Cercetare agricola

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Conferinta internationala Stiintele Vietii pentru Dezvoltare Sustenabila 2024Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice.

Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

NGTs - Inovatia strategica sustine agricultura rezilienta si productia alimentaraNoile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare.

Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca printre cei mai citati oameni de stiinta din lume conform clasamentului Top World Ranking of Scientists 2 percentCinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies.

Mai multe>>

Implicarea tinerilor in noutatile din agricultura - tema conferintei europeane „PeaceBread” (Painea Pacii)

Conferinta anuala europeana PeaceBread - Painea Pacii a fost gazduita anul acesta de Slovacia in perioada 20- 22 septembrie 2023 la ModraConferinta anuala europeana „PeaceBread” (Painea Pacii) a fost gazduita anul acesta de Slovacia, in perioada 20- 22 septembrie 2023, la Modra. Tema conferintei din acest an a fost „Promovarea implicarii tinerilor fermieri in dezvoltarea cercetarii si utilizarea noilor tehnologii in agricultura”.

Mai multe>>

Catalogul de culturi de toamna 2023 a fost lansat si celebreaza 10 ani de cercetare a Forumului APPR

Catalogul de culturi de toamna 2023 a fost lansat si celebreaza 10 ani de cercetare a Forumului APPRCatalogul de culturi de toamna, editia 2023, a fost lansata azi, 14 septembrie si marcheaza un deceniu de activitate de cercetare a Forumului APPR. Reteaua de testare R.I.T.A.C. are 7 culturi inscrise: Porumb, Floarea-soarelui, Grau, Orz, Rapita, Soia, Sorg si 37 de locatii de testare, prin cercetare aplicata in sistem de microparcele randomizate.

Mai multe>>

Stiinta si Tehnologia cerealelor din secolul XXI – Noul manual ICC

Cerealele secolului 21  Noul manual ICCAsociatia Internationala pentru Stiinta si Tehnologia Cerealelor (ICC) a lansat mult asteptatul Manual ICC al Stiintei si Tehnologiei cerealelor din secolul 21, oferind o imagine cuprinzatoare a importantei cerealelor in lumea de astazi. Aceasta publicatie emblematica ofera informatii valoroase asupra structurii de baza a boabelor de cereale, inclusiv factorii potentiali de contaminare care pot avea un impact asupra productiei de cereale.

Mai multe>>

Corteva deschide primul centru regional integrat de cercetare si dezvoltare agricola in Eschbach, Germania

Corteva deschide primul centru regional integrat de cercetare si dezvoltare in Eschbach Germania - Extinderea sediului promoveaza inovatia in EMEACorteva Agriscience a inaugurat primul sau laborator mixt de cercetare in domeniul protectiei plantelor si al ameliorarii plantelor din Europa, contribuind la stimularea inovatiei si furnizarea de solutii durabile pentru fermieri. Cu o investitie de aproape 6 milioane de euro, extinderea sediului de cercetare si dezvoltare din Eschbach, Germania, ii permite companiei Corteva Agriscience sa efectueze studii de ultima generatie in domeniul protectiei plantelor, contribuind astfel la dezvoltarea de solutii care sa protejeze culturile de daunatori si boli.

Mai multe>>

Concursul BASF Innovation Hub 2023 se concentreaza pe tehnologii curate, circularitate si agricultura sustenabila

BASF si AHK Romania anunta o noua editie a concursului pentru start-up-uri si solutii inovatoare - Participantii din Romania isi vor prezenta solutiile inovatoare impreuna cu cei din Bulgaria si GreciaCea mai mare companie chimica din lume, BASF, in parteneriat cu AHK Romania, anunta inceperea inscrierilor pentru concursul de inovatii dedicat start-up-urilor si solutiilor inovatoare din tara. Participarea este gratuita, iar ideile inscrise trebuie sa ofere solutii concrete in domeniul tranzitiei verzi si digitale. BASF Innovation Hub 2023 se concentreaza pe tehnologii curate (Cleantech), circularitate si agricultura sustenabila (Farm to Fork).

Mai multe>>

Astazi incepe INOVALIMENT 2022, singurul targ din Romania dedicat cercetarii alimentare

Astazi incepe INOVALIMENT 2022 singurul targ din Romania dedicat cercetarii alimentareAstazi incepe Targul International de Inventii si Inovatii din domeniul alimentar INOVALIMENT, primul si singurul targ din Romania dedicat cercetarii alimentare. Evenimentul a ajuns la cea de-a III-a editie si va avea loc online, in perioada 21-25 noiembrie. Ca si la editiile anterioare, participarea este gratuita. Tema editiei din acest an ii provoaca pe cercetatorii inscrisi la INOVALIMENT sa propuna ”Solutii inovatoare la provocarea mondiala de transformare a sistemului alimentar”.

Mai multe>>

Programele educationale ajuta femeile fermier sa imbunatateasca productia de alimente

Programele educationale ajuta femeile fermier sa imbunatateasca productia de alimenteProgramele educationale concepute special pentru femeile fermier pot reduce discriminarea de gen in agricultura, au auzit ascultatorii in timpul sesiunii „Diversitate si incluziune” al evenimentului anual al European Institute for Food Innovation and Technology, EIT Food Annual Event, eveniment ce a avut loc la Bruxelles in octombrie 2022 si a reunit aproape 800 de experti din sistemul alimentar. Participantii la eveniment au aflat despre programul TalentA, un program creat si implementat de compania internationala de cercetare agricola Corteva Agriscience, acesta fiind unul dintre cele mai bune exemple de eforturi in aceasta directie.

Mai multe>>

Profesionistii si antreprenorii din agrifood identifica solutii pentru provocarile sectorului in cadrul editiei a II-a a programului Challenge Labs

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si cresterea accesului la alimente din agricultura sustenabila doua provocari pentru care profesionistii si antreprenorii din agrifood identifica solutii la Challenge LabsUn procent semnificativ al emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) provine din sistemele alimentare, atat in mod direct, cat si in mod indirect. In acest context, EIT Food si Impact Hub Bucharest au dezvoltat Challenge Labs, programul de ideatie care identifica si gaseste posibile solutii pentru cele mai presante probleme ale industriei alimentare, unde profesionistii si antreprenorii din domeniul agroalimentar se pot inscrie pana pe 31 mai 2022.

Mai multe>>

Proiectul GREENTOP Agrobiodiversity: software pentru protejarea biodiversitatii si agricultura de precizie

Indeco Soft SRL anunta lansarea proiectului GREENTOP AgrobiodiversityIndeco Soft SRL in parteneriat cu USAMV Cluj-Napoca si Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca deruleaza, in perioada 1 octombrie 2021- 30 decembrie 2023 proiectul „GREENTOP Agrobiodiversity” pentru dezvoltarea unui produs inovator care, prin utilizarea superioara a imaginilor satelitare pentru identificarea tipurilor de vegetatie, a stadiului de evolutie a acesteia, speciilor, modului de utilizare a terenurilor, evolutiei constructiilor si ariilor verzi, permite monitorizare in timp a evolutiei zonelor de interes la costuri rezonabile (reduse fata de modelele actuale de monitorizare).

Mai multe>>

IBA Bucuresti a ajutat 25 de IMM-uri romanesti sa dezvolte alimente mai sanatoase

IBA Bucuresti a contribuit la imbunatatirea unor alimente sau a dezvoltat unele noi precum produse de patiserie produse apicole suc de fructe dulceata sau chiar uleiuri cu valoare nutritionala imbunatatitaIn ultimii cinci ani, Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA) a dezvoltat proiectul „Expertal”, prin intermediul caruia a ajutat 25 de IMM-uri din industria alimentara sa dezvolte produse noi sau sa le imbunatateasca pe cele existente, prin dezvoltarea de matrici alimentare sau tehnologii noi.

Mai multe>>

O specie noua de insecta, descoperita de cercetatorii USAMV Cluj-Napoca in judetul Constanta

O specie noua de insecta descoperita de cercetatorii USAMV Cluj-Napoca in judetul Constanta a fost denumita oficial in onoarea Simonei HalepUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, prin cercetatorii de la Disciplina Parazitologie si Boli parazitare (Facultatea de Medicina Veterinara), anunta descoperirea unei noi specii de insecta, pe teritoriul Romaniei, in judetul Constanta. Noua specie a fost denumita Phlebotomus simonahalepae, in onoarea jucatoarei de tenis Simona Halep, care este nascuta la Constanta.

Mai multe>>

Agriculture for Life, Life for Agriculture - In 3 iunie 2021 se deschide cea de-a zecea editie a conferintei stiintifice internationale

Agriculture for Life Life for Agriculture - In 3 iunie 2021 se deschide cea de-a zecea editie a conferintei stiintifice internationaleUniversitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti deschide pe 03 iunie portile celei de a zecea editii a conferintei stiintifice internationale Agriculture for Life, Life for Agriculture. Evenimentul, devenit deja o traditie in domeniul invatamantului zootehnic si agronom, se va desfasura online.

Mai multe>>

Viitorul culturilor agricole din Europa: USAMV Cluj-Napoca partenera in Proiectul CroopBooster-P

USAMV Cluj-Napoca singura universitate din Europa Centrala si de Est partenera in Proiectul Orizont 2020 CroopBooster-P despre viitorul culturilor agricole din EuropaProiectul CropBooster-P, aprobat de Comisia Europeana in anul 2018, isi propune strategii si solutii pentru stimularea plantelor de cultura in spatiul agricol european, in perspectiva anului 2050. Acest proiect, coordonat de Universitatea Wageningen din Olanda, reuneste cele mai prestigioase institutii si platforme europene cu competente si expertiza internationala in stiinta si tehnologia culturilor agricole, cu implicatii in nutritie si sanatatea populatiei la nivel global.

Mai multe>>

Cercetarea, inovarea si digitalizarea produselor ecologice, un obiectiv important al miscarii ecologice romanesti

Cercetarea inovarea si digitalizarea pentru produse ecologice romanesti la standarde inalte un obiectiv important al miscarii ecologiceCercetarea, inovarea si digitalizarea pot fi mai bine directionate spre domeniul produselor ecologice. Acest lucru a fost scos in evidenta la 23 octombrie 2020, cand Asociatia si Consortiul de clustere INTER-BIO impreuna cu USH Pro Business au organizat, la Brasov, seminarul „Provocarile din agricultura ecologica”, o noua intalnire dedicata operatorilor din sector. Evenimentul a fost gazduit de Cooperativa agricola Bio Carpathia, din Brasov si s-a desfasurat in format hibrid.

Mai multe>>

Conferinta Stiintifica anuala USAMV Cluj-Napoca | 24 si 25 septembrie 2020

Conferinta anuala a USAMV Cluj-Napoca denumita in 2020 Stiintele Vietii pentru Dezvoltare Sustenabila se va derula online cu participarea a 250 de specialisti din tara si strainatateConferinta Internationala ”Stiintele Vietii pentru Dezvoltare Sustenabila”, ajunsa la editia cu numarul 19, organizata de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, se va desfasura online, in 24 si 25 septembrie 2020, cu participarea a 250 de specialisti din Romania si strainatate.

Mai multe>>

Investitii de 1 miliard EUR pentru Agricultura sustenabila, Biodiversitate si Energie curata

Cererea de propuneri a Pactului verde european - investitii in valoare de 1 miliard EUR pentru a stimula tranzitia verde si digitalaComisia Europeana a decis astazi, 17 septembrie, sa lanseze o cerere de propuneri in valoare de 1 miliard EUR pentru proiecte de cercetare si inovare care sa raspunda crizei climatice si sa contribuie la protejarea biodiversitatii si a ecosistemelor unice ale Europei. Cererea de propuneri a Pactului verde european finantata din programul Orizont 2020, pentru care inscrierile se deschid maine, va stimula redresarea Europei in urma crizei provocate de coronavirus, prin transformarea provocarilor ecologice in oportunitati de inovare.

Mai multe>>

Domeniul agrar poate deveni locomotiva cercetarii si dezvoltarii. Ritmul cercetarii din agricultura nu a incetinit

Domeniul agrar poate deveni locomotiva cercetarii si dezvoltarii - Csaba EberCercetarea si dezvoltarea din agricultura vor putea constitui in urmatorii ani locomotiva intregului domeniu – ne spune Csaba Éber, directorul economic al Malagrow. El considera ca in timp ce diferitele ramuri economice se confrunta cu dificultati in perioada asta incerta si nu de putine ori recurg la taierea fondurilor de dezvoltare, agricultura relativ stabila ramane pe mai departe un domeniu de perspectiva in acest sens. Asadar, inovarea in domeniu nu da semne de incetinire.

Mai multe>>

Sisteme alimentare mai eficiente si mai durabile - Proiectul FoodSHIFT 2030 sprijina Strategia UE de la ferma la consumator

Sisteme alimentare mai eficiente si mai durabile - Proiectul FoodSHIFT 2030 sprijina Strategia UE de la ferma la consumatorSaptamana trecuta, proiectul FoodSHIFT 2030 din cadrul programului UE ”Actiune pentru inovare” finantat de H2020 in conformitate cu Cadrul de politici alimentare UE 2030 a anuntat ca se va concentra pe solutii post-COVID-19 ca parte din strategia continua a proiectului de transformare a sistemului alimentar. Proiectul a creat un Grup operational dedicat pentru COVID-19 axat pe sustinerea celor 9 Laboratoare de accelerare FoodSHIFT in implementarea de solutii la nivelul cetateanului pentru a aborda impactul pe termen scurt, mediu si lung al pandemiei de COVID-19.

Mai multe>>

Plantatie de ciresi si pruni infiintata pe 3,5 hectare, la Statiunea de Cercetari Horticole din cadrul USAMV Cluj-Napoca

Dupa 24 de ani plantatie de ciresi si pruni infiintata pe 3,5 hectare la Statiunea de Cercetari Horticole din cadrul USAMV Cluj-NapocaDupa 24 de ani de la ultimele plantari de pomi fructiferi in fosta Livada Palocsay, acum denumita Statiunea de Cercetari Horticole (SCH) si aflata in administrarea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, inginerii au infiintat o plantatie de ciresi si pruni, pe o suprafata de 3.5 hectare.

Mai multe>>

Alternative la pesticidele chimice prin noi tehnologii si solutii agroecologice

Alternative la pesticidele chimice prin noi tehnologii si solutii de agricultura durabilaUniversitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti impreuna cu alte 23 de universitati europene si institutii de cercetare din 16 state UE propun o viziune ambitioasa in cadrul Acordului European "Green Deal" - acord propus de Comisia Europeana in Decembrie 2019. Parteneriatul vizeaza dezvoltarea unei agriculturi durabile capabile sa produca alimente sanatoase, mentinand in acelasi timp sisteme agroalimentare productive, economic solide.

Mai multe>>

SCDVV Murfatlar devine partener in cadrul proiectului de cercetare agricola ATLAS

SCDVV Murfatlar devine partener in cadrul proiectului de cercetare agricola ATLASStatiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie (SCDVV) Murfatlar a devenit partener in cadrul proiectului european de cercetare ATLAS - Sistem informatic de interoperabilitate si analiza agricola. Obiectivul general al proiectului consta in dezvoltarea unei platforme de servicii digitale deschise pentru aplicatii agricole si construirea unui ecosistem durabil pentru o agricultura inovatoare bazata pe date.

Mai multe>>

Preocuparile si prioritatile cercetarii agricole romanesti prezentate de ASAS la simpozionul international de la Chisinau

Preocuparile si prioritatile cercetarii agricole romanesti prezentate de ASAS la simpozionul international de la ChisinauIn perioada 21-22 octombrie 2019, prof. univ. emerit dr. ing. dr. h. c. Valeriu Tabara, presedintele ASAS si prof. univ. dr. Ioan Jelev, vicepresedintele ASAS, au efectuat o vizita in Republica Moldova cu ocazia participarii la cea de a V-a editie a simpozionului stiintific international ”Biotehnologii avansate - Realizari si perspective”, organizat de Institutul de Genetica, Fiziologie si Protectia Plantelor din Chisinau (IGFPP).

Mai multe>>

Institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare vor putea accesa ajutorul de stat pentru motorina

Institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare vor putea accesa ajutorul de stat pentru motorina utilizata in agriculturaIn Sedinta Guvernului din data de 2 octombrie 2019 a fost aprobata o Hotarare care modifica HG nr.1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura. Prin prezentul act normativ se completeaza lista beneficiarilor schemei de ajutor de stat ce vizeaza institutele/statiunile de cercetare-dezvoltare, eliminandu-se astfel situatiile discriminatorii privitoare la institutele care au ca obiect de activitate testarea si inregistrarea soiurilor la accesarea schemei de ajutor, incepand cu anul 2020.

Mai multe>>

Centrul pentru Testarea Soiurilor Ludus | cercetarea stiintifica, cheia succesului in agricultura din Jud. Mures

Ziua portilor deschise la Centrul de Testare a Soiurilor din LudusIn data de 17 iulie 2019, Centrul pentru Testarea Soiurilor Ludus, judetul Mures si-a deschis larg portile pentru iubitorii de agricultura. Cu ocazia acestei activitati a fost prezentat campul experimental (culturile comparative), precum si culturile de uniformizare si au avut loc discutii cu privire la tehnologiile de cultura utilizate. Scopul acestei intalniri a fost acela de a prezenta si promova activitatea de testare, prin centrele locale, care sunt distribuite pe tot cuprinsul tarii, in cele mai reprezentative zone pedoclimatice ale Romaniei.

Mai multe>>

Vizita delegatiei ASAS condusa de presedintele Valeriu Tabara in Republica Moldova

Vizita delegatiei ASAS condusa de presedintele Valeriu Tabara in Republica MoldovaVineri, 5 iulie 2019, la invitatia presedintelui Academiei de stiinte a Moldovei, acad. Ion Tighineanu si a vicepresedintelui acad. Boris Gaina, a avut loc vizita presedintelui ASAS, Prof. univ. emerit dr. ing. dr. h. c. Valeriu Tabara si a vicepresedintelui ASAS, prof. univ. dr. Ioan Jelev la Academia de Stiinte ale Moldovei.

Mai multe>>

Delegatie din Suzhou - China in vizita la Academia de Stiinte Agricole si Silvice - ASAS

Vizita la ASAS a unei delegatii din Municipiul Suzhou - Republica Populara ChinezaVineri, 14 iunie 2019, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS), prof. univ. emerit dr. ing. dr. h. c. Valeriu TABARA, a primit vizita unei delegatii din Suzhou - China.

Mai multe>>

Cercetarea in agricultura si Bioeconomia, pe agenda Reuniunii informale a ministrilor agriculturii de la Bucuresti

Reuniunea informala a ministrilor agriculturii 4 iunie 2019In data de 4 iunie 2019 s-a desfasurat Consiliul informal al ministrilor Agriculturii si Pescuitului din statele membre ale Uniunii Europene, eveniment organizat in marja Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene. Manifestarea a avut loc la Palatul Parlamentului din Bucuresti si a fost gazduita si prezidata de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

Mai multe>>

Prioritatile cercetarii agricole se vor axa pe inovatiile in agricultura durabila si bioeconomie

Prioritatile cercetarii agricole se vor axa pe inovatiile in agricultura durabila si bioeconomieMinistrul Petre Daea a deschis in data de 5 aprilie lucrarile Conferintei la nivel inalt privind cercetarea agricola – baza de dezvoltare a agriculturii europene, zonelor rurale si a bioeconomiei, organizata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale la Palatul Parlamentului, in contextul Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene. Alaturi de ministrul Daea, s-a aflat, pentru deschiderea evenimentului, ministrul Cercetarii si Inovarii, Nicolae Hurduc.

Mai multe>>

Cooperare intre Academia de Stiinte Agricole si Silvice - ASAS si specialistii din Turkmenistan

Cooperare intre ASAS si specialistii din TurkmenistanMiercuri, 27 martie 2019, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS), prof. univ. emerit dr. ing. dr. h. c. Valeriu TABARA, a primit vizita unei delegatii din Turkmenistan.

Mai multe>>

Combaterea bolilor si daunatorilor: Asistenta si recomandari oferite fermierilor de catre specialistii ICDPP

Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Plantelor vine in sprijinul fermierilor pentru combaterea bolilor si daunatorilorInstitutul de Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Plantelor vine in sprijinul fermierilor pentru combaterea bolilor si daunatorilor. ICDPP ofera si pune la dispozitia fermierilor si asociatiilor de fermieri consiliilor locale si judetene, directiilor agricole si silvice judetene, unitatilor fitosanitare judetene, asociatiilor profesionale din domeniu, servicii, produse specifice, si asistenta tehnica, recomandari privind protectia culturilor agricole, horticole, forestiere precum si a produselor agro-alimentare depozitate pentru:

Mai multe>>

Se prelungeste termenul de depunere pentru proiecte-pilot si noi produse/tehnologii in pomicultura

MADR prelungeste termenul de depunere pentru proiectele aferente submasurii 16-1aMADR, prin DGDR- AM PNDR, anunta prelungirea termenului de depunere al proiectelor pentru submasura 16.1a “Sprijin pentru infiintarea si functionarea grupurilor operationale (GO), pentru dezvoltarea de proiecte pilot, noi produse in sectorul pomicol” pana la data de 10 aprilie 2019, ora 16.00. Tinand cont de natura complexa a proiectelor cu un puternic accent pe inovare, MADR a venit in intampinarea solicitarilor potentialilor beneficiari prin aceasta decizie.

Mai multe>>

Cercetatorii coreeni ofera suport pentru implementarea tehnologiei culturii orhideelor in Romania

Cercetatorii coreeni ofera suport pentru implementarea tehnologiei culturii orhideelor in RomaniaRecent a avut loc intalnirea conducerii Academiei de Stiinte Agricole si Silvice cu o delegatie a Institutului National de Stiinte Horticole si Plante din Republica Coreea. In cadrul discutiilor, conducatorul delegatiei coreene a declarat ca se afla pentru prima data in Romania, scopul vizitei reprezentandu-l identificarea unor posibilitati de colaborare in domeniul Horticol, dar si Zootehnic.

Mai multe>>

Cele mai noi soiuri si tehnologii pentru cereale au fost prezentate la Ziua Graului de la SCDA Turda

Ziua Graului a Painii si Fertilizarii Culturilor la SCDA Turda 2018In data de 19 iunie 2018, Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Turda a serbat "Ziua Graului, a Painii si Fertilizarii Culturilor". Fermierii si producatorii participa an de an la acest eveniment, tocmai pentru a se informa cu noutatile din domeniul culturilor de cereale paioase, de la cercetatorii si inginerii care au obtinut rezultate deosebite la SCDA Turda: soiuri noi de cereale paioase si tehnologii adecvate schimbarilor climatice din Transilvania.

Mai multe>>

Noi soiuri si tehnologii pentru pomi si arbusti fructiferi, testate la ICDP Maracineni

Noi soiuri si tehnologii pentru pomi si arbusti fructiferi testate la ICDP MaracineniIn data de 07 iunie 2018, pe campurile demonstrative ale ICDP Maracineni – judetul Arges, au avut loc activitati demonstrative. Loturile au fost infiintate din anul 2017 din initiativa Institutului de Cercetare Dezvoltare Maracineni si Casei Olandeze a Pomicultorului pentru testarea unor soiuri de pomi fructiferi si arbusti din speciile mar, cires, afin si coacaz.

Mai multe>>

EXPERTAL: Servicii de cercetare adaptate regulamentelor UE in domeniul calitatii produselor agroalimentare

Workshop EXPERTAL - Servicii de cercetare adaptate regulamentelor UE in domeniul calitatii produselor agroalimentareIBA Bucuresti organizeaaza in data de 27 martie 2018, workshop-ul cu titlul „Servicii de cercetare adaptate regulamentelor UE in domeniul calitatii produselor agroalimentare”. Evenimentul reuneste oameni de stiinta pe de o parte si companii din sectorul agroalimentar pe de alta parte, avand ca scop informarea asupra noilor cerinte ale UE cu privire la calitatea produselor agroalimentare.

Mai multe>>

Finantare 100% nerambursabila pentru dezvoltarea proiectelor pilot si a noilor produse si tehnologii

PNDR sM6-1si sM6-1a - proiectele pentru grupurile operationale - proiecte pilot si noi produseAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) primeste in perioada 29 ianuarie – 30 aprilie 2018 solicitari pentru finantarea proiectelor de infiintare si functionare a grupurilor operationale care dezvolta proiecte pilot si noi produse in sectorul agricol si in cel pomicol prin submasurile 16.1 (agricol) si 16.1a (pomicol) din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Mai multe>>

Versiune consultativa - Ghidul GO pentru dezvoltarea de proiecte pilot si de noi produse si tehnologii

Sprijin financiar pentru finantarea de proiecte pilot si noi produse practici si tehnologii in agriculturaAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe pagina oficiala de internet, www.afir.info, versiunea consultativa a Ghidului solicitantului aferent submasurilor 16.1 Sprijin pentru infiintarea si functionarea grupurilor operationale (GO), pentru dezvoltarea de proiecte pilot, noi produse si 16.1a Sprijin pentru infiintarea si functionarea grupurilor operationale (GO), dezvoltarea de proiecte pilot, produse si procese in sectorul pomicoldin cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 2020 (PNDR 2020).

Mai multe>>

Soiul de rosii Buzau1600 este readus pe piata de Lidl impreuna cu USAMV Bucuresti si SCDL Buzau

Incepand cu luna iulie romanii vor regasi pe piata soiul de rosii Buzau1600Lidl Romania aduce gustul autentic al rosiilor autohtone, prin revitalizarea soiului romanesc Buzau1600. O premiera pe piata de retail din tara, initiativa de a revitaliza un soi autohton face parte din proiectul, „Cultivat in Romania, specific romanesc”, derulat de Lidl Romania cu sprijinul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti si Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicola Buzau.

Mai multe>>

Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Turda aniverseaza 60 de ani de activitate!

Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Turda aniverseaza 60 de ani de activitateStatiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Turda este o unitate etalon de cercetare-dezvoltare pentru agricultura din centrul Transilvaniei. Recent, s-a sarbatorit marcarea a 60 de ani de la infiintarea institutiei, eveniment la care au participat aproximativ 300 persoane printre care si oaspetii de onoare si personalitati ale cercetarii agricole romanesti.

Mai multe>>

Reorganizarea institutelor si statiunilor de cercetare discutata la Adunarea Generala ASAS

Reorganizarea institutelor si statiunilor de cercetare discutata la Adunarea Generala ASASIn data de 2 martie 2017 a avut loc Adunarea Generala a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti” (ASAS), unde ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este membru cu drepturi depline. La aceasta manifestare ministrul Agriculturii, Petre Daea l-a mandatat sa participe pe secretarul de stat Daniel Dumitru Botanoiu.

Mai multe>>

SCDP Constanta: Oferta de pomi fructiferi si plante dendrologice pentru primavara 2017

SCDP Constanta Oferta pomi arbusti fructiferi si plante dendrologice - primavara 2017Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Constanta ofera spre vanzare material saditor pomicol - pomi fructiferi - si plante dendrologice pentru primavara 2017.

Mai multe>>

Seminte netratate pentru agricultura ecologica oferite de SCDL Buzau pentru 2017

Oferta vanzare seminte agricultura ecologica - SCDL Buzau pentru primavara 2017Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau pune la dispozitia cultivatorilor ecologici oferta actualizata de seminte netratate pentru infiintarea culturilor ecologice de legume din primavara 2017.

Mai multe>>

Oferta de seminte SCDA Secuieni-Neamt pentru primavara anului 2017

Vanzare seminte - Oferta SCDA Secuieni-Neamt pentru insamantarile de primavaraStatiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Secuieni Judetul Neamt transmite producatorilor agricoli oferta de seminte cu insusiri biologice superioare. In fiecare an se produce samanta din soiuri si hibrizi de plante care s-au dovedit a fi cei mai productivi. Avand in vedere solicitarile producatorilor agricoli, oferta pentru 2017 include seminte de porumb, ovaz, orzoaica, mazare, fasole, soia, floarea-soarelui si canepa.

Mai multe>>

Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” din Rep. Moldova se alatura Aliantei Industriei Semintelor ca Membru Onorific

aisr-purumbeniIncepand cu data de 1 ianuarie, 2017, Institutul de Fitotehnie “Porumbeni” din Republica Moldova a devenit oficial Membru Onorific al Aliantei Industriei Semintelor din Romania (AISR). Directia principala de activitate a Institutului este ameliorarea si producerea semintelor de baza, prebaza si perfectionarea tehnologiilor de cultivare a porumbului si tutunului si are colaborarii cu Centre stiintifice recunoscute pentru ameliorarea si creearea hibrizilor performanti de porumb.

Mai multe>>

Oferta de seminte SCDA Turda pentru primavara anului 2017

Oferta de seminte de grau ovaz orz porumb soia mazare trifoi si porumb zaharat pentru primavara anului 2017Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Turda ofera seminte de grau, ovaz, orz, porumb, soia, mazare, trifoi si porumb zaharat pentru insamantarile de primavara 2017.

Mai multe>>

Calitatea solului si productivitatea agricola

Tehnologii agricole de imbunatatire a calitatatii solului si a productivitatii agricoleZiua Mondiala a Solului este una din zilele anului in care Organizatia Natiunilor Unite face apel la lumea intreaga pentru a constientiza rolul pe care solul il are in viata cotidiana. Fermierii cunosc deja rolul crucial pe care solul il are in dezvoltarea propriei ferme. Un nou proiect, SoilCare, identifica modalitati prin care, calitatea solului poate fi imbunatatita adoptand tehnici si sisteme de cultivare cu beneficii atat profitabilitatii fermei cat si mediului inconjurator.

Mai multe>>

Rezultatele cercetarii agricole romanesti sunt puse la dispozitia fermierilor

Oferta cercetarii stiintifice romanesti este acum la dispozitia fermierilor pentru a fi pusa in practicaVolumul "Oferta cercetarii stiintifice pentru transfer tehnologic in agricultura, industria alimentara si silvicultura" editia 2016, reprezinta o continuare a initiativei din anii precedenti, prin care, intr-o forma condensata, sunt puse la dispozitia unui larg cerc de utilizatori, principalele rezultate cu aplicabilitate practica obtinute in institutele si statiunile de cercetare agricola.

Mai multe>>

Campurile experimentale: solutii pentru salvarea solurilor

Campurile experimentale - solutii pentru mentinerea starii de sanatate a solului - Proiectul RECAREZiua Mondiala a Solului, desemnata de Organizatia Natiunilor Unite pe data de 5 decembrie, are ca scop aducerea in atentia opiniei publice a rolului solului in viata noastra de zi cu zi si a problemelor legate de necesitatea protejarii calitative a resurselor noastre limitate de sol. Daca luam in discutie problemele pe care le ridica asigurarea rezervelor de hrana, inundatiile sau schimbarile climatice, multe dintre raspunsurile pe care le cautam s-ar putea afla in sol. Solul, aceasta crusta fragila, este de fapt un sistem complex si in egala masura inca plin de mistere, iar cercetarea stiintifica dezvaluie an de an, tot mai multe despre rolul si importanta sa in sustinerea vietii pe pamant.

Mai multe>>

Specialistii agricoli din Romania sunt invitati sa lucreze in China

Specialistii agricoli din Romania sunt invitati sa lucreze in ChinaSambata, 12.11.2016, presedintele ASAS, prof. Gheorghe Sin a primit vizita unei delegatii din cadrul Departamentului de Resurse Umane si Securitate Sociala din Provincia Hebei, formata din 5 inalti functionari publici. Membrii delegatiei chineze si-au manifestat interesul pentru ca un numar cat mai mare de specialisti din Romania sa vina sa lucreze in China, pe durate de cel putin 90 de zile sau pe lunga durata.

Mai multe>>

Reuniunea Consiliului UE Agricultura si Pescuit: carnea de porc si produsele lactate au potentialul cel mai mare la export

Reuniunea Consiliului UE Agricultura si Pescuit  carnea de porc si produsele lactate - potential mare la exportMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a participat la reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Agricultura si Pescuit - desfasurata in 14 si 15 noiembrie 2016 la Bruxelles, Belgia. Principalele teme au vizat Raportul Grupului operativ pentru pietele agricole, o analiza privind impactul concesiilor din acordurile de liber schimb asupra produselor agricole, cum ar fi CETA sau Mercosur si despre cercetarea si inovarea in domeniul agriculturii in Uniunea Europeana.

Mai multe>>

USAMV Cluj Napoca inaugureaza Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei

Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei - ICHAT Cluj-NapocaUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca inaugureaza luni, 31 octombrie 2016, Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei, cu o suprafata desfasurata de 9.732,70 mp, fiind cel mai mare institut de acest profil din tara. Structura sa cuprinde laboratoare de cercetare, birouri de cercetatare, o sala de conferinte, biblioteca si baza de date, un centru de valorificare a cercetarii, precum si sere interioare pentru cercetare aplicata.

Mai multe>>

Dezvoltarea de noi tehnologii si inovatii in domeniul agricol la Sibiu

Sibiu - noi tehnologii si inovatii in domeniul hidroponiei fara chimicale acuaponiei permaculturii si suplimentelor furajere ecologicePresedinta consiliului judetean Sibiu, Daniela Campean a fost saptamana aceasta la sediul unei firme franco-romane de cercetare si dezvoltare, infiintata in anul 2013 in Sibiu, avand ca scop dezvoltarea de noi tehnologii si inovatii in domeniul hidroponiei fara chimicale, acuaponiei, permaculturii si suplimentelor furajere ecologice pentru animale (Khar & Partners).

Mai multe>>

Oferta de seminte de legume pentru culturile de primavara 2017 - SCDL Buzau

Oferta de preturi seminte legume 2017 - culturi de primavara - SCDL BuzauStatiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultura SCDL Buzau ofera spre vanzare seminte de ardei, castraveti, tomate, vinete, fasole, ceapa, varza si alte legume din categorii biologice superioare, din soiuri romanesti, pentru campania de primavara 2016.

Mai multe>>

Guvernul reorganizeaza Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor - Palas

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor - PalasInstitutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor — Palas din Constanta se reorganizeaza ca institutie publica, cu personalitate juridica, in subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice 'Gheorghe Ionescu—Sisesti', stabileste o hotarare adoptata astazi de Executiv. Activitatea de cercetare a institutului se desfasoara in cadrul a patru domenii principale si anume: genetica si ameliorare, reproductie, nutritie si tehnologii de crestere si exploatare a ovinelor.

Mai multe>>

Ministrul agriculturii a prezidat dezbaterile referitoare la cercetarea agricola romaneasca

Ministrul agriculturii a prezidat dezbaterile referitoare la cercetarea agricola romaneascaMarti, 9 august 2016, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ministrul Achim IRIMESCU a prezidat dezbaterile referitoare la problemele actuale din cercetarea agricola romaneasca. S-au prezentat principalele probleme si solutii de redresare, dupa cum urmeaza:

Mai multe>>

Ziua Portilor Deschise Legumicultorilor 2016

Ziua Portilor Deschise Legumicultorilor 2016 - SCDL BuzauSCDL Buzau - Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau si Filiala Judeteana a Societatii Romane a Horticultorilor - SRH Buzau va invita sa participati la o manifestare cu caracter stiintific si practic ”ZIUA PORTILOR DESCHISE PENTRU LEGUMICULTORI” care va avea loc in ziua de 28 IULIE 2016 la sediul unitatii.

Mai multe>>

Ziua graului, a painii si fertilizarii culturilor la SCDA Turda

Ziua graului a painii si fertilizarii culturilor la SCDA TurdaStatiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricola (SCDA) Turda a organizat si in acest an, conform traditiei, in data de 22 iunie, “Ziua graului, a painii si fertilizarii culturilor”. Prezenti in numar de aproximativ 150 de participanti, care vin in fiecare la acest eveniment, pentru a afla noutatile in acest domeniu de la cercetatorii, inginerii, sefii de ferma care beneficiaza de noile rezultate ale cercetarii (creatii noi de soiuri de cereale paioase, tehnologii adecvate schimbarilor climatice din Transilvania).

Mai multe>>