Un nou proces tehnologic de crestere in ferma de melci

Va prezentam un proces tehnologic experimentat cu succes pe o perioada de patru ani de la infiintare. Acest proces technologic poate aduce profit dupa primul an de la data popularii fermei cu melci reproducatori : MELCI MATURI.

 




Vom face un calcul la o suprafata de 1000 mp.

Populam suprafata de 1000 mp cu 35 melci la mp, melci maturi.

Totalul de 35000, melci sunt asigurati si selectati pentru reproducere in baza unui contract incheiat in prealabil.

Un melc matur costa 0,085 EUROcenti ajungand la o valoare totala (pe 1000 mp) de 2975 EURO.

Pentru amenajari: imprejmuire cu plasa helitex, sistem irigatie, cultivarea si intretinerea terenului, si racordarea la o sursa de apa, sunt SUFICIENTI 500 EURO, costuri care difera de la caz la caz.

De retinut ca la suprafata respectiva sunt necesari 3000 litri de apa, la 24 ore in lunile iulie-august.

In total investitia pentru 1000 mp, ajunge la 3475 EURO.

 

Primul pas in amenajarea fermei este semanatul, care se va face cu cel putin 45 zile, de la data stabilita pentru popularea cu reproducatori. Termenul minim si maxim al popularii cu reproducatori este 1 Iunie – 25 Iulie. Semanatul de primavara se face in functie de zona in care va aflaţi. In zona joasa intre 25 Martie si 10 Aprilie, iar in zona ridicata intre 15 Aprilie si 1 Mai, cu urmatoarele plante: rapita de toamna Romanească (50%), floarea soarelui (20%), sfecla furajera (30%). Cand rapita ajunge la o inaltime de 20-25 cm, se pot introduce melcii reproducatori.

 

De la data introducerii reproducatorilor, se iriga in functie de umiditatea din atmosfera, solul trebuie sa aiba pe timp de zi peste 65 % umiditate, iar in timpul noptii 95 %. Reproducatorii se hranesc cu vegetatia respectiva pana se mareste densitatea cu puiet, puiet care apare in functie de conditiile create si de habitatul din fermă, o durata normala fiind de 30 zile de la data popularii cu reproducatori. Nu toti melcii depun oua in acelasi timp, urmand ca densitatea sa creasca de la zi la zi, ajungand la 1000-1500 melci (puiet pe mp). Ajungand la aceasta densitate melcii reproducatori sunt culesi si vanduti la consum, melci care supravietuiesc in general in proportie de cam 40 %. Restul mor datorita efortului la depunerea pontelor de oua si caldurii in exces din timpul verii.

 

Dupa ce melcii reproducatori au fost culesi si vegetatia da semne de imbatranire se monteaza cateva panouri de scandura si se asigura hranirea melcilor cu hrană suplimentara pe aceste scanduri, hrana care contine tot ce este necesar melcilor pentru a se fortifica si a rezista in bune conditii la hibernare, reducand astfel mortalitatea la hibernare foarte mult.

 

Hibernarea se face in camere izolate termic la suprafata, sau subsoluri. Spatiul de hibernare se aeriseste, se usuca, se raceste in functie de posibilitatii, inainte de a introduce melcii. In functie de zona, melcii se culeg in jurul datei de 1 Octombrie si sunt introdusi pe rafturi de scandura (scandura uscata de la firmele care comercializeza material lemnos), distanta dintre rafturi trebuie sa fie de 10 cm, distanta facuta de cele trei randuri de rigle distantier groase de 10 cm, distanta intre scanduri de 2-3 cm, pentru o buna aerisire. Se stabileste un perimetru, pereti, tavan, podea, cu solutie chimica formată din, vaselina auto, soda caustica (fulgi), sapun lichid, cenusa (solutie care va fi folosita si in ferma pentru anti-evadare melci), dupa care se introduc melci puiet cules direct din ferme cu galeata si se pun in strat de 4-5 cm pe scanduri. Atat in timpul introducerii cat si dupa, se ventilează melcii cu aerul din interior pentru a forta fixarea si hibernarea. Temperatura in interiorul incaperii trebuie sa scada pana la valoarea de +4 - +8 grade, micsorandui astfel ritmul biologic, evitand riscul consumarii de resurse inainte de termen si implicit moartea in timpul hibernarii. Ventilarea este necesara pe o perioada de 45 zile de la introducerea melcilor. Pe perioada hibernarii se verifica temperatura si umiditatea.

 

Suprafata de ingrasare se prelucreaza separat in jurul lunii August si se seamana in functie de climatul zonei pana pe 1 Septembrie numai cu rapita de toamna asigurand vegetatie si climat timpuriu introducerii melcilor de la hibernare foarte devreme.

 

La suprafaţa de 1000 mp suprafata de reproducere din primavara avem nevoie de 1500 mp suprafata de ingrasare, melcii introdusi in primăvara sunt numarati in urmatoarea forma: se cantareste un kg de melci, sunt numarati, iar numarul de melci pe kg se inmulteste cu cantitatea de melci scoasa de la hibernare, numarul estimativ al melcilor se imparte la mp disponibili din suprafata de ingrasare, in numar de 400 melci pe mp., densitate ideala pentru o crestere rapida a melcilor, in proportie de 80% pana la data de 01 Iulie. Data introducerii melcilor in primavara difera de la zona la zona, media de mijloc este pe 15 Aprilie. Inainte de a introduce melcii se monteaza panouri de scandura, care pot avea o multitudine de intrebuintari: posibilitatea de hranire cu hrană suplimentară (aceiasi hrana care s-a administrat si in toamna), se obtine umbra de pe timpul zilei, spatiu necesar densitatii respective, si cel mai important ajuta la culegerea melcilor maturi in timpul vanzarii sau selectarii reproducatorilor pentru popularea suprafetei de reproducere.

 

Mortalitatea de la data introducerii in suprafata de ingrasaare si pana la produs finit este de 25 % deci pe final ramanem cu 300 melci mp maturi la vanzare.

Media de mijloc a unui melc este de 7 grame x 300 (melci) = 2,100 kg/ mp x 1500 mp (suprafata de ingrasare) = 3150 kg melci. Media de pret la aspersa este de 4 euro x 3150 kg = 10,600 EURO valoare care acopera investitia inca din primul an de la data popularii cu reproducatori.

 

Reproducatorii vor fi asigurati in urmatorul an din productie proprie, exact la aceiasi data la care au fost introdusi si in primul an pe suprafata de reproducere care este semanata la aceiasi data in primavara.

 

Vanzarea melcilor este asigurata in baza contractului dintre parti.

 

Suprafata de ingrasare este golita pana in August, pentru a putea prelucra si relua ciclul de semanat.

 

Suprafata de reproducere se va ara in toamna dupa ce au fost culesi melcii sau in primavara imediat dupa dezghetare, pentru a putea semana din timp. E preferabil primavara pentru ca, datorita adaptarii melcii ramasi neculesi trec iarna si astfel pot fi culesi primavara.


 

AUTOR: Birsan Eugen (administratorul fermei de melci din Muntenii de Sus)

 

Contact:

 

  • S.C. EDIMPE AUTO S.R.L.

  • Reprezentant : Eugen Birsan

 

Adresa : Com. Muntenii de Sus ,Jud. Vaslui, Romania

 


 www.melculeuroromanesc.ro/blog



Noutati

Conditiile de mediu si prevenirea bolilor la melci

03-04-2017 Melci

Conditiile de mediu si prevenirea bolilor la melci

Temperatura si umiditatea in care cresc melcii au un rol important in viata acestora. Cu toate ca melcii sunt capabili sa supravietuiasca intr-un interval larg de temperatura, ei se dezvolta foarte bine intr-un climat cald (10-24°C) si cu o umiditate ridicata a aerului (75-95%). Pentru majoritatea speciilor de melci temperatura optima este in jur de 21°C. Mai multe>>

Comportamentul melcului in ecosistemul sau natural

09-10-2016 Melci

Comportamentul melcului in ecosistemul sau natural

In conditiile climei temperat-continentale din tara noastra specia comestibila de melci Helix pomatia s-a adaptat la o viata sezoniera, in care alterneaza perioada activa cu cea pasiva. Prin cunoasterea modalitatilor in care organismul melcului raspunde la actiunile mediului exterior putem sa asiguram conditii optime de crestere in mod dirijat in crescatorii si sa utilizam eficient anumiti factori fizici si chimici pentru conservarea melcilor si a produselor rezultate din prelucrarea acestora. Mai multe>>

Sistemul de crestere a melcior

25-07-2016 Melci

Sistemul de crestere a melcior

Acest sistem, numit si sistemul mixt, este o varianta a sistemului cu reproducere in mediu controlat si crestere a tineretului in aer liber. Sistemul mixt consta in faptul ca se lasa melcii sa isi depuna ouale in gradiri situate sub cerul liber, dupa care ouale sunt transferate in custi ce sunt transferate in in spatii inchise, unde are loc incubarea si ecloziunea oualor precum si cresterea tineretului. Mai multe>>

Rolul si locul melcilor in alimentatie si medicina

23-05-2015 Melci

Rolul si locul melcilor in alimentatie si medicina

  Din cele mai vechi timpuri, oamenii au utilizat in alimentatia lor, printre numeroasele componente si moluste de apa sau terestre. Descoperirea cochiliilor de melci cu ocazia sapaturilor arheologice nu fac decat sa confirme faptul ca melcii erau folositi in alimentatia omului din vremuri preistorice. In cavernele locuite de stramosii nostri primitivi, s-au descoperit munti de cochilii care atesta ca melcii erau consumati inca din acea vreme. Mai multe>>

Retete culinare de melci de la un gradinar

12-05-2014 Melci

Retete culinare de melci de la un gradinar

O britanica suparata ca legumele ei pretioase erau distruse de melcii care aparusera din abundenta in gradina sa s-a gandit sa-i invinga cu propriile arme, mancandu-i. Mai multe>>

Crema de melci pentru o piele frumoasa si sanatoasa

16-11-2013 Melci

Crema de melci pentru o piele frumoasa si sanatoasa

Crema Elicina destinata ingrijiri pielii isi are originea la o ferma de melci din Chile, unde muncitorii angajati si-au dat seama ca taieturile minore si crapaturile se vindecau mult mai repede deca aplicau secretii de melc pe maini. Mai multe>>

Piata melcilor a depasit 10 miliarde de euro, la nivel mondial

07-11-2012 Melci

Piata melcilor a depasit 10 miliarde de euro, la nivel mondial

La inceputul anilor 2000 cantitatea totala de melci, oferiti la consum, a ajuns la aproximativ 420000 de tone. Mai multe>>

Schimbarea atitudinii fata de melci

09-10-2012 Melci

Schimbarea atitudinii fata de melci

Atitudinea fata de produsele alimentare se schimba in mod constant, si produsele perfect comestibile, care erau evitate intr-o anumita perioada ar putea sa fie foarte apreciate intr-o alta epoca. Mai multe>>

Cresterea melcilor in baterii

30-08-2012 Melci

Cresterea melcilor in baterii

Prin aplicarea acestei metode de crestere se inlatura efectul negativ al variatiei factorilor de mediu natural, sunt excluse pierderile determinate de daunatori si se obtin, prin selectie, populatii de melci cu o dezvoltare precoce si omogena. Mai multe>>

Helix Pomatia - singura rasa de melci adaptata climei noastre

06-03-2012 Melci

Helix Pomatia - singura rasa de melci adaptata climei noastre

In fermele din tara noastra sunt crescuti melcii din specia Helix Pomatia. Mai multe>>

Melcul alb de carne

20-02-2012 Melci

Melcul alb de carne

Numit popular „melcul alb de carne”, este crescut mai multi ani pentru carne in China. Mai multe>>