Romania are argintul pe podiumul european al importatorilor si exportatorilor de grau (date statistice fara varietatea „grau dur”) in sezonul 2022 - 2023, importand 0,89 milioane de tone si exportand 3,96 milioane de tone. Influenta conflictului din Ucraina este puternica in dinamica schimburilor comerciale agricole. Importurile totale de grau au fost de 3,4 ori mai mari in UE fata de sezonul 2021-2022.
La porumb, Romania a fost pe primul loc in randul exportatorilor, cu 1,64 milioane de tone, dar a si importat 1,34 milioane de tone. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB Romania, datele vin, insa, dupa un an slab, cu o productie de 8,2 milioane de tone, nivel care inseamna doar 55% fata de volumul din 2021.
„Intr-o regiune zguduita de transformari, importanta Romaniei ca centru de productie si nod logistic e in crestere. Tendinta este ilustrata si de studierea posibilitatii, de catre operatorul bursei agricole principale din Europa, de a oferi pentru contractele futures pe grane optiunea de livrare fizica din Romania”, precizeaza Claudiu Cazacu.
Preturile pentru cereale si uleiuri vegetale s-au ajustat fata de varful atins in primavara anului trecut. Impulsul agresiv, care a dublat pretul graului in mai 2022 fata de 2021, a lasat locul unor scaderi treptate, sustinute de productia globala ampla. Un sezon bun in Australia si preturile inalte care au stimulat productia, alaturi de acordul de export al cerealelor prin Marea Neagra, au permis re-echilibrarea pietei in ansamblul ei.
Multe alte regiuni, insa, au cunoscut perturbari. Fenomenul climatic La Niña a afectat productia in SUA, Canada si Europa. SUA au ajuns chiar sa importe grau, seceta facand transportul pe cale ferata mai scump decat graul mai ieftin, transportat marin, dinspre Europa, pentru Coasta de Est. Cantitatile sunt in prezent limitate, dar este posibil ca tendinta sa continue.
Pentru agricultorii din Australia, conditiile din anii anteriori au permis constituirea de rezerve financiare, care vor prinde bine in sezonul urmator, marcat de preturi mai reduse si costuri inca ridicate, erodand profitabilitatea.
Pentru Romania, fermierii au de infruntat conditii mai putin favorabile, dupa ce competitia granelor mai ieftine din Ucraina le-a redus profitabilitatea atunci cand preturile internationale erau totusi mai ridicate decat in prezent. Influenta transporturilor din Ucraina, partial resimtita la nivel local, a generat nemultumirea agricultorilor locali. Acordul european de plata a unor compensatii a oferit o solutie de calmare temporara.
Sezonul 2023-2024 se arata mai optimist, cu precipitatii care au diminuat efectele secetei. Productia ar urma sa fie mai ridicata si la nivel global, cu 1,5 milioane de tone, ajungand la 789,8 milioane de tone, potrivit USDA (Ministerul Agriculturii din SUA). Argentina – revenindu-si dupa seceta, Canada, cu o productie aproape de un nivel record, impreuna cu China, Europa si India, unde productia se estimeaza favorabila, vor acoperi scaderile asteptate in Australia, Rusia, Ucraina si Kazakhstan. Australia se repliaza spre un nivel mai aproape de „normalitate”, dupa trei recorduri consecutive ale productiei.
Consumul este estimat la 791,7 milioane de tone, cu 3 milioane de tone mai putin decat in sezonul anterior, in urma unei cereri mai reduse pentru furaje. Stocurile finale ar urma sa fie mai scazute, iar comertul, la 209,7 milioane de tone, cu 5,5 milioane de tone mai jos fata de sezonul precedent. Rusia, UE si Canada vor fi in topul exportatorilor, daca nu apar surprize majore.
In privinta Ucrainei, volumele sunt incerte, depinzand de abilitatea de a exporta pe mare. Acordul BSGI (Black Sea Grain Initiative) este in asteptare, iar Rusia a anuntat ca daca nu ii sunt acceptate cererile pentru a exporta cereale si ingrasaminte nu va prelungi acordul dincolo de 17 iulie.
La porumb, recolta din SUA este vazuta de USDA la 402 milioane de tone, un salt de peste 10% fata de sezonul precedent. La nivel global, se asteapta, de asemenea, niveluri record de productie, ajungand la 1,5 miliarde de tone si consum – 1,5 miliarde de tone, dar si stocuri finale mai ridicate. Productia ar urma sa creasca in SUA, Argentina, Europa si China, in timp ce in Ucraina si Brazilia ar incetini.
In SUA, graul a coborat cu 21,7% de la inceputul anului pana marti dimineata (30 mai), si porumbul cu 10,2%. In Europa, in aceeasi perioada, graul cu scadenta in septembrie a coborat cu 22%, iar porumbul cu livrare in august, cu 26,5%.
Intre altele, preturile mari la alimente au jucat un rol in alegerile din Spania, diminuand sprijinul electoral pentru premierul Sanchez, care a decis, in mod surprinzator, sa convoace alegeri anticipate.
Contextul actual implica preturi semnificativ mai mici fata de anul trecut, dar nu departe de nivelul de dinaintea izbucnirii conflictului din Ucraina. Se asteapta, insa, productii mai mari. Profitabilitatea fermierilor va depinde de modul in care vor optimiza cheltuielile, din moment ce costul carburantilor, ingrasamintelor, in proces de normalizare, au fost in medie peste anii anteriori, iar costul fortei de munca este in crestere accentuata.
In Romania, productia de grau de anul acesta e vazuta la 10 milioane de tone, cu peste 10% fata de anul anterior. Specialistii se asteapta ca productia de porumb sa creasca cu 50% fata de nivelul foarte coborat, de 7,5 milioane de tone, al anului trecut.
Tendinta descendenta a preturilor graului si porumbului s-ar putea opri, in estimarea XTB Romania fiind posibila o redresare usoara in perioada urmatoare. Pentru producatorii agricoli este o veste buna, dar nu neaparat un motiv de a deschide sampania, costurile totale fiind, inca, ridicate. Pentru consumatori, inseamna atingerea unui nivel de echilibru, dar si semnalul ca alte motoare ar trebui sa preia procesul de dezinflatie.
Despre XTB:
Grupul XTB este un furnizor international de produse, servicii si solutii tehnologice de tranzactionare si investitii. Entitatile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autoritati de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC si KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piete din intreaga lume. XTB este o companie fintech bazata pe incredere, tehnologie si suport. Din 2004, Grupul XTB si-a extins activitatea, care acopera acum 13 piete majore din Europa, America Latina si Asia, castigand increderea a peste 721.000 de clienti. Folosind propriile platforme premiate xStation si xStation Mobile, entitatile XTB Group ofera acces la peste 5.700 de instrumente financiare, inclusiv actiuni reale, ETF-uri si CFD-uri pentru Forex, indici, marfuri, actiuni, ETF-uri si criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB ofera tehnologie de varf institutiilor financiare din intreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com
Avertisment cu privire la riscuri:
Orice opinii, cercetari, analize, preturi sau alte informatii oferite cu titlul de comentarii generale de piata nu reprezinta sfaturi de investitii. XTB nu este raspunzator pentru orice pierdere sau paguba incluzand si fara limitare la, orice pierdere sau castig care poate lua nastere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informatii. Va aducem la cunostinta ca informatiile sau cercetarile bazate pe date istorice nu garanteaza viitoare performante sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui sa luati in considerare daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>