Mosia Chindia - Ferma in care porcii, puii si curcanii sunt crescuti prin pasunare (Pasture raised)

Mosia Chindia prima ferma de animale crescute prin pasunareTenorul Vlad Mirita si antreprenorul Dan Cirstea lanseaza un nou proiect, ferma de animale Mosia Chindia. Aceasta este prima ferma din Romania unde mai multe specii de animale sunt "Crescute prin Pasunare". Astfel, ferma are in plan ca, in urmatorii 10 ani, sa contribuie pentru ca un milion de familii sa aiba acces la carne provenita de la animale crescute prin pasunare, probabil cel mai natural mod de crestere a animalelor.


De aceea fondatorii Mosia Chindia isi propun sa deschida apetitul pentru o abordare ecologica si regenerativa in cresterea animalelor si in randul altor fermieri si antreprenori. Cei doi parteneri doresc sa ajute inca alti 100 de fermieri sa adopte cu succes sistemul de Crestere prin Pasunare a animalelor.

Porci, curcani, gaini, rate si alte pasari de curte cresc pe pasune langa Targoviste, pe o suprafata de peste 3 hectare, in conditii care nu sunt reproduse intru totul in nicio alta ferma din Romania. Animalele au acces permanent la iarba, se bucura de lumina naturala, resimt schimbarile de temperatura firesti ale mediului, isi cauta singure hrana diversificata si pot zburda liber pe o suprafata generoasa. Aceasta modalitate de crestere, dezvoltata in SUA si cunoscuta ca sistemul "Pasture Raised" (Crestere prin Pasunare) creeaza conditii unice de viata pentru animale, care nu se regasesc in alte abordari contemporane ale zootehniei, nici macar in gospodariile rurale, unde porcii si pasarile au suprafete destul de limitate la dispozitie si doar sporadic au acces la iarba.

Mosia Chindia - curcani


In sistemul de "Crestere prin Pasunare", animalele se dezvolta potrivit ciclului natural, care poate dura pana la 10 luni pentru porci, fara stimulare artificiala. Calitatea produselor obtinute este superioara majoritatii alternativelor din comertul de profil din Romania. Pe toata durata vietii lor, puii si curcanii "Crescuti prin Pasunare" traiesc ca intr-un hotel de lux, in care in fiecare zi sunt mutati pe o noua parcela de pasune cu iarba proaspata, fata de puii sau curcanii crescuti industrial care traiesc in hale inchise, cu densitate foarte mare, fara conditii naturale: soare, iarba, aer. Porcii de rasa Mangalita de la Mosia Chindia alearga pe 2 ha de pasune, isi manifesta permanent instinctul natural de a rama, se balacesc in balta si vad lumina soarelui pe toata durata vietii lor, fata de porcii crescuti in regim industrial care traiesc in boxe de cativa metri patrati, fiind inconjurati de beton sau gratare din fonta ori plastic dur.

Mosia Chindia - porci

 

"Acum 10 ani am avut niste probleme medicale, care m-au facut sa inteleg pe propria piele valoarea hranei pentru sanatatea mea si a familiei mele. Atunci am inceput sa crestem animale in curtea parintilor mei si l-am descoperit pe Joel Salatin si faimosul sistemul "Pasture Raised", care pentru americani este superior certificarii organice (echivalentul american al certificarii Bio). Nu mi-am propus sa fac un business, ci doar sa gasesc modalitati de a avea o carne cu adevarat sanatoasa si gustoasa, cu impact pozitiv asupra mediului ambiant si asupra sanatatii familiei (poate nu intamplator, in contextul acestei pandemii, eu si toti membrii familiei mele am trecut prin boala provocata de Sars-Cov 2, cu simptome foarte usoare). Dar, dupa multi ani de crestere a animalelor, timp in care am devenit foarte pasionati de domeniu si in care tot mai multi prieteni care gustau carnea de la noi ne spuneau ca nu au mai mancat ceva atat de bun, am ajuns la concluzia ca tot ceea ce am invatat despre animalele crescute pe pasune este foarte valoros si pentru ceilalti si ca merita impartasit cat mai multor familii care cauta astfel de produse. Astfel, Mosia Chindia este un proiect de suflet, prin care dorim sa schimbam in bine alimentatia si viata cat mai multor oameni", a declarat Vlad Mirita.

 

Mosia Chindia - pui de carne

 

"Imi aduc aminte ca m-am intalnit cu Vlad in Ajunul Craciunului lui 2015 si mi-a adus niste carne de porc de la ei de acasa: era ceva fantastic, nu mai gustasem nicicand asa ceva, nici macar in Spania, unde exista o traditie a cresterii porcilor in mediul lor natural! Apoi, avand copii mici, am inceput sa cautam carne de pui si de curcan pentru ei si ne mai aducea tot Vlad din mica lor ferma. Anul trecut, eram in plina pandemie, si ne aducem aminte de problemele de aprovizionare cu alimente, mi-am dat seama ca avem nevoie cu totii in Romania, si mai ales familiile cu copii, de surse de hrana sanatoasa, pe plan local, si i-am propus lui Vlad sa transformam hobby-ul intr-o ferma care sa promoveze acest mod de crestere a animalelor", a adaugat Dan Cirstea.

Produsele Mosia Chindia - carne de porc, pui si curcani (carcasa si piese) si produse din carne (carnati, crenvursti, rulade etc.) pot fi procurate simplu prin contact direct pe Whatsapp la numarul de telefon 0790.542.145, pe pagina de Facebook Mosia Chindia si, in curand, pe www.mosiachindia.ro. Ferma isi propune sa atraga parteneri pentru realizarea unei platforme de e-commerce si pentru extinderea bazei de comercializare catre bacaniile si restaurantele premium, din Bucuresti si imprejurimi. In general, Mosia Chindia este deschisa la parteneriate cu persoane si companii care inteleg beneficiile conceptului "Pasture Raised" si doresc sa le faca accesibile pe piata din Romania.

 

Mosia Chindia – Hranit cu iarba versus crescut prin pasunare (Grass fed vs. Pasture raised)

Mosia Chindia - porci pasture raised

 

Un lucru cu care ne mandrim este timpul lung pe care il petrec porcii nostri pe pasune, mancand iarba, ranind dupa radacini si, in general, fiind porci. Sunt mai fericiti si mai sanatosi iar carnea de porc care vine de la ei este mai buna din toate punctele de vedere. Dar, in ciuda acestui fapt, nu putem spune ca porcii nostri sunt „hraniti cu iarba” exclusiv (grass fed), pentru ca acestia mananca mereu si cereale. Daca va intrebati de ce vacile si oile pot trai si chiar sa se dezvolte minunat cu nimic altceva decat iarba, in timp ce porcii (si puii) au nevoie de cereale, raspunsul este digestia.

Vacile sunt rumegatoare, ceea ce inseamna ca au stomacuri complicate, care au o capacitate incredibila de a descompune celuloza, fibra dura in care iarba blocheaza proteine si energie. Vacile il mesteca de mai multe ori si au, de asemenea, bacteriile potrivite in stomac, care descompun si mai mult materia vegetala. Porcii, pe de alta parte, au un singur stomac. In loc sa fie specialisti in iarba, ca vacile, sunt „generalisti”. Desi vor manca multa iarba si vor primi multa valoare nutritionala din ea, ei nu sunt suficient de eficienti in a o digera pentru a trai numai cu iarba.

 

Deci fara carne de porc hranita cu iarba?

Nu, asa cum tocmai am mentionat, toata carnea de porc de la Mosia Chindia provine de la porci care au fost hraniti atat cu cereale, cat si cu iarba. Desi nimeni nu creste porci care sunt hraniti cu iarba in felul in care vacile sunt hranite cu iarba, este adevarat ca flexibilitatea metabolica a porcilor inseamna ca sunt capabili sa creasca cu o dieta variata. Adica devoreaza cu pofta chiar si mere, trifoi, radacini de tot felul si mereu rame.

Cel mai faimos exemplu in acest sens sunt porcii iberici din Spania, de la care provine legendarul Jamon Iberico. Chiar si acesti porci incep cu o ratie de cereale inainte de a fi eliberati in plantatii de stejar si chiar si atunci doar cativa scapa fara cereale. Aceasta specialitate este etichetata Jamon Iberico de Bellota si costa cu mult peste 100 de dolari kilogramul. Asa ca aveti grija cand vedeti afirmatii despre porcii „hraniti cu ghinde”. Orice fermier cu cativa stejari ar putea pretinde ca vinde porci „hraniti cu ghinde” si nu spune o minciuna, dar exista o diferenta de la cer la pamant intre un porc care mananca o mana de ghinde si unul care traieste intr-o padure de stejari.

Chiar daca nu este practic, este posibil sa cresti porci fara suplimente de cereale. Exista milioane de porci salbatici in America, mai ales in sud. Acestia sunt in mare parte descendentii porcilor salbatici scapati, desi unii dintre ei s-au incrucisat cu mistreti scapati. Ei sunt cu siguranta capabili sa supravietuiasca fara suplimente directe de cereale, desi sunt pasionati de campurile de porumb, spre supararea fermierilor.

 

Crescut prin pasunare este cea mai buna metoda

Porcii cu adevarat pasunati – adica cei care au acces la o multime de plante si radacini in sezonul de crestere si mult fan de inalta calitate iarna – produc carne cu mult superioara oricarui supermarket. Porcii crescuti in fabrica isi traiesc intreaga viata in hambare uriase, fara exercitii fizice, fara aer curat, fara sa manance numai cereale. Porcii la pasune au o viata mai buna si mananca o dieta mult mai variata, ceea ce are ca rezultat carne de porc mai sanatoasa si mult mai gustoasa.

Noutati

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

13-09-2024 Ovine si caprine

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare  în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Mai multe>>

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

22-07-2024 Pasari

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

12-11-2023 Animale de companie

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>