Ingrasarea timpurie se numeste astfel fiindca incepe la o varsta mica a porcilor, la un timp destul de scurt dupa intarcare. Acest sistem se mai cunoaste si si sub numele de ingrasare rapida, sau ingrasare pentru carne, deoarece porcii supusi acestui fel de ingrasare ating greutatea de sacrificare intr-un interval de timp scurt si produsul principal obtinut in urma sacrificarii lor este carnea cu putina grasime.
Cunoscand importanta furajarii in cresterea porcinelor, facem o sinteza asupra unor aspecte legate de alimentatia porcinelor si cu unele referiri in utilizarea nutreturilor combinate. Ponderea de peste 65% a costurilor in producerea carnii de porc reprezinta contravaloarea hranei, in deosebi in varianta utilizarii nutreturilor combinate furnizate de fabrici specializate sau a celor realizate in ferme, din cereale macinate, cu adaos de concentrate proteino-vitamino-minerale.
Tenorul Vlad Mirita si antreprenorul Dan Cirstea lanseaza un nou proiect, ferma de animale Mosia Chindia. Aceasta este prima ferma din Romania unde mai multe specii de animale sunt "Crescute prin Pasunare". Astfel, ferma are in plan ca, in urmatorii 10 ani, sa contribuie pentru ca un milion de familii sa aiba acces la carne provenita de la animale crescute prin pasunare, probabil cel mai natural mod de crestere a animalelor.
Ingrijirea purceilor sugari si a scroafelor care alapteaza prezinta o importanta deosebita pentru obtinerea unor rezultate bune in crescatoriile de porci. In crescatoriile care livreaza material de prasila, purceii nou-nascuti se cantaresc individual si se marcheaza cu numar pe ureche imediat dupa fatare, dupa care se inscriu in registrul de crestere a purceilor. Tot acum se face si taierea coltilor la purcei, pentru ca sa nu raneasca sfarcurile scroafei-mame in timpul alaptarii.
Din totalul cheltuielilor de productie a carnii de porc ponderea cea mai mare revine furajarii reprezentand cca 65-80% din pretul de cost al carnii. De aici rezulta atentia deosebita ce trebuie acordata acestui aspect, in privinta utilizarii la maximum de eficienta a furajului, atat pentru nevoile fiziologice ale organismului cat si pentru producerea sporului de carne.
Conditiile meteorologice au fost variabile in intreaga Europa de-a lungul sezonului agricol 2020 si au avut un impact direct asupra prezentei mucegaiurilor si micotoxinelor specifice in diferite regiuni. Micotoxinele sunt produse de anumite specii de mucegaiuri si sunt o preocupare pentru crescatorii de animale din cauza capacitatii lor de a influenta negartiv calitatea furajelor si ulterior, sanatatea si performanta animalelor.
Roxell investeste in continuare in Romania. Aceasta tara din sud-estul Europei este una dintre cele mai mari piete din regiunea sa. Aici exista mult potential, din trei motive principale: marimea tarii, cei 20 de milioane de locuitori ai acesteia si statutul de Stat Membru al UE. De asemenea, ne bucuram sa vedem ca unele afaceri de familie s-au dezvoltat in organizatii mai mari pentru cresterea pasarilor.
La specia suine, ca de altfel si la alte specii, o nutritie rationala trebuie sa fie diferentiata tinand cont de particularitatile fioziologice legate de sex, varsta si productie, precum si de raportul de substante nutritive necesare asigurarii functiilor vitale si nivelelor de productie pentru fiecare categorie.
Pasunatul animalelor domestice va fi permis pe perioada intregului an crescatorilor care sunt proprietari sau detin cu orice titlu terenuri agricole ori au acordul scris al proprietarilor de terenuri agricole, pe care se pasuneaza.
Dupa intarcare si pana la varsta de 3 luni, purceii formeaza o categorie aparte in fermele de porci si anume categoria purceilor intarcati. Desi dupa 2 luni purceii nu mai sunt atat de sensibili ca in perioada de sugari, ei au nevoie totusi de o ingrijire deosebita mai ales in primele 10-14 zile dupa intarcare. Aceasta ingrijire este in legatura cu criza de intarcare, spre a-i face sa sufere cat mai putin si a nu se opri in ritmul de crestere.
Dupa cum arata si denumirea, prin acest sistem de ingrasare se urmareste obtinerea de la porci a unor carcase la care raportul dintre carne si grasime sa fie foarte apropiat. Aceasta inseamna ca jumatate din raportul carne/grasime al carcasei este reprezentat de carne jumatate si grasime. Ingrasarea mixta se face cu scopul de a obtine o carne frageda, suculenta cu fibra musculara fina, bine impanata cu grasime, sunci mari, de buna calitate si o slanina cu grasimea de 6-8 cm.
Prin acest sistem de crestere si ingrasare se urmareste obtinerea de la porci a unor carcase la care raportul carne si grasime este foarte apropiat.
Un comitet independent de experti numit de DLG (Societatea Germana pentru Agricultura) a stabilit castigatorii premiului pentru inovatie EuroTier dintre cele 251 de cereri aprobate pentru inovatii de produs. Premiile au fost atribuite unor produse inovatoare printre care: suplimente alimentare pentru pasari, pistol de curatare de inalta presiune, simplificarea sistemului de identificare a exemplarelor de bovine, module de monitorizare si hranire a viteilor, rularea automata a acoperisului pe silozuri mobile, monitorizarea in timp real a omogenitatii amestecurilor furajere, podele inovative pentru vite, noi sisteme de alimentare a purceilor, software 3D pentru cantarirea porcilor si multe altele.
Prin puerperium se intelege perioada de la parturitie pana la involutia completa a aparatului genital. Procesul de involutie uterina este determinat de modificarile neuro-hormonale caracterizandu-se prin descresterea uterului in greutate si lungime si regresia si restabilirea endometrului, care este completa in cea de-a 21 zi de la fatare. Exista o corelatie directa intre involutia uterina si lactatie, involutia fiind mai rapida la scroafe care alapteaza decat la cele carora li s-au indepartat purceii imediat dupa fatare.
Un nou centru de cercetare pentru furaje, deschis recent in cadrul Universitatii de Stat Kansas, din America, permite studentilor sa castige experienta reala in munca printr-o serie de aplicatii de productie moderne, alaturi de un sistem de gestionare al ingredientelor furajere extrem de performant. Centrul de Cercetare ofera atat o sansa studentilor sa dobandeasca abilitati reale in cadrul industriei de prelucrare a furajelor si incearca in acelasi timp sa descopere noi modalitati prin care sa elimine bacteriile daunatoare din diferitele materii prime.
Fermele ecologice de porci si pasari de curte din UE trebuie sa-si hraneasca animalele cu furaje 100% organice. Desi exista o derogare pentru a permite cantitati mai mici de furajere non-ecologice in dieta animalelor astfel incat sa se asigure o nutritie adecvata, aceasta scutire expira la sfarsitul anului 2016. Pentru a preintampina furnizarea unui aport insuficient de proteine, cercetatori din 10 tari europene ce fac parte din proiectul ICOPP, ofera o serie de recomandari despre cum poate fi obtinut un regim alimentar ecologic echilibrat astfel incat sa avem animale sanatoase si productive.
Datorita calitatilor lor biologice, suinele reprezinta una dintre speciile implicate major in acoperirea necesarului de carne al populatiei umane, asigurand, in prezent, peste 30% din consumul mondial. Tehnologiile moderne de crestere a suinelor pot fi aplicate in sistemele semiintensiv si intensiv-industrial, in care se acorda o atentie deosebita materialului biologic exploatat.
Porci sunt animale omnivore care pot fi furajate cu o gama larga de nuterturi, de la cereale cultivate si pana la resturi vegetale.
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a vizitat in data de 12 martie 2015, impreuna cu Corina Cretu, comisar european pentru Dezvoltare Regionala, si Phil Hogan, comisar european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, si cu Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, ferma pentru ingrasarea suinelor si unitatea de producere de nutreturi combinate detinute de S.C. Suinprod Radic SRL - obiective finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013.
Lucerna si trifoiul sunt principalele furaje de volum folosite in hrana animalelor. Cele doua culturi sunt cele mai valoroase plante de nutret, asigurand mari cantitati de proteina naturala la hectar. Aceste furaje pot fi administrate in hrana animalelor atat sub forma de masa verde la iesle cat mai ales sub forma de fan, semifan sau siloz pe timpul iernii.
Datorita solicitarii intense a organismului matern in perioada de gestatie si de lactatie, la scroafele aflate in aceste stadii fiziologice se poate intalni o deficienta a calciului.
Perturbarile echilibrului metabolic al organismului, generate atat de carenta cat si de excesul unor substante in nutritia porcinelor, sunt extrem de periculoase si provoaca pierderi economice insemnate.
Recomandari privind alimentatia vierilor si scroafelor de reproductie, a purceilor sugari, a tineretului si porcilor la ingrasat..
MADR, Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala Balotesti si Camera Agricola Judeteana Ilfov organizeaza Marti, 27 mai 2014, Masa rotunda cu tema: „Noi provocari si oportunitati pentru sprijinul fermierilor prin accesarea masurii 215 privind asigurarea unor standarde superioare de bunastare la porci si pasari, in contextul triadei BUNASTARE-HRANA-SANATATE"
Cresterea porcinelor are ca scop productie de carne si de grasime si prezinta numeroase avantaje fata de celelalte specii de animale.
Calin Musca isi hraneste scroafele cu furaje lichide pentru a da mai mult lapte pentru purcei.
Marea eficacitate si inalta productivitate a muncii in sectoarele de ingrasare a porcilor de la COMTIM - Beregsau, judetul Timis, avea punctul de plecare in marea simplitate si ingeniozitate in cea ce priveste sistemul constructiv si elementele de mecanizare a procesului de productie.
Sporul mediu zilnic in greutate reprezinta indicatorul de eficienta economica in cresterea si ingrasarea porcilor. Cu alte cuvinte eficienta economica depinde in cea mai mare masura de modul de furajare a animalelor..
Sistemele de cazare si furajare moderne ofera o stabilitate mare pentru o incarcare ridicata in cresterea industriala porcilor.
Oferta din Republica Moldova
Porumbul, orzul, ovazul, graul si taratele de grau:
07-06-2023 Furaje / hrana animale
Sigma CVM Romania, un furnizor de top de utilaje agricole, este incantata sa anunte vanzarea cu succes a primului sau mixer de furajare Siloking. Aceasta realizare de referinta marcheaza un succes semnificativ pentru companie, intrucat isi extinde oferta de produse si isi stabileste o prezenta solida in industria cresterii animalelor. Mai multe>>
02-10-2022 Furaje / hrana animale
REI, unul dintre cele mai mari grupuri de companii specializat in atragerea de finantari nerambursabile din Romania, cu peste 80 de consultanti in 12 birouri la nivel national, a reusit, cu succes, intermedierea unui proiect de finantare nerambursabila destinat extinderii capacitatii de productie a fabricii existente, specializata in hrana pentru animalele de companie pentru Alconor Company SRL din judetul Satu Mare. Mai multe>>
30-04-2022 Furaje / hrana animale
Conform traditiei milenare, odata cu venirea primaverii, pentru unele specii de animale, respectiv, bovine, ovine, caprine si cabaline, se schimba sistemul de exploatare de la stabulatia permanenta in timpul iernii, la intretinerea in stabulatie libera pe suprafetele de pasuni. Pasunatul, ca mod de furajare, prezinta o serie de avantaje, respectiv: Mai multe>>
10-08-2021 Furaje / hrana animale
Principiul de baza al politicii Uniunii Europene si nationale, privind siguranta alimentara, este aplicarea unei abordari integrate de tipul "de la ferma la consumator" sau "de la furca la furculita", care sa acopere toate sectoarele lantului alimentar. In cadrul acestor politici europene, o strategie importanta are la baza implementarea legislatiei privind siguranta alimentelor si a furajelor. Mai multe>>
08-08-2021 Furaje / hrana animale
Conceptul Uniunii Europene "de la ferma la furculita" aplicat si in tara noastra implica verificarea fiecarei verigi a lantului alimentar, de la hrana animalelor pana la produsul final, care ajunge pe masa consumatorului. Furajele pentru animale sunt o veriga esentiala a lantului alimentar si influenteaza direct atat sanatatea si bunastarea animalelor, cat si siguranta alimentelor. Mai multe>>
25-07-2021 Furaje / hrana animale
Agroland a decis preluarea activitatii fabricii de nutreturi combinate din municipiul Caransebes, de la Lipoplast SRL. Investitia totala se va ridica la 1.300.000 euro si include achizitia propriu-zisa, precum si repornirea proceselor de productie. Reprezentantii Agroland au in plan obtinerea certificarii non-GMO (organisme nemodificate genetic) pentru furaje, fabrica din Caransebes devenind prima astfel de unitate din Romania, cu aceasta certificare. Preluarea fabricii face parte din strategia ... Mai multe>>
08-06-2021 Furaje / hrana animale
De la lansarea procesului SHREDLAGE® in 2015 in Europa (2010 in America de Nord), avantajele procesarii intense efectuate de zdrobitorul de boabe MCC SHREDLAGE®, combinate cu lungimile de taiere intre 26 si 30 de mm au cucerit multi producatori de lactate. Prin aceasta tehnologie sunt obtinute furaje de porumb cu o proportie ridicata de particule grosiere din reziduurile de planta si este realizata zdrobirea completa si intensa a boabelor de porumb. Mai multe>>
20-04-2021 Furaje / hrana animale
Cei patru antreprenori proprietari ai retelei de peste 70 de magazine agricole Agri.Shop lanseaza singurul furaj produs in Romania care contine soia nemodificata genetic, destinat gospodariilor si micilor fermieri, in urma unor investitii de peste 40.000 euro. Produsul este 100% romanesc, atat furajul cat si soia nemodificata genetic folosita pentru a obtine acest furaj fiind produse la noi in tara. Mai multe>>
04-03-2021 Furaje / hrana animale
Fermieri importanți care activează în sectorul zootehnic din România și-au dat întâlnire la cea de-a IV-a ediție a evenimentului „Crește-ți profitul în fermă. Alege depozitarea în silobag!”, organizat de Grain Bags România, pe 17 februarie 2021. Acesta a putut fi urmărit în mediul online, pe Zoom și pagina de Facebook a companiei. Toate detaliile despre folosirea tehnologiei silobag de către crescătorii de animale, au fost oferite de Narcis Ranghiuc, directorul general al Grain Bags România, pun... Mai multe>>
03-09-2018 Furaje / hrana animale
Avand in vedere dificultatile cu care se confrunta fermierii europeni afectati de seceta in aceasta vara, Comisia Europeana continua sa actioneze pentru a oferi sprijin practic in acest sector. Se va acorda o flexibilitate mai mare pentru a ajuta fermierii sa aiba suficienta hrana pentru animale. CE a prezentat recent un pachet suplimentar de actiuni menite sa creasca disponibilitatea resurselor furajere pentru animale, aceasta fiind una dintre principalele provocari cu care se confrunta fermier... Mai multe>>
03-07-2018 Furaje / hrana animale
La 27 iunie 2018, reprezentantii permanenti reuniti in cadrul Comitetului Reprezentantilor Permanenti (Coreper) au confirmat acordul in legatura cu un regulament privind furajele medicamentate, si anume furajele care contin medicamente in scopul tratarii sau controlului bolilor la animalele de ferma, speciile de acvacultura si animalele de companie. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>