Solutii pentru reducerea impactului razboiului din Ucraina asupra comertului cu cereale romanesc si ucrainean

Plan de actiune pentru atenuarea impactului negativ al razboiului din Ucraina asupra comertului cu cereale romanesc si ucraineanClubul Fermierilor Romani a prezentat in fata delegatiei Parlamentului European o analiza privind impactul razboiului din Ucraina asupra fluxurilor de transport si valorificare a cerealelor din Romania, prin folosirea infrastructurii logistice aferente Portului Constanta si transportului dunarean. Totodata, Clubul a propus un plan de actiune pentru eliminarea presiunii comerciale si logistice pe tot lantul de distributie al agribusiness-ului romanesc.


Cezar Gheorghe, analist senior pentru comertul cu cereale, Clubul Fermierilor Romani, a prezentat sambata, 9 iulie 2022, in fata membrilor delegatiei Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European, aflati in Romania intr-o vizita informala exploratorie, rezultatele unor analize efectuate in ultimele 4 luni privind impactul razboiului din Ucraina asupra agribusiness-ului romanesc, dar si al presiunii asupra preturilor si infrastructurii logistice de transport si valorificare a cerealelor de care dispune Romania.

Membrii delegatiei Comisiei pentru agricultura din Parlamentul European prezenti la reuniunea care a avut loc la Galati sunt Dl Norbert LINS, deputat in Parlamentul European, presedintele Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a Parlamentului European, Dl Daniel BUDA, deputat in Parlamentul European, vicepresedinte al Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a Parlamentului European, respectiv Dl Herbert DORFMANN, deputat in Parlamentul European, membru al Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a Parlamentului European.

Clubul a atras atentia asupra faptului ca agribusiness-ul romanesc este serios perturbat de amploarea tenisunilor de la granita. Astfel, se estimeaza ca in doi ani se vor produce daune ireparabile asupra agriculturii romanesti, vom avea in principal marfuri ucrainene, marfurile romanesti vor trece in plan secund si vor fi coborate la nivelul de pret al celor ucrainene.

In aceasta perioada a anului, portul nu ar fi trebuit sa fie blocat, insa cu toate acestea, din cauza fluxurilor constante provenite din Ucraina, blocarea portului Constanta a fost inevitabila. In prezent, portul nu poate suporta 22 de milioane de tone de marfa romaneasca, 3-4 milioane de tone din Serbia si Ungaria, plus 8-12 milioane de tone de origine ucraineana prin tot complexul logistic.”, a declarat Cezar Gheorghe.

Toata logistica este orientata spre extractia de marfuri ucrainene, a explicat Cezar Gheorghe. Operatorii feroviari privati si-au mutat toata atentia catre marfurile ucrainene datorita disponibilitatii ucrainenilor de a plati preturi foarte mari, iar acelasi lucru se intampla si cu transportul pe barja.

Pe de alta parte, retragerea certificatului de sanatate veterinara este o decizie care anuleaza posibilitatea de a mai controla calitatea marfurilor ucrainene si destinatia acestora, riscand astfel intrarea pe teritoriul U.E. a marfurilor periculoase in ceea ce priveste standardele de siguranta a alimentelor si a hranei pentru animale, conform legislatiei europene in domeniu (Legea 178/2002 privind siguranta alimentelor si a furajelor – Standardele HACCP). Neexistand trasabilitate, marfurile isi vor pierde urma dupa ce trec frontiera si nimeni nu va putea verifica destinatia reala si starea de calitate a acestora. Din cauza pretului mic, care este tentant, aceste marfuri vor fi achizitionate de procesatorii din Romania, generand produse potential daunatoare pentru populatia tarii si pentru industria zootehnica.

 

Propuneri privind diminuarea presiunii logistice si comerciale asupra agribusiness-ului romanesc

Principalele elemente cuprinse in planul de actiune propus de Clubul Fermierilor Romani vizeaza coridoarele de tranzit si depozitare, dezvoltarea unui proces etapizat pentru receptia marfurilor in portul Constanta, dar si masuri in plan operational privind identificarea punctelor de acces pentru marfurile din Ucraina si evaluarea posibilitatii de a muta transbordarea in Romania, acolo unde este posibil.

Marfurile, din momentul incarcarii in locatia ucraineana, vor purta contractul in destinatie si, implicit, pretul. De exemplu, marfurile in tranzit vor fi documentate prin contract cu destinatia finala, tari din Asia, Orient, UE. In niciun caz nu vor intra si nu vor putea fi vandute la frontiera sau oferite in conditiile DAP Constanta, ci vor fi directionate catre destinatia finala clar exprimata si documentata.”, a aratat Cezar Gheorghe.

In ceea ce priveste depozitarea marfurilor, aceasta se va face in spatii bine definite pe teritoriul Romaniei. Ele nu vor fi comercializate in aceasta perioada, iar faptul ca se afla pe teritoriul unui stat membru al UE si al NATO reprezinta o garantie ca destinatiile se pot baza pe aceste stocuri intr-un interval de timp definit.

Disciplina procedurala trebuie aplicata in deplin acord cu guvernul Ucrainei, care, la randul sau, trebuie sa aplice normele statutare si sa efectueze controale si verificari ale conformitatii, a mai precizat Cezar Gheorghe.

De asemenea, Clubul propune infiintarea unui tampon de marfa in Romania pentru Ucraina, un efort la care trebuie sa participe ambele tari, astfel incat Romania sa fie protejata si, in acelasi timp, sa fie generate solutii pentru a crea fluxuri si retele de stocare care sa rezolve ambele situatii.

O analiza detaliata privind impactul razboiului din Ucraina si propunerea privind planul de actiune pentru diminuarea presiunii logistice si comerciale asupra agribusiness-ului romanesc a fost transmisa conducerii Comisiei pentru Agricultura a Parlamentului European si autoritatilor romane.

Documentul de pozitie al Clubului Fermierilor Romani privind impactul razboiului din Ucraina asupra agribusiness-ului romanesc si planul de actiune propus poate fi consultat aici:
https://cfro.ro/articol/document-de-pozitie-impactul-razboiului-din-ucraina-asupra-agribusiness-ului-romanesc 

 

Despre Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.

Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare.

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>