Dupa acordul incheiat in Iunie 2021 in trialog-ul Comisia Europeana - Consiliul Uniunii Europene - Parlamentul European au fost introduse o serie de inovatii in Reforma Politicii Agricole Comune 2021-2027, va fi un PAC mai ecologic si va permite fermierilor sa faca fata provocarilor majore din urmatorii ani, in special tranzitia ecologica in cadrul European Green Deal si progrese catre sisteme agroalimentare durabile din punct de vedere economic, ecologic si social.
Se va acorda o atentie sporita drepturilor lucratorilor, cu introducerea asa-numitului "al treilea pilon" privind conditionalitatea sociala (fondurile UE nu vor fi alocate daca drepturile lucratorilor nu sunt respectate).
Reforma Politicii Agricole Comune 2021-2027 va intra in vigoare la 1 Ianuarie 2023.
Factorii implicati saluta eforturile depuse de toate partile interesate pentru a ajunge la o pozitie comuna si aplauda rezultatul discutiilor care intareste sistemul de indicatii geografice, atat pentru denumirile de origine protejate (DOP) cat si pentru indicatiile geografice protejate (IGP) in sectoarele vinului si alimentelor.
Consolidarea sistemului european de indicatii geografice prin furnizarea de instrumente inovatoare pentru a reglementa volumele de productie dar si protejarea denumirilor si impotriva abuzului de reputatie, sunt pasi pozitivi intr-un contex economic competitiv si dinamic.
Accentul acordat de viitoarea politica catre agricultura durabila la care denumirile de origine DOP si indicatiile geografice protejate IGP pot aduce o contributie importanta pentru ca ele s-au dovedit a fi un instrument de sustenabilitate. Producatorii se bazeaza pe biodiversitate si protectia mediului in zona in care isi desfasoara activitatea si isi imbunatatesc pozitia in lantul valoric, concomitent cu asigurarea unui pret mai bun pentru produsele pe care le obtin.
Vanzarea strugurilor pentru vinurile cu DOP/IGP: organizatiile interprofesionale recunoscute care isi desfasoara activitatea in sectorul vitivinicol pot oferi indicatori facultativi de orientare a preturilor privind vanzarea strugurilor pentru producerea vinurilor DOP/IGP, cu conditia ca aceste orientari sa nu elimine concurenta in ceea ce priveste o proportie substantiala a produselor in cauza.
Viitoarea PAC reprezinta 31,95% din bugetul total al UE pentru perioada 2021-2027, fondurile ajungand la 386,6 miliarde de euro pentru a sprijini aprox. 7 milioane de ferme europene.
Vinul european va primi 1,1 miliarde pe an. Asistenta financiara din partea Uniunii Europene catre sectorul vitivinicol se va ridica la aproximativ 1,1 miliarde EUR pe an. Italia va fi principalul beneficiar cu 323,88 milioane, urmata de Franta si Spania.
Pentru industria vinului, rezultatele sunt foarte importante si reflecta provocarile industriei din urmatorii ani: durabilitatea si cererea consumatorilor pentru o mai mare transparenta.
Statele membre vor trebui sa se asigure ca (cel putin) 5% din fonduri sunt directionate catre proiecte care vizeaza atingerea obiectivelor de protectie a mediului, adaptarea la schimbarile climatice, imbunatatirea durabilitatii sistemelor si proceselor de productie, reducerea impactului asupra mediului sectorul vitivinicol al UE, precum si economia si eficienta energiei.
Activitatile promotionale din tarile terte pot fi sustinute cu pana la 80% si trebuie sa vizeze imbunatatirea competitivitatii sectorului vitivinicol, precum si deschiderea, diversificarea si consolidarea punctelor de vanzare a pietei. Activitatile axate pe consolidarea pietelor de desfacere vor fi limitate la o durata maxima de 3 ani si vor implica doar indicatii geografice ale UE.
Sunt introduse o serie de modificari de reglementare menite sa faca sectorul vitivinicol mai competitiv si mai transparent fata de consumatori.
Sistemul de autorizatie de plantare pentru podgorii s-a prelungit pana in 2045, comparativ cu termenul actual din 2030, cu obligativitatea Comisiei de a dezvolta doua evaluari functionale in 2028 si a doua in 2040.
Durata intervalului maxim prevazut pentru replantarea vitei de vie trece de la 3 ani in prezent la 6 ani.
Pentru conversia drepturilor de plantare, incepand cu 1 ianuarie 2023, o suprafata echivalenta cu cea acoperita de drepturile de plantare valabila pana la 31 decembrie 2022 si care nu este convertita in autorizatii va ramane disponibila pentru statele membre; acestea vor putea realoca aceste zone pana la 31 decembrie 2025. Aceasta se alatura alocarii anuale obisnuite a unui 1% suplimentar din potentialul viticol.
Sunt excluse soiurile de struguri (Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton si Herbemont), precum si soiurile din Vitis lambrusca, pentru a proteja calitatea productiei si se ofera posibilitatea sa se utilizeze soiuri de vita de vie hibride pentru a produce toate vinurile cu indicatie geografica.
Criteriul referitor la importanta factorului uman in definirea calitatii specifice unei denumiri de origine controlate este restabilit si definit.
Pentru a ajuta producatorii sa intre pe noi piete si sa reglementeze vinurile cu continut scazut de alcool, incluzandu-le printre produsele viticole, dezalcoolizarea totala (taria alcoolica mai mica de 0,5%) este acum autorizata pentru anumite vinuri. Vinurile DOP si IGP pot fi doar partial dezalcoolizate (continut de alcool mai mare de 0,5%). Se clarifica modul in care etichetele trebuie sa indice in mod clar ca acestea sunt vinuri cu continut scazut de alcool.
Normele privind etichetarea nutritionala si indicatiile ingredientelor sunt actualizate pentru toate vinurile (inclusiv cele care sunt partial si total dezalcoolizate), cu scopul de a asigura transparenta consumatorilor. Declaratia nutritionala poate fi limitata la indicatia pe eticheta a valorii energetice, exprimata folosind simbolul "E" pentru energie.
Declaratia completa - care include valoarea energetica, continut de grasimi, acizi grasi saturati, carbohidrati, zaharuri, proteine, sare - poate fi evidentiata prin mijloace electronice disponibile de tip cod QR. In mod similar, lista ingredientelor poate fi furnizata prin mijloace electronice identificate pe eticheta sau pe ambalaj.
Organizatiile care reunesc fermierii, procesatorii si distribuitorii de produse vitivinicole cu indicatii geografice vor putea adopta acorduri pentru a imparti valoarea, costurile si profiturile fara a fi supuse regulilor UE in materie de concurenta.
Mirela Rosu
ONVPV - Oficiul National al Viei si Produselor Vitivinicole
24-09-2024 Pomicultura
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
23-05-2024 Struguri / vita de vie
Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>
13-03-2024 Pomi fructiferi
Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>
05-03-2024 Struguri / vita de vie
Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>
27-02-2024 Struguri / vita de vie
Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>
16-02-2024 Struguri / vita de vie
Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>
26-01-2024 Struguri / vita de vie
Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>