Metodele de crestere ale gainilor ouatoare pot fi in sistem ecologic, in sistem extensiv, la sol si in baterii. In functie de sistemul de crestere, fiecare exploatatie are un numar distinctiv, care are urmatoarea alcatuire:
a. un numar care corespunde metodei de crestere (1 pentru sistemul extensiv, 2 pentru metoda de crestere la sol, 3 pentru metoda de crestere in baterii, 0 pentru productie ecologica); b. codul Romaniei – RO; c. codul judetului; d. un numar acordat cronologic exploatatiilor din care provin ouale, incepand cu numarul 001.
In sistemul de crestere ecologic {COD 0} nici un adapost nu cazeaza mai mult de 3000 de gaini ouatoare, iar pasarile nu trebuie cazate in custi.
Adaposturile trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
In cazul in care gainile sunt tinute in interior, in cazul unor restrictii impuse de legislatie, acestea trebuie sa aiba acces permanent la cantitati suficiente de furaje grosiere si la materiale corespunzatoare in vederea satisfacerii nevoilor lor etologice. Toate materiile prime folosite in hrana gainilor ouatoare, in sistem ecologic, trebuie sa fie insotite de certificate ecologice eliberate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Sistemul de crestere extensiv (Free-Range). In cazul pasarilor crescute in sistemul free-range {COD 1}, numarul minim de gaini pentru care se aplica prevederile legislative trebuie sa fie de 350. Nu exista o limita maxima. Pasarile nu trebuie cazate in custi. Adaposturile trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
In cazul gainilor ouatoare crescute in sistemul alternativ la sol {COD 2} numarul minim de gaini pentru care se aplica prevederile legislative trebuie sa fie de 350. Nu exista o limita maxima.
Toate sistemele trebuie echipate astfel incat toate gainile ouatoare sa aiba:
Pardoselile pentru instalatii trebuie sa fie construite in asa fel incat sa suporte adecvat ghearele din fata ale fiecarui picior.
In cazul gainilor ouatoare crescute in sistemul de custi {COD 3} numarul minim de gaini pentru care se aplica prevederile legislative trebuie sa fie de 350. Nu exista o limita maxima. Acest sistem de crestere trebuie sa asigure urmatoarele:
Halele de gaini ouatoare, corelate cu cele de tineret in raport 1/3 (o hala de tineret la trei hale de adulte) in sistemul intensiv-industrial de crestere din Romania, sunt identice ca dimensiuni cu halele de tineret, dar difera din punct de vedere al echiparii, respectiv nu au sistem de incalzire, temperatura tehnologica de minimum +15°C iarna (si cu totul exceptioanal minimum +10°C, in cazul iernilor foarte geroase) putind fi realizata prin caldura biologica a pasarilor si prin reducerea ratei ventilatiei.
Instalatia de furajare este conceputa ca jgheab in circuit inchis, furajele fiind antrenate de un lant transportor actionat de la capul de actionare. Viteza lantului transportor este de 0,3m/sec iar debitul este reglabil cu un sibar, care limiteaza dupa dorinta grosimea stratului de furaj. Folosirea acestui sibar este foarte importanta, permitand un strat mai gros de furaje numai la prima alimentare a zilei, la aprinderea luminii. In continuare, la celelate furajari, sibarele trebuie coborate in asa fel incat lantul sa fie vizibil din stratul de furaj, in vederea evitarii risipei. Automatizarea actionarii lantului de furajare, pentru furajarea gainilor la ore fixe si corelarea programului de furajare cu cel de iluminat in conditii de automatizare asigura o activitate normala, fara stresarea gainilor si de aceea instalatia de automatizare a celor doua programe nu trebuie sa lipseasca din nici o hala de gaini ouatoare. De asemenea si celelalte activitati (adapare, recoltarea oalor, evacuarea dejectiilor, climatizare) trebuie de asemenea automatizate.
Instalatia de adapare este constituita din bazinele cu flotor pentru fiecare nivel si conducte din material plastic, pe care se monteaza adapatorile automate de tip picurator. Sub fiecare picurator se afla cate un vas de retentie din material plastic, fixat pe peretele lateral si care are menirea de a nu permite scurgerea apei in dejectiile de sub baterie. Gainile pot consuma apa atat din picurator, cat si din vasul de retentie de sub picurator.
Instalatia de evacuat dejectiile este compusa dintr-un mecanism de actionare care antreneaza o lama racolare, printr-un cablu de tractiune si doua limitatoare de cursa. Dejectiile cad pe niste benzi din polietilena si sunt transportate in zona murdara a halei, de unde un raclor sau melc transversal, dupa caz, le elimina din hala direct intr-o remorca cu ajutorul careia se transporta la platforma de gunoi.
Colectarea oualor se face prin intermediul benzilor, ce sunt confectionate dintr-o tesatura speciala, impregnata cu material plastic. In practica avicola exista doua modalitati de recoltare si transport a oualor din hale, la statiile de sortate:
Putem spune ca perioada 19-24 saptamani este una dintre cele mai dificile din viata pasarii. Ea trebuie sa realizeze in aceste 5-6 saptamani o curba de 85% ouat si in acelasi timp sa castige cca 170 g in greutate, suferind succesiv un stres de transfer, unul de acomodare in noul loc de cazare si unul de schimbare a retetei de furajare.
Principalele masuri pentru depasirea in cele mai bune conditii a acestor dificultati sunt: o furajare buna cu o reteta furajera care sa tina seama de stadiul dezvoltarii corporale si maturitatii sexuale a lotului; un microclimat optim, atat vara cat si (mai ales) iarna, controlul individual al adapatorilor pentru indentificarea si remedierea defectiunilor, de regula mai frecvente la halele noi populate; prelungirea programului de lumina catre orele favorabile ca temperatura (dimineata) pentru stimularea consumului de furaje in timpul verii; administrarea suplimentului de calciu - preferabil sub forma de spartura de scoici sa calciu granulat - peste stratul de furaj, cu cca o ora inainte de stingerea luminii (nu mai de vreme, pentru ca pasarea isi va limita consumul de nutreturi combinate); apoi trebuie urmarit in continuare greutatea corporala a puicutelor, uniformitatea lotului, varsta primului ou si evolutia curbei incipiente de ouat, consumul de furaje si de apa, precum si evolutia greutatii oualor.
Medic veterinar
Dr Galatanu Diana Monica
22-07-2024 Pasari
După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>
01-11-2023 Pasari
Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>
28-10-2023 Pasari
Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>
16-03-2023 Pasari
O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>
01-02-2023 Pasari
Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>
18-11-2021 Pasari
In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>
28-10-2021 Pasari
Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>
24-06-2021 Pasari
In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>
12-05-2021 Pasari
In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>
10-05-2021 Pasari
Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>
08-05-2021 Pasari
La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>