricultura nu ar fi rentabila sau ca tinerii nu ar fi atrasi de perspectiva muncii la ferma. Dimpotriva, acolo unde exista premise favorabile vedem comunitati infloritoare, care se confrunta si ele cu dificultati, dar reusesc sa razbata daca primesc sprijin.

Probabil cel mai important rezultat al cercetarii este ca am reusit sa demonstram impactul social al microcreditarii. De exemplu, abandonul scolar s-a redus acolo unde oamenii au acces la resurse de dezvoltare – de pilda in localitati precum comuna Scarisoara, unde copiii a peste 90% dintre clientii Patria Credit reusesc sa absolve gimnaziul si pleaca sa invete la liceu in Caracalul vecin. In comuna Matca, abandonul scolar a disparut complet; toti copiii merg la scoala.”

 

Accesul la microcredite se coreleaza cu cresterea cheltuielilor pentru educatie

Dincolo de a stimula micile afaceri locale, studiul Fundatiei Patria Credit arata ca in comunitatile vizate (ruralul si urbanul mic) accesul la finantare are si un impact social – aceasta fiind a doua axa a cercetarii. Astfel, peste jumatate (51%) din gospodariile care au accesat microfinantari au inregistrat cresteri ale veniturilor in ultimii trei ani (2019-2021), principalul motiv indicat fiind dezvoltarea afacerii agricole (82% dintre respondenti). Niciuna din gospodariile incluse in esantion nu a redus cheltuielile pentru educatie in 2021 comparativ cu anul 2020; dimpotriva, mai bine de doua treimi din respondenti (69%) au declarat ca in 2021 au cheltuit mai mult pentru educatia copiilor decat in anul anterior.

 

Impactul asupra comunitatii: 80% din firme sunt conduse (si) de femei

A treia axa a cercetarii, respectiv impactul comunitar, a avut in vedere mai ales analiza capacitatii de asociere a producatorilor agricoli (pentru a avea acces la retelele de desfacere ale marilor retaileri sau capacitate de stocare si procesare la nivel comunitar), precum si gradul de ocupare a fortei de munca. Principalele concluzii au fost ca doar 13% dintre clientii Patria Credit IFN au beneficiat de serviciile unei forme asociative economice din regiune, gradul de asociere redus fiind o problema structurala a economiei rurale a Romaniei. De asemenea, studiul a mai aratat ca in conducerea a 80% din afacerile creditate de Patria Credit IFN sunt implicate femei.

 

Toolkit de evaluare a impactului social al institutiilor de finantare

Pentru a evalua impactul social, studiul descrie si propune o metodologie de analiza, un „toolkit” ce consta intr-un set de 22 de indicatori grupati pe trei dimensiuni:

    • furnizarea de servicii financiare persoanelor/afacerilor mici din medii (categorii) vulnerabile, indicator ce reflecta gradul de incluziune financiara in categoria de public vizata
    • calitatea vietii clientilor, respectiv daca la creditare au acces persoanele cu un nivel de trai mai scazut si care ar avea dificultati in a obtine credite de la institutiile bancare
    • impactul finantarii, respectiv daca microcreditarea ajuta nu doar la cresterea bunastarii individuale, ci si a celei comunitare, prin stimularea ocuparii, in special a femeilor


Punctajul final este distribuit pe o scala de la 0 la 60 de puncte, reflectand o performanta sociala mare (40 - 60 de puncte), medie (20 - 39 de puncte), sau scazuta (sub 20 de puncte).

Patria Credit IFN - credite pentru antreprenorii din agricultura -Infografic-Raport-Fundatie PC

 

Despre cercetare

Studiul a fost realizat de o echipa de cercetatori - Claudia Petrescu, cercetator la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, si Roxana Savescu, conferentiar universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, sub coordonarea Fundatiei Patria Credit. Studiul a fost realizat cu sustinerea financiara a Patria Credit IFN SA si a Fondului European pentru Europa de Sud-Est (EFSE). Esantionul a constat in 120 de gospodarii din comunele Matca (jud. Galati) si Scarisoara (jud. Olt), respectiv orasul Targu-Frumos (jud. Iasi), clienti ai Patria Credit IFN SA. Datele primare au fost colectate prin intermediul unui sondaj (chestionar) administrat intregului esantion, precum si prin interviuri cu stakeholderi locali (primari si reprezentanti ai autoritatilor locale), manageri zonali ai Patria Credit IFN SA, precum si prin realizarea a 12 studii de caz pe clienti. Datele primare au fost completate prin desk research in baze de date publice, date interne ale Patria Credit IFN si diverse alte surse: rapoarte realizate de alte institutii de microcreditare (FINCA), studii de caz de la nivel european, studii si rapoarte de cercetare privind evaluarea impactului social al microcreditarii publicate la nivel international.

 

Despre Patria Credit IFN
Patria Credit IFN SA este o institutie financiara nebancara (IFN) care sustine eforturile antreprenorilor din mediul rural si urbanul mic, precum si impactul lor pozitiv asupra comunitatilor acestora. Specializata in finantarea agricultorilor, Patria Credit este membra a European Microfinance Network (EMN) si Microfinance Centre (MFC) si prima institutie financiara nebancara dedicata microfinantarii din Romania, cu aproape 20 de ani de experienta si mai bine de 17.000 de clienti finantati. Istoria Patria Credit a inceput in 1996, initial ca program al organizatiei World Vision, evoluand ulterior in fundatie si apoi in IFN. In prezent, activitatea Patria Credit IFN este recunoscuta de Codul European de Buna Conduita initiat de Directia pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul Comisiei Europene, pentru calitatea si impactul activitatii de microfinantare realizate in Romania. Parte a Patria Bank Group, Patria Credit IFN se implica in proiecte de sustinere a agriculturii, de dezvoltare a spatiului rural si de relansare a educatiei agricole, precum Crescatoria de afaceri, Mandru sa fiu fermier (alaturi de Fundatia World Vision Romania), Fundatia pentru Dezvoltarea Agriculturii (FD Agri) etc. In 2021, Patria Credit si Patria Bank au reactivat Fundatia Patria Credit, prin intermediul careia urmaresc reducerea excluziunii sociale, economice si financiare a comunitatilor rurale, promovarea popularizarii practicilor agricole durabile, facilitarea cresterii noii generatii de tineri fermieri si cresterea gradului de constientizare cu privire la importanta dezvoltarii comunitatilor rurale.

 

Noutati

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

29-08-2024 Turism rural

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

01-08-2024 Produse traditionale

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

25-07-2024 Produse traditionale

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

11-07-2024 Dezvoltare rurala

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>

Profi: reînviem tradiția

26-06-2024 Produse traditionale

Profi: reînviem tradiția

Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>