Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman.
In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada.
In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului).
La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures.
Incepand cu luna martie, Puiul Fericit si Cocoselul de Padure AGRICOLA sunt prezenti pe raft intr-o noua formula de ambalare, cu o noua promisiune adresata consumatorilor: niciodata antibiotice in lantul de productie. Categoria lansata de brandul romanesc a devenit un segment relevant in piata: puii Agricola proveniti din gaini cu crestere lenta din rasa Hubbard sunt apreciati de peste sapte ani de catre consumatori pentru gustul si consistenta mult mai ferma a carnii si oaselor, pentru procentul mai mare de proteina in musculatura, precum si pentru culoarea galbena a pielii si a grasimii.
In sistemul extensiv gospodaresc, puii sunt crescuti cu closti (curci sau gaini), iar in sistemul semiintensiv sau intensiv (cu closti sau fara) in hale special amenajate, pentru cresterea la sol, pe asternut permanent. In cazul cresterii intensive a curcilor, puii pot fi crescuti in baterii, special pentru producerea de carne, sistem folosit, de data mai recenta. In conditiile fermelor mici si mijlocii, cresterea curcilor se practica in mod deosebit in sistem semiintensiv.
Cresterea gainilor pentru carne sau oua este una dintre cele mai profitabile afaceri pe termen lung. Cererea pe piata pentru produsele naturale este in crestere, motiv pentru care tot mai multi antreprenori decid sa-si infiinteze o ferma care sa acopere nevoile clientilor. Vezi care sunt informatiile pe care trebuie sa le stii inainte de a investi intr-o ferma de pasari.
Bobocii de rata pentru carne se cresc diferentiat, in functie de varsta. Perioada 1-7 zile, hala trebuie curata, dezinfectata si este lasata intr-o pauza (vid sanitar) de 5-7 zile inaintea poluarii. Tarcul de demarare trebuie sa asigure conditiile de confort pentru maximum 500 de boboci de o zi. Temperatura in tarcul de demarare, initial la nivelul bobocilor va fi de 35°C.
De obicei, cea mai mica unitate functionala pentru cresterea in baterie trebuie sa fie modulul de 18 custi (72 de gaini). Exista insa, crescatori care utilizeaza un numar mai mic de custi (de exemplu 3 custi cu 12 gaini), pe care le amplaseaza in diferite spatii din gospodarie. Este evident ca bine hranite si ingrijite, cele 12 gaini pot da o productie anuala de peste 2000 de oua, care asigura necesarul unei familii destul de numerose.
In intervalul 18-22.01.2021, Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti au efectuat controale oficiale la nivelul unitatilor de destinatie (centre de ambalare oua, unitati de depozitare oua, carne de pasare, unitati de procesare oua, unitati de procesare carne de pasare, unitati de transare carne de pasare, unitati de reambalare), pentru a verifica modul in care sunt respectate conditiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor de catre operatorii din sectorul alimentar.
Enterovirozele aviare sunt: encefalomelita infectioasa aviara, hepatita virala a bobocilor de rata, nefrita aviara a curcior.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a dispus masuri specifice de supraveghere sanitara veterinara pentru a elimina riscul patrunderii gripei aviare inalt patogene, H5N8, care evolueaza la pasarile domestice in regiunile administrative maghiare de la granita cu Romania. Au fost vizate in special judetele limitrofe de pe granita de vest, dar masurile generale de preventie se aplica concomitent pe tot teritoriul Romaniei.
In data de 22.02.2020 au fost ridicate toate restrictiile impuse in judetul Maramures ca urmare a aparitiei virusului gripei aviare H5N8 pe platforma avicola din localitatea Seini, judetul Maramures. In acest moment, in Romania nu mai exista nicun focar activ sau vreo suspiciune de gripa aviara.
Cresterea pasarilor, in general, este o preocupare importanta pentru un segment de populatie, activitate care asigura crescatorului o sursa de hrana in gospodaria proprie, dar si venituri substantiale. Dintre bolile, transmisibile, cu un inalt grad de periculozitate pentru efectivele de pasari cele mai grave sunt Pseudopesta aviara, Gripa Aviara, Salmonelozele, dar si alte boli infectioase, boli produse de paraziti, sau tehnopatii specifice pasarilor crescute in hale inchise.
Dupa ce puii au iesit din ou, in urma incubatiei naturale (closca), ei fie vor fi ocrotiti in continuare timp de 3-4 saptamani de closti cu ajutorul stapanului, fie se va renunta la closca si ei vor fi ingrijiti numai de om. Cand se utilizeaza closca, pentru ca aceasta sa faca fata, se recomanda sa i se lase in ocrotire 15-25 pui de gaina sau 25-40 de pui de curca sau 15 boboci de gasca sau de rata.
Cuibarele de ouat sunt constituite in baterii de cuiburi de ouat avand pe vertical doua nivele (al treilea nivel s-a constatat a fi utilizat mai putin de ouatoare), iar pe orizontala 5-7 cuibare. In partea anterioara, bateria de cuibare are o scarita dispusa orizontal in dreptul usitelor de acces a gainilor in cuibar, cu 2-3 trepte la nivelul inferior si 1-2 trepte la cel superior, gainile zburand pe aceste scarite inainte de a patrunde in cuibar pentru ouat.
In continuare va prezentam punctul de vedere al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti” - ASAS privind evolutia gripei aviare in Romania: Influenta aviara (AI) este o boala virala extrem de contagioasa care afecteaza mai multe specii de pasari domestice, crescute pentru obtinerea de produse destinate consumului uman (gaini, curcani, prepelite, fazani etc.), pasari de agrement si pasari salbatice. Ocazional, in circumstante bine definite, mamiferele, inclusiv oamenii, pot contracta virusul gripal de la pasari.
Perioada de crestere a puilor de carne poate fi impartita in trei faze: start, crestere si finisare. Startul este faza cea mai importanta si mai dificila din viata puilor de carne. In primele doua saptamani de viata, puiul are nevoie de o temperatura apropiata de cea de incubator, o hrana deosebit de echilibrata si de proaspata, precum si o ingrijire atenta.
S-a diagnosticat gripa aviara intr-o exploatatie comerciala de gaini ouatoare din judetul Maramures. Boala evolueaza la aceasta data in mai multe tari europene. La sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocata sedinta Centrului National de Combatere a Bolilor pentru gestionarea situatiei provocate.
Comisia Europeana a informat despre evolutia unui numar de 9 focare de gripa aviara, cu subtipul H5N8, inalt patogena, care evolueaza in regiunile: Krasnostawski, Lubartowski si Ostrowski din Polonia. Avand in vedere prevederile legislatiei europene in vigoare, in baza principiului precautiunii, ANSVSA a dispus aplicarea, la nivel national, a unor masuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare in tara noastra.
Cu cel putin 48 de ore inaintea popularii cu boboci de rata, se pregateste asternutul, prin imprastiera pe pardoseala a unui strat de paie de cea mai buna calitate, uscate si curate. Paiele nu trebuie sa contina corpuri straine, portiuni mucegaite, cu pamant sau zone cu mucegaiuri, sa fie intregi, fara a fi maruntite sau cu continut de pleava.
Colibacilozele sunt boli infectioase determinate de diferite serotipuri de Escherichia Coli. Ea este o boala infectioasa comuna mai multor specii de pasari, caracterizata prin semne clinice respiratorii, inflamatii exudative ale seroaselor. Boala este intalnita frecvent la noi in tara, constituind unul din factorii constanti de morbiditate si mortaliate la pasari. Colibaciloza aviara este produsa de diferite serotipuri de Escherichia coli, capabile sa produca imbolnaviri fara concursul unor factori favorizanti.
In general gainile ouatoare au o buna stare de sanatate, asigurata atat prin zestrea ereditara, de masurile de biosecuritate luate in faza de crestere, cat si prin masurile de preventie generale din faza de adult. Totusi, cateva boli pentru care nu exista masuri specifice de prevenire, pot aparea in efectivele de ouatoare, din care enumeram: Holera aviara, Coriza (infectioasa sau banala), Salmonella, Trifoza aviara si Sindromul caderii ouatului.
In micile exploatatii zootehnice familiale din Vilalba, Spania, cresterea claponilor a fost in mod traditional o activitate secundara destinata suplimentarii veniturilor exploatatiei.
La aceasta boala sunt receptive gainile si curcile, rareori celelalte galinacee sau porumbeii. Cel mai sensibil este tineretul intre 4-8 luni si in mod deosebit rasele precoce, perfectionate, de mare productivitate, obtinute prin consagvinizare. Evolutia bolii este sporadica, uneori, la efectivele tinere poate lua aspect de masa. Boala apare intotdeauna in urma introducerii in efectivele indemne a unor pasari contaminate, sau a unor pui de o zi proveniti din oua contaminate.
Boala cunoscuta sub denumirea de holera aviara este produsa de un microorganism, Pasteurella multocida. Aparitia bolii este favorizata de variatiile mari de temperatura, ploi reci, vanturi, raciri bruste, adapare din adapatori murdare, exploatare nerationala, ingrijire necorespunzatoare, ratii de hrana de hrana deficitare, carente vitaminic si mineral, unele operatiuni sanitar-veterinare executate brutal, precum si existenta altor boli.
Tendinta internationala de orientare spre agricultura de precizie, in care stii exact cand trebuie sa intervii, unde, si cu ce cantitate de resurse, a impus patrunderea din ce in ce mai puternica a tehnologiei in Agribusiness.
Metodele de crestere ale gainilor ouatoare pot fi in sistem ecologic, in sistem extensiv, la sol si in baterii. In functie de sistemul de crestere, fiecare exploatatie are un numar distinctiv, care are urmatoarea alcatuire:
Vestitii avicultori din regiunea Périgord cresc in mod traditional rase rustice cu crestere lenta (gat-golase cu carne galbena sau cu gatul acoperit cu pene si cu carne alba). Acestea sunt pasari de curte mari, cu o masa musculara foarte dezvoltata si rotunjita. Pielea foarte subtire, de culoare uniforma, galben intens sau alba, lasa sa se vada un strat foarte mare de grasime subcutanata. Intreaga masa musculara are un aspect „marmorat” datorat grasimii intramusculare.
Gainile reprezinta specia de pasari domestice care reprezinta cel mai mare grad de interes pentru crescatorii de pasari de la noi. La noi in tara nu exista gospodarie rurala in care sa nu se creasca un numar de gaini. Dupa criteriul de productie, rasele de gaini se impart in rase usoare (pentru productia de oua), rase intermediare (mixte) si rase grele (pentru productie de carne).
In perioada august 2017 – 14 februarie 2018, ANSVSA a demarat o actiune tematica de control, la nivel national, pentru a verifica modul in care operatorii din industria avicola respecta conditiile sanitare veterinare si de siguranta a alimentelor referitoare la producerea oualor si a produselor din oua, destinate comercializarii. In urma acestor verificari s-au constatat urmatoarele:
Pentru situatiile cu risc epidemiologic major, cu implicatii pentru sanatatea publica si economia nationala, precum si in spatiul intracomunitar, organismele de specialitate din cadrul Uniunii Europene asigura fonduri prin cofinantarea monitorizarii, prevenirii si combaterii unor boli transmisibile precum Bluetongue, encefalopatii spongiforme transmisibile, pesta porcina clasica, pesta aviara, salmoneloza, turbarea sau rabia la vulpi.
22-07-2024 Pasari
După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>
01-11-2023 Pasari
Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>
28-10-2023 Pasari
Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>
16-03-2023 Pasari
O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>
01-02-2023 Pasari
Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>
18-11-2021 Pasari
In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>
28-10-2021 Pasari
Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>
24-06-2021 Pasari
In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>
12-05-2021 Pasari
In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>
10-05-2021 Pasari
Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>
08-05-2021 Pasari
La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>