Struguri / vita de vie

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Vinuri romanesti - import - exportPotrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 de tone.

Citeşte mai departe...

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din RomaniaTarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri.

Citeşte mai departe...

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Cel Mai Bun Viticultor din Romania 2024Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita.

Citeşte mai departe...

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF a IX-a editie concursul Povesti cu vinuri romanestiBASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului.

Citeşte mai departe...

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI una dintre cele mai mari competitii de profil din lume - Romania pe locul 11 din cele 42 de tari participanteSesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante.

Citeşte mai departe...

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vieVita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate.

Citeşte mai departe...

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023 - Numarul cramelor autohtone a crescut - Wines of RomaniaIndustria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti.

Citeşte mai departe...

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Karathane Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castravetiFainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative.

Citeşte mai departe...

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitateSmart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat.

Citeşte mai departe...

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Vinurile romanesti in topurile mondiale - Peste 500 de medalii obtinute de producatori in 2023 la concursurile internationale de profilConform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia.

Citeşte mai departe...

Raport Vinul.ro: Ce factori influenteaza major piata de vin a Romaniei?

Raport Vinul-ro 2022 - piata de vin a Romaniei - industria de vin din RomaniaComparativ cu alte tari cu suprafete similare, Romania a produs, in 2022, o treime din cat a produs Chile si putin mai mult de jumatate din cat a produs Portugalia. Portugalia a exportat de 18 ori mai mult, iar Chile de 50 de ori. Cu o productie de numai 37% fata de cea a Romaniei, Republica Moldova a exportat de 5 ori mai mult decat tara noastra.

Citeşte mai departe...

Romania – a patra din lume la cresterea productiei de vin

Romania - a patra din lume la cresterea productiei de vinPotrivit celor mai recente estimari oficiale ale Oficiului International al Viei si Vinului (OIV), 2023 a fost un an dificil pentru industria vinului cu o scadere a productiei pana la un nivel nemaiintalnit in ultimii 60 de ani. Conform datelor colectate de OIV si analizate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, printre putinele tari care au produs mai mult vin decat anul trecut se numara si Romania, aceasta inregistrand a patra cea mai mare crestere a volumului.

Citeşte mai departe...

F-label: solutie pentru etichetarea electronica a vinurilor si vinurilor spumante, conform noilor cerinte UE

O noua lege pentru producatorii de vinuri si vinuri spumante intra in vigoare pe data de 08 decembrie 2023 - Eticheta digitala - e-label qr code pentru vinuri si vinuri spumanteNoua lege impune ca, incepand cu data de 08 decembrie 2023, toti producatorii, distribuitorii si importatorii oricarui tip de vin sau bautura pe baza de vin sa ofere consumatorilor informatii despre ingredientele, valorile nutritionale, alergenii si continutul energetic al produselor. F-label, reprezentat de pahardevin.ro in Romania, este un produs al Euvino Gmbh, oferind o solutie inovatoare pentru etichetarea electronica a vinurilor si vinurilor spumante.

Citeşte mai departe...

Finantarea prin Politica vitivinicola a UE nu a avut impactul asteptat asupra viticultorilor

Contributia UE la cresterea competitivitatii viticultorilor si la inverzirea productiei nu este la nivelul asteptarilor - Finantarea nu are un impact clar asupra competitivitatii viticultorilorIntr-un raport publicat ieri, Curtea de Conturi Europeana isi exprima ingrijorarea cu privire la efectul actiunilor prevazute de UE pentru viticultori. Politica vitivinicola a UE nu reuseste sa raspunda obiectivelor de mediu si, in plus, masurile aferente nu reusesc nici ele sa vizeze in mod direct competitivitatea sectorului. Sectorul vitivinicol din UE este foarte reglementat si bine subventionat. Viticultorii primesc anual aproximativ 500 de milioane de euro din fonduri UE pentru a-si restructura plantatiile viticole si pentru a deveni mai competitivi.

Citeşte mai departe...

Pana la 1 Octombrie 2023 se desfasoara autorizarea producatorilor de vinuri DOC/IG/varietale

Autorizarea plantatiilor producatoare de struguri destinati obtinerii vinurilor DOC-IG-varietale - activitate in derulare pana la data de 1 Octombrie 2023La nivelul Inspectoratelor teritoriale ale Oficiului National al Viei si Produselor Vitivinicole prin personalul tehnic de specialitate se desfasoara activitatea specifica reglementata de legislatia in vigoare de autorizare anuala a a plantatiilor producatoare de struguri destinati obtinerii de vinuri cu denumire de origine controlata, indicatie geografica sau varietale, prin care se realizeaza emiterea pana la data de 1 Octombrie 2023 a Autorizatiei de producator de struguri destinati obtinerii de vinuri cu DOC/IG/varietale.

Citeşte mai departe...

Cercetatori cauta sa colaboreze viticultorii romani pentru a testa o noua tehnologie bazata pe inteligenta artificiala si drone agricole

Drona GrapeGuard scaneaza vita de vie pentru a detecta potentiale boli - Produs romanesc de inteligenta artificiala pus in slujba viticultorilorViticultorii din Romania pot beneficia gratuit de un serviciu inovator, bazat pe inteligenta artificiala, care poate monitoriza si preveni bolile vitei de vie, creat de o echipa de cercetatori din Cluj. GrapeGuard foloseste drone si algoritmi inteligenti de procesare a imaginilor, venind in sprijinul viticultorilor romani interesati sa detecteze la timp bolile vitei de vie, care pot afecta pana la 70-80% din productia de vin dintr-un an. Echipa de cercetatori cauta sa colaboreze cu crescatorii de vita de vie, oferind gratuit aceste servicii in schimbul ideilor si sugestiilor de imbunatatire, astfel incat produsul sa devina cat mai util.

Citeşte mai departe...

Competitia BASF „Povesti cu vinuri romanesti” - Editia a 8-a, dedicata cramelor mici si mijlocii si-a desemnat castigatorii

BASF Romania prezinta castigatorii competitiei Povesti cu vinuri romanesti - Editia a 8-a dedicata cramelor mici si mijlocii - 2820 de vinuri inscrise in cele opt editii ale concursului - crestere cu 25 la suta a numarului de vinuri inscrise in 2023BASF Agricultural Solutions Romania, unul din cei mai mari furnizori ai pietei locale de produse pentru protectia plantelor, anunta castigatorii celei de-a 8-a editii a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”, desfasurat in perioada 8 martie – 25 mai 2023, la nivel national. Competitia a vizat viticultorii mici si mijlocii din toata tara, cu suprafete cultivate de pana la 100 de hectare, si a inclus, in premiera, doua sectiuni – una dedicata vinurilor spumante si una destinata tinerilor artisti dornici sa ilustreze coperta noului catalog.

Citeşte mai departe...

Viticultorii si producatorii de vin pot accesa de acum Registrul Plantatiilor Viticole online

Aplicatia RPV ONLINEIn cadrul strategiei nationale de transformare digitala a administratiei publice, care vizeaza imbunatatirea calitatii si eficientei serviciilor publice prin utilizarea acestor tehnologii, in vederea simplificarii proceselor, reducerii birocratiei si sporirea transparentei, Oficiul National al Viei si Produselor Vinicole (O.N.V.P.V.) lanseaza incepand cu date de 20 Martie varianta online a Registrului Plantatiilor Viticole unde viticultorii si producatorii de vin au posibilitatea de a se inregistra.

Citeşte mai departe...

S-a propus cadrul juridic necesar pentru restructurarea si reconversia plantatiilor viticole

Cadrul juridic privind restructurarea si reconversia plantatiilor viticoleMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea „Transparenta decizionala”, un proiect de Ordin prin care se creeaza cadrul juridic necesar punerii in aplicare a interventiei IS-V-01 „Restructurarea si reconversia plantatiilor viticole”, din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027.

Citeşte mai departe...

Wines of Romania a desemnat „Cel mai bun viticultor din Romania” in cadrul competitiei nationale de taiat vita de vie in uscat

Wines of Romania a desemnat Cel mai bun viticultor din Romania in cadrul competitiei nationale de taiat vita de vie in uscatSambata 11 martie 2023, profesionisti si amatori, iubitori ai viei si ai vinului s-au intalnit in cadrul primei editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania sub patronajul Oficiului National al Viei si Produselor Vitivinicole (O.N.V.P.V.). Competitia a fost gazduita de Statiunea Didactica de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa Istrita, judetul Buzau, locul in care se formeaza viitorii profesionisti in horticultura, absolventi ai Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti.

Citeşte mai departe...

A 8-a editie a concursului BASF 'Povesti cu Vinuri Romanesti', destinat viticultorilor mici si mijlocii

BASF Romania lanseaza editia 8 a competitiei Povesti cu Vinuri Romanesti - Premii in valoare totala de 20000 euroBASF Agricultural Solutions Romania, unul din cei mai mari furnizori ai pietei locale de produse pentru protectia plantelor, continua traditia si lanseaza cea de-a 8-a editie a concursului Povesti cu Vinuri Romanesti, destinat viticultorilor mici si mijlocii din Romania. Prima editie a competitiei a avut loc in 2016 si, inca de atunci, anual, tot mai multi viticultori mici si mijlocii se alatura concursului Povesti cu Vinuri Romanesti.

Citeşte mai departe...

“Crame Romanesti” - seria video lansata de Corteva Agriscience

Corteva Agriscience lanseaza seria video Crame RomanestiCompania internationala de cercetare si dezvoltare agricola, Corteva Agriscience a anuntat inceperea proiectului „Crame Romanesti”, proiect ce incearca sa promoveze cramele de pe teritoriul Romaniei.

Citeşte mai departe...

Piata vinului din Romania, nivel record de aproape 2,1 miliarde de lei in 2021 [Analiza KeysFin]

Piata vinului din Romania nivel record in 2021Cifra de afaceri a producatorilor de vin din Romania a crescut cu peste 20% fata de 2020 la cel mai ridicat nivel din istorie, de aproape 2,1 miliarde lei in 2021. Astfel, in linie cu estimarile analistilor KeysFin, piata de vin locala a depasit cu 3,4% maximul anterior atins in 2017, de putin peste 2 miliarde de lei si a fost cu 55% peste nivelul din 2012.

Citeşte mai departe...

BASF: Cca. 20% din suprafata cultivata cu vita de vie din Romania este exploatata la standarde europene

Romania detine cel mai mare numar de podgorii din Uniunea Europeana - peste 800000 - reprezentand mai mult de 30 la suta din totalul acestora - BASFPotrivit BASF Agricultural Solutions Romania, unul din cei mai mari furnizori ai pietei locale de produse pentru protectia plantelor, doar cca. 20% din suprafata totala cultivata cu vita de vie din Romania este exploatata la standarde europene. Procentul va creste treptat, de la an la an, datorita investitiilor continue realizate de fermieri, dar si a importului de bune practici din alte regiuni cu traditie pe acest segment, a dezvoltarii oenoturismului si a schimbarilor in comportamentul de consum al vinurilor in randul romanilor.

Citeşte mai departe...

Cum se alege vinul potrivit in functie de carne?

Cum alegi vinul potrivit in functie de carneVinul servit la masa trebuie sa se potriveasca perfect cu mancarea din farfurie, iar carnea este unul dintre ingredientele in functie de care se face alegerea soiului adecvat. Regula principala este ca felurile de mancare care au ca baza carnea alba sa fie insotite de vinuri albe, in timp ce preparate cu/din carne rosie sa fie servite in compania unui vin rosu.

Citeşte mai departe...

Situatia viticulturii mondiale si a sectorului vinicol in anul 2021

Situatia viticulturii mondiale si a sectorului vinicol in anul 2021Printr-o conferinta Web sustinuta de la sediul OIV din Paris, Directorul General al OIV dl. PAU ROCA a prezentat in data de 27 Aprilie 2022 un raport privind situatia viticulturii mondiale si a sectorului vitivinicol in anul 2021, cu informatii privind productia, consumul si comertul international de vin.

Citeşte mai departe...

S-a lansat platforma Wines of Romania dedicata promovarii vinului autohton

Wines of Romania lanseaza primul podcast dedicat vinului romanesc cu un invitat surprizaMarinela Ardelean, binecunoscuta publicului ca expert de vin, organizator RO-Wine si autor de carti despre vin, a lansat duminica, 10 aprilie 2022, primul podcast dedicat acestui tezaur national, in cadrul unei platforme noi dedicate promovarii vinului autohton pe toate meridianele lumii - Wines of Romania. Platforma Wines of Romania va integra toate aspectele legate de industria vinului, oferind un spatiu in care se intalnesc cereri si oferte de munca, producatori si distribuitori, iubitori de vin si creatorii acestuia.

Citeşte mai departe...

O calatorie gustativa si olfactiva in jurul lumii alaturi de 7 vinuri rosii atent selectionate, exclusiv pe iconicdrinks.shop

O calatorie gustativa si olfactiva in jurul lumii alaturi de 7 vinuri rosii atent selectionate exclusiv pe iconicdrinks-shopIconic Drinks.shop, magazinul online care aduna in acelasi loc portofoliul complet al liderului industriei de vinuri si spirtoase din Romania, Alexandrion Group, lanseaza sezonul rece cu o invitatie intr-o calatorie gustativa si olfactiva alaturi de 7 vinuri rosii atent selectionate din cele mai proeminente zone de productie din lume.

Citeşte mai departe...

Productia de vin din UE 2021-2022 va fi cu 13% mai mica decat in anul precedent

Comisia Europeana a publicat previziunea productiei de vin din UE 2021-2022Conform estimarilor recoltei furnizate de catre statele membre, productia de vin din Uniune - inclusiv vin si must - in anul 2021 (anul de comercializare 2021/2022) se estimeaza a fi de 147 milioane de hectolitri, aceasta fiind cu 13% mai mica decat productia din 2020, in scadere cu 23 de milioane de hectolitri. Evenimentele meteorologice nefavorabile din primavara si vara, alternand de la inghet la inundatii si boli ale vitei de vie legate de aceste conditii climatice, par sa fi avut un impact real asupra recoltei de vin din UE 2021.

Citeşte mai departe...

Wine of Moldova & Mega Image lanseaza promotia „Descopera un strop de poveste” - campania care premiaza iubitorii de vinuri

Wine of Moldova lanseaza o Mega promotie in reteaua Mega Image - Descopera un strop de poveste - campania care premiaza iubitorii de vinuriWine of Moldova vine in intampinarea iubitorilor de vin, lansand campania „Descopera un strop de poveste” in cadrul retelei Mega Image. Intre 14 octombrie si 17 noiembrie, Vinul Moldovei ii invita pe romani sa sarbatoreasca momentele speciale cu un pahar de vin produs pe meleagurile Republicii Moldova, rasplatindu-i cu premii pe masura.

Citeşte mai departe...

Recolta vitivinicola pentru 2021/2022 va atinge un nivel minim istoric

Copa si Cogeca anticipeaza pentru 2021-2022 o recolta vitivinicola care atinge nivelul minim - O recolta de struguri de vin redusa pentru 2021-2022Dupa un an marcat de conditiile climatice dificile in sudul Europei, se preconizeaza ca recolta vitivinicola pentru 2021/22 va fi mult mai mica si mai scurta in comparatie cu anul de comercializare precedent. Productia de vin din primele trei cele mai mari tari producatoare, Italia, Franta si Spania se estimeaza la in jur de 117,3 milioane hectolitri (hl); o scadere de 18% fata de 2020/21.

Citeşte mai departe...

Moldova si Romania - un nou pas in promovarea comuna a regiunii vitivinicole a Marii Negre

Camera de Comert si Industrie a Romaniei semneaza un memorandum de colaborare cu Oficiul National al Viei si Vinului din Republica Moldova -Cristina Frolov - ONVV si Bogdan Visan - CCIROficiul National al Viei si Vinului din Republica Moldova a semnat astazi, 9 septembrie, un memorandum de colaborare cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Obiectivul principal al acestui acord il reprezinta colaborarea cu producatorii romani in vederea promovarii regiunii vitivinicole a Marii Negre si potentarea capitalului vitivinicol al celor doua tari, care impart o istorie comuna, obiceiuri, traditii, dar si soiuri indigene.

Citeşte mai departe...

Garantia calitatii vinurilor moldovenesti pentru consumatorii romani: Memorandum semnat intre ONVV si ANPC

Garantia calitatii vinurilor moldovenesti pentru consumatorii romani - Oficiul National al Viei si Vinului din Republica Moldova a semnat un Memorandum cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor din RomaniaOficiul National al Viei si Vinului din Republica Moldova a semnat un Memorandum de colaborare cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor din Romania, care urmareste cresterea nivelului de informare a vinificatorilor moldoveni pentru a asigura livrarea unor produse viticole conform rigorilor europene. Astfel, consumatorii romani primesc garantia respectarii standardelor de calitate a vinurilor produse in Republica Moldova. De asemenea, documentul cu o valabilitate de 5 ani, prevede si organizarea unor activitati de promovare si informare a consumatorilor romani despre brandul vinicol de tara “Vinul Moldovei – O legenda Vie”.

Citeşte mai departe...

OIV revizuieste definitiile Indicatiei geografice si Denumirii de origine

OIV - Revizuire in 2021 a definitiilor Indicatiei geografice si Denumirii de origine in acord cu proprietatea industrialaIn cadrul ultimei Adunari Generale din Iulie 2021, Organizatia Internationala a Viei si Vinului - OIV a adoptat prin consens actualizarea definitiilor Indicatiei geografice si Apelatiunii de origine (OIV-ECO 656-2021), grupul de experti OIV a lucrat pe o durata lunga de timp la aceasta rezolutie pentru a alinia definitiile acestor termeni cu cele care sunt indicate in prezent in principalele acorduri internationale privind proprietatea intelectuala.

Citeşte mai departe...

Vincon devine Beciul Domnesc

Beciul Domnesc - Rodul pamantului si al muncii oamenilorVINCON, unul dintre cei mai mari producatori de vinuri din Romania anunta incheierea procesului de rebranding, in urma caruia, de la 1 august 2021, VINCON devine BECIUL DOMNESC. Compania va lua astfel numele brandului care detine pozitia de lider de piata pe segmentul upper mainstream. Odata cu schimbarea denumirii, brandul va beneficia si de o noua identitate vizuala, alaturi de repozitionarea mesajului si a retoricii.

Citeşte mai departe...

Implicatiile pentru industria vinului a Politicii Agricole Comune 2023-2027

Iunie 2021 - unda verde politica pentru Politica Agricola Comuna 2023-2027 cu implicatii pentru industria vinuluiDupa acordul incheiat in Iunie 2021 in trialog-ul Comisia Europeana - Consiliul Uniunii Europene - Parlamentul European au fost introduse o serie de inovatii in Reforma Politicii Agricole Comune 2021-2027, va fi un PAC mai ecologic si va permite fermierilor sa faca fata provocarilor majore din urmatorii ani, in special tranzitia ecologica in cadrul European Green Deal si progrese catre sisteme agroalimentare durabile din punct de vedere economic, ecologic si social.

Citeşte mai departe...

Americanii interesati de vinurile romanesti

Americanii interesati de vinurile romanestiCa in multe alte domenii, SUA dau "ora exacta" la nivel mondial si in sectorul vitivinicol. In ultimii ani, specialistii americani s-au orientat spre analiza Europei Centrale si de Est din perspectiva acestui domeniu.

Citeşte mai departe...

Producatorul de vin ecologic Vifrana se listeaza pe piata AeRO a BVB

Producatorul de vin ecologic Vifrana se listeaza pe piata AeRO a BVB - Vifrana WineryActiunile companiei Vifrana, cel mai mare producator romanesc de vin ecologic dupa suprafata cultivata, vor intra la tranzactionare pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti in perioada imediat urmatoare, sub simbolul BIOW. Listarea este realizata cu sprijinul companiei de brokeraj Goldring, “intermediarul companiilor antreprenoriale romanești”- titlu conferit de BVB in 2018 si reconfirmat in 2021.

Citeşte mai departe...

Situatia sectorul vitivinicol la nivel mondial in 2020: principalele tendinte observate

Situatia viei si vinului la nivel mondial in 2020In cadrul conferintei de presa care a avut loc la sediul Organizatiei Internationale a Viei si Vinului - OIV din Paris, in 20 aprilie 2021, Directorul General al OIV, PAU ROCA, a prezentat informatii referitoare la anul 2020 cu privire la productia de vin, consumul si comertul international cu vin.

Citeşte mai departe...

70% finantare europeana pentru programele de informare si promovare a vinurilor

70 la suta finantare europeana pentru programele de informare si promovare a vinurilor - Sprijin financiar pentru promovarea vinurilor romanesti in strainatateAPIA informeaza ca, in conformitate cu prevederile art. IV a Ordinului MADR nr. 51/2021 pentru modificarea si completarea unor acte normative din sectorul vitivinicol, contributia UE pentru masura de promovare a vinurilor este de maximum 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, iar contributia beneficiarilor este de minimum 30% din valoarea cheltuielilor eligibile pentru programele de informare si promovare a vinurilor aprobate de MADR pana la 15 octombrie 2021.

Citeşte mai departe...

Gramma Wines intra in piata de turism viticol, prin lansarea unui concept special de locuire in vie

GRAMMA Wines vrea sa fie mai aproape de clientii sai si anul acesta intra in piata de turism viticol prin lansarea unui concept special de locuire in vieGRAMMA Wines, producator local de vinuri din Iasi, face bilantul pentru 2020 si anunta o cifra de afaceri de 1,5 milioane de lei, cea mai mare inregistrata de companie pana acum. Pentru anul curent, crama planifica intrarea in piata de turism viticol, prin inaugurarea unei serii de spatii concept de locuire - tiny homes premium si deschiderea a doua noi sali de degustare si prezentare a vinurilor. Investitia se ridica la peste 1 milion de euro. Similar, crama se extinde cu 3,5 hectare de vie tanara.

Citeşte mai departe...

Cresterea consumului de vin rozé la nivel global, certitudine si provocare pentru producatori si consumatori in 2021

Cresterea consumului de vin rozé la nivel global certitudine si provocare pentru producatori si consumatori in 2021Vinul rozé are la nivel global o certa ascensiune in preferinta de consum, de la an la an sunt tot mai numeroase concursurile de profil mondiale care pun si mai mult accentul pe evaluarea vinurilor rozé in actiunile organizate, aceasta fiind o modalitate potrivita de cunoastere, sustinere dar si de valorificare a potentialului vinurilor rozé obtinute de viticultorii din intreaga lume.

Citeşte mai departe...

Desi s-a diminuat productia de struguri, vinul produs din recolta anului 2020 este unul de exceptie

Problemele cauzate de pandemia de COVID-19 dar si vremea din primavara au diminuat productia de struguri - Totusi primele concluzii arata ca vinul produs din recolta anului 2020 este unul de exceptieVremea nefavorabila, dar si efectele pandemiei care s-au rasfrans asupra viticulturii, au facut ca in acest an recolta sa fie mai scazuta fata de un an obisnuit. Cu toate acestea, vinul din strugurii recoltati in 2020 va fi unul de calitate. Primavara a inceput cat se poate de prost in multe crame din Romania. Restrictiile de mobilitate din perioada martie-aprilie au survenit exact in momentul in care in podgorii era cel mai mult de lucru. Vorbim despre taieri si stropiri, fara de care planta de vita-de-vie nu poate oferi o productie de calitate.

Citeşte mai departe...

Comisia Europeana aproba sprijinul Romaniei de 12,4 milioane EUR destinat producatorilor de vin afectati de pandemie

Comisia Europeana aproba sprijinul Romaniei de 124 milioane EUR destinat producatorilor de vin afectati de pandemieComisia Europeana a aprobat o schema romaneasca in valoare de 12,4 milioane EUR (59,5 milioane RON) pentru sprijinirea producatorilor de vin afectati de pandemia de coronavirus. Schema a fost aprobata in temeiul cadrului temporar privind ajutoarele de stat. Sprijinul public se va acorda sub forma de subventii directe. Schema este menita sa raspunda nevoilor de lichiditati ale viticultorilor in cauza si sa garanteze ca acestia isi pot continua activitatile si isi pot pastra locurile de munca in timpul pandemiei si dupa aceasta. 

Citeşte mai departe...

Orondis Ultra Pack, Forta suprema pentru combaterea manei vitei de vie

Pachetul ORONDIS ULTRA de la Syngenta combina doua fungicide puternice pentru combaterea manei vitei de vieIncepand cu anul 2021, viticultorii vor putea accesa Pachetul ORONDIS™ ULTRA o solutie inovatoare ce combina doua fungicide exceptional de puternice pentru combaterea manei vitei de vie.

Citeşte mai departe...

Estimari privind productia mondiala de vin in anul 2020

OIV - Estimarea productiei mondiale de vin a anului 2020De la Directoratul OIV - Paris, in data de 27 octombrie 2020 Directorul General OIV Pau ROCA a prezentat in cadrul unei conferinte web care sunt primele estimari ale productiei mondiale de vin aferenta anului 2020. Dupa productia exceptionala a anului 2018, este pentru al doilea an consecutiv in care se asteapta ca productia mondiala de vin sa fie sub media acestui an.

Citeşte mai departe...

27 de finalisti in concursul BASF pentru viticultori mici si mijlocii din Romania

Singurul concurs desfasurat la nivel national dedicat viticultorilor cu suprafete cultivate sub 100 de hectare din regiunile Moldova Muntenia Transilvania Oltenia Dobrogea si Banat - Peste 130 de crame si 340 de probe de vinVinurile Chardonnay, 2019, sec, Crama Viisoara (categoria vinuri albe), Feteasca Neagra, 2019, sec, Crama Alira (categoria vinuri rose) si Feteasca Neagra + Cabernet Sauvignon, 2017, sec, Crama Dan Corbut (categoria vinuri rosii) au fost marile castigatoare ale concursului „Povesti cu vinuri romanesti”, ajuns anul acesta la a cincea editie si organizat de BASF. Competitia premiaza si sustine in fiecare an producatorii care au suprafata cultivata cu vita de vie mai mica de 100 de hectare.

Citeşte mai departe...

Pandemia de COVID-19 a pus la mare incercare cramele mici

Crama Dealul Dorului incearca sa acopere reducerea punctelor de desfacere prin lansarea magazinului onlineCramele mici din Romania trec printr-o situatie dificila. Veniturile s-au redus considerabil pentru ca o mare parte din piata de desfacere a disparut. Nu mai pot fi organizate festivaluri, livrarile catre HoReCa au scazut considerabil, iar Asia a redus importurile de vin din zona europeana, odata cu declansarea pandemiei de COVID-19. Practic, cramele mici functioneaza la limita supravietuirii si este greu de crezut ca vor rezista in acest fel, pe termen lung.

Citeşte mai departe...

Vin de calitate cu drojdiile Maurivin

Drojdie pentru vin - drojdiile performante Maurivin pentru fermentarea vinuluiUn vin de calitate are nevoie, de cele mai multe ori, de drojdii performante, drojdii care sa ajute la o fermentatie completa, la potentarea anumitor arome din vin sau la evidentierea caracteristicilor soiurilor de struguri. Gama de drojdii profesionale de la Maurivin este incadrata in categoria produselor oenologice de calitate premium si vine in ajutorul vinificatorilor, oferind complexitate vinului.

Citeşte mai departe...

Butoi de vin: de la lemn la plastic si fibra de sticla. Care sunt avantajele fiecarui din aceste recipiente?

De la lemn la fibra de sticla si plastic clasicul butoi de vin s-a transformatVinul reprezinta o arta in adevaratul sens al cuvantului. Producatorii urmaresc in detaliu retele traditionale, mostenite din generatie in generatie si se asigura ca secretele sa ramana ascunse multi ani de acum inainte. In procesul de productie nu este important doar soiul strugurilor sau gradul de automatizare pe care acesta il prezinta. Depozitarea este extrem de importanta, iar un butoi de vin contribuie in egala masura la formarea unor arome puternice, desprinse dintr-un vis.

Citeşte mai departe...

Platforma Rally deschide usa investitiilor in vinurile de colectie

Platforma Rally deschide usa investitiilor in vinurile de colectiePandemia a revigorat pasiunea mai multor oameni pentru hobby-uri si colectii, iar Rally, platforma de investitii alternative din New York, ofera acestora posibilitatea de a investi in actiuni. Printre cele mai valoroase investitii sunt cele in colectiile de vinuri de lux. Cu toate ca acestea erau accesibile doar unei clase elitiste, in prezent, Rally a deschis usa tuturor investitorilor care detin un iPhone si cel putin 5$.

Citeşte mai departe...

Vinul Adamclisi - o noua denumire de origine protejata (DOP) pentru Romania

Vinul Adamclisi - o noua denumire de origine protejata - DOP - pentru RomaniaComisia Europeana a aprobat cererea de inscriere a vinului „Adamclisi” din Romania in Registrul denumirilor de origine protejate (DOP). „Adamclisi” este o denumire care se refera la vinuri albe, roze si rosii produse intr-o zona viticola foarte veche din regiunea Dobrogei. Datorita caracteristicilor pedologice si climatice, vinurile produse in zona au arome in general fructate si corpolenta medie.

Citeşte mai departe...

A inceput cea de-a sasea editie a campaniei „Must de la Jidvei”

A inceput cea de-a sasea editie a campaniei Must de la JidveiJidvei, cel mai mare producator de vinuri din Romania, anunta lansarea celei de-a sasea editii consecutive a campaniei „Must de la Jidvei”. Grupul Jidvei continua prin acest demers sa incurajeze si sa sprijine producerea vinului de casa in randurile gospodarilor si ale micilor producatori.

Citeşte mai departe...

CE adopta noi masuri de sprijin exceptionale pentru sectorul vinicol

CE adopta noi masuri de sprijin exceptionale pentru sectorul vinicolComisia Europeana a adoptat in data de 7 iulie 2020 un pachet suplimentar de masuri exceptionale pentru sprijinirea sectorului vinicol, ca urmare a crizei provocate de coronavirus si a consecintelor acesteia asupra sectorului. Printre aceste noi masuri se numara autorizatia temporara ca operatorii sa-si organizeze propriile masuri de piata, majorarea contributiei UE la programele nationale de sprijinire a sectorului vinicol si introducerea unor plati in avans pentru distilarea si depozitarea de criza.

Citeşte mai departe...

Protectia vitei de vie cu pachetul Zorvec™ Zelavin® Bria

Protectia impotriva manei la vita de vie cu pachetul de tratament Zorvec Zelavin BriaConform prognozelor meteo emise de catre Administratia Nationala de Meteorologie si Hidrologie din Romania, in perioada imediat urmatoare vom avea doua perioade cu precipitatii local insemnate cantitativ, primul in intervalul de timp 19-20 mai, iar urmatorul intre 24-29 mai. Temperatura aerului va fi apropiata de media multianuala, respectiv temperaturi maxime intre 20-26 °C si minime de 10-12°C.

Citeşte mai departe...

Tratament 2 vita de vie - lastar 20-25 cm, rasfirarea inflorescentelor

Tratament 2 vita de vie - lastar 20-25 cm rasfirarea inflorescentelorPaza buna, trece primejdia! Cresterea accelerata a plantelor, temperaturile ridicate si precipitatiile cazute in ultimele zile, fac previzibila aparitia primelor pete undelemnii, simptomele manei (Plasmopara viticola) si a primelor semne lasate de putregaiul negru (Guignardia spp.), in special in zonele unde in anul 2019, acest patogen, mai putin cunoscut, a dus la pierderi considerabile de recolta.

Citeşte mai departe...

Aplicarea preventiva a produselor pentru combaterea manei la vita de vie

Schema de tratamente de combatere a manei la vita de vie corespunzatoare fiecarei perioade de vegetatie si produse pentru combaterea fainarii la vita de vie si a moliei strugurilorPrecipitatiile cazute in ultima perioada alterneaza volumetric de la o podgorie la alta si chiar de la un trup viticol la altul. Deja putem spune ca am trecut in etapa ”validarii regulii de 30” pentru infectiile primare ale manei la vita de vie, avand indepliniti cei trei facori: 10 mm de precipitatii, minimum 10 cm dimensiunea lastarului si peste 10°C - temperatura aerului dimineata.

Citeşte mai departe...

START primelor tratamente la vita de vie cu Dithane M-45 si Karathane Gold 350 EC

Primele tratamente la vita de vie cu fungicidele Dithane M-45 si Karathane Gold 350 EC care stopeaza instalarea fainarii si manei in plantatiile viticoleIarna dintre anii 2019-2020 a fost una blanda, fara ingheturi, ce a permis ca principalii patogeni ai vitei de vie, mana (Plasmopara viticola) si fainarea (Uncinula necator) sa reziste sub diverse forme caracteristice in resturile vegetale sau pe plantele din camp. Daca nu sunt luate masurile corespunzatoare inca de la inceputul perioadei de vegetatie doar cateva saptamani ne despart de aparitia infectiilor primare si odata cu acestea perpetuarea infectiilor secundare de fiecare data cand apar factorii favorabili.

Citeşte mai departe...

Noutati privind implementarea masurii de reconversie/restructurare a plantatiilor viticole

Normelor metodologice privind conditiile de punere in aplicare a masurii de restructurare-reconversie a plantatiilor viticole eligibila pentru finantare in PNS 2019-2023In Monitorul Oficial din 23 Aprilie 2020 a fost publicat Ordinul MADR nr. 93/2020 de modificare a anexei la Ordinul nr. 1508/2018 dedicat masurii de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole, eligibila pentru finantare in cadrul Programului National de Sprijin in sectorul vitivinicol 2019-2023. Noul act normativ publicat aduce o serie de noutati in ce priveste diferitele aspecte ale implementarii masurii de reconversie/restructurare a plantatiilor viticole la nivel national.

Citeşte mai departe...

Tratamentele esentiale aplicate culturii de vita-de-vie

vita-de-vie - Pregatiri pentru tratamentele esentiale aplicate culturii pentru a combate Mana, Fainarea, Molia verde a strugurilorLuna mai alaturi de luna iunie sunt cele mai importatnte luni din punct de vedere al sensibilitatii vitei de vie fata de boli si daunatori cat si la aportul de microelemente in fenofazele esentiale. Va voi prezenta succint aspecte ce privesc simptomatologia, ecologia si biologia principalelor boli si daunatori urmate de masurile de prevenire si combatere.

Citeşte mai departe...

Noutati

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>