Clubul Fermierilor Romani sustine o pozitie comuna a Guvernului Romaniei cu tarile europene afectate de tranzitul si exportul cerealelor din Ucraina

Clubul Fermierilor Romani sustine o pozitie comuna a Guvernului Romaniei cu tarile europene afectate de tranzitul si exportul cerealelor din UcrainaClubul Fermierilor Romani a adresat o scrisoare deschisa catre Primul-ministru al Guvernului Romaniei, semnaland necesitatea si urgenta unor decizii politice la nivel inalt european pentru repunerea pietei cerealelor intr-o forma reglementata – asa cum obliga si Politica Agricola Comuna - corectarea perturbarilor extrem de puternice generate de eliminarea oricaror conditii la accesul cerealelor din Ucraina pe piata comuna, printr-o serie de propuneri concrete.


Avand in vedere actiunile politico-diplomatice in desfasurare in aceste zile la Bucuresti, Bruxelles si in capitalele celorlalte tari europene care au frontiera comuna cu Ucraina, pentru fundamentarea deciziilor care sa determine reglementarea pietei europene de cereale, Clubul a evidentiat importanta asocierii Romaniei la o pozitie comuna a celorlalte tari afectate de importurile de cereale din Ucraina – atat la nivel politico-strategic, cat si operational.

Prin deciziile anuntate de interzicere temporara a importurilor de cereale ucrainene in Polonia, Ungaria, Slovacia si Bulgaria, Clubul semnaleaza ca tara noastra va deveni calea predominanta pentru tranzitul si exportul cerealelor ucrainene, determinand astfel o presiune masiva asupra capacitatii logistice a tarii noastre (in principal Portul Constanta), dar si asupra stabilitatii financiare a fermelor noastre, multe dintre acestea aflandu-se deja intr-o situatie dificila.

In prezent, Romania se confrunta atat cu perturbarea pietei de cereale, cat si cu cea a lantului valoric agroalimentar, cu efecte negative in cascada asupra tuturor actorilor implicati.

Clubul Fermierilor Romani propune si cere autoritatilor romane implementarea urmatoarelor solutii pentru protejarea sectorului agricol romanesc:

    • Identificarea si aplicarea imediata, pentru minim 3 luni, a unor masuri care sa asigure prioritatea tranzitului si comercializarii cerealelor si oleaginoaselor romanesti in Portul Constanta, prin stabilirea unor culoare destinate fermierilor romani, in masura sa permita capitalizarea fermierilor si asigurarea conditiilor propice pentru noua recolta.
    • Aplicarea controlului fito-sanitar riguros la granita, pentru asigurarea respectarii standardelor europene de calitate a cerealelor importate din Ucraina. Piata europeana a produselor agricole este reglementata pe tot lantul agroalimentar, incepand de la productie pana la procesare si consum.
    • Neprelungirea acordului privind eliminarea taxelor vamale pentru cateva produse sensibile (grau si faina, porumb si malai, soia si rapita) importate din Ucraina.
    • Sustinerea de catre Romania a adoptarii unui mecanism de sprijin european pentru comercializarea cerealelor din Ucraina in alte tari decat spatiul comun european.
    • Sustinerea de catre Romania, in cadrul Consiliului UE, a unor reguli prin care sa fie alocate compensatii corespunzator pierderilor determinate de importul si tranzitul de cereale din Ucraina, proportional cu cantitatile asociate fiecarei rute prin spatiul european (Romania a fost principala cale, cu peste 50% din ceea ce a plecat pe Linia de Solidaritate din Ucraina).
    • Introducerea unui sistem de garantii care sa se aplice produselor care tranziteaza Romania, cu plata lor la intrarea in Romania si recuperarea la parasirea teritoriului Romaniei.

 

Clubul Fermierilor Romani reitereaza importanta unui mesaj european comun la nivelul tarilor afectate de exportul cerealelor ucrainene in vederea promovarii unitatii si coeziunii in cadrul Uniunii Europene, demers atat de asteptat de catre fermierii europeni. O abordare comuna a grupului celor 5 state membre poate aduce beneficii semnificative in ceea ce reprezinta siguranta si securitatea alimentara a UE.

Clubul Fermierilor Romani reafirma angajamentul sau de a promova un model romanesc de agricultura performanta, care sa valorifice specificul national in contextul Politicii Agricole Comune si isi exprima disponibilitatea de a colabora cu Guvernul si MADR pentru identificarea si implementarea de solutii eficiente pentru protejarea intereselor fermierilor romani si a competitivitatii agriculturii romanesti.

 

Despre Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.

Clubul Fermierilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare.

Noutati

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

18-07-2025 Stiri agricole

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>