In data de 4 iunie 2019 s-a desfasurat Consiliul informal al ministrilor Agriculturii si Pescuitului din statele membre ale Uniunii Europene, eveniment organizat in marja Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene. Manifestarea a avut loc la Palatul Parlamentului din Bucuresti si a fost gazduita si prezidata de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.
La reuniunea informala au participat ministri pentru agricultura si pescuit din statele membre UE, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, directorul general al Comisiei Europene, Jerzy Plewa, directorul general al Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene, Angel Boixareu Carrera, secretarul general al Copa-Cogeca, Pesonen Pekka Juhana, vicepresedintele Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala din cadrul Parlamentului European, Paolo De Castro.
Pe agenda reuniunii s-au regasit subiecte deosebit de relevante si de actualitate pentru statele membre, in contextul noii Politici Agricole Comune (PAC): cercetarea agricola, inovarea si bioeconomia - crearea de sinergii si instrument principal in dezvoltarea rurala. In cadrul reuniunii informale s-au desfasurat, de asemenea, schimburi de opinii cu privire la aceste tematici majore precum si o informare din partea Presedintiei despre stadiul pregatirii candidatului unic al UE la postul de director general al FAO. Astfel, Uniunea Europeana a propus o candidatura unica, cea a doamnei Catherine Geslain Lanéelle, aceasta fiind prima femeie candidat pentru acest post de la fondarea FAO.
In deschiderea dezbaterii, ministrul Petre Daea a salutat prezenta distinsilor oaspeti, declarandu-se onorat sa gazduiasca la Bucuresti intr-o locatie deosebita sesiunea Consiliului informal pentru agricultura. Presedintele Consiliului a reiterat necesitatea de a readuce in discutie cercetarea agricola si bioeconomia, elemente catalizatoare pentru agricultura, luand in considerare viitoarea reforma a Politicii Agricole Comune.
Cercetarea in agricultura si bioeconomia reprezinta prioritati-cheie menite sa permita fermierilor din tarile UE alinierea la standardele tot mai inalte impuse de PAC, mai ales la cele de mediu si clima.
Petre Daea a subliniat demersurile Uniunii Europene pentru sustinerea cercetarii si inovarii concretizate in: programul-cadru de cercetare actual al UE Orizont 2020, politica de dezvoltare rurala si strategia pe termen lung intitulata „O abordare strategica a cercetarii si inovarii in domeniul agriculturii in UE”, finalizata de Comisie in iulie 2016.
Discutiile au subliniat relevanta politicilor solide si a instrumentelor adecvate pentru a asigura transmiterea catre fermieri a cunostintelor si a rezultatelor acestor cercetari.
S-a reliefat, de asemenea, necesitatea ca modernizarea in noua PAC sa acorde o importanta sporita construirii unui sistem functional de cunoastere si inovare agricola (AKIS), cooperarii si integrarii sectorului primar in lanturile de valori bioeconomice pentru asigurarea dezvoltarii durabile.
Ideea unanim exprimata a fost aceea ca cercetarea agricola trebuie sa joace un rol mai important in dezvoltarea solutiilor pentru un viitor care sa respecte obiectivele europene si pe cele de dezvoltare durabila, in conformitate cu specificul local.
Totodata, ministrul a mentionat actiunile intreprinse de Comisia Europeana in privinta bioeconomiei: actualizarea strategiei "O bioeconomie durabila pentru Europa - Consolidarea legaturii dintre economie, societate si mediu" in octombrie 2018, punandu-se accentul pe conceptele de durabilitate si circularitate, cu scopul de a promova reinnoirea sectoarelor industriale, modernizarea sistemelor de productie primara, protectia mediului si imbunatatirea biodiversitatii.
In decembrie 2018, in cadrul Consiliului de Agricultura si Pescuit, ministrii au realizat un schimb de opinii pe aceasta tema, concentrandu-si atentia asupra modului in care se poate valorifica potentialul bioeconomiei si al stimularii cresterii economice. In cadrul Presedintiei Romaniei, Consiliul a reanalizat subiectul bioeconomiei, in baza a trei aspecte propuse de tara noastra care au vizat schimbul de bune practici, bioeconomia si viitoarea PAC, bioeconomia in Orizont Europa.
Presedintia romana a identificat bioeconomia drept una dintre prioritatile sale majore, organizand astfel, Conferinta la nivel inalt privind cercetarea agricola – baza de dezvoltare a agriculturii europene, zonelor rurale si a bioeconomiei, eveniment care a avut loc la Bucuresti in data de 5 aprilie 2019. Aceasta conferinta a avut o serie de obiectivele ambitioase precum: identificarea solutiilor care sa permita o integrare larga a agriculturii in bioeconomie, in economia circulara si participarea mai ampla a tarilor din Europa de Est la programul UE pentru cercetare si inovare Orizont 2020, stabilirea prioritatilor in domeniul cercetarii agricole pentru a indeplini noile cerinte privind bioeconomia si economia circulara.
In cadrul Consiliului ministrii au impartasit puncte de vedere cu privire la modul prin care s-ar putea asigura o orientare mai buna a politicii, pentru a face viabil un nou model de afaceri agricole, in special in sectorul bioeconomiei, pentru a-i indrepta pe fermieri catre inovare si cercetare.
Inainte de toate vreau sa va spun ca ma simt onorat pentru faptul ca aceasta reuniune a Consiliului informal s-a desfasurat la Bucuresti, intr-o locatie deosebita, fiind ultima luna de activitate in misiunea pe care o am cu prilejul exercitarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.
Pe agenda reuniunii de astazi s-au regasit subiecte deosebit de importante, de actualitate pentru statele membre, in contextul noii Politici Agricole Comune (PAC), respectiv: cercetarea agricola, inovarea si bioeconomia - crearea de sinergii si instrument principal in domeniul dezvoltarii rurale.
In cadrul intalnirii informale s-au desfasurat, de asemenea, schimburi de opinii cu privire la aceste tematici majore, precum si o informare din partea Presedintiei despre stadiul pregatirii candidatului unic al UE la postul de director general al FAO. Sunt alegeri foarte importante, pentru care, prin efortul presedintiilor anterioare, Uniunea Europeana a reusit de aceasta data sa propuna o candidatura unica, cea a doamnei Catherine Geslain Lanéelle, fiind prima femeie candidat pentru acest post de cand FAO a fost fondat acum 70 de ani. Perioada de prezentare a candidaturilor pentru functia de DG FAO a fost deschisa de la 1 decembrie 2018, pana in data de 28 februarie 2019. D-na Catherine Geslain-Lanéelle si-a prezentat cererea la inceputul lunii decembrie 2018.
Am reiterat astazi necesitatea de a readuce in discutie cercetarea agricola si bioeconomia, elemente catalizatoare pentru agricultura, luand in considerare viitoarea reforma a Politicii Agricole Comune.
In domeniul agriculturii, cercetarea si bioeconomia reprezinta prioritati-cheie, menite sa permita fermierilor din tarile UE alinierea la standardele tot mai inalte impuse de PAC, mai ales la cele de mediu si clima.
Vreau sa subliniez, de asemenea, demersurile Uniunii Europene pentru sustinerea cercetarii si inovarii, concretizate in:
In cadrul dezbaterii, discutiile au fost legate de faptul ca politicile solide si instrumentele adecvate au o deosebita relevanta pentru a asigura transmiterea catre fermieri a cunostintelor si a rezultatelor acestor cercetari.
S-a reliefat, de asemenea, necesitatea ca modernizarea in noua Politica Agricola Comuna sa se axeze in principal pe construirea unui sistem functional de cunoastere si inovare agricola (AKIS) si pe cooperarea si integrarea sectorului primar in lanturile de valori bioeconomice pentru asigurarea dezvoltarii durabile.
Ideea unanim exprimata a fost aceea ca, in domeniul agriculturii, cercetarea trebuie sa joace un rol fundamental in dezvoltarea solutiilor identificate pentru un viitor care sa respecte obiectivele europene si pe cele de dezvoltare durabila, in conformitate cu specificul local.
De asemenea, vreau sa reamintesc ca strategia "O bioeconomie durabila pentru Europa - Consolidarea legaturii dintre economie, societate si mediu" a fost actualizata de catre Comisia Europeana in octombrie 2018, punandu-se accentul in special pe conceptele de durabilitate si circularitate, cu scopul de a promova reinnoirea sectoarelor industriale, modernizarea sistemelor de productie primara, protectia mediului si imbunatatirea biodiversitatii.
In decembrie 2018, in cadrul Consiliului de Agricultura si Pescuit, ministrii au realizat un schimb de opinii pe aceasta tema, oficialii concentrandu-si atentia asupra modului in care se poate valorifica potentialul bioeconomiei si al stimularii cresterii economice. In cadrul Presedintiei Romaniei, Consiliul a reanalizat subiectul bioeconomiei, in baza a trei aspecte propuse de tara noastra, care au vizat schimbul de bune practici, bioeconomia si viitoarea PAC, bioeconomia in Orizont Europa.
Astfel, Presedintia romana a identificat bioeconomia drept una dintre prioritatile sale marcante, organizand in acest sens Conferinta la nivel inalt privind cercetarea agricola – baza de dezvoltare a agriculturii europene, a zonelor rurale si a bioeconomiei, eveniment care a avut loc la Bucuresti in data de 5 aprilie 2019. Aceasta conferinta a avut o serie de obiective ambitioase, precum: identificarea solutiilor care sa permita o integrare larga a agriculturii in bioeconomie, in economia circulara si participarea mai ampla a tarilor din Europa de Est la programul UE pentru cercetare si inovare Orizont 2020, stabilirea prioritatilor in domeniul cercetarii agricole pentru a indeplini noile cerinte privind bioeconomia si economia circulara.
In cadrul Consiliului de astazi, ministrii au impartasit puncte de vedere cu privire la modul prin care s-ar putea asigura o orientare mai buna a politicii, pentru a face viabil un nou model de afaceri agricole, in special in sectorul bioeconomiei, pentru a-i incuraja pe fermieri sa se indrepte catre inovare si cercetare.
Nu in ultimul rand, doresc sa va multumesc tuturor pentru buna desfasurare a activitatilor derulate pe parcursul detinerii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.
M.A.D.R.
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>