Bursa reactioneaza la vestea ca Rusia inceteaza acordul de libera trecere a exporturilor de cereale dinspre Ucraina

Bursa reactioneaza la vestea ca Rusia inceteaza acordul de libera trecere a exporturilor de cereale dinspre UcrainaAcordul de libera trecere a exporturilor de cereale dinspre Ucraina prin porturile de la Marea Neagra a fost abandonat de catre Rusia. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB Romania, semnale in aceasta directie fusesera furnizate deja de catre Moscova, iar traficul in scadere sugera, de asemenea, o posibila renuntare la acord. Volumele transportate se diminuasera puternic, astfel incat doar o nava mai opera livrari in cadrul intelegerii.


Unii participanti la piata sperau totusi la o prelungire temporara, asa cum s-a intamplat si in mai.

Cu toate acestea, bursa a reactionat vizibil, contractele pe grau tranzactionate in SUA avansand cu 17 centi pe busel, 2,5%, in prima ora de la anunt.

In Europa, bursa de la Paris a inregistrat luni pentru graul cu livrare in septembrie o apreciere de 6,25 euro/tona la varf fata de vineri, si doar 1 euro/tona, pana la pretul de 232,75 euro/tona, la inchidere. Pentru porumbul cu livrare in august, avansul de 5,75 euro/tona la varful sedintei a fost aproape injumatatit la 2,75 euro/tona peste inchiderea de vineri. Cotatia de inchidere de luni a dus porumbul la 236 euro/tona.

„Reactia poate fi explicata si printr-o pregatire pentru un asemenea scenariu. Vineri, deja, piata devenise mai atenta la riscuri, iar in Europa preturile au inregistrat aprecieri si pentru grau si pentru porumb. La sosirea stirii, luni, traderii s-au lansat emotional, dar au fost, de asemenea, atenti la noi vesti si deschisi la schimbari rapide de perspectiva”, arata Claudiu Cazacu.

Presedintele turc a declarat, luni, ca Rusia si-ar dori de fapt continuarea acordului, iar presiunea s-a diminuat pe burse. In SUA graul a inchis in scadere de 1,13%, la 6,54 dolari/busel. In acelasi timp, din partea presedintiei Ucrainei comentariile aratau incredere ca anumite companii de shipping vor continua livrarile, chiar in lipsa acordului.

 

Rusia se extinde in piata globala a granelor, in timp ce Ucraina inregistreaza pierderi semnificative

Acordul a permis, intr-un an, exportul a aproape 33 milioane de tone de cereale dinspre Ucraina, din care: 51% porumb, 27% grau si 11% ulei si srot de floarea soarelui. Africa si Asia au fost beneficiare importante ale intelegerii. China a importat 8 milioane de tone de cereale, Turcia 3,2 milioane de tone, Egiptul 1,6 milioane de tone. In Europa, Spania cu 6 milioane de tone si Italia cu 2,1 milioane de tone au fost destinatiile principale, fiind posibil re-exportul partial al unora dintre aceste cantitati.

In ultimii 3 ani, Rusia a castigat cota de piata globala a granelor, in timp ce Ucraina a pierdut teren masiv. In 2023, cota de piata globala a exporturilor de grau, estimata de The United States Department of Agriculture (USDA), este de 7,4% pentru Ucraina si 20.6% pentru Rusia, anul viitor procentele urmand sa ajunga la 4,9% si 21,9%. Acum 3 ani, datele erau mai echilibrate, 10,8% si 17,7%, iar exporturile Rusiei erau cu doar 65% mai mari decat cele ale Ucrainei. Pe estimarile din 2023, Rusia ar urma sa aiba exporturi cu 178% mai mari decat Ucraina.

 

Redirectionarea fluxurilor comerciale stimuleaza entuziasmul pe piata financiara

Rutele ocolitoare, pe Dunare si alte directii feroviare spre Europa, sunt mai costisitoare decat cele maritime, insa aceasta veste proasta pentru consumatorul final genereaza venituri si oportunitati in plan logistic.

XTB - Agricultura ofera Romaniei premisele de a deveni centru regional logistic si de productie - Claudiu Cazacu Consulting Strategist XTB RomaniaPotrivit analistului XTB Romania, pe bursa de la Bucuresti, asteptata redirectionare a fluxurilor pe Dunare si prin portul Constanta a aprins entuziasmul participantilor. „Actiunile mai multor operatori portuari si de transport naval au inregistrat luni cresteri importante. Transport Trade Services (TTS) a avansat cu 4,4%, Socep (SOCP) cu 14,6%, iar actiunile Comvex (CMVX) au crescut cu 22.6%”, precizeaza Claudiu Cazacu.

Efectul pe termen scurt ar putea fi limitat, productia si nivelul actual al rezervelor fiind, la nivel mondial, satisfacator. In perspectiva, insa, lucrurile se pot schimba.

USDA intrevede, potrivit estimarilor recente, o productie europeana de grau cu 2,5 milioane de tone sub estimarea anterioara, ajungand la 138 milioane de tone, din cauza secetei in timp ce in Argentina revizuirea productiei e cu minus 2 milioane detone. Consumul global e vazut in crestere cu 3,3 milioane de tone, iar stocurile finale ale sezonului estimate in scadere de 4,2 milioane de tone, la 266,5 milioane de tone, al patrulea an de scadere consecutiva. Astfel, in lunile urmatoare, mai putine cereale, sau care ajung mai tarziu, pot afecta in special tarile cu venituri reduse. Pentru fermierii europeni - si din Romania - ar putea fi o veste buna. Preturile eventual mai ridicate ar putea acoperi costurile mai inalte, insa totul depinde de permeabilitatea intra-europeana a culoarelor de transport de grane ucrainene avand destinatii in afara UE.

Pe de alta parte, China, importator major si aflat intr-o perioada in care economia are nevoie de sprijin suplimentar, datele aratand o crestere sub asteptari, ar putea pune presiune pe Rusia pentru reluarea acordului.

Deocamdata, este probabil ca cel putin o parte din transportatori sa nu doreasca sa isi asume riscul utilizarii porturlor ucrainene de la Marea Neagra, iar acesta ar putea fi factorul care inclina din nou balanta in piata cerealelor. Un trend moderat ascendent ar pute fi unul dintre efecte, in special pentru grau, si daca conditiile meteo nefavorabile persista.

 

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor international de produse, servicii si solutii tehnologice de tranzactionare si investitii. Entitatile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autoritati de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC si KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piete din intreaga lume. XTB este o companie fintech bazata pe incredere, tehnologie si suport. Din 2004, Grupul XTB si-a extins activitatea, care acopera acum 13 piete majore din Europa, America Latina si Asia, castigand increderea a peste 721.000 de clienti. Folosind propriile platforme premiate xStation si xStation Mobile, entitatile XTB Group ofera acces la peste 5.700 de instrumente financiare, inclusiv actiuni reale, ETF-uri si CFD-uri pentru Forex, indici, marfuri, actiuni, ETF-uri si criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB ofera tehnologie de varf institutiilor financiare din intreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com

 

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetari, analize, preturi sau alte informatii oferite cu titlul de comentarii generale de piata nu reprezinta sfaturi de investitii. XTB nu este raspunzator pentru orice pierdere sau paguba incluzand si fara limitare la, orice pierdere sau castig care poate lua nastere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informatii. Va aducem la cunostinta ca informatiile sau cercetarile bazate pe date istorice nu garanteaza viitoare performante sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui sa luati in considerare daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.

Noutati

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

19-09-2024 Management agricol

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii, anunță lansarea celei de-a cincea ediții a programului său de granturi educaționale TalentA 2024. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți abilitățile profesionale ale femeilor inovatoare din mediul rural, printr-o formare specializată în managementul afacerilor și agricultură, oferindu-le, de asemenea, șansa de a concura pentru finanțări în valoare de 15.000 USD, oferite de Corteva Agriscience... Mai multe>>

Până la 30 septembrie se pot semna cererile de plată APIA 2024

17-09-2024 Plati APIA

Până la 30 septembrie se pot semna cererile de plată APIA 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor că până la data de 30 septembrie 2024, sunt așteptați la Centrele APIA unde au depus cererile de plată aferente Campaniei 2024, în vederea semnării acestora (excepție fac fermierii care s-au prezentat la APIA în perioada legală de depunere si au depus cererile de plată fizic, precum și fermierii care folosesc semnătura electronică și care au semnat electronic cererea la depunere). Mai multe>>

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

12-09-2024 Plati APIA

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>