Solutii pentru reducerea impactului razboiului din Ucraina asupra comertului cu cereale romanesc si ucrainean

Plan de actiune pentru atenuarea impactului negativ al razboiului din Ucraina asupra comertului cu cereale romanesc si ucraineanClubul Fermierilor Romani a prezentat in fata delegatiei Parlamentului European o analiza privind impactul razboiului din Ucraina asupra fluxurilor de transport si valorificare a cerealelor din Romania, prin folosirea infrastructurii logistice aferente Portului Constanta si transportului dunarean. Totodata, Clubul a propus un plan de actiune pentru eliminarea presiunii comerciale si logistice pe tot lantul de distributie al agribusiness-ului romanesc.


Cezar Gheorghe, analist senior pentru comertul cu cereale, Clubul Fermierilor Romani, a prezentat sambata, 9 iulie 2022, in fata membrilor delegatiei Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European, aflati in Romania intr-o vizita informala exploratorie, rezultatele unor analize efectuate in ultimele 4 luni privind impactul razboiului din Ucraina asupra agribusiness-ului romanesc, dar si al presiunii asupra preturilor si infrastructurii logistice de transport si valorificare a cerealelor de care dispune Romania.

Membrii delegatiei Comisiei pentru agricultura din Parlamentul European prezenti la reuniunea care a avut loc la Galati sunt Dl Norbert LINS, deputat in Parlamentul European, presedintele Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a Parlamentului European, Dl Daniel BUDA, deputat in Parlamentul European, vicepresedinte al Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a Parlamentului European, respectiv Dl Herbert DORFMANN, deputat in Parlamentul European, membru al Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a Parlamentului European.

Clubul a atras atentia asupra faptului ca agribusiness-ul romanesc este serios perturbat de amploarea tenisunilor de la granita. Astfel, se estimeaza ca in doi ani se vor produce daune ireparabile asupra agriculturii romanesti, vom avea in principal marfuri ucrainene, marfurile romanesti vor trece in plan secund si vor fi coborate la nivelul de pret al celor ucrainene.

In aceasta perioada a anului, portul nu ar fi trebuit sa fie blocat, insa cu toate acestea, din cauza fluxurilor constante provenite din Ucraina, blocarea portului Constanta a fost inevitabila. In prezent, portul nu poate suporta 22 de milioane de tone de marfa romaneasca, 3-4 milioane de tone din Serbia si Ungaria, plus 8-12 milioane de tone de origine ucraineana prin tot complexul logistic.”, a declarat Cezar Gheorghe.

Toata logistica este orientata spre extractia de marfuri ucrainene, a explicat Cezar Gheorghe. Operatorii feroviari privati si-au mutat toata atentia catre marfurile ucrainene datorita disponibilitatii ucrainenilor de a plati preturi foarte mari, iar acelasi lucru se intampla si cu transportul pe barja.

Pe de alta parte, retragerea certificatului de sanatate veterinara este o decizie care anuleaza posibilitatea de a mai controla calitatea marfurilor ucrainene si destinatia acestora, riscand astfel intrarea pe teritoriul U.E. a marfurilor periculoase in ceea ce priveste standardele de siguranta a alimentelor si a hranei pentru animale, conform legislatiei europene in domeniu (Legea 178/2002 privind siguranta alimentelor si a furajelor – Standardele HACCP). Neexistand trasabilitate, marfurile isi vor pierde urma dupa ce trec frontiera si nimeni nu va putea verifica destinatia reala si starea de calitate a acestora. Din cauza pretului mic, care este tentant, aceste marfuri vor fi achizitionate de procesatorii din Romania, generand produse potential daunatoare pentru populatia tarii si pentru industria zootehnica.

 

Propuneri privind diminuarea presiunii logistice si comerciale asupra agribusiness-ului romanesc

Principalele elemente cuprinse in planul de actiune propus de Clubul Fermierilor Romani vizeaza coridoarele de tranzit si depozitare, dezvoltarea unui proces etapizat pentru receptia marfurilor in portul Constanta, dar si masuri in plan operational privind identificarea punctelor de acces pentru marfurile din Ucraina si evaluarea posibilitatii de a muta transbordarea in Romania, acolo unde este posibil.

Marfurile, din momentul incarcarii in locatia ucraineana, vor purta contractul in destinatie si, implicit, pretul. De exemplu, marfurile in tranzit vor fi documentate prin contract cu destinatia finala, tari din Asia, Orient, UE. In niciun caz nu vor intra si nu vor putea fi vandute la frontiera sau oferite in conditiile DAP Constanta, ci vor fi directionate catre destinatia finala clar exprimata si documentata.”, a aratat Cezar Gheorghe.

In ceea ce priveste depozitarea marfurilor, aceasta se va face in spatii bine definite pe teritoriul Romaniei. Ele nu vor fi comercializate in aceasta perioada, iar faptul ca se afla pe teritoriul unui stat membru al UE si al NATO reprezinta o garantie ca destinatiile se pot baza pe aceste stocuri intr-un interval de timp definit.

Disciplina procedurala trebuie aplicata in deplin acord cu guvernul Ucrainei, care, la randul sau, trebuie sa aplice normele statutare si sa efectueze controale si verificari ale conformitatii, a mai precizat Cezar Gheorghe.

De asemenea, Clubul propune infiintarea unui tampon de marfa in Romania pentru Ucraina, un efort la care trebuie sa participe ambele tari, astfel incat Romania sa fie protejata si, in acelasi timp, sa fie generate solutii pentru a crea fluxuri si retele de stocare care sa rezolve ambele situatii.

O analiza detaliata privind impactul razboiului din Ucraina si propunerea privind planul de actiune pentru diminuarea presiunii logistice si comerciale asupra agribusiness-ului romanesc a fost transmisa conducerii Comisiei pentru Agricultura a Parlamentului European si autoritatilor romane.

Documentul de pozitie al Clubului Fermierilor Romani privind impactul razboiului din Ucraina asupra agribusiness-ului romanesc si planul de actiune propus poate fi consultat aici:
https://cfro.ro/articol/document-de-pozitie-impactul-razboiului-din-ucraina-asupra-agribusiness-ului-romanesc 

 

Despre Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.

Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare.

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>