Micoplasmoza respiratorie aviara | Identificarea si prevenirea bolii in efectivele de pasari

Micoplasmoza respiratorie aviara denumita si boala respiratorie cronica - BRC - Identificarea si prevenirea bolii in efectivele de pasariLa aceasta boala sunt receptive gainile si curcile, rareori celelalte galinacee sau porumbeii. Cel mai sensibil este tineretul intre 4-8 luni si in mod deosebit rasele precoce, perfectionate, de mare productivitate, obtinute prin consagvinizare. Evolutia bolii este sporadica, uneori, la efectivele tinere poate lua aspect de masa. Boala apare intotdeauna in urma introducerii in efectivele indemne a unor pasari contaminate, sau a unor pui de o zi proveniti din oua contaminate.


Boala se mai numeste si „boala respiratorie cronica” (BRC). Gravitatea evolutiei unor enzootii de BRC este in stransa legatura cu existenta unor factori favorizanti, stresanti, cum ar fi: microclimatul viciat din adaposturi (temperatura, umiditate, curenti de aer, noxe), alimentatia deficitara, precum si existenta unor agenti microbieni sau virali care produc alte boli, peste care BRC se suprapune cu mare usurinta, precum si actiuni stresante ale pasarilor, in cursul executarii unor vaccinari, lotizari sau transporturi.

Clinic, boala se manifesta ca un tablou respirator, de intensitate variabila, respectiv aparitia unei corize si sinuzite infraorbitare, simptome de pneumonie. Boala imbraca o evolutie cronica, lenta (de la 2-3 saptamani pana la 3-4 luni), cu un singur grup de simptome (sindrom) sau mai multe, singure sau asociate pe aceiasi pasare.

Sindromul de coriza apare des la pui si se manifesta prin semne de coriza (inflamarea foselor nazale) seromucoasa, cu respiratia uneori dispneica, stranuturi frecvente, lipsa poftei de mancare, slabire avansata. Puii aflati in crestere raman tarati.

Sindromul de sinuzita infraorbitara evolueaza mai frecvent la curcani si foarte rar la gaini. Este caracterizat prin deformarea uni sau bilaterala a sinusurilor infraorbitale si a sacilor conjunctivali. In sinusuri se dezvolta un exsudat mucos, care ulterior se transforma intr-o masa cazeoasa. In continuare apar semne de conjunctivita si acumularea unui exsudat muco-cazeos, care poate provoca lipirea pleoapelor. In unele cazuri, leziunile oculare pot lua forma de cheratita.

Micoplasmoza respiratorie aviara denumita si boala respiratorie cronica - BRC


Sindromul laringo-traheita. In acest sindrom, simptomul major este dispneea zgomotoasa, horcaitoare, insotita de deschiderea cvasi-premanenta a ciocului.

Sindromul de pneumonie apare mai frecvent la gainile adulte si se manifesta prin dispnee grava, cu momente de asfixiere. Se percep la ascultatie raluri pulmonare puternice.

Toate aceste grupe de simptome (sindroame) pot evolua singure sau asociate, cu doua sau mai multe pe acelasi organism bolnav.

Indiferent de gradul de asociere a grupelor de sindroame acestea sunt insotite intotdeauna de simptomele generale, cum ar fi: lipsa poftei de mancare, cu slabire consecutiva si cahexie, stare de somnolenta, uneori apare diareea si, in mod obligatoriu, scaderea curbei de ouat cu 10-30% si chiar mai mult. Leziunile anatomo-patologice sunt legate direct de tipul de sindrom care a evoluat, unic sau combinat. In pulmon se observa granuloame formate din aglomerari de celule gigante, inconjurate de o zona de inflamatie exsudativa. In mucoasa sinusurilor nazale si in cea traheala se observa o ingrosare evidenta, cili vibratili dispar, ca si celulele epiteliale, cu focare de infiltratie evidente, in grosimea peretelui mucoaselor. Aceasta reactie limfocitara si aspectul ''criptelor glandulare'' sunt caracteristici bolii respiratorii BRC.

Diagnosticul clinic este usor de stabilit pe baza simptomelor descrise mai sus, se completeaza si se precizeaza cu cel bacteriologic, in laboratoare de specialitate, unde se pune in evidenta agentul etiologic Mycoplasma gallisepticum.

Profilaxia. In functie de destinatia efectivelor de pasari ca si gradul de extindere a bolii intr-un efectiv, se vor lua masurile care se impun, respectiv: imbunatatirea conditiilor de igiena si microclimat, echilibrarea ratiilor de hrana, valorificarea pasarilor numai pentru carne si oua, cu excluderea obligatorie a lor din procesul de reproductie. Profilactic se pot executa tratamente in masa, la pasarile sanatoase, prin administrarea de antibiotice injectabil cate 100mg/kg viu, in inoculari repetate la 21 de zile sau, mai bine si mai usor, prin administrarea de furaje medicamentate (exemplu: doza de aproximativ 200 mg/tona de furaj, timp de 5 zile consecutiv, cu repetare lunara).

In situatiile epizootologice grave, este indicata sacrificarea intregului efectiv de pasari, aplicarea riguroasa a masurilor de igienizare-dezinfectie si repopularea fermei cu material indemn.

Medic veterinar
Dr. Galatanu Diana Monica

  

 

Noutati

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

22-07-2024 Pasari

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>