Ingrijirea purceilor si a scroafelor

Hranirea si ingrijirea purceilor si a scroafelorIngrijirea purceilor sugari si a scroafelor care alapteaza prezinta o importanta deosebita pentru obtinerea unor rezultate bune in crescatoriile de porci. In crescatoriile care livreaza material de prasila, purceii nou-nascuti se cantaresc individual si se marcheaza cu numar pe ureche imediat dupa fatare, dupa care se inscriu in registrul de crestere a purceilor. Tot acum se face si taierea coltilor la purcei, pentru ca sa nu raneasca sfarcurile scroafei-mame in timpul alaptarii.


Taierea coltilor consta in retezarea varfului lor cu un cleste special sau chiar cu o foarfeca curba. Acest lucru se face de catre ingrijitori, fiind necesara doar grija de a taia numai varful ascutit al celor patru colti. Taierea prea jos a acestora poate dauna, dand nastere la inflamarea maxilarelor astfel incat purceii nu mai pot sa suga si mor. Nu toti purceii au acesti colti ascutiti ca sa raneasca sfarcurile mamei, dar pentru siguranta aceasta mica operatie este bine sa se faca tuturor, spre a inlatura de la bun inceput neajunsul aratat.

In primele 7-8 zile dupa nastere purceii traiesc si cresc numai pe seama laptelui supt de la scroafa. In prima saptamana nu li se da deci hrana suplimentara, avand grija doar ca scroafa sa fie bine hranita ca sa aiba lapte suficient pentru a putea hrani bine toti purceii. In acest timp ingrijitorul trebuie sa fie foarte atent sa fereasca purceii de a fi striviti de scroafe, deoarece purceii fiind nou-nascuti, cauta sa stea mereu la caldura, pe langa scroafa, sau adunati gramada si ascunsi printre paiele asternutului astfel ca pot fi cu usurinta calcati sau chiar striviti de scroafa. Pentru a preveni aceste neajunsuri ingrijitorul trebuie sa fie mereu prezent in apropierea boxelor cu purceii nou nascuti si sa intervina de indata ce aude guitatul ce anunta un pericol.

In afara de grija de a nu fi striviti, in primele zile dupa fatare purceii trebuie feriti de inbolnaviri si ajutati sa cresca bine. La 7-8 zile ei trebuie sa-si dubleze greutatea, adica sa ajunga cam la 2,5 kg. In acest scop, boxa trebuie mentinuta permanent curata si bine asternuta cu paie uscate sau rumegus. Trebuie sa se stie ca umezeala este foarte periculoasa pentru purceii nou-nascuti precum si curentul.

Intr-un grajd, chiar si mai friguros, daca este uscat, bine asternut si fara curent, purceii sunt mai putin amenintati decat in unul mai cald, dar cu umezeala si curenti.

Dupa varsta de 7-8 zile si pana la 3 saptamani purceii cresc tot pe seama laptelui matern. Acesta insa nu le mai ajunge, asa ca trebuie sa fie ajutati cu hrana suplimentara si mai ales cu anumite saruri minerale si in special fier, care sunt insuficiente in laptele scroafei. Hrana suplimentara este necesara atat pentru a completa laptele supt, dar mai ales pentru a invata purceii sa manance singuri si pentru a obisnui stomacul sa primesca astfel de hrana, astfel incat dupa 3 saptamani, cand laptele scroafei scade simtitor, purceii sa fie deja desprinsi a manca si a digera alta hrana decat laptele de la propria mama.

Pentru prevenirea anemiei feriprive se folosesc medicamente cu fier care se injecteaza o singura data la 3-4 zile dupa nasterea puceilor prevenind boala. La 7-8 zile dupa fatare se da si carbune de lemn pisat sau zdrobit in bucati marunte. Acesta previne sau chiar ajuta la vindecarea diareei purceilor. Dupa prima saptamana de viata, desi au lapte de scroafa suficient ei au mereu senzatia de foame, caci laptele se digera usor, astfel ei incep sa rontaie ce au la indemana, pentru a-si potoli senzatia de foame. Pentru a nu manca asternutul murdar, li se dau graunte de orz, mazare sau porumb care se prajesc in prealabil, spre a indulci gustul. Mancand graunte prajite, purceul simte senzatia de satul si stomacul se obisnuieste sa secrete suc digestiv astfel ca, dupa 3 saptamani, cand laptele matern se imputineaza mult, este deja obsinuit cu digerararea altor nutreturi. Grauntele prajite se dau tot la discretie alaturi de celelalte alimente din hrana suplimentara, asezate in boxa purceilor.

La varsta de 10-12 zile se incepe hranirea suplimentara formata din uruieli de cereale leguminoase cum ar fi orz, porumb, mazare etc. Acestea se dau in amestec de cantitati egale sub forma uscata scocotand cam 50g pe cap si zi la inceput, apoi marind treptat ratia in asa fel incat la intarcare sa ajung pana la 500 g/cap/zi. Catre varsta de 3 saptamani se incepe si hrana suculenta si chiar fibroasa pentru a asigura cu vitamne purceii sugari. Ca suculente, in sezoanele de iarna sau primavara timpurie se dau morcovi sub forma cruda si rasi cam 10-12 g/cap/zi, si din ce in ce mai mult ajungand pana la 200 g catre intarcare. Ca fibroase se da lucerna sub forma de scuturatura sau faina de lucerna. Acestea se da la discretie. In sezoanele cu verdeata se da lucerna frageda, cosita proaspat.

Alaturi de hrana suplimentara, purceii trebuie sa aiba de timpuriu si apa la discretie, chiar laptele supt le produce sete. Cu atat mai mult sufera de sete cand mananca si hrana concentrata. In lipsa apei purceii beau urina, ceea ce le dauneaza. La varsta de 4 saptamani exista o rascruce in viata purceilor. Acum nu le mai ajunge laptele, ei fiind destul de mari si mai ales productia de lapte a scroafei a scazut. Un purcel normal dezvoltat cantareste la 4 saptamani cel putin 5-8 kg. De la aceasta data se reduce si numarul de supturi lasand purceii la mod dirijat la scroafa, pentru a nu o slabi prea mult prin alaptari inutile. In crescatoriile de productie, care cresc purceii pentru ingrasare, este bine ca purceii masculi sa fie castrati.

La scroafele care alapteaza, pe langa ingrijirile ce trebuie sa se dea purceilor sugari ca sa ajunga in numar maxim cu greutate mare la intarcare, este necesar sa se ingrijeasca bine si scroafa la alaptare. In primul rand boxele scroafelor cu purcei trebuie aerisite, tinute permanent curate, cu asternut uscat si gros, spre a le feri ugerul de raceala pardoselii. Trebuie sa nu se uite ca ugerul in plina functionare este un organ sensibil si orice imbolnavire a lui are efecte daunatoare nu numai asupra scroafei, cat mai ales asupra purceilor, lipsindu-i de laptele matern. In ziua fatarii, scroafa poate primi numai apa la temperatura adapostului in timp de iarna. Nutreturile din ratia scroafelor care alapteaza trebuie sa fie de calitate buna, mai ales sa nu fie alterate prin mucegaire, incingere, inghet etc. Ratia ar trebui sa cuprinda nutreturi concentrate (cereale), suculente (sfecla, cartofi) si fibroase (lucerna) in anumite cantitati bine proportionate. Practic ratia unei scroafe care alapteaza trebuie sa cuprinda 4-5 kg concentrate, cca 8 kg suculente si pana la 1 kg fibroase. La aceasta se adauga calciu pana la 45 g si 30-35 g sare de bucatarie. Ratia se imparte in 3 tainuri zilnice.

Medic veterinar
Dr. Galatanu Diana Monica

  

Noutati

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

23-05-2023 Porcine

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) colaboreaza cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si in anul 2023, in campania europeana de sprijinire a luptei impotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF). Mai multe>>

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

03-11-2022 Porcine

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA informeaza ca in data de 02.11.2022 mai sunt active 47 de focare PPA, dintre care 44 de focare la nivelul gospodariilor populatiei si 3 focare la nivelul exploatatiilor comerciale, dupa cum urmeza: Mai multe>>

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

15-10-2022 Porcine

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

In seara zilei de 11.10.2022 a fost confirmata prezenta virusului pestei pocine africane (PPA) intr-o ferma cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parta, judetul Timis, apartinand SC SMF Romania SRL. Imediat dupa notificarea suspiciunii de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, serviciile veterinare au intervenit de urgenta si au plasat ferma sub supraveghere oficiala. Mai multe>>

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

01-08-2022 Porcine

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

PPA este o boala devastatoare care afecteaza porcii domestici si salbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca perturbari socio-economice in multe tari. Uniunea Europeana (UE) este cel mai mare exportator de porcine si produse de porc din intreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai importante activitati economice din sectorul agricol din Europa. Mai multe>>

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

22-02-2022 Porcine

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

Ingrasarea timpurie se numeste astfel fiindca incepe la o varsta mica a porcilor, la un timp destul de scurt dupa intarcare. Acest sistem se mai cunoaste si si sub numele de ingrasare rapida, sau ingrasare pentru carne, deoarece porcii supusi acestui fel de ingrasare ating greutatea de sacrificare intr-un interval de timp scurt si produsul principal obtinut in urma sacrificarii lor este carnea cu putina grasime. Mai multe>>

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

04-01-2022 Porcine

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

In urma cu 17 ani, Smithfield Romania punea bazele, in zona de Vest a tarii, a ceea ce avea sa devina un model de business sustenabil in zootehnie si industrie alimentara. Prin brandul Comtim, cele mai inalte standarde din industrie in ceea ce priveste siguranta alimentara sunt aplicate pe intregul lant de productie, din ferma in furculita, oferind astfel consumatorilor produse din carne de porc de calitate superioara. Mai multe>>

Unele particularitati in furajarea porcilor

26-11-2021 Porcine

Unele particularitati in furajarea porcilor

Cunoscand importanta furajarii in cresterea porcinelor, facem o sinteza asupra unor aspecte legate de alimentatia porcinelor si cu unele referiri in utilizarea nutreturilor combinate. Ponderea de peste 65% a costurilor in producerea carnii de porc reprezinta contravaloarea hranei, in deosebi in varianta utilizarii nutreturilor combinate furnizate de fabrici specializate sau a celor realizate in ferme, din cereale macinate, cu adaos de concentrate proteino-vitamino-minerale. Mai multe>>

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

03-08-2021 Porcine

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor isi intensifica eforturile pentru a opri raspandirea pestei porcine africane in Europa, prin extinderea campaniei #StopASF in alte noua tari. In vara anului 2020, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, a lansat in sud-estul Europei, o campanie majora care sa creasca gradul de constientizare pentru aceasta boala a porcilor. Mai multe>>

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

31-07-2021 Porcine

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

Ca urmare a informatiilor eronate aparute in presa, avand ca scop denaturarea situatiei reale, precizam urmatoarele: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) NU interzice si NU limiteaza cresterea porcinelor in gospodariile populatiei din Romania. Mai multe>>

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

18-07-2021 Porcine

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

Pregatirea scroafelor gestante pentru fatare trebuie sa inceapa cam din luna a 3-a de gestatie, cand fetusii au o crestere mai intensa, dezvoltand scheletul si organele, necesitand mai multa hrana pe care o iau din sangele scroafei mame. In ultimele 10 zile dinaintea fatarii, scroafele devin foarte greoaie, deoarece purceii ajung aproape la greutatea pe care o au la data nasterii. Mai multe>>