Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate.
Pe 31 octombrie 2024 va avea loc, la Varna, în Bulgaria, a 8-a ediție a Grain Academy - conferință internațională concentrată pe dezvoltarea durabilă a modelelor de tranzacționare eficientă și investiții strategice în viitorul sectorului cerealelor din Balcani și regiunea Mării Negre, în locația sa emblematică și confortabilă a Centrului de Congrese de la Hotel International, din stațiunea Nisipurile de Aur.
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură.
UkrAgroConsult este încântată să anunțe organizarea următorului său eveniment – a 10-a Conferință Internațională BLACK SEA OIL TRADE-2024 care va avea loc pe 15 octombrie la București, hotel InterContinental. Conferința va reuni operatori din regiunile Mării Negre și Dunării, Europa de Est și Balcani pentru a crea lanțuri optime de aprovizionare cu semințe oleaginoase și uleiuri vegetale pe piețele alimentare globale.
In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. Flota de camioane cu cereale care inunda centrul UE.
Bucurestiul va gazdui din nou in aprilie 2024 un eveniment exceptional dedicat industriei prospere pentru cerealele din Europa Centrala si de Est. EuroGrainExchange 2024 este oportunitatea de a te scufunda in inima acestui sector dinamic, unde comerciantii, fermierii, furnizorii de inputuri si profesionistii din industrie se intalnesc pentru a vorbi despre continua evolutie a piatei cerealelor.
Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Florin Ionut Barbu, a avut astazi, 15 ianuarie 2024, o intalnire de lucru cu reprezentantii asociatiilor de fermieri din sectorul vegetal. Conducerea formelor asociative a expus principalele probleme cu care membrii acestora se confrunta in activitatea desfasurata: plata subventiilor APIA si rambursarea de TVA, acordarea creditelor subventionate pentru agricultura, concurenta cerealelor ieftine din Ucraina, schimbarile climatice.
Cifra de afaceri a companiilor agricole a inregistrat a doua cea mai mare crestere nominala anuala din ultimii 10 ani, de peste 8 miliarde de lei, ajungand la maximul istoric de 68 miliarde de lei in 2022, fiind cu 48% peste cea din 2018, potrivit studiului anual KeysFin „Evolutia sectorului agricol din Romania”.
Eforturile Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) s-au concretizat in acest sens. Presedintele ANSVSA, Alexandru Bociu a primit confirmarea de la Ambasada Republicii Indonezia, printr-un mesaj al Ministrului Agriculturii de Jakarta, in ceea ce priveste exportul diferitelor produse agricole, in special grau, din Romania catre Republica Indonezia.
In 2023 a fost inregistrata o activitate de import si export intensa pentru firmele din agricultura, cu o crestere de 30% a cererii pentru servicii de transport de marfuri specifice domeniului, ingrasaminte si utilaje agricole, raporteaza DSV Road, parte din grupul danez DSV, a treia cea mai mare companie de transport din Europa. Importul de ingrasaminte bio a crescut si pe fondul secetei acute de anul acesta. Astfel, 2023 este cel mai bun an pentru importul si exportul de marfuri pentru agricultura romaneasca.
In sedinta Guvernului din 12 oct. 2023 a fost adoptata ordonanta de urgenta privind instituirea unui mecanism de consultare si reactie coordonata in contextul implementarii sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole. Prin acest act normativ se stabilesc masuri temporare de instituire a unui acord de punere pe piata in contextul implementarii sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, in vederea atenuarii repercusiunilor negative imediate in sectorul productiei primare si al procesarii.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat in transparenta decizionala un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care se stabileste cadrul legal privind importurile de produse agricole din Ucraina sau din Republica Moldova, mai exact, se introduce un mecanism de autorizare a operatorilor economici romani pentru permiterea importului a patru produse: grau, porumb, seminte de floarea soarelui si de rapita.
Clubul Fermierilor Romani a adresat o scrisoare deschisa catre Prim-ministru, semnaland necesitatea unei abordari sistemice de raspuns la crize in vederea revitalizarii sectorului agricol si cresterii competitivitatii fermelor romanesti, in contextul tranzitului si exportului cerealelor din Ucraina.
In data de 12 septembrie 2023, ministrul Florin BARBU impreuna cu secretarul de stat Adrian PINTEA au primit, la sediul MADR, vizita ministrului Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy. Intalnirea bilaterala a avut ca tema colaborarea dintre cele doua state in domeniul agricol, precum si situatia importurilor de produse agricole provenite din Ucraina, in contextul masurilor preventive adoptate de Comisia Europeana in vigoare pana la data de 15 septembrie 2023.
In urma retragerii Rusiei din Initiativa pentru cereale la Marea Neagra, SUA s-au asociat cu Romania si Republica Moldova pentru a spori exporturile de cereale ale Ucrainei prin Dunare. Anterior, in iulie 2022, un acord privind cerealele a fost orchestrat de Turcia si de ONU, asigurand exportul sigur de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagra. Cu toate acestea, potrivit lui Radu Puiu, analist financiar al XTB Romania, iesirea recenta a Rusiei, declansata de acuzatiile de interferenta occidentala in propriile sale exporturi de cereale si ingrasaminte, a pus in pericol acordul.
Ministrul Florin-Ionut Barbu a participat miercuri, 19 iulie 2023, la Varsovia, la intalnirea ministrilor agriculturii din Polonia, Bulgaria (online), Ungaria, Romania, Slovacia. La reuniune a fost prezent si premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki. Tema principala a reuniunii a vizat situatia de pe pietele agricole ca urmare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei si masurile posibile pentru a asigura reguli corecte pentru fermierii din statele membre UE si tarile candidate.
Acordul de libera trecere a exporturilor de cereale dinspre Ucraina prin porturile de la Marea Neagra a fost abandonat de catre Rusia. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB Romania, semnale in aceasta directie fusesera furnizate deja de catre Moscova, iar traficul in scadere sugera, de asemenea, o posibila renuntare la acord. Volumele transportate se diminuasera puternic, astfel incat doar o nava mai opera livrari in cadrul intelegerii.
Romania are argintul pe podiumul european al importatorilor si exportatorilor de grau (date statistice fara varietatea „grau dur”) in sezonul 2022 - 2023, importand 0,89 milioane de tone si exportand 3,96 milioane de tone. Influenta conflictului din Ucraina este puternica in dinamica schimburilor comerciale agricole. Importurile totale de grau au fost de 3,4 ori mai mari in UE fata de sezonul 2021-2022.
In timp ce un grup de fermieri romani protesta la Bruxelles, Carmen Avram le-a transmis mesajul in Parlamentul European: „Fermierii au fost mintiti si ingenuncheati. Ei sunt fortati sa-si vanda azi produsele la preturi sub cele de productie”.
Clubul Fermierilor Romani a adresat o scrisoare deschisa catre Primul-ministru al Guvernului Romaniei, semnaland necesitatea si urgenta unor decizii politice la nivel inalt european pentru repunerea pietei cerealelor intr-o forma reglementata – asa cum obliga si Politica Agricola Comuna - corectarea perturbarilor extrem de puternice generate de eliminarea oricaror conditii la accesul cerealelor din Ucraina pe piata comuna, printr-o serie de propuneri concrete.
Ministrul Agriculturii Petre Daea a avut astazi, 19 aprilie 2023, o discutie in format online cu omologul ucrainean Mikola Solski, avand ca subiect masurile pe care Romania le va lua pentru protejarea fermierilor romani ca urmare a comertului cu cereale si seminte oleaginoase din Ucraina. Cei doi oficiali au convenit sa aiba o intalnire tete-a-tete, vineri, 21 aprilie 2023, la Bucuresti, pentru a transpune rapid in practica cele mai bune solutii pentru ambele parti.
Clubul Fermierilor Romani propune forurilor europene si reprezentantilor Romaniei la Bruxelles un plan de actiuni imediate si pe termen mediu pentru compensarea pierderilor fermierilor, asigurarea stabilitatii financiare si mentinerea competitivitatii fermelor din tara noastra si tarile afectate din proximitatea razboiului, in contextul crizei generate de deciziile UE privind importurile de cereale din Ucraina.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, a primit, in perioada 13-16 martie 2023, vizita unei delegatii conduse de ministrul agriculturii din Regatul Hasemit al Iordaniei, Khaled AL-HNEIFAT, in scopul consolidarii si dezvoltarii schimburilor comerciale de produse agricole dintre Romania si Iordania. Din delegatie a facut parte si E.S Sufyan Qudah, Ambasador al Regatului Hasemit al Iordaniei la Bucuresti.
Biletul de participare la Romanian Agri Trade Summit asigura accesul la sesiunile de conferinta, zona de expozitie, precum si posibilitatea de programare de intalniri de business 1 la 1 cu factorii de decizie de la companiile de top prezente la eveniment.
Evenimentul se adreseaza tuturor categoriilor de jucatori de pe piata dinamica a Agribusiness-ului si beneficiaza de participarea speciala a lui Cezar Gheorghe - Analist, Expert in comertul cu cereale. Romanian Agri Trade Summit este organizat de AgriColumn si Godmother si propune un model inedit de eveniment in industrie, combinand in aceeasi zi sesiuni de paneluri de discutii pe teme de impact in Agribusiness cu o sectiune extinsa de expozitie.
TTS a inceput operarea unei a doua linii logistice dedicate exporturilor ucrainene de cereale, in cooperare cu Ukrainian Danube Shipping Company – UDP. Prima nava, acostata la cheu in portul Constanta, a inceput incarcarea a 9.000 tone soia prin transbord direct din barjele UDP, alte nave fiind programate la operare pentru luna noiembrie. Intentia partilor este ca acest program sa se deruleze in mod continuu, atat timp cat conditiile de piata si geo-politice o vor permite.
Romania a fost solidara cu Ucraina, facilitand exportul de cereale prin intermediul coridoarelor verzi, acum a venit randul Comisiei Europene sa dea dovada de acelasi spirit de solidaritate fata de fermierii Romaniei. E apelul ferm al eurodeputatului Carmen Avram, facut in Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European, marti, 25 octombrie, in cadrul audierii privind impactul razboiului din Ucraina asupra agriculturii europene.
ANSVSA a continuat seria controalelor tematice la depozitele de legume si fructe si pietele agroalimentare. Astazi, 35 de echipe de inspectori ANSVSA au controlat unitati din Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi, Brasov, Buzau, Constanta, Covasna, Dolj, Galati, Prahova, Maramures si Timis. Au fost vizate legumele si fructele care fac obiectul importului din tari terte.
Europa se confrunta cu seceta extrema. In Romania, MADR a anuntat un program de 1,5 mld. EUR pentru extinderea suprafetelor irigate pana in 2027. Romania a fost pe locul 1 in Europa la exporturile de porumbsi pe locul doi la exporturile de floarea-soarelui in sezonul trecut, insa anul acesta s-ar putea ajunge la interdictii de export.
O criza de oferta privitoare la grau este putin probabila in tara in 2022, in ciuda unei scaderi a productiei estimate la 10-15% fata de 2021. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Alinda Banica Business Consultancy privind exporturile de cereale din Romania. Exporturile de grau din Romania au fost situate, in ultimii 4 ani, la nivele cuprinse intre 36% si 50% din productia totala, inregistrandu-se un excedent semnificativ al productiei de grau in comparatie cu nivelul consumului intern.
Clubul Fermierilor Romani a prezentat in fata delegatiei Parlamentului European o analiza privind impactul razboiului din Ucraina asupra fluxurilor de transport si valorificare a cerealelor din Romania, prin folosirea infrastructurii logistice aferente Portului Constanta si transportului dunarean. Totodata, Clubul a propus un plan de actiune pentru eliminarea presiunii comerciale si logistice pe tot lantul de distributie al agribusiness-ului romanesc.
Problemele ridicate recent la evenimentul Agriventura organizat de catre asociatia Granarii Iasi au avut ecou la Bruxelles. Dupa ce vicepresedintele Copa si Cogeca, Max Schulman, a facut o serie de observatii in urma discutiilor de la Iasi cu fermierii romani, o delegatie formata din eurodeputati ai Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European efectueaza astazi si maine o vizita de lucru pentru a analiza situatia din Porturile Constanta si Galati, grav afectate de blocajele cauzate de transporturile de cereale ucrainene.
21-11-2024 Erbicide
Când vine vorba de protejarea culturilor tale împotriva buruienilor dăunătoare, alegerea erbicidului potrivit poate face diferența între o recoltă bogată și una afectată. Cu atâtea opțiuni pe piață, este necesar să înțelegi cum să selectezi produsul care să îți asigure cele mai bune rezultate. Mai multe>>
14-10-2024 Irigatii
Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>
24-09-2024 Pomicultura
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>
19-09-2024 Gradinarit
Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>
19-09-2024 Rapita
Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>
12-09-2024 Gradinarit
În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>
22-08-2024 Fungicide
ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>
15-08-2024 Rapita
Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
22-07-2024 Cereale
Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>