Astazi, Comisia Europeana a decis sa activeze noi masuri de criza pentru a sprijini sectoarele pescuitului si acvaculturii in contextul invadarii Ucrainei de catre Rusia. Mecanismul de criza al Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit si acvacultura (FEAMPA) va oferi sprijin imediat operatorilor din sectoarele pescuitului, acvaculturii si prelucrarii fructelor de mare prin compensatii financiare pentru pierderile lor economice si costurile suplimentare.
O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legislatia relevanta.
Comisia Europeana a adoptat noi orientari strategice pentru o acvacultura a UE mai sustenabila si mai competitiva. Orientarile ofera Comisiei, statelor membre si partilor interesate o perspectiva comuna pentru a dezvolta acest sector intr-un mod care sa contribuie in mod direct la Pactul verde european si, in special, la Strategia „De la ferma la consumator”. Orientarile vor ajuta sectorul acvaculturii din UE sa devina mai competitiv si mai rezilient si sa isi imbunatateasca performantele de mediu.
Eurodeputata Carmen Avram a adresat o interpelare Comisarului European pentru mediu, oceane si pescuit, Virginijus Sinkevičius, prin care solicita masuri urgente pentru salvarea sectorului acvaculturii. Conform eurodeputatei: „Cu cateva zile inainte de Paste si intr-un moment in care alergam cu totii dupa hrana, riscam sa ramanem fara una dintre cele mai importante surse de proteina – pestele – si sa mai adaugam o victima la sirul lung pe care, probabil, il va produce viitoarea criza economica: piscicultura".
Exploatatiile agricole si piscicole vor beneficia si in 2019 de sprijin financiar pentru reducerea accizei la motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in sectoarele vegetal, zootehnic, imbunatatiri funciare si acvacultura, permitand astfel o diminuare a costurilor de productie in sectorul agricol prin rambursarea diferentelor de accize.
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca a inceput derularea proiectului ”Evaluarea bunastarii salmonidelor din pastravariile romanesti, in contextul cresterii productivitatii si a calitatii produselor”, printr-un grant de cercetare in valoare de circa 65.000 de euro. Pe baza acestor date culese din teren si a analizei acestora, va fi editat ghidul de bune practici in domeniul Salmoniculturii, avand ca obiectiv tintit imbunatatirea productivitatii pastravariilor romanesti. Proiectul se va finaliza in luna iulie 2020 prin editarea unui ghid care va fi distribuit in mod gratuit pastravarilor.
Cormoranii constituie un subiect sensibil in Romania de multi ani, datorita legislatiei de protectie a cormoranilor care este astfel gandita incat produce pierderi mari fermierilor din acvacultura romaneasca. Dezbaterile pe aceasta tema au ramas fara ecou pana acum cateva zile cand domnul Petre Daea - ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale a atras atentia in Comisia de Pescuit a Parlamentului European.
Sondajul Eurobarometru privind optiunile consumatorilor din UE pentru produsele pescaresti si de acvacultura este clar: europenii iubesc pestele. Mai mult de patru din zece europeni mananca peste sau fructe de mare cel putin o data pe saptamana acasa. Romanii prefera in general pestele intreg, de apa dulce, produs la noi din tara.
Cu 11,47 milioane de tone pe an, pescariile interioare genereaza 12% din capturile globale de peste. Totusi, acest sector inca nu si-a demonstrat intregul potential. Aceste subiecte sunt discutate zilele acestea, in cadrul unei conferinte la Bucuresti, organizata in comun de FAO, EUROFISH si alti parteneri, cu privire la restaurarea habitatului fluvial pentru pescuitul in apele interioare din bazinul fluviului Dunarea si in zonele adiacente Marii Negre.
In sedinta de Guvern din 20 septembrie 2018 a fost aprobata o hotarare prin care se instituie o schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in acvacultura. Suma prevazuta pentru reducerea accizei la motorina utilizata in acvacultura pentru perioada 2018-2020 este in valoare de 5.532 mii lei/an.
Productia de peste la nivel global va continua sa creasca in urmatorii zece ani, chiar daca cantitatea de peste capturata in salbaticie s-a stabilizat iar dezvoltarea intensa a acvaculturii este acum temperata, se spune intr-un nou raport FAO. Astfel, pana in 2030, se estimeaza o crestere a productiei de peste provenita din pescuit si acvacultura pana la 201 milioane de tone.
Linia de coasta a Romaniei la Marea Neagra are o lungime de 256 km. Tara noastra este caracterizata de resurse terestre si disponibilitatea apelor interioare. Aceste conditii ofera oportunitati pentru dezvoltarea activitatilor de pescuit si acvacultura atat in zonele marine, cat si in cele de apa dulce, precum si in activitatile de prelucrare conexe.
Incepand cu 30 octombrie si pana pe 17 noiembrie 2017, ANSVSA efectueaza controale tematice pentru verificarea modului de respectare a conditiilor sanitare veterinare si de siguranta alimentelor referitoare la producerea, colectarea, procesarea, depozitarea si comercializarea pestelui si a produselor din pescuit.
Astazi s-a propus instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in acvacultura. Acesta acopera activitati si lucrari precum transportul de furaje, materii prime si materiale in interiorul fermei, transportul materialului piscicol in interiorul si in afara fermei, pomparea apei cu motopompe, lucrari pe cuveta helesteului si intretinerea digurilor sau canalelor.
Incepand din 2010, productia ecologica de peste a crescut in statele europene ca urmare a adoptarii normelor UE, a cresterii interesului consumatorilor pentru produsele ecologice, precum si a posibilitatii de a utiliza sigla ecologica pentru a evidentia mai bine caracteristicile pozitive ale productiei de acvacultura. In Romania piscicultura ecologica s-a concentrat pe crap, deoarece diferentele dintre practica cresterii traditionale si practicile ecologice nu au fost foarte mari.
Guvernul a adoptat o serie de masuri pentru asigurarea accesului la finantare a producatorilor agricoli si a celor care au exploatatii in piscicultura. Prin actul normativ se creste procentul de garantare a creditelor acordate fermierilor pentru achizitia de terenuri agricole de la 50% la 80%, se propun masuri de reducere a comisionului de garantare de la 3,8% la 2% si se extinde categoria potentialilor beneficiari atat in sectorul agricol, cat si in acvacultura.
„West Wales Coracle Caught Salmon” IGP - Marea Britanie, este numele dat pestilor din specia Salmo Salar capturati cu ajutorul vechii metode traditionale galeze de pescuit cu coracle.
Modificarile aduse de Executiv Ordonantei de Urgenta Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul si acvacultura vizeaza intarirea rolului administrativ al ANPA, dezvoltarea acvaculturii, imbunatatirea sistemului de inspectie, control si colectare date si asigurarea unui sistem nou de acces la resursele acvatice vii din habitatele piscicole naturale.
Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat marti, 25 octombrie 2016, la lucrarile Conferintei la Nivel Inalt privind Cooperarea Consolidata pentru Pescuit si Acvacultura la Marea Neagra. Evenimentul a fost organizat de Comisia Generala pentru Pescuit in Marea Mediterana a Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (GFCM FAO) impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
In perioada 7-9 septembrie a.c., a avut loc la Bratislava reuniunea informala a directorilor generali ai Agentiilor Nationale pentru Pescuit si Acvacultura ai statelor membre UE. In cadrul intrevederilor s-au dezbatut aspecte referitoare la Politica Comuna in domeniul Pescuitului (PCP), precum si aspecte legate de modificarile propuse pentru perioada urmatoare.
Conform unei ample analize efectuate de EUMOFA, Observatorul Pietei Uniunii Europene pentru produse provenite din pescuit si din acvacultura, piata UE pentru crapul comun (pescuit + piscicultura) este estimata la 76.000 de tone. Republica Ceha este cel mai mare producator si Polonia cel mai mare consumator, in timp ce Ungaria are cel mai mare consum de crap pe cap de locuitor, crapul fiind si cea mai consumata specie de pesti din Ungaria.
Crapul este o specie de peste omnivora, care traieste in foarte multe zone, in special in Europa, America de Nord si China. Crapul este peste de apa dulce, dar se poate intalni si in ape cu pH acid. In Romania, populeaza atat ape statatoare cat si curgatoare, cu exceptia vailor si a zonelor dominate de curenti repezi.
Indepartarea maselor; Ranile; Sistemul reproducator; Vezica inotatoare; Ficatul si rinichii.
In Romania sunt capacitati de productie in cresterea pestelui in 38 de judete. Exista peste 84.500 ha crescatorii piscicole, 15.500 ha pepiniere piscicole, 300 de ferme piscicole si 60 de pastravarii cu o suprafata de 44 ha.
Indiferent daca va ocupati cu agronomia, cultura piscicola, viticultura, sectorul forestier sau cresterea animalelor, ferma dumneavoastra trebuie sa fie eficienta si profitabila, curata si igienizata, functionala si calitativa. Fiecare investitie trebuie sa functioneze ani de zile fara probleme si tebuie sa respecte anumite standarde si cerinte legale in ceea ce priveste igiena si curatenia, pentru a avea un succes pe termen lung.
In Belgia, o ferma piscicola si un producator de tomate in sera preiau provocarea agriculturii durabile. Provocarea este, de asemenea, o oportunitate pentru agricultori de a dezvolta metode ecologice si eficiente de realizare pisciculturii si legumiculturii.
Prin lansarea Centrului Roman pentru Modelarea Sistemelor Recirculante de Acvacultura, Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati a si-a propus sa aduca cel mai inalt nivel european de dotare si activitate de cercetare-dezvoltare prin crearea unui centru de cercetari experimentale multidisciplinare va permite testarea complexa a unor solutii inovatoare, tehnice si tehnologice pentru a elabora noi metode, solutii constructive si tehnologice care vor sta la baza cresterii competitivitatii sectorului de acvacultura.
Pestele este unul dintre alimentele pe care nutritionistii le recomanda sa fie consumate, respectiv 2-3 portii de peste pe saptamana, in cadrul unei alimentatii echilibrate.
Comisia Europeana a adoptat Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020. Cele aproximativ 224 milioane de euro disponibile pentru perioada 2014-2020 includ fonduri UE de peste 168 de milioane de euro. Prioritatile programului sunt promovarea pescuitului si acvaculturii sustenabile, a ocuparii fortei de munca, a comercializarii si a prelucrarii, precum si stimularea punerii in aplicare a Politicii Comune in domeniul Pescuitului si Politicii Maritime Integrate.
Vivierele plutitoare sau, asa cum mai sunt denumite, viviere flotabile, reprezinta o solutie moderna, intensiva de crestere a pestelui. Datorita eficacitatii sale si a subventiilor acordate de guverne, aceasta optiune a castigat din ce in ce mai multi adepti in randul piscicultorilor.
Heringul ''HOLLANDSE MAATJESHARING”, Olanda a fost inregistrat ca si Specialitate Traditionala Garantata (STG).
Acvaponia are la baza un procedeu simbiotic de crestere a plantelor si pestilor intr-un sistem recirculant. Cele doua componente vii ale sistemului isi asigura una alteia mediul de viata ideal. Din acest motiv, costurile productiei de plante si peste se reduc considerabil. Proiectul Aqua Rom promoveaza acvaponia in zonele montane, cu sprijin prin Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.
Produsele piscicole reprezinta cele mai pe larg tranzactionate produse alimentare din lume, comertul total fiind estimat la 145 milioane de dolari SUA. Pe masura ce cererea pentru un mod de alimentatie sanatos sporeste, oportunitatile pentru comertul cu peste si produse din peste se dezvolta. Cum tarile pot beneficia de aceste oportunitati este subiectul unui seminar regional care incepe astazi in Yerevan, Armenia.
Cu ocazia Zilei Maritime Europene 2015, avem deosebita placere de a va invita sa participati la conferinta “Inovarea in acvacultura si pescuit – pentru o dezvoltare durabila a resurselor acvatice”, care va fi organizata in Bucuresti, in data de 28 mai 2015, in Amfiteatrul “I. Heliade Radulescu“ a Bibliotecii Academiei Romane din Calea Victoriei nr. 125, Sector 1, intre orele 9.00 si 14.00.
In Europa au fost implementate cu succes o serie de centrale electrice geotermale, cat si aplicatii in cascada pe baza energiei termice adiacente, precum incalzirea serelor, uscarea produselor agricole (cereale, fructe si legume), irigatii cu apa calda, piscicultura, etc. SIFEE NEW ENERGY SRL este o companie romaneasca de inginerie, cu capital integral privat, care este implicata in dezvoltarea unor proiecte de energii regenerabile, cu focus pe geotermie.
21-11-2023 Pesti
Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc. Mai multe>>
13-07-2023 Pescuit
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>
09-07-2023 Pesti
Comisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic. Mai multe>>
12-05-2023 Pescuit
Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii. Mai multe>>
15-03-2023 Pesti
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Mai multe>>
24-01-2023 Pescuit
Dezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala. Mai multe>>
07-12-2022 Pesti
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro. Mai multe>>
16-12-2021 Pescuit
MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 ton... Mai multe>>
05-10-2021 Pesti
O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legis... Mai multe>>
17-09-2021 Pescuit
Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisi... Mai multe>>
10-06-2021 Pescuit
Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, i... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>