Sturioni

Traficul cu produse din sturion: Aproape o treime din produsele verificate au fost ilegale

Studiu de piata privind traficul cu produse din sturion - Aproape o treime din produsele verificate au fost ilegaleAproape o treime din esantioanele de produse provenite de la sturioni (caviar, carne de sturion), cumparate in cadrul unui studiu de piata al WWF in perioada 2016-2020, au fost ilegale, iar autoritatile au raportat 214 cazuri de braconaj. Studiul ofera pentru prima data dovezi ale amplorii braconajului si comertului ilegal de caviar si carne de sturion capturat in salbaticie in regiunea Dunarii inferioare, in special in Bulgaria, Romania, Serbia si Ucraina.

Mai multe>>

700 de pui de nisetru au fost eliberati cu succes in Dunare

Actiunea de eliberare a puietului de nisetru contribuie la efortul transfrontalier de a creste numarul de sturioni din fluviul Dunarea700 de exemplare din specia nisetru au fost eliberate vineri in Dunare, cu o saptamana inainte de Ziua Mondiala a Pestilor Migratori, sarbatorita la nivel global pe 24 octombrie. Acesta este al doilea eveniment de repopulare organizat la Isaccea in 2020 de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunarii” (INCDDD), partener WWF in cadrul proiectului MEASURES - Gestionarea si refacerea coridoarelor ecologice acvatice pentru speciile de pesti migratori din bazinul Dunarii.

Mai multe>>

Protejarea sturionilor, prioritara de Ziua Mondiala a Pestilor Migratori

Protejarea sturionilor este prioritara - Ziua Mondiala a Pestilor MigratoriWWF si Societatea Mondiala pentru Conservarea Sturionilor (World Wide Sturgeon Conservation Society - WSCS) lanseaza azi “Declaratia de la Viena privind conservarea la nivel mondial a sturionilor”. Ziua Mondiala a Pestilor Migratori se sarbatoreste odata la doi ani in data de 21 aprilie cu scopul de a ne reaminti cat de importante sunt apele dulci pentru toate formele de viata care le populeaza, in special pentru pestii migratori.

Mai multe>>

"Botezul Sturionilor" - Repopularea Dunarii cu 1.000 sturioni

Botezul sturionilor 2014Apa Nova Bucuresti, in parteneriat cu Primaria municipiului Tulcea si Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, sub patronajul Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, a eliberat in perioada 12-15 iunie 2014, in apele Dunarii 1000 de puieti de pastruga, in cadrul actiunii numite sugestiv ”Botezul Sturionilor”.

Mai multe>>

Evaziune fiscala si braconaj piscicol cu tone de sturion si calcan

braconaj piscicol sturionIn urma activitatilor derulate pana in prezent, au fost ridicate aproximativ 4 tone de sturioni, 340 de kg. de calcan si alte specii de peste si 130 de kg. de icre. De asemenea, au fost ridicate cantitati impresionate de ustensile si plase monofilament folosite la activitatea de braconaj piscicol.

Mai multe>>

Sanctiuni de peste 1.5 milioane de lei aplicate in combaterea braconajului piscicol

braconaj piscicolAproape 3.000 de kg. de peste, 15 ambarcatiuni, 179 de plase de pescuit si alte ustensile folosite pentru pescuit au fost ridicate in vederea confiscarii, de politisti in timpul unor actiuni desfasurate pe parcursul a 11 zile, la nivel national, sub coordonarea de specialitate a Directiei de Ordine Publica din I.G.P.R.

Mai multe>>

46 kilograme icre de sturion au fost ridicate de Politie

P14-121209-a1 resizePolitistii de investigare a fraudelor au prins in flagrant, in Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, un barbat care transporta 46 de kg. de icre de sturion, in valoare de aproximativ 48.000 de euro, fara a detine acte de provenienta.

Mai multe>>

Ziua Dunarii 2013 - eveniment dedicat promovarii si protectiei Sturionilor

Ziua Dunarii 2013 aAcademia Romana, prin Institutul de Biologie Bucuresti, impreuna cu Asociatia Internationala pentru Studiul Dunarii si Grupul de Actiune pentru Conservarea Sturionilor va invita pe 29 iunie 2013 sa sarbatoriti alaturi de intregul bazin al Dunarii – “Ziua Internationala a Dunarii”

Mai multe>>

Sturionul de Tamadau

raduta-sturionLa Tamadau Mare, in judetul Calarasi, un investitor roman a creat o baza genetica pentru sturioni - cea mai valoroasă specie de peste, care produce celebrele icre negre si care este amenintata cu disparitia de pescuitul excesiv din Dunare si Marea Neagra.

Mai multe>>

Icrele negre

Cand intra in hrana omului, pestii si icrele lor, aduc reale beneficii sanatatii organismului si sunt considerate a fi, de catre multi nutritionisti, cele mai sanatoase produse alimentare de origine animala.

Mai multe>>

Extinderea habitatului sturionilor in amonte de Portile de Fier

Ministrul Agriculturii, s-a intalnit cu presedintele Societatii Mondiale pentru Conservarea Sturionilor (World Sturgeon Conservation Society), Harald Rosenthal.

Mai multe>>

Ferma noua de sturioni in judetul Bihor

Ferma de acvacultura apartine de societatea Gavella Com SRL si este amplasata in localitatea Santaul Mic, judetul Bihor.

Mai multe>>

Informatii despre sturioni

Organizatia mondiala care reglemeteaza comertul cu sturioni - CITES stabileste anual cotele de captura pentru fiecare tara inclusiv pentru Romania. Din apele romanesti se pot pescui carne si caviar de pastruga, carne si caviar de morun precum si carne si icre de nisetru.

.

Mai multe>>

Documente istorice despre pescuitul sturionilor pe Dunare.

Documente istorice de pe timpul unor domnitori romani atesta importanta sturionilor in tara noastra.

Mai multe>>

Promovarea programului de populare a Dunarii cu puiet de sturioni

MADR a finantat, prin Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, din bugetul propriu, in perioada 2006 – 2009 „Programul de populare de sustinere a Dunarii cu puiet de sturioni”.

Mai multe>>

Eliberarea unui morun capturat de braconieri

 

In noaptea de 4/5 octombrie a.c. a fost depistat un braconier cu un morun de 120 kg.

Mai multe>>

Lansare in Dunare a primilor moruni marcati cu emitatoare satelitare

 

 

 

Marti, 26 mai 2009, Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, domnul Ilie Sarbu, va participa la actiunea de lansare in Dunare a primilor moruni marcati cu emitatoare satelitare. 

Mai multe>>

Ferma pentru cresterea sturionilor si a pastravilor

 

Unitatea de acvacultura intensiva cu o capacitate de cca. 100 tone/an (sturioni si pastrav)

Mai multe>>

U.E. ne vrea producatori de caviar

salau.jpgIn plina agitatie politica autohtona, directorul general al Directiei Generale de Pescuit din cadrul CE, Fokion Fotiadis, a afirmat, ca Romania are potential pentru a deveni unul dintre cei mai importanti producatori de caviar din Uniunea Europeana.

Mai multe>>

Cei mai valorosi pesti

    Morun (Huso huso) 

Morunul, nisetrul, pastruga si cega sunt cele mai intalnite specii de sturioni din Dunare. Un exemplar de 100 de kilograme poate avea circa 10 kilograme de caviar. Sturionii sunt adevarate fabrici vii de icre negre.

.

Mai multe>>

Cresterea pestelui spatula

 

    Peste spatula - Nucet 2007

 

Specia Polyodon spathula este unicul reprezentant al familiei Polyodontidae (sturionilor) in America de Nord. In Asia, In bazinul fluviului Yang- Tze, exista un alt reprezentant al familiei Polyodontidae, specia Psephurus gladius cu talie de cca. 3,0 m, greutate de peste 700 kg si regim de hranire ihtiofag. Aceste doua specii au origine comuna, insa au evoluat diferit dupa separarea placilor tectonice asiatica si americana in Cretacic, in urma cu cca. 30 milioane de ani.

.

Mai multe>>

Noutati

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

09-07-2023 Pesti

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

Comisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic. Mai multe>>

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

12-05-2023 Pescuit

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii. Mai multe>>

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

15-03-2023 Pesti

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Mai multe>>

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

24-01-2023 Pescuit

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

Dezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala. Mai multe>>

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

07-12-2022 Pesti

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro. Mai multe>>

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

16-12-2021 Pescuit

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 ton... Mai multe>>

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

05-10-2021 Pesti

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legis... Mai multe>>

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

17-09-2021 Pescuit

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisi... Mai multe>>

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

10-06-2021 Pescuit

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, i... Mai multe>>