Potrivit BASF Agricultural Solutions Romania, unul din cei mai mari furnizori ai pietei locale de produse pentru protectia plantelor, doar cca. 20% din suprafata totala cultivata cu vita de vie din Romania este exploatata la standarde europene. Procentul va creste treptat, de la an la an, datorita investitiilor continue realizate de fermieri, dar si a importului de bune practici din alte regiuni cu traditie pe acest segment, a dezvoltarii oenoturismului si a schimbarilor in comportamentul de consum al vinurilor in randul romanilor.
„Estimam ca, in acest moment, suprafata cultivata cu vita de vie la nivel local este de cca. 180.000 de ha, din care doar cca. 30.000 de ha sunt exploatate la standarde europene, cultura obtinuta fiind apoi integrata intr-un ciclu de productie coordonat. Restul, de aprox. 150.000 de ha, este cultivat inca in regim traditional”, a declarat Robert Baicoianu, Director de Vanzari Culturi Horticole in cadrul BASF Agricultural Solutions Romania.
Potrivit afirmatiilor sale, ultimii ani au adus schimbari in piata de profil, incepand cu programele de reconversie a culturilor de vita de vie si a celor derulate prin PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurala). De asemenea, un impact pozitiv au avut si investitiile masive in capacitatile de vinificatie, dezvoltandu-se noi unitati de productie de vin, cu volume cuprinse intre 2-3 mii de hectolitri si cateva zeci de mii de hectolitri. Aceste aspecte au transformat domeniul viticulturii intr-unul dintre cele mai performante si dezvoltate segmente din ramurile agriculturii la nivel autohton, conform companiei.
Potrivit datelor Eurostat, la nivelul sectorului vitivinicol european, Romania se afla pe locul 5 in topul tarilor cu cele mai mari suprafete cultivate cu vita de vie, reprezentand 6% din suprafata totala cultivata cu vita de vie din Europa. Datele Eurostat, la nivelul anului 2020, mai arata ca Romania detine cel mai mare numar de podgorii din Uniunea Europeana, peste 30% din totalul acestora (mai mult de 800.000), la nivel european. Totusi, cea mai mare suprafata medie a unei podgorii se poate gasi in Franta (cca 10,5 hectare). Din acest punct de vedere Romania este la polul opus, cu o suprafata medie a podgoriei de doar 0,2 hectare. Acest lucru confirma, o data in plus, faptul ca mare parte din suprafata cultivata este exploatata in regim traditional.
Un alt aspect interesant cu privire la plantatiile de vita de vie din Romania este ca aproximativ 66% dintre acestea au peste 30 de ani vechime, tara noastra fiind surclasata din acest punct de vedere doar de Bulgaria, unde procentul ajunge la aproape 69%.
Totodata, potrivit Eurostat, 27,9% din suprafata totala ocupata de podgoriile autohtone este dedicata producerii de vinuri de calitate superioara, restul de 72,1% din suprafata totala locala revine productiei de vin de masa.
Toate aceste aspecte arata potentialul major de crestere pe care il are segmentul vitivinicol in Romania. Chiar daca suprafetele cultivate nu vor creste in urmatorii ani, exploatarea acestora la standarde europene va propulsa vinul romanesc pe o pozitie favorabila, atat in ceea ce priveste consumul local, cat si la export. Pe plan national, deja se poate observa o educare a gustului consumatorilor, multi dintre acestia trecand, treptat, de la vinurile de consum curent (vinurile de masa) la vinurile DOC (de calitate superioara).
Conform BASF, vinificatorii au investit, in ultimii ani, in echipamente si linii tehnologice noi, dar si in diverse produse oenologice de foarte buna calitate. De asemenea, au colaborat cu vinificatori cu experienta din alte tari pentru a creste nivelul de calitate al vinurilor produse. Piata de vinuri locala a ajuns, astfel, la un volum de cca. 4-5 milioane de hectolitri anual.
„Potentialul acestui segment este subliniat si de faptul ca, in ultimul timp, viticultorii au investit constant in produse de protectie a plantelor, au aplicat tehnologii noi, in asa fel incat sa obtina struguri de buna calitate, care sa permita producerea unor vinuri superioare. Mai mult de atat, au inteles beneficiile aplicarii unor tratamente eficiente si utilizarii de produse de ultima generatie. De altfel, estimam ca piata de produse de protectie a plantelor a crescut, in ultimii 5 ani, cu aprox. 8%”, a mai spus Robert Baicoianu.
Pe o piata cu un potential de crestere major, atat restructurarea si reconversia plantatiilor vitivinicole, cat si realizarea de investitii constante pe tot lantul de productie – de la cultivare si pana la producerea vinului, sunt aspecte ce pot avea un impact pozitiv in viitor. Mai mult de atat, automatizarea si digitalizarea mijloacelor de productie, mai ales in cadrul cramelor, reprezinta un alt pas important ce va duce la dezvoltarea segmentului.
„Este fundamental ca toate procesele sa poata fi urmarite si reglate conform ultimelor tehnologii: mentinerea fermentarii la temperatura controlata, monitorizarea acesteia din punct de vedere al duratei, momentul aplicarii drojdiilor selectionate, etc. BASF este promotorul digitalizarii in zona de productie a strugurilor si a vinului, oferind o serie de aplicatii destinate urmaririi proceselor tehnologice si a costurilor aferente, in vederea eficientizarii activitatii producatorilor”, sustine Baicoianu.
Potrivit afirmatiilor sale, rata de utilizare a aplicatiilor digitale in segmentul de vitivinificatie a crescut de la an la an, ceea ce arata un interes din ce in ce mai mare al fermierilor si o deschidere spre noi tehnologii menite sa asigure productii mai mari si de o calitate superioara.
Dezvoltarea oenoturismului si promovarea producatorilor locali sunt alte aspecte cu impact in cresterea pietei de profil. Pentru a sprijini producatorii locali, BASF a initiat, acum mai bine de 7 ani, un concurs national de vinuri, Povesti cu Vinuri Romanesti. Organizat in parteneriat cu ADAR, acesta se adreseaza tocmai micilor producatori, cu suprafete mai mici de 100 de ha, care au nevoie de sustinere si promovare.
Despre BASF Agricultural Solutions
Agricultura este esentiala pentru a pune la dispozitia unei populatii in crestere rapida hrana suficienta, sanatoasa si accesibila, reducand, in acelasi timp, efectele asupra mediului. Colaborand cu parteneri si experti in agricultura si integrand criteriul sustenabilitatii in toate deciziile de business, ajutam fermierii sa aiba un impact pozitiv pentru o agricultura durabila. Portofoliul nostru cuprinde seminte si trasaturi genetice ale plantelor special selectate, solutii chimice si biologice pentru protectia culturilor, solutii pentru gestionarea solului, sanatatea plantelor, controlul daunatorilor si agricultura digitala. Cu echipe de experti in laboratoare, pe camp, la birou si in unitatile de productie, ne straduim sa gasim echilibrul potrivit pentru succesul fermierilor, al agriculturii si al generatiilor viitoare. In 2021, divizia noastra a generat vanzari de 8,2 miliarde de euro. Pentru mai multe informatii, vizitati www.agriculture.basf.com sau oricare dintre canalele noastre de social media.
24-09-2024 Pomicultura
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
23-05-2024 Struguri / vita de vie
Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>
13-03-2024 Pomi fructiferi
Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>
05-03-2024 Struguri / vita de vie
Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>
27-02-2024 Struguri / vita de vie
Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>
16-02-2024 Struguri / vita de vie
Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>
26-01-2024 Struguri / vita de vie
Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>