Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Fermierii campioni la rapita 2024Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia din Europa.

Citeşte mai departe...

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

tehnologii si solutii inovatoare pentru cultura de rapitaSezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă.

Citeşte mai departe...

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor de rapitaImbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura.

Citeşte mai departe...

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii campioni la rapita din Transilvania 2023Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis.

Citeşte mai departe...

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Nivelul de productie la rapita toamnaCea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma.

Citeşte mai departe...

PT303 - Un ALIAT in camp

Hibridul de rapita PT303 - Un ALIAT in campDupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil.

Citeşte mai departe...

Fermierii campioni la rapita aleg si anul acesta genetica Pioneer

Fermierii campioni la rapita aleg si anul acesta genetica PioneerCampania de semanat rapita se apropie de final. Hibrizii Pioneer s-au numarat si in aceasta toamna printre principalele alegeri ale fermierilor. Ce au ales? Evident hibrizii ce au oferit productii ridicate in campania precedenta, adica hibrizii fermierilor campioni, anunta compania Corteva Agriscience. In aceste conditii, reprezentatii companiei prezinta ultima serie de fermieri campioni din acest an si ureaza cultivatorilor de rapita sa aiba productii cel putin la fel de ridicate precum agricultorii de top prezentati.

Citeşte mai departe...

INAZUMA® – solutia completa pentru combaterea daunatorilor din cultura de rapita

Inazuma  insecticid complet pentru combaterea daunatorilor din cultura rapiteiPe langa conditiile climatice din toamna, buruienile, bolile si daunatorii constituie un alt grup de factori de risc care ameninta cultura de rapita, fata de care trebuie acordata o atentie deosebita. Controlul celor mai importanti daunatori ai acestei culturi se realizeaza folosind insecticidul INAZUMA®.

Citeşte mai departe...

Galera™ Super – Cea mai utilizata solutie in toamna pentru combaterea buruienilor dicotiledonate din cultura de rapita!

Erbicidul Galera Super  Cea mai utilizata solutie in toamna pentru combaterea buruienilor dicotiledonate din cultura de rapitaCultura de rapita este una dintre cele mai profitabile culturi atunci cand conditiile de crestere si dezvoltare sunt optime, sau cu alte cuvinte, intr-un an agricol bun. Este prima cultura care aduce bani in fermele din Romania. Desi este o cultura rentabila, este in acelasi timp si riscanta. Pentru a evita eventualele probleme, culturii de rapita ii trebuie acordata o atentie deosebita din partea cultivatorilor. Este o cultura care necesita, inca din toamna, tratamente fitosanitare atat pentru combaterea daunatorilor si bolilor, cat si pentru combaterea buruienilor.

Citeşte mai departe...

PT298/Agile - Hibridul de rapita Pioneer cu cel mai ridicat nivel de toleranta la scuturare

PT298 Agile  hibridul de rapita Pioneer cu cel mai ridicat nivel de rezistenta la scuturarePentru Corteva Agriscience rapita reprezinta o cultura de importanta majora in care se investesc resurse importante pentru a aduce in mainile fermierilor produse cu performanta ridicata si productii stabile. Fie ca vorbim de erbicide, tratament samanta sau genetica, inovatia trebuie sa tina pasul cu cerintele pietei. Un produs inovativ este hibridul de rapita PT298/Agile lansat in anul 2021 si care este deja prezent in foarte multe ferme.

Citeşte mai departe...

PT303 Sclerotinia Protector – hibridul de rapita UNIC in Europa

PT303 Sclerotinia Protector  Hibrid de rapita unic in EuropaConditiile de clima si sol influenteaza cresterea si dezvoltarea culturilor, dar in aceeasi masura, creste si riscul aparitiei bolilor si daunatorilor. La cultura de rapita, Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) este de departe cea mai pagubitoare boala. Corteva Agriscience introduce in cultura de rapita, prin noua genetica, un concept inovator Sclerotinia Protector. PT303 este un hibrid UNIC pe piata din Europa ce combina un grad ridicat de toleranta la Sclerotinia cu productivitatea excelenta.

Citeşte mai departe...

KORVETTO™ – Erbicidul nr. 1 pentru controlul din primavara al buruienilor din cultura de rapita

KORVETTO  Erbicidul cu cea mai avansata solutie tehnologica pentru controlul buruienilor cu frunza lata din cultura de rapitaRapita este o cultura care a devenit din ce in ce mai cultivata de catre fermierii din Romania. Este o cultura rentabila care, daca are parte de conditii climatice favorabile cresterii si dezvoltarii dar si de o tehnologie performanta, poate genera profituri foarte mari.

Citeşte mai departe...

AgroGo: Pretul rapitei in extrasezon a adus un randament urias al stocarii

Lozul castigator al sezonului - depozitarea rapiteiIn acest sezon, cine a ales sa depoziteze rapita, poate considera ca a tras lozul norocos. Aceasta pentru ca rentabilitatea depozitarii pentru aceasta oleaginoasa a fost una uriasa in acest sezon, cu o diferenta de 300 EUR/tona din perioada recoltarii si pana acum.

Citeşte mai departe...

Evolutia hibrizilor de rapita Pioneer® in 2021 – Productii ridicate si start bun in noua campanie

Evolutia hibrizilor de rapita Pioneer in 2021  Productii ridicate si start bun in noua campanieCultura de rapita reprezinta pentru multi fermierii primii bani din campanie, deci o sursa importanta de venituri pentru intregul an agricol. Insa chiar daca aceste avantaje par a fi suficiente pentru a-i determina pe agricultori sa semene rapita, conditiile de seceta ce pot aparea in momentele cheie ale dezvoltarii culturii, ori ingheturile tarzii ii determina sa cantareasca foarte bine aceasta alegere.

Citeşte mai departe...

Perspectivele unor productii mari la rapita se contureaza din toamna

Perspectivele unor productii mari la rapita se contureaza din toamnaCea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma.

Citeşte mai departe...

Galera™ Super - liderul erbicidelor in cultura de rapita

Galera Super - liderul erbicidelor in cultura de rapitaPentru cultivatorii de rapita care nu au efectuat inca erbicidarea, compania Corteva Agriscience detine cea mai buna solutie, cu aplicare in toamna, pentru controlul in postemergenta al buruienilor dicotiledonate - erbicidul Galera™ Super. Este un produs cunoscut, care are in compozitie 3 substante active (240 g/l clopiralid + 80 g/l picloram + 40 g/l aminopyralid) si este utilizat de toti fermierii tehnici, cultivatori de rapita. Este cea mai sigura metoda de a scapa de buruienile dicotiledonate, atat anuale, cat si perene.

Citeşte mai departe...

Ingrijirea rapitei de toamna: Scopul principal este buna inradacinare a plantelor

GROW FACTOR EVOLUTION imbunatateste rezistenta rapitei pentru dezvoltarea culturilor de toamnaIn ultimii ani, seceta este una dintre principalele probleme cu care se confrunta fermierii atunci cand decid sa semene rapita. Umiditatea scazuta din sol este motivul pentru care culturile de rapita germineaza incet sau inegal, dezvoltarea lor initiala fiind extrem de dificila.

Citeşte mai departe...

Solutiile Ecofol pentru un randamentul maxim al culturii de rapita

Randament maxim al culturii de rapita - Solutiile de fertilizare de la EcoFolCercetatorii europeni au constatat ca in ultimii ani mediile anuale ale productiilor au fost cu 33–38% mai mici decat potentialul genetic al hibrizilor cultivati la nivel european. Prin urmare, este important ca fernierii sa apleze la toate metodele care pot conduce la productii mai mari si care pot creste rezistenta acestei plante la presiunea factorilor de mediu (seceta, presiunea agentilor patogeni si a daunatorilor, carente etc.). Aplicarea de produse cu efect de biostimulare este o metoda alternativa care poate sprijini cresterea si rezistenta plantelor la stres.

Citeşte mai departe...

Start bun pentru hibrizii de rapita Pioneer

Start bun pentru hibrizii de rapita PioneerCompania Corteva Agriscience este unul dintre cei mai importanti producatori si distribuitori de samanta pentru fermierii din Romania. An de an, suprafetele insamantate cu hibrizi de porumb, floarea-soarelui si rapita sunt in crestere, motiv pentru care cercetarea la nivelul companiei cauta sa raspunda provocarilor pe care le intampina fermierii si sa ofere hibrizi cat mai performanti.

Citeşte mai departe...

Fosforul si Potasiul aplicat toamna sporesc productia de rapita

Fertilizarea de toamna cu NPK la rapitaTestarile din ultimii ani arata un randament mai mare la fertilizarea din toamna cu NPK in comparatie cu azot simplu. Rezultatele din 2020 evidentiaza o influenta clara a fiecarui element nutritiv principal. In continuare va prezentam rezultatul testarilor precum si recomandarile noastre pentru fertilizarea de toamna a rapitei:

Citeşte mai departe...

Obtinerea unor productii ridicate la rapita au ca baza si fertilizarea din toamna

Recomandari pentru fertilizarea de toamna la cultura de rapitaCa si in cazul altor culturilor, cea mai buna baza pentru conceperea planului de fertilizare este analiza continutului solului si necesarul de elemente nutritive ale culturii. O cultura de rapita preia din sol in toamna pana la intrarea in iarna in jur de 40 - 80 kg N la hectar. Daca insamantarea a fost timpurie, toamna calduroasa si debutul iernii a fost intarziata si solul are un continut ridicat de N, rapita poate prelua pana la 130 kg N / ha. Este important ca la intrarea in iarna diametrul radacinii la nivelul solului sa fie mai mare de 1 cm.

Citeşte mai departe...

Corteva Agriscience prezinta primii fermieri campioni la rapita

primii fermieri campioni la rapita - Productiile obtinute cu Hibrizii PioneerChiar daca anul agricol 2019 - 2020 nu a fost anul rapitei, Corteva Agriscience continua campania Fermier campion si prezinta rezultatele foarte bune pe care agricultorii le-au obtinut cu hibrizii Pioneer®.

Citeşte mai departe...

Combaterea bolilor si daunatorilor la Rapita

Identificarea si Tratamentele de combatere a bolilor si daunatorilor la RapitaMonitorizarea stricta, controlul integrat al bolilor si daunatorilor este o veriga extrem de importanta in tehnologia de producere a rapitei. Precizam ca in conditiile atipice ale iernii cu fluctuatii mari de temperatura, accentuate de lipsa zapezii si prezenta vantului s-au creat conditii ce pot sensibiliza culturile de rapita. Aplicarea tratamentelor fitoanitare asigura, in aceste conditii climatice, protectie si pierderi reduse de productie.

Citeşte mai departe...

Combaterea celor mai importanti daunatori ai culturii de rapita

Cele mai eficiente solutii de combatere a daunatorilor din cultura de rapita precum gargarita tulpinilor de rapita - Ceutorhynchus napiRapita este cunoscuta ca fiind una din cele mai tehnice culturi pe care fermierii romani le practica, cu multe “slabiciuni” pe tot parcursul perioadei de vegetatie. De la pregatirea patului germinativ si semanat, pana la recoltat, aceasta cultura necesita ingrijire si atentie speciala in privinta bolilor, daunatorilor, fertilizarii etc. Odata cu rigorile timpului in care traim si modificarile legislative, lucrurile se complica si mai mult. Este nevoie ca fermierul sa devina profesionist, sa viziteze campurile de rapita, chiar zilnic, pentru a putea realiza productia de rapita dorita.

Citeşte mai departe...

Cum alegi varianta potrivita pentru erbicidarea rapitei conventionale

Rapita - varianta cea mai buna pentru erbicidarea rapiteiCorect ingrijita, rapita iti poate aduce profituri mari. Este greu sa mai gasesti vreun fermier care sa nu fi cultivat, macar o data, hibrizi de rapita. Dar, pana sa ajungi la o productie cu care sa te mandresti, trebuie sa te asiguri ca respecti intreg lantul tehnologic si ca folosesti produsele potrivite pentru ingrijirea rapitei. In continuare, iti prezentam cei mai importanti factori pe care trebuie sa-i iei in considerare, pentru a avea un lan curat de rapita.

Citeşte mai departe...

Autorizare temporara pentru doua produse de combatere a daunatorilor de sol la cultura de rapita

Combaterea daunatorilor de sol la cultura de rapita - Autorizatii temporare pentru doua insecticideLa solicitarea Asociatiilor de Producatori Agricoli si a Asociatiei Producatorilor de Seminte, Romania a notificat Comisia Europeana privind plasarea pe piata pentru o perioada de maxim 90 de zile a urmatoarelor produse: NUPRID AL 600 FS (600 g/l imidacloprid), MODESTO 480 FS (400 g/l clotianidin+80 g/l beta-ciflutrin), pentru combaterea daunatorilor de sol (Phyllotreta spp. si PhyUoides spp.), la cultura de rapita insamantate in toamna anului 2018, furnizand informatii detaliate privind situatia de urgenta.

Citeşte mai departe...

Peste 50 mii de fermieri canadieni cultiva rapita de ulei!

Cultura de ulei de rapita a Canadei adauga la economia tarii peste 11 miliarde de dolariPlantele de rapita se cultiva pentru semintele sale cu un continut de peste 40% ulei si sunt preferate in locul celor de soia care au un continut de 18% ulei. Rapita de ulei se cultiva pe soluri bine drenate si cu PH alcalin. Canada, China, India, Germania si Franta sunt primele cinci tari producatoare de rapita. Alte tari importante cultivatoare de rapita, sunt Australia, Polonia, Marea Britanie, Ucraina, Republica Ceha, SUA, Rusia si Romania.

Citeşte mai departe...

Rapita, vedeta si in anul 2017?

Preturile pentru rapita vor fi mai mici in 2017In analiza bursiera realizata de AgroGo, Rapita a fost o cultura vedeta in 2016, datorita preturilor mari pe care le-a avut in piata. Conform pietei bursiere, preturile rapitei vor fi mai mici in 2017. Anul trecut, rapita a ajuns la preturi record pentru ultima perioada, cotatiile de la bursa MATIF Paris — cea mai reprezentativa pentru regiune — depasind valoarea de 1.900 RON/tona.

Citeşte mai departe...

Atentie la gargarita tulpinilor de rapita

gargarita tulpinilor de rapitaCeutorhynchus napi reprezinta unul dintre cei mai pagubitori daunatori ai rapitei in primavara. Insecta ierneaza in stadiul de adult hibernant in stratul superficial al solului sau sub resturi vegetale ramase in camp.

Citeşte mai departe...

Cum putem creste productia rapitei de toamna

Planul de fertilizare la rapita de toamna pentru cresterea productieiIn Romania, suprafetele insamantate cu rapita prezinta un trend ascendent in ultimii ani. Pentru reusita acestei culturi si obtinerea unor productii ridicate, agricultorii romani cultivatori de rapita trebuie sa acorde maxima atentie tuturor verigilor tehnologice si in special planului de fertilizare. Rapita este o mare consumatoare de macro si microelemente, dintre care amintim azot, fosfor, potasiu, sulf si bor.

Citeşte mai departe...

Atentie la carenta de bor din culturile de rapita !

Carenta de Bor la cultura de rapitaBorul are un rol fiziologic multiplu, el stimuleaza absorbtia unor macro si microelemente, de asemenea este si un element indispensabil proceselor metabolice din planta. Borul este activ implicat in sinteza peretelui celular al plantelor si in sinteza zaharurilor prin peretele celular, imbunatatind rezistenta la iernare. Joaca un rol important in metabolizarea azotului, deficienta conducand la intarzieri in crestere si dezvoltare a plantelor.

Citeşte mai departe...

Semanatul rapitei de toamna

Semanat rapita de toamna - rapita colzaRapita se insamnteaza dupa 20 august, in nordul tarii si pana in data 15 septembrie in zona de sud a tarii. Pentru vegetatia din toamna, rapita colza are nevoie de 800-900 grade temperaturi active mai mari de zero grade. Soiurile recomandate pentru cultura de rapita colza sunt:

Citeşte mai departe...

Noutati

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

25-01-2024 Plante tehnice

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

23-12-2023 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

24-10-2023 Floarea soarelui

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

29-09-2023 Rapita

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

03-08-2023 Rapita

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>

PT303 - Un ALIAT in camp

14-05-2023 Rapita

PT303 - Un ALIAT in camp

Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

25-04-2023 Sfecla

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>