Vinul Adamclisi - o noua denumire de origine protejata (DOP) pentru Romania

Vinul Adamclisi - o noua denumire de origine protejata - DOP - pentru RomaniaComisia Europeana a aprobat cererea de inscriere a vinului „Adamclisi” din Romania in Registrul denumirilor de origine protejate (DOP). „Adamclisi” este o denumire care se refera la vinuri albe, roze si rosii produse intr-o zona viticola foarte veche din regiunea Dobrogei. Datorita caracteristicilor pedologice si climatice, vinurile produse in zona au arome in general fructate si corpolenta medie.


Astfel, numarul vinurilor romanesti protejate la nivelul UE (DOP, IGP, IG) va ajunge la 53. Aceasta noua denumire se va adauga celor 1.170 de denumiri de origine protejate vinicole inregistrate deja. Lista acestora este disponibila in baza de date eAmbrosia.

Produsele cu certificarea DOP sunt cele care au cea mai puternica legatura cu regiunea din care provin. Alte certificari mai sunt indicatie geografica protejata (IGP) sau indicatie georgrafica (IG).

Cererea de inregistrare a denumirii a fost depusa la O.N.V.P.V. ca autoritate competenta responsabila si a fost transmisa de aceasta la Comisia Europeana prin intermediul sistemelor oficiale de comunicare, in conformitate cu legislatia europeana specifica, in scopul analizarii, inregistrarii si acordarii protectiei acestei denumiri.

Prin inregistrarea sa, denumirea de origine protejata Adamclisi a fost astfel inscrisa in Registrul indicatiilor georgrafice disponibil la nivelul Uniunii denumit e-Ambrosia, baza de date care reuneste indicatii geografice protejate existente in spatiul european provenite din toate statele membre.

Noua denumire de origine protejata DOP ADAMCLISI se alatura celor 52 de denumiri protejate pentru vinuri DOP si IGP pe care Romania le are inregistrate si incluse in baza de date eAmbrosia, pentru care au fost intocmite caiete de sarcini ale produsului continand conditiile specifice de obtinere ale vinurilor care utilizeaza numele acestor denumiri de origine protejate si au fost comunicate Comisiei Europene de catre autoritatile nationale responsabile cu aplicarea legislatiei din domeniul denumirilor de origine si indicatiilor geogrfice pentru vinuri.

DOP Adamclisi este denumirea de origine controlata care evoca regiunea viticola foarte veche aflata in zona geografica a Dobrogei, areal geografic de unde se obtin vinuri albe, roze si rosii produse intr-o arie precis delimitata printr-o nominalizare a unor anumite localitati, in care sunt prezente o serie de caracteristici pedologice si climatice favorabile culturii vitei de vie si obtinerii vinurilor de calitate care au trasaturi calitative superioare, distincte, tipice pentru aceasta arie de productie.

Vinurile care utilizeaza numele unor denumiri de origine protejate beneficiaza de recunoasterea calitatilor deosebite intrucat acestea sunt produse care au o puternica legatura cu aria din care provin, mai exact cu aria geografica de productie, au anumite particularitati de productie rezultate prin practici oenologice specifice, tehnologii de cultura aplicate, randamente de productie vitivinicola stabilizate la anumite valori maxime ori specificatii particularizate de etichetare/ambalare la comercializarea lor in piata catre consumator.

Vinurile au o arie de productie delimitata in mod precis si fara echivoc, au anumiti parametri fizico-chimici specifici la momentul punerii in consum, se obtin doar din anumite soiuri de struguri de vinificatie la anumi tnivel de productie permis si se remarca organoleptic gustativ si olfactiv prin caracteristici fructate (fructe de padure, cirese negre amare, prune uscate, coacaze negre, fructe tropicale), florale (floare de soc), ori trasaturi precum catifelare, corpolenta ori prospetime.

Vinurile sub denumirea de origine protejata Adamclisi sunt incluse in lista celor 1.170 de denumiri de vinuri inregistrate deja la nivelul Uniunii, cu denumire de origine protejata DOP, care au recunoastere prin protectie fiind particularizate prin notiuni precum denumire de origine protejata ori indicatie geografica protejata, simboluri ale unei perceptii calitative superioare a produsului in viziunea consumatorului rezultate dintr-un cumul de factori climatici specifici ariei de productie si factori umani care datoreaza exclusiv acestor vinuri obtinerea acelor trasaturi superioare, aparte si distinctive.

Arealul Adamclisi este un mai vechi areal viticol atestat documentar de pe teritoriul Romaniei din zona geografica a Dobrogei.

Arealul Adamclisi este situat pe cel mai inalt platou din S-V Dobrogei, fata de arealele din proximitate Oltina si Murfatlar. Aceasta pozitionare, dar si faptul ca solurile de aici sunt cernoziomice, fata de arealele vecine, unde loess-ul este predominant, face ca vinurile rosii din Adamclisi sa aiba o corpolenta medie si diferite arome primare pregnante (fructuozitate), precum cele de fructe uscate afumate, fructe de padure, iar vinurile albe sa aiba nuante accentuate minerale, datorita solurilor tip rendzine si regosoluri cernoziomice.

Platoul Adamclisi, predominant cernoziomic, cu depozite de calcar la adancimi de pana la 0,80 m si cu o compozitie bogata in fier si magneziu, precum si insolatia efectiva care depaseste 1 800 ore/an permit obtinerea de vinuri albe fructate, dar si florale, si dau o buna corpolenta si vinurilor rosii care, spre deosebire de vinurile din DOP Murfatlar, au taninuri catifelate, blande, ce tempereaza asprimea specifica soiului.

Vinul Adamclisi - domeniile


Studiile pedologice si agrochimice realizate de Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Murfatlar releva pentru perioada 1975-1980 infiintarea si exploatarea unei suprafete considerabile cu vita de vie aflate in localitatea Adamclisi, defrisata multi ani mai tarziu (2000-2001), cu suprafete care au fost plantate ulterior cu soiuri nobile, suprafetele in cauza fiind distincte de arealele vecine cu DOC Murfatlar si Oltina, avand diferente uneori semnificative in privinta conditiilor de mediu.

Spre deosebire de arealele Murfatlar si Oltina, vecinatatea Adamclisi cu zonele cu padure adiacente arealului favorizeaza o mai buna repartitie a ploilor, benefica in perioada de vegetatie pentru toate soiurile.

Comparativ cu arealul invecinat Oltina, care este situat chiar pe malul Dunarii, in Adamclisi fenomenul ceturilor este mult mai rar, motiv pentru care, beneficiind de o buna insolatie, mersul coacerii respectiv ajungerea la maturitatea deplina se realizeaza mult mai devreme, strugurii acumuland cantitati de polifenoli si de antociani care sunt peste limitele celor din arealele invecinate, astfel vinurile devenind rotunde, catifelate, cu arome de fructe de padure si de condimente (vinuri rosii) sau proaspete, onctuoase, cu aroma de fruct tropical si de fagure de albine (vinuri albe).

Caracteristicile vinurilor albe si rosii sunt determinate de factori precum numarul zilelor insorite din an (medie de 300 de zile/an), de solurile de tip cernoziomic cu carbonati la suprafata, aprovizionate cu elemente nutritive de prima necesitate pentru vita de vie, si de dispunerea arealului Adamclisi pe platoul continental de S-V al Dobrogei, la distanta tocmai optima de Marea Neagra, dar si de Dunare, care tempereaza fenomenul de canicula, temperaturile maxime ale zilelor de vara fiind optime pentru acumularea zaharurilor, noptile cu roua fiind practic inexistente din cauza vanturilor specifice.

Solurile bogate in saruri ferice, formate pe calcare si gresii calcaroase, in soluri brun-roscate, favorizeaza o foarte buna acumulare de antociani ce se reflecta in intensitatea coloranta a vinurilor rosii si in gustul lor usor mineral, care contribuie la un postgust lung si amplu al vinurilor rosii.

Vinul Adamclisi - struguri


Calitatea vinului este asigurata de profesionisti cu competente in obtinerea vinurilor, pastrand traditia, dar utilizand in acelasi timp tehnologii inovatoare in viticultura si in productia de vin.

In majoritatea plantatiilor (localizate in principal pe terenuri deluroase, amenajate in terase cu inclinatie moderata), producatorii intretin plantatiile viticole prin taiere mixta. Acest tip de taiere, in combinatie cu solurile bogate in humus si minerale, asigura productia de vinuri tipice din arealul DOP Adamclisi.

Productia de vinuri este permisa incepand din al treilea an de productie a strugurilor, pentru a mentine specificitatea DOP Adamclisi, obtinandu-se astfel vinuri cu o acumulare foarte buna de zaharuri, de antociani si de polifenoli si cu o tarie alcoolica constanta de peste 12,5 % - 13 % vol.

Tipul de sol (depozite de loess si calcar favorabile in special vinurilor rosii) a permis de-a lungul timpului o intretinere specifica a plantatiilor viticole, la care s-a adaugat in ultimii ani utilizarea de material saditor certificat, adaptabil la conditiile pedoclimatice ale arealului Adamclisi, mai exact altoiuri ale unor clone si portaltoi foarte productivi cu potential ridicat de rezistenta la veri uscate si calde si la ierni aspre cu vanturi puternice.

Vinul Adamclisi - ferma viticola


Climatul si solurile specifice pentru Adamclisi dau vinurilor produse in arealul Adamclisi o tipicitate proprie, diferita de a vinurilor obtinute in arealele invecinate.

Vinurile albe au culori care variaza de la cea a paiului de grau copt pana la galben cu irizatii verzui, cu arome intense de flori de lamai si de vita de vie, pana la arome de ananas si de banane, caracteristici determinate de radiatia solara persistenta din areal.

Vinurile rosii/roze au culori care variaza de la roz pal la rosu rubiniu sau rosu violaceu, cu un echilibru intre aciditatea tartrica si continutul de alcool, olfactiv cu caracter specific de prune usor afumate, fructe negre de padure, arome si gust de ardei verde si piper, combinat cu puternice arome de migdal prajit sau cirese negre amare de padure. Vinurile rosii au acumulari bune de antociani.

Vinurile albe si roze au o structura echilibrata, buna aciditate, acumulari bune de zaharuri si polifenoli in termen scurt de la debutul coacerii, iar expunerea S-E a plantatiei in conditiile unui numar mare de zile insorite si ale unui regim echilibrat de precipitatii, la care se adauga si solurile cu un continut mijlociu/mare de humus si de elemente nutritive, favorizeaza buna maturare a strugurilor. Acumularile de antocian, de polifenoli si de zaharuri dau vinurilor echilibru si arome complexe, favorizate si de faptul ca in plantatie nu se face desfrunzirea, ci doar un carnit neagresiv in iulie-august, asigurand strugurilor o masa vegetativa producatoare de hrana bogata si conservand potentialul aromatic.

  

 

Noutati

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>