Dezvoltarea importurilor/exporturilor agricole cu Regatul Hasemit al Iordaniei

Extinderea colaborarii in domeniul agricol cu Regatul Hasemit al IordanieiMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, a primit, in perioada 13-16 martie 2023, vizita unei delegatii conduse de ministrul agriculturii din Regatul Hasemit al Iordaniei, Khaled AL-HNEIFAT, in scopul consolidarii si dezvoltarii schimburilor comerciale de produse agricole dintre Romania si Iordania. Din delegatie a facut parte si E.S Sufyan Qudah, Ambasador al Regatului Hasemit al Iordaniei la Bucuresti.


Programul vizitei a inclus doua intalniri bilaterale, precum si intrevederi cu Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, si cu prim-ministrul Nicolae Ciuca.

Vizita delegatiei a debutat cu o intalnire la sediul MADR, luni, 13 martie 2023, in cadrul careia ministrul Petre DAEA a accentuat traditia comerciala dintre Romania si Regatul Hasemit al Iordaniei. „Suntem bucurosi ca ati trecut pragul Ministerului Agriculturii, locul unde se plamadesc politicile agricole in Romania, intr-un moment care ne dezvolta prietenia si am satisfactia ca trainicia relatiilor diplomatice va masura peste catva timp varsta de 60 de ani, o perioada a demersului diplomatic in comun, a colaborarii economice si politice. Avem posibilitatea pe parcursul acestor zile de a transfera informatii, de a ne cunoaste mai bine, de a intensifica buna colaborare din punct de vedere al schimburilor economice”, a declarat ministrul Petre DAEA.

 

Extinderea colaborarii in domeniul agricol cu Regatul Hasemit al Iordaniei - foto 2

 

Relatiile economice bilaterale romano-iordaniene au cunoscut o dezvoltare si o diversificare continua in ultima perioada, tendinta sustinuta si de o dinamica semnificativa a contactelor la nivel inalt, cu rezultat direct in cresterea numarului delegatiilor de oameni de afaceri care au vizitat Iordania, respectiv Romania. Principalele produse pe care Romania le exporta in Iordania: cereale (grau si orz), animale vii, carne de ovine/bovine, produse alimentare, produse chimice, autovehicule, material rulant, confectii, incaltaminte. La randul sau, Iordania exporta in Romania in principal, curmale, smochine, ananas, avocado, guave, mango si mangustan, proaspete sau uscate, fructe si legume in stare proaspata sau refrigerate, produse ale industriei farmaceutice, produse chimice, produse din material plastic.

Oficialii iordanieni impreuna cu o delegatie condusa de ministrul Petre DAEA s-au deplasat in judetul Prahova, unde au vizitat doua companii romanesti ce activeaza in domeniul moraritului si panificatiei, respectiv in domeniul producerii mezelurilor.

Agenda celei de-a doua zi a vizitei a cuprins o deplasare in judetul Hunedoara, unde membrii celor doua delegatii au vizitat o ferma de crestere si ingrasare ovine. Aceasta a reprezentat o oportunitate pentru oficialii din Iordania de a cunoaste modelul de crestere a ovinelor din Romania. In cadrul vizitei oficiale au fost discutate modalitatile de intensificare a cooperarii intre cele doua state, accent fiind pus pe schimburile comerciale in domeniul agricol.

Extinderea colaborarii in domeniul agricol cu Regatul Hasemit al Iordaniei - foto 3


In cursul zilei de miercuri, 15 martie 2023, cele doua parti au efectuat vizite la institutii din domenii de interes pentru Iordania, precum: Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) si Laboratorul National Fitosanitar.

La IDSA, membrii delegatiilor au asistat la o scurta prezentare a institutiei realizata de vicepresedintele ANSVSA, Ioan OLELEU, iar ulterior au fost invitati sa viziteze laboratoarele. In urma incheierii celor doua vizite, ministrul Petre DAEA a declarat: „Programul pe care eu l-am propus a fost acceptat de omologul meu din Iordania intr-un interes comun de a cunoaste, a vedea, a stabili si de a conlucra. Am vazut astazi IDSA, am fost practic in camera de garda a sanatatii animalelor, apoi am ajuns la camera de garda a sanatatii vegetale, stiind ca prin dvs. ne asiguram de garantia produsului si din acest punct de vedere interesul si raspunderea noastra ca ministri sunt majore, intrucat, trebuie sa ne asiguram ca, pe baza unor reguli validate de decizia noastra, oamenii sa fie tot timpul protejati”.

Vizita s-a incheiat joi, 16 martie 2023, la sediul MADR, cu cea de-a doua reuniune a Comitetului Tehnic Agricol, in cadrul careia cele doua parti au semnat o minuta prin care s-a convenit asupra extinderii cooperarii si a identificarii de noi oportunitati de colaborare in agricultura, in urmatoarele domenii de interes: cresterea animalelor, marketing agricol si calitatea produselor alimentare, sanatatea plantelor, extensie agricola, sanatate animala, siguranta alimentara, organizarea unor sesiuni de instruire in domeniul sanitar-veterinar pentru expertii din Iordania.

Totodata, s-a convenit cu reprezentantii ANSVSA asupra reducerii perioadei de carantina pentru bovinele si ovinele importate de catre Iordania din Romania de la 21 la 14 zile.

Ministrul agriculturii din Iordania, Khaled AL-HNEIFAT, a apreciat ca vizita in teren a inclus obiective agricole valoroase, iar discutiile au fost fructuoase si productive. Printre subiectele abordate in cadrul vizitelor pe teren s-au numarat: depozitarea cerealelor, unitatile de procesare, fermele de bovine si ovine de top, laboratoarele nationale de uz veterinar si fitosanitar. Acestea au oferit posibilitatea demararii unor discutii si identificarii unor noi abordari in consolidarea cooperarii romano-iordaniene.

Cele doua parti au convenit asupra schimbului de experienta in urmatoarele domenii: cresterea animalelor, sectorul de sanatate a plantelor, extensia agricola, marketing si comert. La sfarsitul vizitei, oaspetii au putut vedea si degusta la sediul MADR, in cadrul unei prezentari, produse cu potential suplimentar de export in Iordania: fructe si legume prelucrate, miere, uleiuri vegetale, sucuri de fructe si legume.

Romania este principalul furnizor de grau si ovine pentru Regatul Hasemit al Iordaniei, in perioada 2019 – 2020, Regatul Hasemit al Iordaniei reprezentand cea de-a treia piata de desfacere la nivel international pentru produsele agroalimentare romanesti.

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Noutati

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

18-07-2025 Stiri agricole

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>