Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat marti, 25 octombrie 2016, la lucrarile Conferintei la Nivel Inalt privind Cooperarea Consolidata pentru Pescuit si Acvacultura la Marea Neagra. Evenimentul a fost organizat de Comisia Generala pentru Pescuit in Marea Mediterana a Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (GFCM FAO) impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
In introducere, ministrul a salutat scopul declarat al Conferintei de incurajare a unei abordari comune si deschise a colaborarii tuturor statelor riverane Marii Negre pentru promovarea unei exploatari rationale a resurselor marine vii, dezvoltarea sustenabila a acvaculturii, in conditiile mediului marin specific, astfel incat sa se asigure pastrarea ecosistemelor productive si sanatoase.
"Prin prezentarile expertilor au fost relevate aspecte de importanta imediata privind cunoasterea stadiului resurselor marine vii si ecosistemelor caracteristice din Marea Neagra, punandu-se in mod firesc accentul pe aspecte relevante: stadiul stocurilor celor mai importante specii din punct de vedere comercial, bazat pe avizul stiintific de specialitate. Tin sa subliniez faptul ca Romania, ca tara membra a U.E., a transpus in legislatia nationala masurile specifice derivate din aplicarea principiilor politicii comune in domeniul pescuitului printre care mentionam masurile tehnice privind dimensiunea minima de debarcare a exemplarelor capturate, intarirea capacitatilor si metodelor de control al pescuitului. Trebuie mentionat ca avem o coordonare deosebita cu serviciile Comisiei Europene in ceea ce priveste implementarea actiunilor de control atat la nivel national, cat si in apele comunitare la Marea Neagra, alaturi de Bulgaria", a afirmat ministrul Achim Irimescu.
In cuvantul sau, ministrul a prezentat importanta deosebita a aspectelor socio-economice ale pescuitului, urmarind in special cresterea valorii adaugate a produselor obtinute prin pescuit si prelucrarea acestora, valorificarea superioara in conditii care sa respecte standardele europene privind siguranta alimentelor. Ministrul a explicat ca activitatile traditionale de pescuit sunt de natura sa incurajeze dezvoltarea comunitatilor locale, care au rolul de a contribui la cresterea veniturilor pescarilor, prin diversificarea activitatilor legate de pescuit si angajarea fortei de munca existenta in aceste comunitati. Romania este interesata de consolidarea flotei nationale de pescuit, care este caracterizata prin preponderenta navelor de mici dimensiuni cu activitate de pescuit costier, utilizand tehnici mai prietenoase cu mediul, comparativ cu pescuitul de tip industrial practicat de navele de mari dimensiuni.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a amintit si despre provocarile de mediu care ridica aspecte specifice pentru managementul pescariilor. Pastrarea biodiversitatii habitatului marin este una din preocuparile constante ale deciziilor pe care Romania la ia prin masurile adoptate referitoare la pescuit."Trebuie sa acceleram, la nivelul tuturor statelor riverane, adoptarea acelor masuri care sunt menite sa diminueze, pana la eliminarea totala, capturile accidentale de specii vulnerabile sau aflate in pericol (atat a speciilor de pesti, cat si a mamiferelor acvatice, reptilelor si pasarilor).
In acest context, trebuie subliniat ca este absolut necesar ca acei cercetatori implicati in activitati specifice sa poata beneficia de masurile care sa le permita intensificarea schimburilor de date.
E foarte importanta participarea la expeditii de cercetare marina realizate in comun, in toate apele de sub jurisdictia nationala a statelor riverane, in care se dezvolta speciile care sunt supuse exploatarii comune. Aceasta chestiune este vazuta de Romania ca o necesitate obiectiva pentru evaluarea cat mai corecta a evolutiei stocurilor si astfel, autoritatile nationale sa poata initia un proces comun de adaptare a masurilor necesare unei gestionari durabile a resurselor de pescuit din Marea Neagra", a mai adaugat ministrul.
In cadrul lucrarilor Conferintei, luarile de pozitii ale participantilor au vizat clarificarea aspectelor privind pescuitul in sensul de a contribui la dezvoltarea acvaculturii in regiune, la extinderea cooperarii regionale pentru protectia mediului marin si cresterea economica a tarilor riverane Marii Negre, precum si a diminuarii pescuitului ilegal.
La finalul Conferintei a fost semnata de catre toti reprezentantii la nivel inalt ”Declaratia pentru intensificarea cooperarii privind pescuitul si acvacultura in regiunea Marii Neagre” care subliniaza necesitatea unei abordari comune si de colaborare intre statele riverane pentru a aborda problemele de pescuit si de a pune in aplicare strategia pe termen mediu pentru durabilitatea pescuitului in Marea Mediterana si Marea Neagra recent adoptate de GFCM, dezvoltarea durabila a acvaculturii, o colaborare mai stransa in directia consilierii stiintifice, pescuitului durabil la scara mica, consolidarea capacitatilor si actiunile care provin dintr-un plan de actiune regional pentru a lupta impotriva pescuitului ilegal.
Comisarul pentru mediu, afaceri maritime si pescuit Karmenu Vella a declarat cu acest prilej: "Felicit initiativa luata de tarile din regiunea Marii Negre pentru a initia o actiune puternica asupra problemelor de pescuit din zona Marii Negre. UE este pregatita sa sprijine acest proces si ofera solutii atat de gestionare a pescuitului cat si a "cresterii albastre". Durabilitatea acestui bazin este importanta si vom continua sa sustinem acest progres."
La Conferinta au participat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristina Pasca Palmer, Dessislava Taneva, Ministrul Agriculturii si Alimentatiei din Bulgaria, Jiansian Jia, director adjunct in cadrul departamentului de pescuit si agricultura al FAO, precum si vice-ministri din Albania, Azerbaijan, Georgia, Republica Moldova, Ukraina, ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, precum si reprezentanti ai Comisiei Europene, ai FAO - GFCM, precum si membri ai organizatiilor si asociatiilor internationale in domeniul cooperarii economice si a pescuitului maritim in zona Marii Negre si acvaculturii – BSEC, ACCOBAMS, EUROFISH.
Informatii suplimentare: In infaptuirea scopurilor globale ale ONU, initiativele GFCM, “Strategia pe termen mediu 2017-2020 pentru pescuit sustenabil in Mediterana si Marea Neagra” si “Proiectul BlackSea4Fish”, sunt deschise participarii tuturor statelor riverane, indiferent de pozitia acestora de a fi sau a nu fi parti contractante ale GFCM, luand in consideratie particularitatile caracteristice fiecarei tari.
Se impune necesitatea crearii unei baze de date care sa cuprinda serii istorice de informatii privind datele biologice ale stocurilor, ale nivelului acestora pentru eficientizarea muncii de cercetare comuna. Finalitatea acestui proces este furnizarea avizului stiintific necesar autoritatilor nationale competente pentru adoptarea acelor masuri comune pentru atingerea aceluiasi scop - exploatarea durabila a resurselor la nivelul intregului bazin al Marii Negre.
Evaluarea reala atat a stocurilor, cat si a eficientei flotelor nationale, a activitatilor si tehnicilor de pescuit utilizate trebuie sa conduca in final la identificarea de catre toate statele riverane a acelor masuri standard de control si supraveghere, ca baza a realizarii unui instrument eficace de cooperare pentru lupta impotriva pescuitului ilegal, neraportat si necontrolat.
Acvacultura este domeniul de activitate care determina, prin tehnicile specifice utilizate, diminuarea presiunii asupra resurselor maritime naturale si completeaza aprovizionarea pietelor cu produse nutritionale de valoare echivalenta resurselor naturale. De aceea, pentru dezvoltarea acestui sector, consideram de importanta deosebita schimbul de experienta la nivel regional, tinand cont de conditiile specifice Marii Negre, de diferentele hidro-climatice existente intre diferite sub-regiuni geografice ale acesteia.
Diseminarea bunelor practici, inclusiv din alte zone maritime, trebuie sa constituie unul din motoarele consolidarii sectorului acvaculturii in ansamblu.
Se impune realizarea si implementarea unui plan de masuri menit sa contribuie decisiv la dezvoltarea acvaculturii in regiune, si reducerea diferentelor existente in ponderea acestui sector la nivel regional comparativ cu alte regiuni marine.
De un mare sprijin pentru implementarea strategiei pe termen mediu a GFCM o va reprezenta lansarea Proiectului BlackSea4Fish si realizarea unei baze regionale de date la nivelul Marii Negre care sa permita factorilor decidenti accesul la date fiabile si consistente. In acest mod, se va putea sprijini realizarea unui management sectorial bazat pe o guvernanta armonizata in directia exploatarii durabile a resurselor acvatice vii si valorificarea oportunitatilor pentru dezvoltarea acvaculturii care sa contribuie la “cresterea albastra” a tarilor din regiune.
MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
26-03-2025 Constructii, instalatii, echipamente
Ai observat că grătarul tău din cărămidă începe să-și piardă culoarea și să se degradeze în timp? Sau poate vrei să-l protejezi de ploaie, îngheț și grăsimea încinsă care poate păta suprafața? Dacă ai un grătar din cărămidă în curte, probabil că te-ai confruntat deja cu aceste probleme. Expunerea constantă la intemperii, temperaturile ridicate și depunerile de grăsime pot deteriora aspectul și structura grătarului, scurtându-i durata de viață. Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>