XTB Romania: Rusia preseaza pentru relaxarea sanctiunilor in schimbul acordului privind cerealele

Radu Puiu XTB Romania - Rusia preseaza pentru relaxarea sanctiunilor in schimbul acordului privind cerealeleIn urma retragerii Rusiei din Initiativa pentru cereale la Marea Neagra, SUA s-au asociat cu Romania si Republica Moldova pentru a spori exporturile de cereale ale Ucrainei prin Dunare. Anterior, in iulie 2022, un acord privind cerealele a fost orchestrat de Turcia si de ONU, asigurand exportul sigur de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagra. Cu toate acestea, potrivit lui Radu Puiu, analist financiar al XTB Romania, iesirea recenta a Rusiei, declansata de acuzatiile de interferenta occidentala in propriile sale exporturi de cereale si ingrasaminte, a pus in pericol acordul.


„Incetarea acestui acord crucial, menit sa atenueze o penurie alimentara la nivel mondial, a facut ca aproape 33 de milioane de tone de cereale ucrainene sa fie in incertitudine. Aceasta intrerupere a dus la cresterea preturilor la cereale, exacerbata de agresiunile militare ale Rusiei care au vizat porturile ucrainene”, precizeaza analistul XTB Romania.

Fiind unul dintre arhitectii acordului privind cerealele, presedintele Turciei, Recep Erdogan, s-a intalnit cu presedintele Putin in statiunea rusa Soci, la Marea Neagra, pentru a incerca sa „resusciteze” intelegerea. Erdogan si-a exprimat speranta ca un progres ar putea fi realizat in curand. El a declarat ca Turcia si ONU, care au intermediat acordul initial, au pregatit un nou pachet de propuneri pentru a debloca problema.

Pe de alta parte, presedintele Putin a spus ca reluarea acordului va avea loc doar daca natiunile occidentale vor relaxa sanctiunile impuse exporturilor rusesti.

Cu toate ca tarile occidentale nu au impus sanctiuni specifice asupra produselor agricole rusesti, Moscova afirma ca restrictiile mai largi care sunt in vigoare au descurajat firmele de transport maritim, bancile internationale si asiguratorii sa se implice in afaceri cu producatorii sai.

Rusia a cerut ca banca sa agricola de stat, Rosselkhozbank, sa fie reconectata la sistemul de plati rapide Swift (de la care toate bancile rusesti au fost excluse in iunie 2022). ONU a sugerat Rusiei sa infiinteze o filiala a bancii, care sa poata utiliza Swift, dar Rusia a respins planul.

O alternativa a fost procesarea platilor pentru exportul de alimente si ingrasaminte prin intermediul bancii americane JPMorgan Chase, sau prin intermediul Bancii Africane de Export-Import. Acesta varianta a esuat de asemenea.

Convingerea Rusiei de a reintra in acordul privind cerealele este o prioritate majora pentru liderul turc. Ankara este unul dintre principalii beneficiari ai acordului, semnat de Rusia, Ucraina, Turcia si Natiunile Unite in iulie 2022, deoarece a pozitionat Turcia pentru a deveni un centru regional de tranzit al cerealelor. Pentru Erdogan, cerealele au un interes financiar imediat.

Pe de alta parte, Putin ar putea avea un interes pe termen mediu. Pentru liderul rus, piata de energie este un subiect mai atractiv pentru a incepe negocierile cu Turcia. Putin a subliniat in urma intalnirii cu Erdogan ca un hub de gaz in Turcia va face ca situatia energetica din regiune sa fie mai stabila si mai echilibrata.

Ucraina si Romania au semnat un acord de colaborare pentru a stimula exportul de cereale al Kievului prin Romania, dupa ce Moscova a rupt o intelegere cheie de transport maritim din timpul razboiului, care permitea o trecere sigura prin Marea Neagra.

Consiliul pentru dezvoltarea agriculturii si horticulturii din Marea Britanie (AHDB) spune ca 65% din exporturile de cereale ale Ucrainei sunt livrate din porturile Ismail si Reni, pe Dunare. Cerealele sunt apoi transportate pe rauri si canale in Marea Neagra, prin porturile maritime Sulina si Constanta.

In ianuarie 2023, doar 20% din granele Ucrainei erau exportate in acest mod.

Ucraina a expediat 8,1 milioane de tone de cereale prin Constanta in primele sapte luni ale anului si 8,6 milioane de tone in total in 2022. Aceasta crestere este asteptata sa se accentueze. Romania si-a propus sa dubleze capacitatea lunara de tranzit a cerealelor ucrainene catre Constanta la 4 milioane de tone in urmatoarele luni.

UE afirma ca, de la inceputul razboiului, 44 de milioane de tone de cereale ucrainene au fost exportate pe cale rutiera si feroviara prin tari vecine precum Romania si Republica Moldova. In prezent, 30% din cerealele ucrainene sunt transportate pe aceste rute. Cu toate acestea, transportul cerealelor in acest mod este mai scump si mai lung decat pe cale maritima.

Din iulie, cand Moscova a renuntat la un acord care ridica de facto blocada ruseasca asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagra, a lovit in mod repetat porturile fluviale ucrainene care se afla peste Dunare, la granita cu Romania. Astfel, Rusia a atacat in mod repetat Izmail si Reni cu drone pentru a incerca sa intrerupa operatiunile.

Recent, premierul croat Andrej Plenkovic a declarat ca tara sa a oferit acces la Marea Mediterana prin porturile sale si ca ministerul sau de transporturi colaboreaza cu Comisia Europeana si cu Ucraina.

Romania este una dintre cele cinci tari din estul UE, alaturi de Bulgaria, Ungaria, Polonia si Slovacia, care au inregistrat un val de importuri de cereale ucrainene de la invazia rusa, care a distorsionat pietele locale si a provocat proteste din partea fermierilor.

Radu Puiu Financial Analyst XTB Romania - Rusia preseaza pentru relaxarea sanctiunilor in schimbul acordului privind cerealele„Nemultumirea din sector s-a accentuat si pe fondul initiativei Comisiei Europene de a facilita libera circulatie a cinci tipuri de cereale cu provenienta din Ucraina pe teritoriul statelor membre. Masurile ar urma sa expire pe 15 septembrie, iar cele cinci state au cerut Comisiei Europene prelungirea initiativelor”, spune analistul Radu Puiu - XTB Romania.

 

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor international de produse, servicii si solutii tehnologice de tranzactionare si investitii. Entitatile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autoritati de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC si KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piete din intreaga lume. XTB este o companie fintech bazata pe incredere, tehnologie si suport. Din 2004, Grupul XTB si-a extins activitatea, care acopera acum 13 piete majore din Europa, America Latina si Asia, castigand increderea a peste 781.000 de clienti. Folosind propriile platforme premiate xStation si xStation Mobile, entitatile XTB Group ofera acces la peste 5.900 de instrumente financiare, inclusiv actiuni reale, ETF-uri si CFD-uri pentru Forex, indici, marfuri, actiuni, ETF-uri si criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB ofera tehnologie de varf institutiilor financiare din intreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com

 

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetari, analize, preturi sau alte informatii oferite cu titlul de comentarii generale de piata nu reprezinta sfaturi de investitii. XTB nu este raspunzator pentru orice pierdere sau paguba incluzand si fara limitare la, orice pierdere sau castig care poate lua nastere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informatii. Va aducem la cunostinta ca informatiile sau cercetarile bazate pe date istorice nu garanteaza viitoare performante sau rezultate. 77% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui sa luati in considerare daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.

  

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>