Orondis Ultra Pack, Forta suprema pentru combaterea manei vitei de vie

Pachetul ORONDIS ULTRA de la Syngenta combina doua fungicide puternice pentru combaterea manei vitei de vieIncepand cu anul 2021, viticultorii vor putea accesa Pachetul ORONDIS™ ULTRA o solutie inovatoare ce combina doua fungicide exceptional de puternice pentru combaterea manei vitei de vie.


Mana vitei de vie, produsa de ciuperca Plasmopara viticola, are o raspandire generala si este una dintre bolile majore la vita de vie. Pot fi afectate toate partile verzi ale plantei. Severitatea bolii este variabila de la an la an, iar in functie de conditiile climatice si intensitatea atacului poate duce la: defolierea plantelor, distrugerea partiala sau totala a inflorescentelor si a boabelor. Atacul are impact semnificativ asupra calitatii strugurilor si vinului, cat si asupra cantitatii recoltei. Ciuperca ier­neaza sub forma de oospori in frunzele infectate cazute pe sol toamna. Primavara, cand conditiile devin favorabile, oosporii germineaza provocand primele infectii (infectii primare).

Pentru ca infectia primara sa aiba loc sunt necesare urmatoarele conditii: solul sa fie umed sau sa existe prezenta apei libere, temperatura sa fie peste 11°C si sa existe organe verzi ale plantei. Din mo­mentul provocarii infectiei pana la aparitia simptomelor bolii este necesara o perioada de timp (incubatie) care este mai lunga sau mai scurta in functie de temperatura.

Ciuperca ataca toate partile verzi ale plantei. Pe frunze apar pete decolorate de culoare galbuie numite “pete untdelemnii” in dreptul carora, in functie de umiditate si temperatura, apare dupa o pe­rioada de timp un puf albicios. Mai tarziu petele se necrozeaza, se usuca si tesutul se rupe sau capata aspectul de zdrentuit. Atacul pe frunzele batrane, toamna, se caracterizeaza prin pete mici, colturoase, brune, care dau aspect de mozaic, numindu-se “frunze mozaicate”. Pe lastarii tineri, inflorescente, rahis, carcei, atacul se manifesta prin brunificarea partilor atacate si uscarea lor. 

Pe boabele tinere, cand umiditatea aerului este ridicata, apare puful alb (conidioforii si conidiile de atac) denumit “Rot – Gris” (putregai gri). Pe boabele formate, atacul se manifesta prin brunificarea acestora, evoluand spre mumifieri, fara aparitia fructificatiilor ciupercii. Boabele atacate se desprind usor de rahis si cad. Aceasta forma de atac se numeste “Rot-Brun” (putregai brun). Organele tinere sunt mai susceptibile la atac si pe masura ce imbatranesc sunt mai putin receptive la atacul ciupercii.

 

Pachetul ORONDIS ULTRA - simptome Mana vita de vie - Plasmopara viticola

Foto: Mana vitei de vie, sursa: Syngenta

 

 

Ce este pachetul Orondis™ Ultra?

Orondis™ Ultra Pack este un pachet dimensionat pentru 5 hectare de vita de vie, alcatuit din 2 fungicide exceptionale, fiecare cu mod de actiune diferit impotriva manei: Orondis™ si Pergado®. Cele 2 fungicide au un efect sinergic si constituie un standard in combaterea eficienta a manei vitei de vie (Plasmopara viticola). Inainte ca boala sa se dezvolte, cele doua moduri puternice de actiune lucreaza in paralel: 

    • in primul rand oxatiapiprolin prezinta un nou mod de actiune, intrerupand miscarea lipidelor intre peretii plasmei; 
    • mandipropamid inhiba regenerarea peretelui celular al sporilor;
    • impreuna, cele doua fungicide ofera un control puternic si de lunga durata al manei vitei de vie.

 

Pachetul ORONDIS ULTRA - componente pachet

 

 

Despre ORONDIS™

Orondis™ este un fungicid preventiv, curativ si antisporulant, sistemic acropetal si translaminar pentru controlul manei la vita-de-vie. Oxatiapiprolin apartine grupei izoxazolinelor si este o substanta activa noua, dintr-o grupa noua, cu un nou mod de actiune care combina actiunea biochimica si genetica prin influenta modulatoare asupra proteinei OSBP (oxysterolbinding protein) din celulele ciupercii, care controleaza transcriptia genelor, cu efect regulator asupra metabolismului lipidic celular. 

Zoosporii expusi la oxatiapiprolin isi pierd viabilitatea la scurt timp de la aplicare si nu mai sunt capabili de germinare. Inhibarea completa a germinarii zoosporilor are loc in decurs de 2 ore de la expunerea la oxatiapiprolin. Oxatiapiprolin stimuleaza dezvoltarea radacinii si a sistemului foliar, nu influenteaza vinificatia si nu are efect negativ asupra proprietatilor organoleptice ale vinului. 

Orondis™ trebuie sa fie aplicat intotdeauna in amestec cu fungicide cu mod diferit de actiune. Se vor aplica cel mult doua tratamente cu Orondis™ (sau orice alt produs care contine substante active din grupul FRAC-49) pe sezon pentru vita-de-vie. 

ORONDIS este eficient in etapele cheie ale ciclului de viata ale patogenului:

Pachetul ORONDIS ULTRA - locurile unde actioneaza fungicidul

 

 

Despre PERGADO®

Pergado® este un fungicid care datorita modului de actiune inovativ, ofera protectie de lunga durata impotriva manei la o gama larga de culturi. Pergado® patrunde rapid prin stratul superficial al frunzei, se transloca translaminar si protejeaza in acelasi timp fata superioara si inferioara a frunzei. Substanta activa, mandipropamid, este foarte activa impotriva germinatiei sporilor si inhiba cresterile miceliului in timpul perioadei de incubatie. 

Pergado® este recomandat sa fie aplicat preventiv impotriva manei la doza de 0,6 l/ha. Intervalul dintre tratamente este de 10 zile in conditii climatice si de presiune a bolii normale. In conditii de presiune ridicata a bolii, intervalul se va scurta la 7 zile. 

Actiunea puternica si persistenta a produsului asigura un nivel inalt de combatere a manei. Datorita rezistentei deosebite la spalare, ofera siguranta in programul de combatere a manei.

Performanta produselor dupa o ploaie de 60 mm la o ora dupa aplicare, testata la Syngenta Stein:

Pachetul ORONDIS ULTRA - test de performanta al produselor

 

 

Recomandari de aplicare:

    • Se recomanda pentru etapele de la lastar 20-25 cm, pana dupa inflorit. 
    • Intervalul dintre tratamente se va adapta in functie de conditiile climatice, presiunea de infectie si evolutia culturii.
    • Se recomanda alternarea fungicidelor pentru combaterea manei (de ex. Ridomil®, Orondis™, Pergado® F).
    • Ordinea de realizare a amestecului:
        1. Apa (jumatate de volum in sprayer)
        2. Pergado®
        3. Se amesteca foarte bine intre 3 si 5 minute
        4. Orondis™
        5. Restul de apa


Pachetul ORONDIS ULTRA - tabel omologare

  

Avantajele pachetului ORONDIS ULTRA

    • Orondis™ este exceptional ca tratament preventiv, controland toate etapele cheie ale ciclului de viata al agentului patogen chiar si la o rata foarte mica si cu un control constant al bolii. 
    • Mod de actiune nou si eficacitate dovedita de Pergado® in protectia ciorchinilor.
    • Oxatiapiprolin se misca incet prin planta; aceasta, combinata cu puterea sa exceptionala, ofera un control de lunga durata, protectie a frunzelor in curs de dezvoltare, precum si noilor cresteri.
    • Atat Orondis™, cat si Pergado® sunt excelente din punctul de vedere al rezistentei la ploaie, protejand planta de boli chiar si dupa ploaie.
    • Combinatia a doua fungicide cu efect complementar si exceptional de puternice.
    • Sistemie, distribuire buna si excelent in protectia ciorchinilor.


Afla mai multe despre pachetul ORONDIS ULTRA de la reprezentantii Syngenta si de pe website-ul companiei, pe www.syngenta.ro

 

  

 

Noutati

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>