Cercetarea in agricultura si Bioeconomia, pe agenda Reuniunii informale a ministrilor agriculturii de la Bucuresti

Reuniunea informala a ministrilor agriculturii 4 iunie 2019In data de 4 iunie 2019 s-a desfasurat Consiliul informal al ministrilor Agriculturii si Pescuitului din statele membre ale Uniunii Europene, eveniment organizat in marja Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene. Manifestarea a avut loc la Palatul Parlamentului din Bucuresti si a fost gazduita si prezidata de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.


La reuniunea informala au participat ministri pentru agricultura si pescuit din statele membre UE, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, directorul general al Comisiei Europene, Jerzy Plewa, directorul general al Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene, Angel Boixareu Carrera, secretarul general al Copa-Cogeca, Pesonen Pekka Juhana, vicepresedintele Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala din cadrul Parlamentului European, Paolo De Castro. 

Pe agenda reuniunii s-au regasit subiecte deosebit de relevante si de actualitate pentru statele membre, in contextul noii Politici Agricole Comune (PAC): cercetarea agricola, inovarea si bioeconomia - crearea de sinergii si instrument principal in dezvoltarea rurala. In cadrul reuniunii informale s-au desfasurat, de asemenea, schimburi de opinii cu privire la aceste tematici majore precum si o informare din partea Presedintiei despre stadiul pregatirii candidatului unic al UE la postul de director general al FAO. Astfel, Uniunea Europeana a propus o candidatura unica, cea a doamnei Catherine Geslain Lanéelle, aceasta fiind prima femeie candidat pentru acest post de la fondarea FAO.

In deschiderea dezbaterii, ministrul Petre Daea a salutat prezenta distinsilor oaspeti, declarandu-se onorat sa gazduiasca la Bucuresti intr-o locatie deosebita sesiunea Consiliului informal pentru agricultura. Presedintele Consiliului a reiterat necesitatea de a readuce in discutie cercetarea agricola si bioeconomia, elemente catalizatoare pentru agricultura, luand in considerare viitoarea reforma a Politicii Agricole Comune.

Cercetarea in agricultura si bioeconomia reprezinta prioritati-cheie menite sa permita fermierilor din tarile UE alinierea la standardele tot mai inalte impuse de PAC, mai ales la cele de mediu si clima.

Petre Daea a subliniat demersurile Uniunii Europene pentru sustinerea cercetarii si inovarii concretizate in: programul-cadru de cercetare actual al UE Orizont 2020, politica de dezvoltare rurala si strategia pe termen lung intitulata „O abordare strategica a cercetarii si inovarii in domeniul agriculturii in UE”, finalizata de Comisie in iulie 2016.

Discutiile au subliniat relevanta politicilor solide si a instrumentelor adecvate pentru a asigura transmiterea catre fermieri a cunostintelor si a rezultatelor acestor cercetari. 

S-a reliefat, de asemenea, necesitatea ca modernizarea in noua PAC sa acorde o importanta sporita construirii unui sistem functional de cunoastere si inovare agricola (AKIS), cooperarii si integrarii sectorului primar in lanturile de valori bioeconomice pentru asigurarea dezvoltarii durabile.

Reuniunea informala a ministrilor agriculturii 4 iunie 2019 - 2


Ideea unanim exprimata a fost aceea ca cercetarea agricola trebuie sa joace un rol mai important in dezvoltarea solutiilor pentru un viitor care sa respecte obiectivele europene si pe cele de dezvoltare durabila, in conformitate cu specificul local.

Totodata, ministrul a mentionat actiunile intreprinse de Comisia Europeana in privinta bioeconomiei: actualizarea strategiei "O bioeconomie durabila pentru Europa - Consolidarea legaturii dintre economie, societate si mediu" in octombrie 2018, punandu-se accentul pe conceptele de durabilitate si circularitate, cu scopul de a promova reinnoirea sectoarelor industriale, modernizarea sistemelor de productie primara, protectia mediului si imbunatatirea biodiversitatii.

In decembrie 2018, in cadrul Consiliului de Agricultura si Pescuit, ministrii au realizat un schimb de opinii pe aceasta tema, concentrandu-si atentia asupra modului in care se poate valorifica potentialul bioeconomiei si al stimularii cresterii economice. In cadrul Presedintiei Romaniei, Consiliul a reanalizat subiectul bioeconomiei, in baza a trei aspecte propuse de tara noastra care au vizat schimbul de bune practici, bioeconomia si viitoarea PAC, bioeconomia in Orizont Europa.

Presedintia romana a identificat bioeconomia drept una dintre prioritatile sale majore, organizand astfel, Conferinta la nivel inalt privind cercetarea agricola – baza de dezvoltare a agriculturii europene, zonelor rurale si a bioeconomiei, eveniment care a avut loc la Bucuresti in data de 5 aprilie 2019. Aceasta conferinta a avut o serie de obiectivele ambitioase precum: identificarea solutiilor care sa permita o integrare larga a agriculturii in bioeconomie, in economia circulara si participarea mai ampla a tarilor din Europa de Est la programul UE pentru cercetare si inovare Orizont 2020, stabilirea prioritatilor in domeniul cercetarii agricole pentru a indeplini noile cerinte privind bioeconomia si economia circulara.

In cadrul Consiliului ministrii au impartasit puncte de vedere cu privire la modul prin care s-ar putea asigura o orientare mai buna a politicii, pentru a face viabil un nou model de afaceri agricole, in special in sectorul bioeconomiei, pentru a-i indrepta pe fermieri catre inovare si cercetare.

 

Interventia ministrului Petre Daea la conferinta de presa dupa Consiliul informal al ministrilor agriculturii si pescuitului


Inainte de toate vreau sa va spun ca ma simt onorat pentru faptul ca aceasta reuniune a Consiliului informal s-a desfasurat la Bucuresti, intr-o locatie deosebita, fiind ultima luna de activitate in misiunea pe care o am cu prilejul exercitarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

Pe agenda reuniunii de astazi s-au regasit subiecte deosebit de importante, de actualitate pentru statele membre, in contextul noii Politici Agricole Comune (PAC), respectiv: cercetarea agricola, inovarea si bioeconomia - crearea de sinergii si instrument principal in domeniul dezvoltarii rurale.

In cadrul intalnirii informale s-au desfasurat, de asemenea, schimburi de opinii cu privire la aceste tematici majore, precum si o informare din partea Presedintiei despre stadiul pregatirii candidatului unic al UE la postul de director general al FAO. Sunt alegeri foarte importante, pentru care, prin efortul presedintiilor anterioare, Uniunea Europeana a reusit de aceasta data sa propuna o candidatura unica, cea a doamnei Catherine Geslain Lanéelle, fiind prima femeie candidat pentru acest post de cand FAO a fost fondat acum 70 de ani. Perioada de prezentare a candidaturilor pentru functia de DG FAO a fost deschisa de la 1 decembrie 2018, pana in data de 28 februarie 2019. D-na Catherine Geslain-Lanéelle si-a prezentat cererea la inceputul lunii decembrie 2018.

Am reiterat astazi necesitatea de a readuce in discutie cercetarea agricola si bioeconomia, elemente catalizatoare pentru agricultura, luand in considerare viitoarea reforma a Politicii Agricole Comune.

In domeniul agriculturii, cercetarea si bioeconomia reprezinta prioritati-cheie, menite sa permita fermierilor din tarile UE alinierea la standardele tot mai inalte impuse de PAC, mai ales la cele de mediu si clima.

Vreau sa subliniez, de asemenea, demersurile Uniunii Europene pentru sustinerea cercetarii si inovarii, concretizate in:

    • programul-cadru de cercetare actual al UE ”Orizont 2020”,
    • politica de dezvoltare rurala si strategia pe termen lung intitulata „O abordare strategica a cercetarii si inovarii in domeniul agriculturii in UE”, finalizata de Comisie in iulie 2016.


In cadrul dezbaterii, discutiile au fost legate de faptul ca politicile solide si instrumentele adecvate au o deosebita relevanta pentru a asigura transmiterea catre fermieri a cunostintelor si a rezultatelor acestor cercetari.

S-a reliefat, de asemenea, necesitatea ca modernizarea in noua Politica Agricola Comuna sa se axeze in principal pe construirea unui sistem functional de cunoastere si inovare agricola (AKIS) si pe cooperarea si integrarea sectorului primar in lanturile de valori bioeconomice pentru asigurarea dezvoltarii durabile.

Ideea unanim exprimata a fost aceea ca, in domeniul agriculturii, cercetarea trebuie sa joace un rol fundamental in dezvoltarea solutiilor identificate pentru un viitor care sa respecte obiectivele europene si pe cele de dezvoltare durabila, in conformitate cu specificul local.

De asemenea, vreau sa reamintesc ca strategia "O bioeconomie durabila pentru Europa - Consolidarea legaturii dintre economie, societate si mediu" a fost actualizata de catre Comisia Europeana in octombrie 2018, punandu-se accentul in special pe conceptele de durabilitate si circularitate, cu scopul de a promova reinnoirea sectoarelor industriale, modernizarea sistemelor de productie primara, protectia mediului si imbunatatirea biodiversitatii.

In decembrie 2018, in cadrul Consiliului de Agricultura si Pescuit, ministrii au realizat un schimb de opinii pe aceasta tema, oficialii concentrandu-si atentia asupra modului in care se poate valorifica potentialul bioeconomiei si al stimularii cresterii economice. In cadrul Presedintiei Romaniei, Consiliul a reanalizat subiectul bioeconomiei, in baza a trei aspecte propuse de tara noastra, care au vizat schimbul de bune practici, bioeconomia si viitoarea PAC, bioeconomia in Orizont Europa.

Astfel, Presedintia romana a identificat bioeconomia drept una dintre prioritatile sale marcante, organizand in acest sens Conferinta la nivel inalt privind cercetarea agricola – baza de dezvoltare a agriculturii europene, a zonelor rurale si a bioeconomiei, eveniment care a avut loc la Bucuresti in data de 5 aprilie 2019. Aceasta conferinta a avut o serie de obiective ambitioase, precum: identificarea solutiilor care sa permita o integrare larga a agriculturii in bioeconomie, in economia circulara si participarea mai ampla a tarilor din Europa de Est la programul UE pentru cercetare si inovare Orizont 2020, stabilirea prioritatilor in domeniul cercetarii agricole pentru a indeplini noile cerinte privind bioeconomia si economia circulara.

In cadrul Consiliului de astazi, ministrii au impartasit puncte de vedere cu privire la modul prin care s-ar putea asigura o orientare mai buna a politicii, pentru a face viabil un nou model de afaceri agricole, in special in sectorul bioeconomiei, pentru a-i incuraja pe fermieri sa se indrepte catre inovare si cercetare.

Nu in ultimul rand, doresc sa va multumesc tuturor pentru buna desfasurare a activitatilor derulate pe parcursul detinerii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

Reuniunea informala a ministrilor agriculturii 4 iunie 2019 - 3

M.A.D.R.

  

Noutati

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

18-07-2025 Stiri agricole

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>