Hipoglicemia purceilor

Hipoglicemia purceilorHipoglicemia purceilor (Baby Pig Disease) este o boala metabolica a purceilor nou nascuti, caracterizata prin scaderea glicemiei si prin manifestari nervoase de origine centrala (encefalopatie hipoglicemica). Purceii nou nascuti sunt in mod special susceptibili de hipoglicemie. Se mai numeste si criza de trei zile a purcelului.


Este mult mai frecventa in conditiile cresterii intensive din complexele industriale de crestere a purceilor, in special in anotimpul rece. Morbiditatea este deci de obicei intre 30-70% si poate fi mai mare, chiar 100% la purceii proveniti de la o scroafa. Majoritatea purceilor afectati mor daca sunt lasati netratati.

In declansarea hipoglicemiei un rol important il joaca foamea, varsta si frigul. O ingestie inadecvata de lapte este intotdeauna cauza primara a hipoglicemiei purceilor. Aceasta se poate datora fie scaderii productiei de lapte a mamelor, fie incapacitatii purceilor de a suge. Importanta subalimentatiei, a flamanzirii, reiese din faptul ca boala poate fi reprodusa experimental prin flamanzirea purceilor 1-3 zile, timp de 37-48 ore. In conditii normale, foamea apare ca o consecinta a unei agalaxii partiale sau totale. Agalaxia poate fi determinata fie de o pregatire necorespunzatoare a scroafei in perioada de gestatie (alimentatie si conditii de zooigiena necorespunzatoare), fie ca urmare a unor afectiuni virotice si microbiene in timpul gestatiei sau imediat dupa fatare (pesta, boala lui Aujeszky, gastroenterita infectioasa, salmoneloza, metritele, mamitele, etc). Subalimentatia poate fi urmarea unor afectiuni prezente la purcei, care se traduc prin reducerea apetitului (septicemia, colibacilarea, gastroenterita infectioasa, infectiile streptococice). In mult cazuri, incapacitatea de a suge apare fara nici o ratiune aparenta, desi o reactie anafilactica la anticorpii colostrali a fost sugerata ca una din cauze. O aparitie probabila neobisnuita a hipoglicemiei a fost raportata la purceii crescuti in crescatorii constituite in sistemul SPF. Boala a aparut din cauza incapacitatii purceilor de a deveni populati cu lactobacili necesari pentru digestia laptelui. Inocularea cu un lactobacil corespunzator corecteaza starea sa.

Importanta varstei reiese din faptul ca reproducerea experimentala nu se poate face decat la purceii de 1-3 zile. La cei mai in varsta, chiar supusi unei perioade de flamanzire mai indelungata (saptamani) nu se poate ajunge la aparitia hipoglicemiei. Frecventa mai mare in anotimpul rece se explica prin cresterea necesarului de glucide datorita solicitarilor prin frig, umiditate etc. Frigul actioneaza ca un factor stresant determinand, printre altele modificari, o activitate crescuta a tiroidei, deci arderi mai intense care duc la un consum crescut de glucoza. Dintre factorii predispozanti trebuie aratata rezerva redusa de glicogen hepatic (2-4/100 g ficat), incapabila sa acopere pentru un timp mai lung nevoile energetice ale purcelului nou-nascut. Spre deosebiere de alte specii, purcelul poseda la nastere o rezerva de numai 30g glucide si 10g lipide/kg viu, drept sursa de energie. Posibilitatile de glugogeneza sunt reduse in primele 48 de ore de viata, cand purcelul nu dispune de capacitatea valorificarii aminoacizilor si lipidelor glucoplastice. De aceea nivelul glucozei sanguine este extrem de instabil si depinde in intregime de sursele alimentare. Prima saptamna de viata este astfel perioada cea mai periculoasa. Deprivarea de hrana dupa prima saptamana produce numai pierderea in greutate si nu are efect asupra nivelului glucozei sanguine. Aceasta susceptibilitate particulara la hipoglicemie in perioada imediat postnatala pare sa fie caracteristica purcelului si poate juca un rol major in provocare de pierderi la purcei, contribuind la efectele variatiilor agentilor infectiosi si neinfectiosi.

La nastere, nivelul glucozei sanguine este crescut (103mg%) si, daca purcelul nu este hranit, scade rapid la niveluri hipoglicemice in 24-36 ore. Gluconeogeneza nu se dezvolta satisfacator la purcei pana in a 7-a zi dupa fatare si in timpul acestei perioade rezervele de glicogen sunt rapid consumate daca ingesta de lapte este scazuta. De aceea, glicemia in aceasta perioada este extrem de instabila, fiind supusa fluctuatiei directe a cantitatii de lactoza din lapte. Din cazua posibilitatii practic absente a gluconeogenezei in primele zile de viata, aportul insuficient de glucide duce, la purcelul nou-nascut, la hipoglicemie.

Semnele clinice apar cand nivelul glucozei sanguine scade sub 50 mg%, uneori ajungand pana la 7 mg%. Chiar in asemenea cazuri extreme, vindecarea completa este posibila dupa administrarea de glucoza. Hipoglicemia experimentala produsa de injectarea de insulina determina un sindrom clinic similar cu cel din sindromul hipoglicemic natural.

Deficitul energeti cauzat de hipoglicemie se va repeta mai ales asupra sistemului nervos, celule nervoase find deosebit de sensibile la tulburarile de nutritie. Denutritia neuronala induce o hiper-secretie de acetilcolina, exprimata clinic prin excitatie nervoasa (agitatie, tremuraturi musculare si char convulsii).

Ca si simptomatologie, semnele clinice apar in primele 3 zile de viata si sunt dependente de intensitatea hipoglicemiei. Ele nu apar decat atunci cand glicemia scade sub 50%. Intr-o prima faza, se constata o stare de depresiune corticala lipsa de voiciune, mers nesigur, izolare de grup, purceii gasindu-se raspanditi prin boxa, in timp ce, in mod natural, ei dorm unul langa celalalt. Treptat purceii isi pierd capacitatea de a-si mentine echilibrul si decubitul devine permanent. O data cu accentuarea hipoglicemiei (sub 40mg/100 ml) purceii devin nelinistiti, parul este zburlit, pielea rece, prezinta hipotermie, mers nesigur, se sprijina pe rat, cad lateral si prezinta masticatie in gol. Atunci cand glicemia scade sub 20 mg/100 ml sange, excitatia nervoasa poate trece in coma hipoglicemica, cu hipotermie, diminuarea reflexelor, tahicardie etc.

Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice, a varstei, a conditiilor de aparitie, a eficientei terapiei cu glucoza, pe valorile subnormale ale glicemiei (sub 40mg/100 ml sange) si ale depozitului hepatic glicogen. Diagnosticul diferential trebuie facut cu toate bolile cu manifestari predominent intalnite la purcei. Fata de boala tremuratoare a purceilor se diferentiaza ca tremuraturile si spasmele dispar in somn. Evolutia este de obicei acuta si chiar supraacuta, boala determinand pierderi importante in cresterea intensiva de tip industrial.

Tratamentul consta in administrarea intraperitoneala cat mai precoce de glucoza, solutie izotonica 5% in ser fioziologic, 20-40 ml solutie calduta. Administrarea se repeta la 10 minute daca nu se constata efectul terapeutic dorit si la 2-3 ore pentru mentinerea glicemiei normale. Acest tratament curativ trebuie sa fie dublat de asigurarea unui aport suficient de colostru sau lapte, fie apelandu-se la metoda de ''scroafa-doica'', fie hranirea artificiala cu lapte ''imbogatit'' cu glucoza si lactoza.

Medic veterinar
Dr. Galatanu Diana Monica

  

Noutati

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

23-05-2023 Porcine

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) colaboreaza cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si in anul 2023, in campania europeana de sprijinire a luptei impotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF). Mai multe>>

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

03-11-2022 Porcine

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA informeaza ca in data de 02.11.2022 mai sunt active 47 de focare PPA, dintre care 44 de focare la nivelul gospodariilor populatiei si 3 focare la nivelul exploatatiilor comerciale, dupa cum urmeza: Mai multe>>

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

15-10-2022 Porcine

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

In seara zilei de 11.10.2022 a fost confirmata prezenta virusului pestei pocine africane (PPA) intr-o ferma cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parta, judetul Timis, apartinand SC SMF Romania SRL. Imediat dupa notificarea suspiciunii de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, serviciile veterinare au intervenit de urgenta si au plasat ferma sub supraveghere oficiala. Mai multe>>

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

01-08-2022 Porcine

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

PPA este o boala devastatoare care afecteaza porcii domestici si salbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca perturbari socio-economice in multe tari. Uniunea Europeana (UE) este cel mai mare exportator de porcine si produse de porc din intreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai importante activitati economice din sectorul agricol din Europa. Mai multe>>

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

22-02-2022 Porcine

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

Ingrasarea timpurie se numeste astfel fiindca incepe la o varsta mica a porcilor, la un timp destul de scurt dupa intarcare. Acest sistem se mai cunoaste si si sub numele de ingrasare rapida, sau ingrasare pentru carne, deoarece porcii supusi acestui fel de ingrasare ating greutatea de sacrificare intr-un interval de timp scurt si produsul principal obtinut in urma sacrificarii lor este carnea cu putina grasime. Mai multe>>

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

04-01-2022 Porcine

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

In urma cu 17 ani, Smithfield Romania punea bazele, in zona de Vest a tarii, a ceea ce avea sa devina un model de business sustenabil in zootehnie si industrie alimentara. Prin brandul Comtim, cele mai inalte standarde din industrie in ceea ce priveste siguranta alimentara sunt aplicate pe intregul lant de productie, din ferma in furculita, oferind astfel consumatorilor produse din carne de porc de calitate superioara. Mai multe>>

Unele particularitati in furajarea porcilor

26-11-2021 Porcine

Unele particularitati in furajarea porcilor

Cunoscand importanta furajarii in cresterea porcinelor, facem o sinteza asupra unor aspecte legate de alimentatia porcinelor si cu unele referiri in utilizarea nutreturilor combinate. Ponderea de peste 65% a costurilor in producerea carnii de porc reprezinta contravaloarea hranei, in deosebi in varianta utilizarii nutreturilor combinate furnizate de fabrici specializate sau a celor realizate in ferme, din cereale macinate, cu adaos de concentrate proteino-vitamino-minerale. Mai multe>>

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

03-08-2021 Porcine

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor isi intensifica eforturile pentru a opri raspandirea pestei porcine africane in Europa, prin extinderea campaniei #StopASF in alte noua tari. In vara anului 2020, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, a lansat in sud-estul Europei, o campanie majora care sa creasca gradul de constientizare pentru aceasta boala a porcilor. Mai multe>>

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

31-07-2021 Porcine

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

Ca urmare a informatiilor eronate aparute in presa, avand ca scop denaturarea situatiei reale, precizam urmatoarele: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) NU interzice si NU limiteaza cresterea porcinelor in gospodariile populatiei din Romania. Mai multe>>

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

18-07-2021 Porcine

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

Pregatirea scroafelor gestante pentru fatare trebuie sa inceapa cam din luna a 3-a de gestatie, cand fetusii au o crestere mai intensa, dezvoltand scheletul si organele, necesitand mai multa hrana pe care o iau din sangele scroafei mame. In ultimele 10 zile dinaintea fatarii, scroafele devin foarte greoaie, deoarece purceii ajung aproape la greutatea pe care o au la data nasterii. Mai multe>>