UE asigura fonduri pentru supravegherea, prevenirea si combaterea bolilor transmisibile

Actiuni de supraveghere prevenire si combatere a bolilor transmisibile cofinantate cu fonduri UEServiciile sanitare veterinare au ca principal obiectiv asigurarea statusului de sanatate a animalelor domestice si salbatice, a corelatiei dintre bolile animalelor si transmiterea acestora la om, precum si asigurarea calitatii si a salubritatii produselor de origine animala destinate consumului uman, asigurarea sanatatii publice si protejarea intereselor consumatorilor.

Pentru implementrea operativa si eficienta a acestui obiectiv sunt elaborate programe specifice la nivel national si judetean de prevenire si combatere bolilor transmisibile la animale si de la animale la om, programe sprijinite de Guvern prin asigurarea cadrului institutional si juridic, a resurselor financiare si a bazei tehnico materiale necesare.

Pentru situatiile cu risc epidemiologic major, cu implicatii pentru sanatatea publica si economia nationala, precum si in spatiul intracomunitar, organismele de specialitate din cadrul Uniunii Europene asigura fonduri prin cofinantarea monitorizarii, prevenirii si combaterii unor boli transmisibile, in baza Deciziei C. E. nr. 870 / 2011, cu modificariile si complectarile ulterioare.

In acest context, sunt aprobate programe cofinantate din fonduri U.E. pentru urmatoarele boli:

    • Bluetongue la bovine si ovine
    • Encefalopatii spongiforme transmisibile
    • Pesta porcina clasica
    • Influenta aviara sau pesta aviara
    • Salmoneloza la gainile ouatoare si la puii de carne broiler
    • Turbarea sau rabia la vulpi


In baza strategiilor si masurilor stabilite, personalul din reteaua sanitara veterinara este implicat, in acest an, cu profesionalism si exigenta pentru implementarea acestor programe, comform specificului fiecarei boli, dupa cum urmeaza:

Boala Limbii Albastre (Bluetongue) este o afectiune infecto-contagioasa specifica rumegatoarelor domestice (bovine, ovine, caprine) si a rumegatoarelor salbatice, care este transmisa si intretinuta de vectori reprezentati de diferite specii de insecte Culicoide (tantari) existente in mediul natural.

Pe langa pagubele directe generate de morbiditate ridicata (pana la 100% ) si mortalitate, aparitia si difuzarea bolii in tara noastra are consecinte economice importante privind exportul romanesc de rumegatoare (bovine si ovine).

Pentru supravegherea clinica a efectivelor receptive la Blutongue, sunt stabilite o serie de masuri menite sa protejeze teritoriului judetean si national de aceasta boala, prin:

    • Supravegherea permanenta a miscarilor de animale receptive pe plan national si in spatiul intracomunitar;
    • Supravegherea permanenta a bovinelor, ovinelor si caprinelor privind orice modificare a starii de sanatate si anuntarea medicului veterinar;
    • Tratamentul periodic ale bovinelor, ovinelor si caprinelor cu substante insecticide sau insectifuge;
    • Supravegherea serologica prin afluirea de probe de sange recoltate prin sondaj de la animalele receptive, din :
        • puncte tinta de supraveghere stabilite in zone considerate favorabile dezvoltarii vectorilor de transmitere a bolii, respectiv, tantarii;
        • zonele limitrofe fermelor cu efective mari de bovine, ovine si caprine;
        • zonele de liziere a padurilor prin capturarea tantarilor cu captatoare speciale;
    • Indepartarea gunoiului de grajd (care constituie un biotop favorabil dezvoltarii insectelor) din apropierea adapostului si de pe platforma de gunoi si efectuarea de dezinsectii periodice in adaposturi.


Encefalopatiile Spongiforme Transmisibile, cunoscute si sub denumirea de Boala vacii nebune, sunt maladii specifice indeosebi bovinelor si ovinelor adulte, manifestate prin afectiunea creierului care devine spongios ca un burete, sistemul nervos central se descompune, boala fiind mortala.

Encefalopatiile Spongiforme Transmisibile, sunt boli pentru care sunt prevazute investigatii de laborator obligatorii ale sistemului nervos central, prin afluirea de probe recoltate de la rumegatoare (bovine, ovine, caprine, cervide) sacrificate, moarte, sau vanate (rumegatoare salbatice) stabilite in cadrul Programului anual al actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om.

Pesta Porcina Clasica, boala infecto-contagioasa cu un inalt grad de periculozitate pentru efectivele de porcine domestice si salbatice, care genereaza pierderi economice importante datorita mortalitatii ridicate, a restrictiilor privind miscarea animalelor si a produselor de origine animala, sistarea comertului intern si a exportului cu porcine vii si a produselor provenite de la acestea.

In cadrul Programul de prevenire si combatere a bolii sunt prevazute urmatoarele actiuni:

    • Participarea medicilor veterinari implicati, la instruiri cu simulare organizata la nivel national si la nivel local, pentru insusirea legislatiei specifice;
    • Difuzarea de materiale informative la nivelul fermelor cu porcine, si a autoritatiilor locale;
    • Efectuarea lunara a catagrafiei efectivelor de porcine existente in fermele comerciale si la gospodariile populatiei, identificarea lor si introducerea in B.N.D, gestionarea efectivelor de mistreti din fondurile de vanatoare;
    • Asigurarea normelor de biosecuritate, in exploatatiile comerciale, a legislatiei privind circulatia porcinelor pe teritoriul national si prin activitati de import;
    • Supravegherea clinica a efectivelor de porcine domestice si a mistretilor din zona silvatica;
    • Supravegherea bolii prin examene in laborator din probe recoltate de la porcii domestici si de la mistretii recoltati in campania de vanatoare.


Gripa aviara (Influenta Aviara) boala infectioasa a pasarilor cauzata de mutatia virusului gripal de tip A, subtipurile H5 si H7. Boala a fost descoperita acum mai mult de 100 de ani in Italia si s-a raspandit in intreaga lume. fiind predispuse la infectie cu gripa aviara toate specile de pasari, existand unele specii mai mult sau mai putin rezistente la aceasta boala.

Pasarile migratoare (ratele salbatice, in mod special) sunt sursa naturala de gripa aviara, ele fiind si cele mai rezistente la infectii. Pasarile domestice sunt deosebit de predispuse la epidemii de gripa aviara cu final fatal.

Pentru protejarea teritoriului si implicit a efectivelor de pasari receptive, actiunile de supraveghere a bolii, se asigura prin:

    • Stabilirea zonelor de risc pe culoarul raurilor, in localitatiile cu gospodarii care au contact cu luciul de apa si in jurul a fermelor comerciale; 
    • Supravegherea clinica a starii de sanatate a pasarilor domestice si salbatice din zonele tinta;
    • Inspectia permanenta, prin examen de laborator pe probe de sange, tampoane traheale si tampoane cloacale la pasarile migratoare din Delta Dunarii, la pasarile domestice din exploatatiile aflate in localitatile din judete cu risc crescut de contaminare, din zona trans-frontaliera si a pasarilor din import aflate in perioada de carantina;
    • Supravegherea comertului intracomunitar si a importului cu pasari vii provenite din statele membre ale Uniunii Europene sau tari terte;
    • Efectuarea de examene de laborator din probe recoltate de la pasarile moarte afluite din zonele de supraveghere.


Salmonelozele la pasari sunt boli infecto-contagioase produse de numeroase serotipuri de salmonele mobile (S. Enteritidis, S. Typhimurium etc) care cauzeaza pierderi prin mortalitate, infecunditate si scaderea productiei de oua la toate speciile de pasari domestice si salbatice (rate, gaini, curci, fazani, canari, porumbei etc).

Programul de prevenire si combatere a Salmonelozelor la pasari este canalizat pe doua directii, respectiv gaini ouatoare si pui de carne broiler, prin:

    • Efectuarea de controale periodice pentru supravegherea clinica a efectivelor existente in exploatatiile cu gaini ouatoare si pui de carne;
    • Asigurarea masurilor de biosecuritate si de profilaxie generala in fermele comerciale;
    • Supravegherea prin examene bacteriologice efectuate in laboratorul de diagnostic, stabilite pe un procent de probe recoltate din cadavre de la pasari moarte si fecale, comform programului stabilit pentru acest an.


Rabia (turbarea) boala produsa de un virus care afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) atat la animale cat si la oameni. Apare foarte rar la animalele domestice vaccinate, dar poate fi contractata foarte usor in cazul in care un animal domestic nevaccinat intra in contact cu un alt animal domestic, sau salbatic bolnav si este muscat de acesta.

Programul de prevenire si combatere a Rabiei la animalele domestice si salbatice, ca parte componenta a programului national elaborat in acest scop de A.N.S.V.S.A. cuprinde o serie de masuri de supraveghere si control a bolii, in populatia de animale receptive la aceasta boala, prin:

    • Catagrafia populatiei de carnasiere receptive (in special a efectivului de vulpi) din mediul silvatic;
    • Identificarea fondurilor de vanatoare, stabilirea si transmiterea la A.N.S.V.S.A a coordonatelor la fiecare fond de vanatoare, intocmirea hartilor cu locurile de administrare a momelelor vaccinale;
    • Identificarea si confirmarea cazurilor de Rabie prin teste de laborator si depistarea originii bolii;
    • Reducerea numarului de animale cu potential ridicat de infectare si de raspandire a bolii din zonele rabigene, prin masuri specifice;
    • Imunoprofilaxia antirabica prin vaccinarea carnasierelor domestice si a vulpilor din zona silvatica;
    • Administrarea manuala a momelilor vaccinale se realizeaza de catre personalul sanitar veterinar impreuna cu reprezentantii fondurilor de vanatoare, prin amplasarea de momeli vaccinale in zonele rabigene, la vizuina, sau alte locasuri populate cu animale receptive;
    • Respectarea legilatiei in vigoare precum si a regulilor de recoltare, ambalare si transport al probelor pentru diagnosticul rabiei.


In derularea eficienta a acestor programe personalul din cadrul retelei sanitare veterinare colaboreaza permanent cu crescatorii de animale, cu alte autoritati judetene (Institutia Prefectului, Consiliul Judetean, D.A.J., I.P.J., D.S.P., D.S., A.J.V.S.P., A.P.C., etc.) si cu autoritati locale, implicate in prevenirea si combaterea bolilor transmisibile.

Dr. Pentea Ioan
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari al Judetului Sibiu

 

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>