A 8-a editie a concursului BASF 'Povesti cu Vinuri Romanesti', destinat viticultorilor mici si mijlocii

BASF Romania lanseaza editia 8 a competitiei Povesti cu Vinuri Romanesti - Premii in valoare totala de 20000 euroBASF Agricultural Solutions Romania, unul din cei mai mari furnizori ai pietei locale de produse pentru protectia plantelor, continua traditia si lanseaza cea de-a 8-a editie a concursului Povesti cu Vinuri Romanesti, destinat viticultorilor mici si mijlocii din Romania. Prima editie a competitiei a avut loc in 2016 si, inca de atunci, anual, tot mai multi viticultori mici si mijlocii se alatura concursului Povesti cu Vinuri Romanesti.


Astfel, in fiecare an, numarul cramelor inscrise in concurs, dar si al vinurilor, a crescut. Daca in 2016 Povesti cu Vinuri Romanesti a avut 240 de vinuri participante, pentru anul acesta organizatorii se asteapta sa aiba peste 350 de vinuri provenind de la 100 de crame distincte.

„Romania se numara printre cei mai mari producatori de vin din lume, conform OIVV, avand o productie anuala de 4,62 milioane de hectolitri in 2022, potrivit ultimelor date. Din volumul total, cca. 60% este produs de viticultorii mari, cu suprafete de peste 100 de hectare. Insa, viticultorii mici si mijlocii castiga tot mai mult teren si, de la an la an, produc vinuri cu o calitate tot mai ridicata. Tocmai din acest motiv, chiar de la lansare, competitia Povesti cu Vinuri Romanesti a fost gandita sa sprijine aceasta categorie de crame in demersul lor de a crea vinuri de calitate cu ajutorul celor mai noi tehnologii de protectie a culturilor”, a declarat Mario Tomšić, Country Manager BASF Agricultural Solutions Romania.

Reprezentantul companiei a subliniat ca, asa cum o arata si datele oficiale, producatorii mici si mijlocii se confrunta cu o competitie acerba din partea principalilor jucatori de pe piata. Acestia exploateaza suprafete mari si au acces la o retea de distributie la scara larga, atat in retail, cat si in HoReCa. Tocmai din acest motiv, producatorii medii si mici au nevoie de sustinere pentru a se face vizibili pe piata de profil.

Mario Tomsic Country Manager BASF Agricultural Solutions Romania


„Povesti cu Vinuri Romanesti ofera participantilor posibilitatea ca vinurile pe care le produc sa fie analizate, fara niciun cost, de o comisie formata din membri ADAR, ce utilizeaza normele sistemului international de evaluare stabilite de Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIVV). De asemenea, premiile in valoare totala de 20.000 de euro oferite castigatorilor reprezinta un sprijn pentru acestia”, a mai spus Mario Tomšić.

Pana la editia lansata in acest an, Povesti cu Vinuri Romanesti premia trei categorii – vinuri albe, rosii si rosé. Incepand cu 2023, BASF lanseaza si sectiunea vinurilor spumante, care se va desfasura doar in cadrul etapei nationale. In cazul acestei categorii vor fi luate in considerare spumantele din intreaga tara, fara a exista o limita a suprafetei cultivate cu vita de vie. Producatorii vor putea inscrie toate tipurile de spumante – alb si rosé, brut, semi-brut sau extra-brut. Pentru aceasta categorie, premiul oferit de organizator va fi, ca si in cazul vinurilor, in valoare de 5.000 de euro.

Pentru vinurile albe, rosii si rosé competitia se va desfasura in 4 etape regionale, urmate de etapa finala in care vor intra 36 de finalisti (cate 3 castigatori pentru fiecare tip de vin din fiecare regiune). Astfel, vor exista jurizari separate pentru regiunile Moldova, Muntenia, Transilvania si Banat, Oltenia si Dobrogea.

 

Concurs de creativitate pentru studenti

In contextul in care an de an vinurile finaliste sunt promovate intr-un catalog dedicat, BASF lanseaza in acest an un concurs de design al copertii acestei brosuri. Acesta se va adresa in principal studentilor de la facultatile de design si arte care au implinit varsta de 18 ani. Juriul va fi format din specialisti din domeniu, precum profesori de la facultatile de arta sau design si ilustratori. Marele castigator va fi anuntat in cadrul etapei finale a editiei din acest an, premiul fiind in valoare de 2.000 euro.

Dincolo de concursul destinat vinurilor locale, BASF continua si traditia competitiei dedicate etichetelor de pe sticlele de vin. Acest concurs se desfasoara pe pagina de Facebook a companiei, utilizatorii platformei avand posibilitatea de a vota cea mai frumoasa eticheta din fiecare regiune, dar si din marea finala.

 

Piata locala de vinuri, caracterizata de cresterea constanta a calitatii

In ceea ce priveste evolutia pietei locale de vin, reprezentatii companiei se asteapta la o crestere constanta a calitatii vinurilor produse local si in acest an, mai ales in ceea ce le priveste pe cele aromate si semi-aromate.

„Pentru acest an, ne asteptam la o serie de vinuri cu un grad alcoolic mai ridicat decat la primele editii ale concursului, datorita acumularilor de zahar ridicate in contextul climatic al ultimilor ani, dar si la prezenta vinurilor bio in competitie. Desi acest trend este inca la inceput si numarul de producatori pe acest segment este inca redus pe plan local, este evident interesul pentru aceasta nisa”, a afirmat Robert Baicoianu, Director culturi horticole BASF Agricultural Solutions Romania.

Robert Baicoianu BASF2023


Un alt aspect subliniat de acesta este nevoia tot mai mare a vinurilor locale de a se face cunoscute la export. Conform datelor OIVV, chiar daca productia anuala locala, la nivel de 2022, a fost de 4,62 mil. hl, Romania ocupand locul 11 mondial, datele oficiale arata ca doar o mica parte din aceasta ajunge la export.

„Pentru moment, cum Romania este pe locul 14 in lume la consumul de vin per capita (24,6 l de vin/anual) potrivit celor mai recente informatii oficiale, productia locala este aproape integral acoperita de cererea interna. Insa, tot mai multe crame locale se uita si catre pietele externe. Tocmai din acest motiv, jurizarea vinurilor in cadrul unei competitii precum Povesti cu Vinuri Romanesti, alaturi de expunerea pe care o au producatorii in urma participarii la un astfel de concurs, vor avea un impact major in dezvoltarea acestora pe termen lung”, a incheiat Mario Tomšić.

Povesti cu Vinuri Romanesti - editia 8

 

Despre BASF

La BASF, cream chimie pentru un viitor durabil. Combinam succesul economic cu protectia mediului si responsabilitatea sociala. Peste 111.000 de angajati din Grupul BASF contribuie la succesul clientilor nostri in aproape toate sectoarele si aproape in fiecare tara din lume. Portofoliul nostru este organizat in sase segmente: produse chimice, materiale, solutii industriale, tehnologii de suprafata, nutritie si ingrijire si solutii agricole. BASF a generat vanzari de 87,3 miliarde de euro in 2022. Actiunile BASF sunt tranzactionate la bursa din Frankfurt (BAS) si sub forma de certificat de depozit american (BASFY) din SUA. Informatii suplimentare la basf.com

 

Despre BASF Agricultural Solutions

Agricultura este esentiala pentru a pune la dispozitia unei populatii in crestere rapida hrana suficienta, sanatoasa si accesibila, reducand, in acelasi timp, efectele asupra mediului. Colaborand cu parteneri si experti in agricultura si integrand criteriul sustenabilitatii in toate deciziile de business, ajutam fermierii sa aiba un impact pozitiv pentru o agricultura durabila. De aceea, investim continuu in zona de cercetare si dezvoltare, conectand gandirea inovatoare cu actiunile practice din domeniu. Portofoliul nostru cuprinde seminte si trasaturi genetice ale plantelor special selectate, solutii chimice si biologice pentru protectia culturilor, solutii pentru gestionarea solului, sanatatea plantelor, controlul daunatorilor si agricultura digitala. Cu echipe de experti in laboratoare, pe camp, la birou si in unitatile de productie, ne straduim sa gasim echilibrul potrivit pentru succesul fermierilor, al agriculturii si al generatiilor viitoare. In 2022, divizia noastra a generat vanzari de 10,3 miliarde de euro. Pentru mai multe informatii, vizitati agriculture.basf.com sau oricare dintre canalele noastre de social media.

 

Noutati

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>