Dintre toate sistemele de crestere a pasarilor, cel mai raspandit in prezent este sistemul semiintensiv (cel putin in tara noastra). Acest mod de crestere a ratelor, in semilibertate, constituie baza viitorului aviculturii romanesti, cel putin pe termen scurt si mediu. Acest sistem se caracterizeaza prin faptul ca pasarile sunt crescute si exploatate toata viata, in adaposturi fixe, prevazute cu padocuri. In aceste conditii, procesul tehnologic este diferit, pentru fiecare specie si categorie de pasari, tinand seama de rasa, categorie de varsta, specializare a productiei, clima, sezon.
Bobocii de rata pentru carne se cresc diferentiat, in functie de varsta. Perioada 1-7 zile, hala trebuie curata, dezinfectata si este lasata intr-o pauza (vid sanitar) de 5-7 zile inaintea poluarii. Tarcul de demarare trebuie sa asigure conditiile de confort pentru maximum 500 de boboci de o zi. Temperatura in tarcul de demarare, initial la nivelul bobocilor va fi de 35°C.
Enterovirozele aviare sunt: encefalomelita infectioasa aviara, hepatita virala a bobocilor de rata, nefrita aviara a curcior.
Gastele sunt o categorie de palmipede mari, crescute pentru producerea de carne si grasime, dar nu in ultimul rand, pentru producerea de ficat gras, precum si pentru productia secundara, deosebit de apreciata de gospodine - productia de pene. Gastele valorifica foarte bine furajul verde, prin pasunat, cat si furajele grosiere si grauntele de cereale si de buruieni, de pe miristi, fapt care, face posibila cresterea lor si in lipsa unor suprafete intinse de apa.
Cresterea pasarilor, in general, este o preocupare importanta pentru un segment de populatie, activitate care asigura crescatorului o sursa de hrana in gospodaria proprie, dar si venituri substantiale. Dintre bolile, transmisibile, cu un inalt grad de periculozitate pentru efectivele de pasari cele mai grave sunt Pseudopesta aviara, Gripa Aviara, Salmonelozele, dar si alte boli infectioase, boli produse de paraziti, sau tehnopatii specifice pasarilor crescute in hale inchise.
Dupa ce puii au iesit din ou, in urma incubatiei naturale (closca), ei fie vor fi ocrotiti in continuare timp de 3-4 saptamani de closti cu ajutorul stapanului, fie se va renunta la closca si ei vor fi ingrijiti numai de om. Cand se utilizeaza closca, pentru ca aceasta sa faca fata, se recomanda sa i se lase in ocrotire 15-25 pui de gaina sau 25-40 de pui de curca sau 15 boboci de gasca sau de rata.
Perioada de pregatire pentru productie incepe dupa formarea loturilor (in jurul datei de 1 decembrie) si are ca scop acumularea in organismul viitoarei ouatoare a rezervelor necesare. Furajarea este efectuata la discretie, nivelurile de energie si proteine fiind calculate ca pentru o productie de 30% ouat, cunoscut fiind ca la un furaj concentrat cu 16% proteina digestibila si 2700 Kcal energie metabolizabila, o gasca consuma 280 g furaj concentrat pe zi.
Palmipedele sunt mai putin pretentioase decat alte specii de pasari (gaini, curci, bibilici, etc). In ceea ce priveste spatiile de crestere, prima faza de crestere si in special primele patru spatamani de viata si conditiile de mediu artificial sunt tot atat de necesare ca si la celelalte specii. Exista chiar particularitati (in special in privinta adapatului si mentinerea corespunzatoare a asternutului) care fac necesare unele masuri mai drastice decat la alte specii.
Cu cel putin 48 de ore inaintea popularii cu boboci de rata, se pregateste asternutul, prin imprastiera pe pardoseala a unui strat de paie de cea mai buna calitate, uscate si curate. Paiele nu trebuie sa contina corpuri straine, portiuni mucegaite, cu pamant sau zone cu mucegaiuri, sa fie intregi, fara a fi maruntite sau cu continut de pleava.
Prin acest tip de exploatare se obtine un singur ciclu de ouat (ciclul de primavara). Dupa terminarea ouatului, pentru reducerea costurilor, reproducatorii sunt transportati in tabere de vara sau la pasune pe perioada intretinerii si exploatarii pentru productia de oua.
Pentru reproductie este bine sa se retina bobocii eclozionati in lunile aprilie-mai. Exista cinci perioade de crestere a tineretului de gasca destinat reproducerii si anume:
Ratele adulte se mentin in exploatare pentru reproducere, respectiv pentru producerea de oua necesare incubatiei. Alegerea ratustelor destinate reproducerii se face la varsta de 30 de zile, dar acestea pot fi mentinute in aceleasi adaposturi cu boboci destinati ingrasarii pana la varsta de 60 de zile, fiind supuse aceluiasi regim alimentar si de exploatare.
Productia de oua la gaste prezinta numeroase particularitati ce trebuie cunoscute pentru a putea stapani tehnologic perioada de ouat si a realiza curbe de ouat cat mai lungi si mai ample. Cateva din aceste particularitati sunt urmatoarele:
Pentru nivelurile medii actuale ale performantelor de productie, cresterea exclusiva a ratelor justifica furajarea in exclusivitate cu furaje concentrate. La gasca, substituirea in totalitate a furajelor verzi, fibroase si radacinoase care constituie hrana traditionala, cu furaje concentrate este neeconomica, datorita costurilor mari ale furajelor cultivate, concentratelor si proteicelor, precum si a consumului ridicat al tuturor categoriilor acestor specii.
Viitoarele pasari parinti se vor selectata din randul gastelor tinere carora le-a crescut complet penajul, la varsta cuprinsa intre 8 si 10 saptamani. Cardurile sunt familiile de gaste, care vor fi impreuna deja in timpul verii pentru ca ouatul sa inceapa bine, odata ce pasarile au ajuns la varsta deplina de dezvoltare.
Ratele se dezvolta cel mai bine pe pasune si in aceasta perioada depun oua de calitate superioara. Intr-o crescatorie de rate din Bavaria sunt crescute 300-400 de rate pe un hectar de pamant lutos cu pietris si cu iarba proaspata si bogata.
Pentru reproductie este preferabil sa se retina bobocii eclozionati in lunile aprilie care spre sfarsitul anului implinesc varsta maturitatii sexuale. Bobocul de gasca la ecloziune nu este complet dezvoltat, aparatul sau excretor, precum si cel de termoreglare sunt incomplet dezvoltate, incapabile de a functiona normal. Aceasta impune o atentie deosebita atat sub aspectul compozitiei in proteina a furajelor in primele zile, al administrarii apei, cat si sub cel al asigurarii unui microclimat corespunzator.
Intrucat mare majoritate a crescatorilor cumpara material biologic la nivelul parinte sau hibrid, se prezinta unele generalitati privind programul de selectie la palmipede:
Ingrasarea gastelor se face in scopul realizarii unei carni de pasare de calitate superioara cu caracteristici deosebite, mult apreciate de consumatori, dar si a unui ficat mare, gras, foarte cautat si bine platit. Ingrasarea fortata a gastelor este posibila datorita faptului ca gusa acestora are pereti elastici si poate inmagazina (in mod fortat, prin indopare), o cantitate de hrana, mult mai mare decat aceea pe care o poate consuma o gasca in mod obisnuit. Cantitatea de hrana introdusa fortat in gusa, prin indopare se digera tot atat de bine ca si ratia normala.
Tulburarile nutritionale sunt generate fie de deficiente existente in compozitia furajului (greseli in amestec, dezechilibre privind participarea diversilor nutrienti, pierderea potentialului biologic al vitaminelor, o inadecvata pastrare sau manipulare a materiilor prime sau a furajului), fie ca urmare a incapacitatii palmipedelor de a ingera sau asimila nutrientii administrati in crestere si exploatare.
Boala respiratorie cronica (sinuzita infectioasa) infecteaza gaina, rata, curca, rata si produce micoplasmoza - boala cronica respiratorie de la gaina si sinuzita infectioasa de la curca. Perioada de incubatie variaza de la 5-10 zile in infectiile experimentale cu tulpini foarte patogene, pana la mai multe zile, chiar luni, la puii rezultati din mame infectate. Ei sunt clinic sanatosi si pot manifesta boala mult mai tarziu, sau pot fi serologic pozitivi cand ajung la maturitate.
Infectia naturala poate afecta toate speciile de pasari domestice si salbatice, dar afecteaza in special galinaceele in varsta de peste 3 luni si produce moartea fulgeratoare la toate pasarile din curte: gaina, rata, gasca, bibilica, porumbel.
Rasele de rate se impart in functie de specializarea intr-o anumita directie de productie si in functie de greutate.
Ratele sunt o specie de pasari crescute in mod traditional in aproape toate gospodariile taranesti din Romania. Performantele realizate de aceste specii in gospodaria taraneasca sunt modeste. O masura ce trebuie luata in gospodarii este procurarea de rate din rase specializate, ameliorate si inlocuirea totala a efectivelor de rate comune, primitive si neproductive. Insa nu numai inlocuirea raselor comune este un factor important ci si conditiile de furajare si intretinere corespunzatoare.
Gastele sunt palmipede crescute pentru producerea de carne si grasime, dar nu in ultimul rand pentru producerea de "ficat gras" cat si productia de pene. Gastele sunt specii de pasari care valorifica foarte bine furajul verde prin pasunat, furajele grosiere si cerealele. In sistem gospodaresc, extensiv gastele se cresc in zonele pasunabile, dar si pe malurile apelor curgatoare sau ale iazurilor.
In prezent majoritatea celor interesati practica cresterea bobocilor de gasca in libertate.
A fost invetat o drona care a alungat anul trecut pasarile de pe plajele raului Ottawa din capitala Canadei.
Criteriul care sta la baza clasificarii gastelor se refera la aptitudinile economice ale palmipedelor corelate direct cu greutatea corporala a adultelor neingrasate. Rasele de gaste se impart in functie de greutatea corporala in: rase grele, rase semigrele si rase usoare.
Suntem reticenti la oul de rata, dar oamenii care le consuma spun ca sunt adevarate delicatese, avand si numeroase motive.
Gastele sunt cele mai inteligente dintre pasarile domestice. Au memorie buna si nu uita oamenii, animalele si situatiile care le-au inspaimantat. Cardurile de gaste sunt organizate ierarhic. Nu se sacrifica gaste in fata cardului, pentru ca percep si inteleg moartea.
Dupa berze, pelicani si acvile, specialistii de la Societatea Ornitologica Romana au instalat transmitatoare satelitare si pe cea mai periclitata specie de gasca din lume - gasca cu gat rosu.
Una dintre cele mai frumoase si periclitate specii de gasca salbatica din lume este gasca cu gat rosu (Branta ruficollis). Muzeul Judetean Arges are placerea sa prezinte publicului, "Gasca cu gat rosu", in cadrul proiectului Exponatul lunii.
22-07-2024 Pasari
După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>
01-11-2023 Pasari
Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>
28-10-2023 Pasari
Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>
16-03-2023 Pasari
O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>
01-02-2023 Pasari
Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>
18-11-2021 Pasari
In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>
28-10-2021 Pasari
Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>
24-06-2021 Pasari
In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>
12-05-2021 Pasari
In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>
10-05-2021 Pasari
Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>
08-05-2021 Pasari
La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>