Serviciile sanitare veterinare au ca principal obiectiv asigurarea statusului de sanatate a animalelor domestice si salbatice, a corelatiei dintre bolile animalelor si transmiterea acestora la om, precum si asigurarea calitatii si a salubritatii produselor de origine animala destinate consumului uman, asigurarea sanatatii publice si protejarea intereselor consumatorilor.
Pentru implementrea operativa si eficienta a acestui obiectiv sunt elaborate programe specifice la nivel national si judetean de prevenire si combatere bolilor transmisibile la animale si de la animale la om, programe sprijinite de Guvern prin asigurarea cadrului institutional si juridic, a resurselor financiare si a bazei tehnico materiale necesare.
Pentru situatiile cu risc epidemiologic major, cu implicatii pentru sanatatea publica si economia nationala, precum si in spatiul intracomunitar, organismele de specialitate din cadrul Uniunii Europene asigura fonduri prin cofinantarea monitorizarii, prevenirii si combaterii unor boli transmisibile, in baza Deciziei C. E. nr. 870 / 2011, cu modificariile si complectarile ulterioare.
In acest context, sunt aprobate programe cofinantate din fonduri U.E. pentru urmatoarele boli:
In baza strategiilor si masurilor stabilite, personalul din reteaua sanitara veterinara este implicat, in acest an, cu profesionalism si exigenta pentru implementarea acestor programe, comform specificului fiecarei boli, dupa cum urmeaza:
Boala Limbii Albastre (Bluetongue) este o afectiune infecto-contagioasa specifica rumegatoarelor domestice (bovine, ovine, caprine) si a rumegatoarelor salbatice, care este transmisa si intretinuta de vectori reprezentati de diferite specii de insecte Culicoide (tantari) existente in mediul natural.
Pe langa pagubele directe generate de morbiditate ridicata (pana la 100% ) si mortalitate, aparitia si difuzarea bolii in tara noastra are consecinte economice importante privind exportul romanesc de rumegatoare (bovine si ovine).
Pentru supravegherea clinica a efectivelor receptive la Blutongue, sunt stabilite o serie de masuri menite sa protejeze teritoriului judetean si national de aceasta boala, prin:
Encefalopatiile Spongiforme Transmisibile, cunoscute si sub denumirea de Boala vacii nebune, sunt maladii specifice indeosebi bovinelor si ovinelor adulte, manifestate prin afectiunea creierului care devine spongios ca un burete, sistemul nervos central se descompune, boala fiind mortala.
Encefalopatiile Spongiforme Transmisibile, sunt boli pentru care sunt prevazute investigatii de laborator obligatorii ale sistemului nervos central, prin afluirea de probe recoltate de la rumegatoare (bovine, ovine, caprine, cervide) sacrificate, moarte, sau vanate (rumegatoare salbatice) stabilite in cadrul Programului anual al actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om.
Pesta Porcina Clasica, boala infecto-contagioasa cu un inalt grad de periculozitate pentru efectivele de porcine domestice si salbatice, care genereaza pierderi economice importante datorita mortalitatii ridicate, a restrictiilor privind miscarea animalelor si a produselor de origine animala, sistarea comertului intern si a exportului cu porcine vii si a produselor provenite de la acestea.
In cadrul Programul de prevenire si combatere a bolii sunt prevazute urmatoarele actiuni:
Gripa aviara (Influenta Aviara) boala infectioasa a pasarilor cauzata de mutatia virusului gripal de tip A, subtipurile H5 si H7. Boala a fost descoperita acum mai mult de 100 de ani in Italia si s-a raspandit in intreaga lume. fiind predispuse la infectie cu gripa aviara toate specile de pasari, existand unele specii mai mult sau mai putin rezistente la aceasta boala.
Pasarile migratoare (ratele salbatice, in mod special) sunt sursa naturala de gripa aviara, ele fiind si cele mai rezistente la infectii. Pasarile domestice sunt deosebit de predispuse la epidemii de gripa aviara cu final fatal.
Pentru protejarea teritoriului si implicit a efectivelor de pasari receptive, actiunile de supraveghere a bolii, se asigura prin:
Salmonelozele la pasari sunt boli infecto-contagioase produse de numeroase serotipuri de salmonele mobile (S. Enteritidis, S. Typhimurium etc) care cauzeaza pierderi prin mortalitate, infecunditate si scaderea productiei de oua la toate speciile de pasari domestice si salbatice (rate, gaini, curci, fazani, canari, porumbei etc).
Programul de prevenire si combatere a Salmonelozelor la pasari este canalizat pe doua directii, respectiv gaini ouatoare si pui de carne broiler, prin:
Rabia (turbarea) boala produsa de un virus care afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) atat la animale cat si la oameni. Apare foarte rar la animalele domestice vaccinate, dar poate fi contractata foarte usor in cazul in care un animal domestic nevaccinat intra in contact cu un alt animal domestic, sau salbatic bolnav si este muscat de acesta.
Programul de prevenire si combatere a Rabiei la animalele domestice si salbatice, ca parte componenta a programului national elaborat in acest scop de A.N.S.V.S.A. cuprinde o serie de masuri de supraveghere si control a bolii, in populatia de animale receptive la aceasta boala, prin:
In derularea eficienta a acestor programe personalul din cadrul retelei sanitare veterinare colaboreaza permanent cu crescatorii de animale, cu alte autoritati judetene (Institutia Prefectului, Consiliul Judetean, D.A.J., I.P.J., D.S.P., D.S., A.J.V.S.P., A.P.C., etc.) si cu autoritati locale, implicate in prevenirea si combaterea bolilor transmisibile.
Dr. Pentea Ioan
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari al Judetului Sibiu
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
16-06-2025 APIA
Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>
16-06-2025 Stiri agricole
Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>