Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an.
Circular Bio Based Europe (CBE JU) va organiza in data de 23 aprilie 2024, la Bruxelles, evenimentul „InfoDay” privind apelul pentru propuneri de proiecte 2024 din sectorul bioeconomiei circulare. CBE JU este un parteneriat public-privat intre Uniunea Europeana, reprezentata de Comisia Europeana prin DG RTD, DG AGRI si DG GROW si Consortiul pentru Bio-Industrii (BIC), care finanteaza proiecte ce promoveaza industriile circulare bazate pe bio-materiale, in Europa.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va lansa sesiunea de depunere a proiectelor pentru DR-15 - Investitii in exploatatii pomicole, o interventie esentiala din Planul Strategic PAC 2023 – 2027. Aceasta initiativa contribuie la realizarea obiectivelor specifice PAC, respectiv la cresterea competitivitatii exploatatiilor pomicole prin dotarea cu utilaje si echipamente, infiintarea, modernizarea si/sau extinderea unitatilor de procesare, infiintarea de plantatii pomicole, reconversia plantatiilor existente si cresterea suprafetelor ocupate de pepinierele pomicole.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta lansarea sesiunii de primire a cererilor de finantare pentru decontarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor prin submasura 17.1 din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fermierii pot depune cererile de finantare incepand cu data de 2 octombrie 2023, ora 9.00 pana la data limita de 15 decembrie 2023, ora 16.00.
Intr-un raport publicat ieri, Curtea de Conturi Europeana isi exprima ingrijorarea cu privire la efectul actiunilor prevazute de UE pentru viticultori. Politica vitivinicola a UE nu reuseste sa raspunda obiectivelor de mediu si, in plus, masurile aferente nu reusesc nici ele sa vizeze in mod direct competitivitatea sectorului. Sectorul vitivinicol din UE este foarte reglementat si bine subventionat. Viticultorii primesc anual aproximativ 500 de milioane de euro din fonduri UE pentru a-si restructura plantatiile viticole si pentru a deveni mai competitivi.
In ciuda eforturilor repetate ale Romaniei de a actualiza datele, Comisia Europeana nu permite fermierilor romani sa investeasca in infrastructura secundara sustenabila de irigat decat pe o treime din suprafata arabila viabila.
Rapoartele de selectie a cererilor de finantare depuse in perioada 11 noiembrie – 12 decembrie 2022, pentru mai multe componente ale submasurii 4.1a (Investitii in exploatatii pomicole) au fost publicate de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale.
Cu finantarea asigurata din FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, in perioada 2015 – 2022, s-au realizat in Romania 585 de unitati de procesare a produselor agricole si pomicole, 228 investitii pentru depozitarea cerealelor sau a furajelor, 66 de proiecte pentru carne si oua, 58 de unitati pentru procesarea laptelui si 47 de investitii pentru procesarea produselor pomicole.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a primit online 65 de solicitari de finantare in valoare de 47,6 milioane de euro (47.616.514 €) pentru infiintarea, extinderea sau modernizarea plantatiei pomicole, finantare acordata prin componenta 1 a submasurii 4.1a Investitii in exploatatii pomicole din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Avand in vedere ca alocarea financiara stabilita pentru aceasta forma de sprijin a fost de 30,5 milioane de euro, fondurile europene disponibile pentru anul 2022 pentru aceasta componenta au fost epuizate.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale lanseaza in perioada 9 septembrie – 12 decembrie 2022 sesiunea de primire a solicitarilor de finantare pentru investitii in exploatatii pomicole, prin submasura 4.1a din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat lista viitorilor beneficiari ai Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 care au solicitat finantare in etapa a III-a, 2022, a submasurii 4.1 (pachetul 4.1.5), in etapa a III-a, 2022, a submasurii 4.2 (plante proteaginoase) si in etapa a III-a, 2022, a submasurii 6.3 (zona montana).
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat Raportul de selectie lunar aferent etapei a doua (8 noiembrie – 7 decembrie 2021) a sesiunii de primire proiecte din anul 2021 pentru submasura 4.2 - Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole, componenta de sprijin pentru investitii noi, extindere si modernizare in procesarea/ marketingul produselor agricole pentru plante proteaginoase (de exemplu mazarea, soia sau fasolea).
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale primeste in continuare cereri de finantare pentru proiecte de investitii in exploatatii agricole, prin submasura 4.1 din Programul National de Dezvoltare Rurala. Suma totala disponibila, pana pe 25 ianuarie 2022, pentru investitii in exploatatii agricole vegetale si zootehnice este de 589 de milioane de euro.
Avand in vedere ca fermierii din Romania au fost afectati intr-un mod fara precedent de consecintele pandemiei de COVID-19, reprezentantii MADR, in urma consultarilor avute cu asociatiile de fermieri, au facut eforturi pentru a lansa in cel mai scurt timp posibil, o masura extrem de utila, respectiv Masura 21 care va sprijini fermierii din sectorul zootehnic – bovine, ovine - caprine si pe cei din sectorul de legume-fructe si cartofi.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) anunta deschiderea in perioada 30 iunie – 30 septembrie 2020 a primei sesiuni de depunere a Cererilor de finantare din 2020 pentru submasura 9.1a „Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul pomicol”, din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Fondurile disponibile pentru finantarea proiectelor din aceasta sesiune se ridica la 1.985.644 euro.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat versiunea finala a Ghidului Solicitantului pentru submasura 9.1a „Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul pomicol”, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Submasura 9.1a are ca scop sprijinirea infiintarii grupurilor de producatori in sectorul pomicol si, in consecinta, o mai mare coordonare a productiei pentru a face fata unei piete concurentiale.
In perioada 11 mai – 31 iulie 2020 se depun cererile de finantare prin submasura 5.1 „Sprijin pentru investitiile in masuri preventive destinate sa reduca efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile si ale evenimentelor catastrofale probabile” si prin submasura 5.2 „Sprijin pentru investitii privind refacerea terenurilor agricole si a potentialului de productie afectate de dezastre naturale si de conditii de mediu adverse” si submasura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor – sesiune destinata asigurarii culturilor de toamna 2019 si culturilor de primavara 2020”.
AFIR a publicat pe pagina oficiala versiunea finala a Ghidului solicitantului pentru submasura 17.1 (Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor) din cadrul PNDR 2020. Sesiunea care va fi deschisa in intervalul 11 mai – 30 noiembrie 2020 va incepe cu sectorul vegetal, iar perioada de primire a cererilor de finantare in care se vor putea depune cererile de finantare aferente contractelor de asigurare pentru sectorul zootehnic va fi comunicata ulterior si anuntata pe pagina de internet.
Ministerul Agriculturii Si Dezvoltarii Rurale aduce la cunostinta potentialilor beneficiari faptul ca, pana in prezent, la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale au fost depuse 98 de cereri de plata cu o valoare publica de 184.323,44 euro. Submasura 17.1 a fost lansata incepand cu luna aprilie a acestui an, avand ca scop incurajarea fermierilor de a participa la scheme de asigurare private in vederea gestionarii corespunzatoare a riscurilor care le pot afecta productia agricola.
AFIR anunta lansarea mai multor sesiuni de primire a proiectelor de investitii, finantate prin PNDR 2020, respectiv submasura 5.1. - masuri preventive destinate sa reduca efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile si ale evenimentelor catastrofale probabile; submasura 5.2. - refacerea terenurilor agricole si a potentialului de productie afectate de dezastre naturale, de conditii de mediu adverse si de evenimente catastrofale; submasura 17.1 - Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor.
Incepand cu data de 15 februarie 2019, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) deschide sesiunea de primire a proiectelor de investitii aferente submasurii 4.1a „Investitii in exploatatii pomicole”, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Alocarea financiara pentru sesiunea continua anuala de depunere proiecte este de 65.413.105 Euro, din care 3.500.000 Euro pentru obtinerea de material de inmultire si plantare fructifer.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat versiunea finala a Ghidului solicitantului pentru investitii in exploatatii pomicole finantate prin submasura 4.1a din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Ghidul poate fi consultat pe pagina oficiala de internet a Agentiei, www.afir.info, la sectiunea Investitii PNDR.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat versiunea consultativa a Ghidul solicitantului pentru investitii in exploatatii pomicole finantate prin submasura 4.1a din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Ghidul poate fi consultat pe pagina oficiala de internet a Agentiei, www.afir.info, la sectiunea Dezbatere Publica.
Romania are la dispozitie un cuantum anual de 47,7 milioane euro destinat sustinerii activitatilor de intretinere a podgoriilor, asigurarea recoltei si promovarea vinurilor. Aceste masuri de sprijin din cadrul Programului National de Sprijin in sectorul vitivinicol 2019 - 2023 pot consolida pozitia vinului romanesc pe piata europeana si nu numai, cu avantaje atat pentru economia nationala, cat si pentru dezvoltarea afacerilor din acest sector.
AFIR anunta epuizarea fondurilor europene nerambursabile alocate in acest an pentru investitiile in exploatatiile din sectorul vegetal, zona non-montana, precum si pentru dezvoltarea fermelor mici si de familie, finantate prin intermediul submasurii 4.1 „Investitii in exploatatii agricole” din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).
AFIR anunta lansarea incepand cu 3 septembrie a primei sesiuni din acest an de depunere a Cererilor de finantare pentru submasura 4.1 „Investitii in exploatatii agricole” sector zootehnic, sector vegetal si componenta ferma de familie si ferma mica, din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Fondurile disponibile pentru aceasta submasura sunt de 303.000.000 euro.
In localitatea Toboliu din judetul Bihor, s-a inaugurat o sera legumicola pentru cultura de tomate in sistem hidroponic. Investitia a beneficiat de finantare prin submasura 4.1 „Investitii in exploatatii agricole” din cadrul PNDR 2020. Sera de tomate este dotata cu cele mai moderne sisteme existente pe piata. Printre dotarile aferente serei se numara: carucioare pentru recoltare, jgheaburi de cultura cu substratul aferent, echipamente pentru cantarire si etichetare, aparate automate pentru livrarea tomatelor etc.
AFIR anunta ca fondurile disponibile prin submasura (sM) 4.1a „Investitii in exploatatii pomicole” din sesiunea actuala, au fost epuizate, fiind atinsa limita de 200% din alocare. Pentru sM 4.1a, AFIR a primit on-line in sesiunea din acest an 291 de solicitari de finantare in valoare totala nerambursabila de 170,4 milioane de euro. Alocarea financiara, disponibila pentru sesiunea anuala de depunere a cererilor de finantare a investitiilor la nivel national a fost de 85 milioane de euro.
Incepand cu data de 1 martie 2018, MADR invita fermierii care utilizeaza terenuri agricole situate in zonele eligibile pentru pachetele de agro-mediu si clima (M.10), in zonele afectate de constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice (M.13), dar si fermierii care utilizeaza terenuri aflate in conversie sau terenuri certificate in agricultura ecologica (M.11) sa solicite la APIA platile compensatorii de dezvoltare rurala prin cererea unica de plata. Alocarile acestor masuri depasesc 2,6 mld. EUR.
Afacerile ecologice sunt noua moda in business-ul agricol, iar cele cu goji sunt chiar cele mai noi care pot primi finantare europeana. Greu de crezut ca exista cineva care, dorind sa-nceapa o afacere bio, sa nu doreasca s-o faca si cu fonduri europene.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) primeste in perioada 29 ianuarie – 30 aprilie 2018 solicitari pentru finantarea proiectelor de infiintare si functionare a grupurilor operationale care dezvolta proiecte pilot si noi produse in sectorul agricol si in cel pomicol prin submasurile 16.1 (agricol) si 16.1a (pomicol) din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) anunta lansarea unei noi sesiuni de primire a solicitarilor de finantare prin intermediul submasurii 6.5 „Schema pentru micii fermieri” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sesiunea de depunere a cererilor de finantare se va desfasura in perioada 8 ianuarie 2018, ora 9.00 – 11 mai 2018, ora 16.00.
AFIR anunta lansarea, in perioada 27 decembrie 2017 - 30 iunie 2018, a celei de-a doua sesiuni din 2017 de depunere a Cererilor de finantare pentru submasura 4.1a „Investitii in exploatatii pomicole” din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Fondurile disponibile pentru submasura 4.1a „Investitii in exploatatii pomicole” sunt de 85.000.000 euro.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat prima versiune a Ghidului bazei de date cu preturi de referinta pentru silozuri si sere. Documentul prezinta metodologia de introducere de noi produse in baza de date cu preturi de referinta, precum si de actualizare a informatiilor specifice si a preturilor unitare. De asemenea, se precizeaza ca, in timp foarte scurt, se va pune la dispozitia fermierilor proiecte tip pentru ferme si pentru silozuri, care vor putea fi realizate cu finantare nerambursabila prin PNDR, fara a mai parcurge procedura de achizitiei publica.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a primit pana in prezent 596 de cereri de finantare a proiectelor de investitii in exploatatii pomicole si in unitati de procesare a produselor din sectorul pomicol prin submasurile 4.1a, respectiv 4.2a din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Valoarea fondurilor solicitate ajunge la 268 milioane euro.
AFIR a realizat o analiza privind eligibilitatea cererilor de finantare depuse pentru a obtine fondurile europene in sectorul pomicol, totodata, fiind analizate si cele mai importante cauze ale neeligibilitatii proiectelor de investitii din acest sector.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finantare aferenta submasurii 4.1a „Investitii in exploatatii pomicole” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Astfel, depunerea proiectelor pentru investitii in sectorul pomicol se poate face pana la 30 septembrie 2017, ora 16.00.
Pentru a veni in sprijinul solicitantilor din sectorul vie-vin si pentru a creste absorbtia fondurilor europene alocate masurilor notificate in Programul National de Sprijin al Romaniei 2014 - 2018, a fost elaborat un act normativ care, pe langa investitiile deja accesate de catre producatori, cuprinde si investitii in constructia de imobile noi destinate vinificatiei (crame), laboratoare pentru controlul calitatii, imobile cu destinatia de prezentare si vanzare, sali de degustare, care, pana la aparitia prezentului ordin, se puteau accesa doar prin PNDR.
Secretarul general adjunct in cadrul MADR, George Sava, a participat azi la o intalnire cu fermierii care isi desfasoara activitatea in sectorul legumicol / pomicol constituiti in diferite forme de organizare sau interesati de asociere si accesare a fondurilor europene, de pe raza judetului Buzau. Obiectivul intalnirii l-a constituit identificarea solutiilor in vederea realizarii unor proiecte integrate privind producerea/valorificarea/procesarea productiei de legume si fructe.
Fondurile disponibile prin submasura (sM) 4.1 „Investitii in exploatatii agricole” pentru sectorul vegetal si pentru zona montana aferenta acestei submasuri au fost epuizate in primele 5 zile din etapa a doua de depunere a sesiunii anuale 2017. De asemenea, au fost solicitate integral si fondurile alocate sectorului vegetal aferent sM 4.1 pentru solicitantii din arealul ITI – Delta Dunarii.
Ghidul Solicitantului pentru finantarea nerambursabila a investitiilor in pomicultura (sM 4.1a) aduce o serie de simplificari si conditii favorabile pentru accesarea fondurilor PNDR 2020 de catre pomicultori. A crescut intensitatea sprijinului nerambursabil cu pana la 90% pentru componenta de procesare si comercializare la nivelul fermei, pentru speciile nuc si alun poate fi utilizat si material CAC (conformitas agraria communitatis), precum si acceptarea cultivarii mai multor specii in spatii protejate (cires, arbusti fructiferi, etc.).
Prin proiectul 'Inforural in comunitatea interetnica Dumitrita', 51 de oameni din comuna bistriteana au participat la cursuri de formare in meseriile de lucrator in cultura plantelor sau lucrator in cresterea animalelor. 15 familii dornice sa-si suplimenteze veniturile prin cultivarea de legume au primit solarii de doi ari (10 m latime pe 20 lungime) si rasaduri, iar cinci dintre solarii, au obtinut deja certificarea bio.
Organizatiile europene ale producatorilor de fructe si legume vor beneficia de reguli mai simple, de o sarcina administrativa redusa si de un sprijin financiar mai substantial in perioadele de criza, datorita noilor norme adoptate astazi de Comisia Europeana.
Secretarul de stat Daniel Dumitru Botanoiu a participat astazi, 23 februarie 2017, la o intalnire cu producatorii agricoli din localitatea Titu, judetul Dambovita. Alaturi de secretarul de stat s-au aflat Mihai Herciu, sef serviciu in cadrul Directiei Generale Dezvoltare Rurala precum si experti din MADR, AFIR si APIA.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) aminteste tuturor celor interesati ca se pot depune proiecte cu finantare europeana nerambursabila pentru stimularea comasarii terenurilor si pentru consolidarea exploatatiilor agricole prin submasura 6.5 „Schema pentru micii fermieri” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) primeste in cadrul sesiunilor deschise in 2016 si continuate in 2017, solicitari prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) pentru finantarea investitiilor in sectorul zootehnic (submasura 4.1), pentru proiecte de cooperare in sectorul agricol si cel pomicol (submasurile 16.4 si 16.4a). Totodata, AFIR primeste cereri de finantare pentru cedarea terenurilor in vederea comasarii suprafetelor prin intermediul submasurii 6.5 – Schema pentru micii fermieri.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta ca fondurile nerambursabile alocate prin Submasura 4.1 pentru investitii in exploatatii agricole, in sectorul vegetal, aferenta sesiunii anuale 2016, au fost epuizate.
In perioada 2015-2017 pentru pachetele nou angajate, Masura 10 Agro-Mediu si Clima si Masura 11 Agricultura ecologica, fermierii trebuie sa faca dovada competentelor (atestat de participare) necesare implementarii angajamentelor cu APIA, prin depunerea documentului aferent competentelor pana la 1 octombrie in fiecare an. Nerespectarea acestor conditii poate duce la penalitati, inclusiv la pierderea platilor compensatorii (Ord.MADR nr. 619/2015).
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficiala de internet varianta consultativa a Ghidului Solicitantului pentru Schemele de ajutor de stat – Stimularea dezvoltarii regionale prin realizarea de investitii, pentru procesarea si marketingul produselor agricole in vederea obtinerii de produse neagricole, respectiv pomicole si pentru Schemele de minimis – Sprijin pentru servicii de consultanta in vederea implementarii proiectelor de investitii pentru procesarea si marketingul produselor agricole in vederea obtinerii de produse neagricole, respectiv pomicole aferente submasurilor 4.2 „Sprijin pentru investitii in prelucrarea/ comercializarea si/ sau dezvoltarea de produse agricole” si 4.2a „Investitii in procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol”.
AFIR anunta publicarea variantelor consultative ale Ghidurilor Solicitantului aferente submasurilor 4.2 - Procesare produse agricole si 4.2a - Procesare produse pomicole > Schemele GBER si de minimis. Scopul schemei de ajutor de stat GBER vizeaza imbunatatirea nivelului general de performanta al intreprinderilor, prin cresterea competitivitatii intreprinderilor care realizeza investitii in domeniile de interventii eligibile mentionate in Ghid. Sprijinul de minimis are drept scop cresterea competitivitatii intreprinderilor prin realizarea de produse noi, cu valoare adaugata.
Muzeul Antipa va invitam sambata, 12 decembrie 2015, de la ora 11.00, in Sala Multimedia a Muzeului National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”, sa participati la conferinta „Fluturi de interes comunitar in pajistile din Romania”, sustinuta de catre domnul dr. Mihai Stanescu, specialist in studiul lepidopterelor. Prelegerea face parte din cunoscutul ciclu de conferinte „La Antipa, in spatele usilor inchise”.
Ca urmare a mai multor sesizari privind nelamuriri din partea membrilor asociatiilor crescatorilor de animale si a unor persoane fizice si juridice care desfasoara activitati de crestere a animalelor, in ceea ce priveste amenajamentele pastorale, a drepturilor si obligatiilor ce le revin privind pasunatul si utilizarea rationala a pasunilor, Directia pentru Agricultura Bihor organizeaza vineri, 23 oct., o intalnire cu reprezentati ai asociatiilor crescatorilor de animale precum si cu reprezentanti ai asociatiilor urbariale si composorate.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) anunta ca valoarea totala nerambursabila a tuturor cererilor de finantare depuse pana in acest moment pentru sectorul vegetal din cadrul submasurii 4.1 "Investitii in exploatatii agricole" a atins nivelul maxim al valorii publice disponibile pentru aceasta sesiune de depunere, mai precis 120% din alocarea disponibila de 72.021.933 euro.
Principala cauza a blocarii celor 77 de proiecte pe Masura 125 care deservesc 155.000 ha, aflate in faze terminale, este rambursarea greoaie a TVA-ului si lipsa fondurilor necesare achitarii TVA-ului de catre organizatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii, organizatii non-profit de utilitate publica. Introducerea unei derogari pentru O.U.A.I.-urile care realizeaza investitii in infrastructura de irigatii ar da un imbold pozitiv deblocarii proiectelor aflate in curs de implementare pe Masura 125 si ar incuraja depunerea de noi proiecte pe Submasura 4.3 - Investitii in infrastructura de irigatii - prin PNDR 2014-2020 care ar duce, pe termen scurt, la dublarea suprafetei irigate din Romania.
WWF-Romania impreuna cu Fundatia Adept si Fundatia Mihai Eminescu Trust lanseaza Ghidul pentru sprijinirea fermierilor in accesarea de fonduri pentru mentinerea practicilor durabile de management al terenurilor in siturile Natura 2000 din Podisul Hartibaciului–Tarnava Mare. Ghidul vine sa suplineasca nevoia de informatie si sa ghideze localnicii inspre sursele de finantare pentru agricultura traditionala si alte activitati economice bazate pe potentialul natural si cultural al zonei.
Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 acorda o atentie deosebita sprijinirii proiectelor de tip lant scurt. Se are in vedere acordarea de sprijin pentru a facilita cooperarea intre persoanele participante la dezvoltarea rurala, pentru a-i ajuta sa depaseasca si sa aplaneze problemele specifice de natura socio-economica, legate de dezvoltarea afacerilor si de asigurarea de servicii in zonele rurale.
Programul de reconversie a plantatiilor viticole a fost un real succes, in etapa 2007-2013 beneficiind de 210 milioane de euro, suma alocata de CE sustinerii sectorului vitivinicol. Prin acest program, au fost inlocuite peste 42 000 de hectare de vita-de-vie. Datorita absorbtiei in procent de 100% pe partea de reconversie, Romania a pledat la Comisia Europeana pentru continuarea masurii. Astfel, prin etapa a II-a Programului National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol 2014-2018, viticultura romaneasca are la dispozitie 238,5 milioane de euro.
Pentru o mai buna intelegere a acestui instrument de lucru, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) face clarificari privind scopul si utilizarea Bazei de Date cu Preturi de Referinta (BDPR) pentru masini, utilaje si echipamente specializate. In acest sens, precizam faptul ca Baza de Date a fost conceputa ca un mecanism menit sa simplifice procedura de achizitie publica a echipamentelor specializate necesare beneficiarilor PNDR, mecanism pus la dispozitia solicitantilor/ beneficiarilor, producatorilor/ importatorilor/ dealerilor acestor echipamente si a expertilor AFIR.
Ministrul Agriculturii a anuntat lansarea sub-masurii 4.3 'Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice' — a) IRIGATII, a sub-masurii 6.2 'Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale' si a sub-masurii 6.4 'Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole'.
14-10-2024 Irigatii
Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>
24-09-2024 Pomicultura
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>
19-09-2024 Gradinarit
Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>
19-09-2024 Rapita
Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>
12-09-2024 Gradinarit
În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>
22-08-2024 Fungicide
ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>
15-08-2024 Rapita
Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
22-07-2024 Cereale
Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>
08-07-2024 Floarea soarelui
Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>