Cercetarea in agricultura si Bioeconomia, pe agenda Reuniunii informale a ministrilor agriculturii de la Bucuresti

Reuniunea informala a ministrilor agriculturii 4 iunie 2019In data de 4 iunie 2019 s-a desfasurat Consiliul informal al ministrilor Agriculturii si Pescuitului din statele membre ale Uniunii Europene, eveniment organizat in marja Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene. Manifestarea a avut loc la Palatul Parlamentului din Bucuresti si a fost gazduita si prezidata de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.


La reuniunea informala au participat ministri pentru agricultura si pescuit din statele membre UE, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, directorul general al Comisiei Europene, Jerzy Plewa, directorul general al Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene, Angel Boixareu Carrera, secretarul general al Copa-Cogeca, Pesonen Pekka Juhana, vicepresedintele Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala din cadrul Parlamentului European, Paolo De Castro. 

Pe agenda reuniunii s-au regasit subiecte deosebit de relevante si de actualitate pentru statele membre, in contextul noii Politici Agricole Comune (PAC): cercetarea agricola, inovarea si bioeconomia - crearea de sinergii si instrument principal in dezvoltarea rurala. In cadrul reuniunii informale s-au desfasurat, de asemenea, schimburi de opinii cu privire la aceste tematici majore precum si o informare din partea Presedintiei despre stadiul pregatirii candidatului unic al UE la postul de director general al FAO. Astfel, Uniunea Europeana a propus o candidatura unica, cea a doamnei Catherine Geslain Lanéelle, aceasta fiind prima femeie candidat pentru acest post de la fondarea FAO.

In deschiderea dezbaterii, ministrul Petre Daea a salutat prezenta distinsilor oaspeti, declarandu-se onorat sa gazduiasca la Bucuresti intr-o locatie deosebita sesiunea Consiliului informal pentru agricultura. Presedintele Consiliului a reiterat necesitatea de a readuce in discutie cercetarea agricola si bioeconomia, elemente catalizatoare pentru agricultura, luand in considerare viitoarea reforma a Politicii Agricole Comune.

Cercetarea in agricultura si bioeconomia reprezinta prioritati-cheie menite sa permita fermierilor din tarile UE alinierea la standardele tot mai inalte impuse de PAC, mai ales la cele de mediu si clima.

Petre Daea a subliniat demersurile Uniunii Europene pentru sustinerea cercetarii si inovarii concretizate in: programul-cadru de cercetare actual al UE Orizont 2020, politica de dezvoltare rurala si strategia pe termen lung intitulata „O abordare strategica a cercetarii si inovarii in domeniul agriculturii in UE”, finalizata de Comisie in iulie 2016.

Discutiile au subliniat relevanta politicilor solide si a instrumentelor adecvate pentru a asigura transmiterea catre fermieri a cunostintelor si a rezultatelor acestor cercetari. 

S-a reliefat, de asemenea, necesitatea ca modernizarea in noua PAC sa acorde o importanta sporita construirii unui sistem functional de cunoastere si inovare agricola (AKIS), cooperarii si integrarii sectorului primar in lanturile de valori bioeconomice pentru asigurarea dezvoltarii durabile.

Reuniunea informala a ministrilor agriculturii 4 iunie 2019 - 2


Ideea unanim exprimata a fost aceea ca cercetarea agricola trebuie sa joace un rol mai important in dezvoltarea solutiilor pentru un viitor care sa respecte obiectivele europene si pe cele de dezvoltare durabila, in conformitate cu specificul local.

Totodata, ministrul a mentionat actiunile intreprinse de Comisia Europeana in privinta bioeconomiei: actualizarea strategiei "O bioeconomie durabila pentru Europa - Consolidarea legaturii dintre economie, societate si mediu" in octombrie 2018, punandu-se accentul pe conceptele de durabilitate si circularitate, cu scopul de a promova reinnoirea sectoarelor industriale, modernizarea sistemelor de productie primara, protectia mediului si imbunatatirea biodiversitatii.

In decembrie 2018, in cadrul Consiliului de Agricultura si Pescuit, ministrii au realizat un schimb de opinii pe aceasta tema, concentrandu-si atentia asupra modului in care se poate valorifica potentialul bioeconomiei si al stimularii cresterii economice. In cadrul Presedintiei Romaniei, Consiliul a reanalizat subiectul bioeconomiei, in baza a trei aspecte propuse de tara noastra care au vizat schimbul de bune practici, bioeconomia si viitoarea PAC, bioeconomia in Orizont Europa.

Presedintia romana a identificat bioeconomia drept una dintre prioritatile sale majore, organizand astfel, Conferinta la nivel inalt privind cercetarea agricola – baza de dezvoltare a agriculturii europene, zonelor rurale si a bioeconomiei, eveniment care a avut loc la Bucuresti in data de 5 aprilie 2019. Aceasta conferinta a avut o serie de obiectivele ambitioase precum: identificarea solutiilor care sa permita o integrare larga a agriculturii in bioeconomie, in economia circulara si participarea mai ampla a tarilor din Europa de Est la programul UE pentru cercetare si inovare Orizont 2020, stabilirea prioritatilor in domeniul cercetarii agricole pentru a indeplini noile cerinte privind bioeconomia si economia circulara.

In cadrul Consiliului ministrii au impartasit puncte de vedere cu privire la modul prin care s-ar putea asigura o orientare mai buna a politicii, pentru a face viabil un nou model de afaceri agricole, in special in sectorul bioeconomiei, pentru a-i indrepta pe fermieri catre inovare si cercetare.

 

Interventia ministrului Petre Daea la conferinta de presa dupa Consiliul informal al ministrilor agriculturii si pescuitului


Inainte de toate vreau sa va spun ca ma simt onorat pentru faptul ca aceasta reuniune a Consiliului informal s-a desfasurat la Bucuresti, intr-o locatie deosebita, fiind ultima luna de activitate in misiunea pe care o am cu prilejul exercitarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

Pe agenda reuniunii de astazi s-au regasit subiecte deosebit de importante, de actualitate pentru statele membre, in contextul noii Politici Agricole Comune (PAC), respectiv: cercetarea agricola, inovarea si bioeconomia - crearea de sinergii si instrument principal in domeniul dezvoltarii rurale.

In cadrul intalnirii informale s-au desfasurat, de asemenea, schimburi de opinii cu privire la aceste tematici majore, precum si o informare din partea Presedintiei despre stadiul pregatirii candidatului unic al UE la postul de director general al FAO. Sunt alegeri foarte importante, pentru care, prin efortul presedintiilor anterioare, Uniunea Europeana a reusit de aceasta data sa propuna o candidatura unica, cea a doamnei Catherine Geslain Lanéelle, fiind prima femeie candidat pentru acest post de cand FAO a fost fondat acum 70 de ani. Perioada de prezentare a candidaturilor pentru functia de DG FAO a fost deschisa de la 1 decembrie 2018, pana in data de 28 februarie 2019. D-na Catherine Geslain-Lanéelle si-a prezentat cererea la inceputul lunii decembrie 2018.

Am reiterat astazi necesitatea de a readuce in discutie cercetarea agricola si bioeconomia, elemente catalizatoare pentru agricultura, luand in considerare viitoarea reforma a Politicii Agricole Comune.

In domeniul agriculturii, cercetarea si bioeconomia reprezinta prioritati-cheie, menite sa permita fermierilor din tarile UE alinierea la standardele tot mai inalte impuse de PAC, mai ales la cele de mediu si clima.

Vreau sa subliniez, de asemenea, demersurile Uniunii Europene pentru sustinerea cercetarii si inovarii, concretizate in:

    • programul-cadru de cercetare actual al UE ”Orizont 2020”,
    • politica de dezvoltare rurala si strategia pe termen lung intitulata „O abordare strategica a cercetarii si inovarii in domeniul agriculturii in UE”, finalizata de Comisie in iulie 2016.


In cadrul dezbaterii, discutiile au fost legate de faptul ca politicile solide si instrumentele adecvate au o deosebita relevanta pentru a asigura transmiterea catre fermieri a cunostintelor si a rezultatelor acestor cercetari.

S-a reliefat, de asemenea, necesitatea ca modernizarea in noua Politica Agricola Comuna sa se axeze in principal pe construirea unui sistem functional de cunoastere si inovare agricola (AKIS) si pe cooperarea si integrarea sectorului primar in lanturile de valori bioeconomice pentru asigurarea dezvoltarii durabile.

Ideea unanim exprimata a fost aceea ca, in domeniul agriculturii, cercetarea trebuie sa joace un rol fundamental in dezvoltarea solutiilor identificate pentru un viitor care sa respecte obiectivele europene si pe cele de dezvoltare durabila, in conformitate cu specificul local.

De asemenea, vreau sa reamintesc ca strategia "O bioeconomie durabila pentru Europa - Consolidarea legaturii dintre economie, societate si mediu" a fost actualizata de catre Comisia Europeana in octombrie 2018, punandu-se accentul in special pe conceptele de durabilitate si circularitate, cu scopul de a promova reinnoirea sectoarelor industriale, modernizarea sistemelor de productie primara, protectia mediului si imbunatatirea biodiversitatii.

In decembrie 2018, in cadrul Consiliului de Agricultura si Pescuit, ministrii au realizat un schimb de opinii pe aceasta tema, oficialii concentrandu-si atentia asupra modului in care se poate valorifica potentialul bioeconomiei si al stimularii cresterii economice. In cadrul Presedintiei Romaniei, Consiliul a reanalizat subiectul bioeconomiei, in baza a trei aspecte propuse de tara noastra, care au vizat schimbul de bune practici, bioeconomia si viitoarea PAC, bioeconomia in Orizont Europa.

Astfel, Presedintia romana a identificat bioeconomia drept una dintre prioritatile sale marcante, organizand in acest sens Conferinta la nivel inalt privind cercetarea agricola – baza de dezvoltare a agriculturii europene, a zonelor rurale si a bioeconomiei, eveniment care a avut loc la Bucuresti in data de 5 aprilie 2019. Aceasta conferinta a avut o serie de obiective ambitioase, precum: identificarea solutiilor care sa permita o integrare larga a agriculturii in bioeconomie, in economia circulara si participarea mai ampla a tarilor din Europa de Est la programul UE pentru cercetare si inovare Orizont 2020, stabilirea prioritatilor in domeniul cercetarii agricole pentru a indeplini noile cerinte privind bioeconomia si economia circulara.

In cadrul Consiliului de astazi, ministrii au impartasit puncte de vedere cu privire la modul prin care s-ar putea asigura o orientare mai buna a politicii, pentru a face viabil un nou model de afaceri agricole, in special in sectorul bioeconomiei, pentru a-i incuraja pe fermieri sa se indrepte catre inovare si cercetare.

Nu in ultimul rand, doresc sa va multumesc tuturor pentru buna desfasurare a activitatilor derulate pe parcursul detinerii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

Reuniunea informala a ministrilor agriculturii 4 iunie 2019 - 3

M.A.D.R.

  

Noutati

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>