Datele din Romania arata ca Pesta Porcina Africana (PPA) ar putea fi transmisa de insecte

USAMV Cluj-Napoca dupa un studiu de 11 luni - Noi date din tara noastra arata ca Pesta Porcina Africana PPA ar putea fi transmisa de insecteUn proiect de cercetare finantat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si implementat, in calitate de coordonator, de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, in colaborare cu Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), si-a relevat rezultatele, dupa studiile efectuate timp de 11 luni, in perioada martie 2020-ianuarie 2021.

Specialistii USAMV Cluj-Napoca precizeaza ca descoperirea majora a acestor studii este ca anumite specii de insecte hematofage, recoltate din focare de Pesta Porcina Africana, se hranesc pe porci, astfel ca in corpul lor se gaseste material genetic al virusului PPA. Peste 70% din insectele hematofage recoltate in ferme comerciale cu PPA declarata contineau ADN-ul viral, conform sursei citate.

Acest proiect a fost o adevarata provocare pentru noi si a implicat o sincronizare perfecta cu diferite institutii. Colaborarea cu ANSVSA a fost impecabila. Ca sa intelegeti procesul, cum aparea o suspiciune de focar de pesta porcina africana, ANSVSA informa USAMV Cluj-Napoca printr-un mail. In cateva minute incepeam organizarea deplasarii. Domnul dr. Alexandru Supeanu de la ANSVSA obtinea toate acordurile institutilor si medicilor locali, iar in cateva ore echipa de la USAMV Cluj-Napoca era deja pe drum”, a precizat coordonatorul proiectului, Prof. dr. Andrei Mihalca (Departamentul Parazitologie si Boli Parazitare).

Studiul a relevat, de asemenea, ca importanta insectelor hematofage ar putea fi mai mare in ferme comerciale decat in sistemul traditional si ca dinamica abundentei acestor insecte ar putea explica numarul crescut de cazuri in lunile de vara.

Din echipa de cercetare a facut parte si drd. Oana Maria Balmos, care s-a deplasat constant in focarele noi de PPA, unde s-au instalat diferite capcane pentru insecte hematofage. “A fost un maraton de deplasari pe teren. In doar cateva luni am efectuat 30 de deplasari in toate colturile tarii. Practic, am stat acasa doar cateva zile in toata aceasta perioada. In rest, eram prin ferme sau in curtile oamenilor. Veneam dimineata la serviciu cu bagajul facut pentru cateva zile. Cel mai probabil, in cateva ore urma sa pornesc la drum undeva, fara sa stiu unde”, a explicat doctoranda de la USAMV Cluj-Napoca.

In cele 30 de deplasari, Oana Maria Balmos a recoltat mii si mii de insecte. Au urmat apoi sute de ore de munca in laborator pentru identificarea acestora. Probele, o data sortate si identificate, au ajuns la IDSA, unde, in cadrul Laboratorului National de Referinta, au fost testate pentru identificarea ADN-ului viral.

Conf. dr. Florica Barbuceanu, directorul institutului explica: “Participarea in cadrul proiectului a fost o provocare stiintifica, pe care specialistii din cadrul laboratorului nostru au primit-o cu entuziasm. Expertiza si experienta de lucru dobandite in urma testarii pentru PPA a peste 10.000 de probe de la aparitia acestei boli in Romania si-au spus cuvantul in mod favorabil, dovada fiind rezultatele obtinute. Tehnicile de biologie moleculara utilizate au respectat protocoalele recomandate de catre Laboratorul European de Referinta. Ne-am bucurat sa fim parte a unei echipe de cercetare extrem de bine coordonate, care a finalizat cu succes acest proiect, in ciuda constrangerilor impuse de pandemia de COVID-19, si sa contribuim la studii relevante in directia combaterii acestei boli extrem de daunatoare pentru suine, industria de profil si nu numai”.

Pesta Porcina Africana reprezinta o boala virala care afecteaza atat porcii domestici, cat si mistretii. Chiar daca aceasta boala nu afecteaza oamenii, ea are consecinte economice extrem de importante pentru cresterea porcilor in Romania. Transmiterea bolii se realizeaza prin contactul direct cu alti porci domestici sau salbatici, dar si prin intermediul produselor alimentare, furajelor si echipamentelor contaminate (incaltaminte, imbracaminte, unelte etc.). Un alt element important de luat in calcul este rezistenta virusului in mediu, una extrem de ridicata.

In prezent, nu exista vreun vaccin aprobat impotriva PPA. ”Pentru a intelege amploarea pe care PPA o are in Romania, doar in perioada de implementare a acestui proiect, respectiv martie 2020 - ianuarie 2021, au fost confirmate 1.030 focare PPA la porci domestici, cu 186.647 animale afectate, si 1.578 cazuri PPA la porcii mistreti. Este foarte important sa respectam cateva reguli simple in ceea ce priveste economia acestei boli: sa ne schimbam hainele si incaltarile cand intram in adapostul porcilor; sa nu permitem contactul porcilor cu alti porci straini sau cu mistreti; sa evitam hranirea porcilor cu laturi, din moment ce virusul PPA rezista in carnea congelata, afumata si sarata; sa nu incurajam transportul ilegal de animale si, nu in ultimul rand, este foarte important sa anuntam medicul veterinar despre orice suspiciune de boala a animalelor”, a declarat dr. Alexandru Supeanu, responsabil al proiectului din partea ANSVSA si punct de contact (Focal point) EFSA in Romania.

Rezultatele studiului au fost publicate deja si in jurnalul oficial al EFSA.

USAMV Cluj-Napoca PPA

USAMV Cluj-Napoca PPA 2

USAMV Cluj-Napoca

 

 

ANSVSA a contribuit la o premiera stiintifica

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), partener la primul studiu care demonstreaza prezenta ADN-ului viral al pestei porcine africane (PPA) la insectele hematofage din genul Culicoides (asemanatoare cu tintarul).

Pentru a identifica noi mijloace de lupta impotriva pestei porcine africane (PPA), ANSVSA s-a implicat in studierea rolului insectelor hematofage in transmiterea acestei boli.

In acest sens, pentru o perioada de 11 luni, in intervalul martie 2020 – ianuarie 2021, specialisti din cadrul ANSVSA si ai Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) au colaborat cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca (USAMV Cluj-Napoca) intr-un proiect de cercetare finantat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA).

Studiul a analizat posibilitatea transmiterii virusului pestei porcine africane (PPA) prin intermediul insectelor hematofage (Culicoides, Stomoxys, Tabanidae, Ixodoidae).

Concret, specialistii USAMV Cluj-Napoca si ANSVSA s-au deplasat in exploatatii comerciale si gospodarii ale populatiei unde evolua pesta porcina africana si au instalat capcane pentru a captura insecte hematofage care se hranesc cu sangele porcilor.

Au fost selectate pentru studiu 30 de exploatatii de porci din Romania in care evolua boala, in conformitate cu un sistem de notare a riscurilor.

Peste 150.000 de insecte au fost recoltate si ulterior sortate si identificate in cadrul laboratorului disciplinei de parazitologie USAMV Cluj-Napoca. Mai mult de 4.000 de insecte astfel esantionate au fost trimise la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala unde, in cadrul Laboratorului National de Referinta (LNR), au fost testate prin tehnici de biologie moleculara.

Analizele au fost realizate in conformitate cu protocoalele recomandate de catre Laboratorul European de Referinta pentru identificarea ADN-ului viral pentru PPA.

Expertiza dobandita in urma testarii pentru pesta porcina africana a peste 10.000 de probe de la aparitia acestei boli in Romania si-a spus cuvantul, dovada fiind rezultatele obtinute.

In urma determinarilor de laborator, descoperirea majora a acestui studiu a fost ca in anumite specii de insecte hematofage care se hranesc cu sangele porcilor, capturate din focarele de PPA, a fost pus in evidenta ADN-ul virusului PPA.

In cazul fermelor comerciale unde evolua PPA, peste 70% dintre insectele hematofage capturate contineau ADN-ul virusului PPA, ceea ce arata ca importanta insectelor hematofage in transmitere virusului PPA ar putea fi mai mare decat se considera pana in prezent.

De asemenea, s-a constat ca vectorii cel mai frecvent intalniti in exploatatiile de suine sunt Culicoides si Stomoxys si ca dinamica sezoniera a acestor insecte ar putea explica numarul crescut de focare de PPA in lunile de vara.

Identificarea in insecte a ADN-ul virusului PPA sustine ipoteza rolului acestora in transmiterea bolii, fiind necesare, insa, studii suplimentare in acest sens.

Concluziile acestui studiu, primul care demonstreaza prezenta ADN-ului viral al PPA la specia Culicoides, aduc o contributie relevanta in elaborarea si aplicarea de noi strategii pentru combaterea acestei boli cu impact economic major.

Rezultatele studiului au fost validate de expertii EFSA, si se regasesc publicate pe site-ul institutiei, sub forma de raport stiintific extern, putand fi accesat la adresa:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/sp.efsa.2021.EN-6460 

ANSVSA a solicitat EFSA continuarea acestor cercetari pentru a avansa in stabilirea rolului acestor insecte in transmiterea virusului PPA.

ANSVSA
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

 

 
 

Noutati

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

23-05-2023 Porcine

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) colaboreaza cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si in anul 2023, in campania europeana de sprijinire a luptei impotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF). Mai multe>>

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

03-11-2022 Porcine

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA informeaza ca in data de 02.11.2022 mai sunt active 47 de focare PPA, dintre care 44 de focare la nivelul gospodariilor populatiei si 3 focare la nivelul exploatatiilor comerciale, dupa cum urmeza: Mai multe>>

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

15-10-2022 Porcine

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

In seara zilei de 11.10.2022 a fost confirmata prezenta virusului pestei pocine africane (PPA) intr-o ferma cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parta, judetul Timis, apartinand SC SMF Romania SRL. Imediat dupa notificarea suspiciunii de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, serviciile veterinare au intervenit de urgenta si au plasat ferma sub supraveghere oficiala. Mai multe>>

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

01-08-2022 Porcine

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

PPA este o boala devastatoare care afecteaza porcii domestici si salbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca perturbari socio-economice in multe tari. Uniunea Europeana (UE) este cel mai mare exportator de porcine si produse de porc din intreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai importante activitati economice din sectorul agricol din Europa. Mai multe>>

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

22-02-2022 Porcine

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

Ingrasarea timpurie se numeste astfel fiindca incepe la o varsta mica a porcilor, la un timp destul de scurt dupa intarcare. Acest sistem se mai cunoaste si si sub numele de ingrasare rapida, sau ingrasare pentru carne, deoarece porcii supusi acestui fel de ingrasare ating greutatea de sacrificare intr-un interval de timp scurt si produsul principal obtinut in urma sacrificarii lor este carnea cu putina grasime. Mai multe>>

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

04-01-2022 Porcine

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

In urma cu 17 ani, Smithfield Romania punea bazele, in zona de Vest a tarii, a ceea ce avea sa devina un model de business sustenabil in zootehnie si industrie alimentara. Prin brandul Comtim, cele mai inalte standarde din industrie in ceea ce priveste siguranta alimentara sunt aplicate pe intregul lant de productie, din ferma in furculita, oferind astfel consumatorilor produse din carne de porc de calitate superioara. Mai multe>>

Unele particularitati in furajarea porcilor

26-11-2021 Porcine

Unele particularitati in furajarea porcilor

Cunoscand importanta furajarii in cresterea porcinelor, facem o sinteza asupra unor aspecte legate de alimentatia porcinelor si cu unele referiri in utilizarea nutreturilor combinate. Ponderea de peste 65% a costurilor in producerea carnii de porc reprezinta contravaloarea hranei, in deosebi in varianta utilizarii nutreturilor combinate furnizate de fabrici specializate sau a celor realizate in ferme, din cereale macinate, cu adaos de concentrate proteino-vitamino-minerale. Mai multe>>

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

03-08-2021 Porcine

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor isi intensifica eforturile pentru a opri raspandirea pestei porcine africane in Europa, prin extinderea campaniei #StopASF in alte noua tari. In vara anului 2020, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, a lansat in sud-estul Europei, o campanie majora care sa creasca gradul de constientizare pentru aceasta boala a porcilor. Mai multe>>

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

31-07-2021 Porcine

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

Ca urmare a informatiilor eronate aparute in presa, avand ca scop denaturarea situatiei reale, precizam urmatoarele: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) NU interzice si NU limiteaza cresterea porcinelor in gospodariile populatiei din Romania. Mai multe>>

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

18-07-2021 Porcine

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

Pregatirea scroafelor gestante pentru fatare trebuie sa inceapa cam din luna a 3-a de gestatie, cand fetusii au o crestere mai intensa, dezvoltand scheletul si organele, necesitand mai multa hrana pe care o iau din sangele scroafei mame. In ultimele 10 zile dinaintea fatarii, scroafele devin foarte greoaie, deoarece purceii ajung aproape la greutatea pe care o au la data nasterii. Mai multe>>