Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Reprezentantii sectorului pescaresc in dialog cu ministrul agriculturiiMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si autorizatiilor/avizelor accesorii pentru acvacultura, birocratia, pasarile ihtiofage, etc.

Mai multe>>

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

Pescuitul de la Marea Neagra in pericol de disparitie sub noile propuneri legislative europene Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii.

Mai multe>>

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

Carmen Avram - micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitiaDezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala.

Mai multe>>

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 PAP al RomanieiMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro.

Mai multe>>

Sprijin financiar pentru sectoarele pescuitului si acvaculturii din UE

Pescuit - Comisia Europeana activeaza masuri de criza pentru a sprijini financiar sectoarele pescuitului si acvaculturiiAstazi, Comisia Europeana a decis sa activeze noi masuri de criza pentru a sprijini sectoarele pescuitului si acvaculturii in contextul invadarii Ucrainei de catre Rusia. Mecanismul de criza al Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit si acvacultura (FEAMPA) va oferi sprijin imediat operatorilor din sectoarele pescuitului, acvaculturii si prelucrarii fructelor de mare prin compensatii financiare pentru pierderile lor economice si costurile suplimentare.

Mai multe>>

CE primeste observatii cu privire la normele UE destinate ajutoarelor de stat in sectoarele agricol, forestier si pescaresc

Ajutoare de stat - Comisia Europeana asteapta sa primeasca observatii cu privire la propunerea de revizuire a normelor UE privind ajutoarele de stat pentru sectoarele agricol forestier si pescarescComisia Europeana invita toate partile interesate sa isi prezinte observatiile cu privire la normele revizuite propuse privind ajutoarele de stat pentru sectoarele agricol, forestier si pescaresc. Scopul revizuirii propuse este de a alinia normele actuale la prioritatile strategice actuale ale UE, in special la politica agricola comuna (PAC), la politica comuna in domeniul pescuitului (PCP), precum si la Pactul verde european. Statele membre si alte parti interesate pot raspunde la consultare pana la 13 martie 2022.

Mai multe>>

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

S-a stabilit un acord privind cotele de pescuit ale UE pentru anul 2022MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra.

Mai multe>>

Subiectele discutate la Reuniunea Consiliului Uniunii Europene pentru Agricultura si Pescuit

Participarea ministrului Adrian Chesnoiu la Consiliul Uniunii Europene pentru Agricultura si PescuitMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian-Ionut Chesnoiu, a participat intre 12-13 decembrie 2021, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit). Pe agenda intalnirii s-au aflat teme legate de Pescuit, respectiv stabilirea pentru 2022 a posibilitatilor de pescuit in Marea Mediterana si Marea Neagra, precum si dezbaterea pe o tema foarte sensibila si importanta pentru piata unica, si anume, Practicile comerciale neloiale in lantul de aprovizionare cu alimente.

Mai multe>>

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia EuropeanaO echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legislatia relevanta.

Mai multe>>

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

Comisia Europeana  propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea MediteranaComisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisiei Generale pentru Pescuit in Marea Mediterana (CGPM).

Mai multe>>

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, inclusiv datorita sprijinului rapid din partea Comisiei.

Mai multe>>

Parlamentul European adopta noi reguli cu privire la pescuit, pe urmatorii 15 ani

Un vot istoric pe unul dintre cele mai importante dosare din sectorul pescuituluiEurodeputatii, reuniti in sesiune plenara la Bruxelles, vor adopta in aceasta saptamana pozitia Parlamentului European cu privire la noile norme UE in domeniul pescuitului, pe urmatorii 15 ani. Urmeaza, deci, reguli mult mai dure in domeniu, precum utilizarea dispozitivelor de geolocalizare si a jurnalelor video electronice pentru toate navele, dar si norme mai stricte, menite sa transparentizeze trasabilitatea pestelui si a produselor de acvacultura pe intregul lant alimentar.

Mai multe>>

Prevederile care se aplica pana la intrarea in vigoare a Ordinului de prohibitie pentru anul 2021

Perioadele si zonele de prohibitie a pescuitului precum si a zonelor de protectie si refacere biologica a resurselor acvatice viiAgentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura informeaza ca, pana la intrarea in vigoare a Ordinului de prohibitie pentru anul 2021, se aplica prevederile Ordinului comun al Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministrului Mediului, Apelor si Padurilor cu nr. 43/310/2020 privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie si refacere biologica a resurselor acvatice vii in anul 2020, si anume:

Mai multe>>

S-au stabilit cele 3 zone romanesti de productie a midiilor si vongolelor din Marea Neagra

Clasificare zone de productie moluste bivalve vii - fructe de mare - din teritoriile romanesti ale Marii NegrePrin clasificarea celor 3 zone de productie a molustelor bivalve vii din apele teritoriale ale Marii Negre, de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) se poate realiza exploatarea acestor resurse valoroase. Se ofera astfel posibilitatea infiintarii de noi unitati in acest sector, de creare de noi locuri de munca si de dezvoltare a economiei zonei. In apele teritoriale romanesti, molustele bivalve vii sunt reprezentate de midii si vongole. Acestea fac parte din categoria fructelor de mare si sunt o importanta sursa economica pentru tara noastra.

Mai multe>>

Intrebari si raspunsuri: Bugetul UE pentru politica agricola comuna si politica comuna in domeniul pescuitului

Intrebari si raspunsuri - Bugetul UE pentru politica agricola comuna si politica comuna in domeniul pescuituluiPentru a ajuta la repararea prejudiciilor economice si sociale produse de pandemia de COVID-19, a demara procesul de redresare a economiei europene si a proteja locurile de munca si a crea altele noi, Comisia Europeana a prezentat la 27 mai 2020 un important plan de redresare pentru Europa, bazat pe valorificarea intregului potential al bugetului UE. Aceasta propunere include un nou instrument de redresare, Next Generation EU, cu un buget UE pe termen lung regandit.

Mai multe>>

Majorarea finantarii fermierilor si pescarilor din UE, pentru a sprijini tranzitia catre o economie verde

Cresterea finantarii pentru a sprijini fermierii si pescarii din UE catre o tranzitie-economie verdeIn propunerea sa privind un buget consolidat pe termen lung, Comisia Europeana va majora bugetele din cadrul politicii agricole comune (PAC) cu 9 miliarde EUR (4 miliarde EUR pentru Fondul european de garantare agricola si 5 miliarde EUR pentru Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala), iar Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime (FEPAM) va fi majorat cu 500 milioane EUR.

Mai multe>>

Masuri de prohibitie pentru pescuit pe o durata de 60 de zile

Masuri de prohibitie pentru pescuit pe o durata de 60 de zilePotrivit Ordinului nr. 43/310/2020 se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial, pe o durata de 60 de zile. Prevederile au fost introduse in baza solicitarii Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura pentru a permite desfasurarea activitatilor specifice pentru angajatii care lucreaza in fermele de acvacultura, inclusiv deplasarea pentru valorificarea productiei de peste.

Mai multe>>

Calendarul competitiilor de pescuit sportiv din Delta Dunarii in anul 2020

Concursurile de pescuit sportiv vestitorii primaverii pentru turismul deltaicIn anul 2019, judetul Tulcea, a fost vizitat de 168.412 turisti, majoritatea dintre ei alegand Delta Dunarii, atrasi de oferta turistica inedita: biodiversitate, bird whatchig, pescuit, traditii, gastronomia locala. O componenta importanta a turismului deltaic o reprezinta competitiile de pescuit sportiv in sistem catch&release. Pescarii sportivi, ca si pasionatii de fotografie, sosesc primii in Delta Dunarii, inaintea pasarilor calatoare si pleaca ultimii, mult dupa ce acestea migreaza spre tarile calde.

Mai multe>>

Precizari ANSVSA referitoare la recoltarea midiilor din Marea Neagra

Precizari ANSVSA referitoare la recoltarea midiilor din Marea NeagraCa urmare a aparitiei in spatiul public a unor informatii cu privire la interzicerea recoltarii de midii din Marea Neagra, ANSVSA face urmatoarele precizari: Clasificarea zonelor de unde se recolteaza midiile, in vederea comercializarii, se face la solicitarea partilor interesate, reprezentate de Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura, asociatii de pescari, companii pescaresti etc.

Mai multe>>

Posibilitatile de pescuit pentru 2020 aplicabile in Marea Neagra

Limitele de captura pentru Romania aplicabile in 2020 - Consiliul AgriFish da unda verde posibilitatilor de pescuit pentru 2020 aplicabile in Marea Mediterana si in Marea NeagraIn cadrul Consiliului AgriFish, desfasurat astazi la Bruxelles, la care participa ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, a fost adoptat un regulament care stabileste limitele de captura aplicabile in 2020 pentru anumite stocuri de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra. Este pentru prima data cand se adopta un regulament de sine statator privind posibilitatile de pescuit atat pentru Marea Mediterana, cat si pentru Marea Neagra, ca urmare a intrarii in vigoare in 2019 a planului multianual pentru stocurile demersale din vestul Marii Mediterane (WMMAP).

Mai multe>>

Ziua Mondiala a Pescuitului: tarile din zona Marii Negre se reunesc pentru a asigura sustenabilitatea resurselor marine

Noiembrie marcheaza 50 de ani de cand Bulgaria s-a alaturat Comisiei Generale pentru Pescuit in Marea Mediterana pentru a asigura conservarea si utilizarea durabila a resurselor marine vii din Marea NeagraPescuitul este un sector cheie pentru economia Marii Negre, care genereaza un venit anual de 350 de milioane de dolari, cu peste 350 de tone pescuite in fiecare an. Incepand cu 1960, o serie de schimbari dramatice de mediu au avut loc in Marea Neagra, punand in pericol supravietuirea resurselor marine vii. Statele din Marea Neagra s-au unit pentru a face fata acestei situatii grave si pentru a ajunge la un pescuit durabil in regiune.

Mai multe>>

Cota de pescuit la calcan a Romaniei creste la 75 tone/an

Cota de pescuit la calcan a Romaniei creste la 75 tone pe anIn perioada 4-8 noiembrie 2019 s-a desfasurat la Atena, Grecia, cea de a 43-a Sesiune Anuala a Comisiei Generale pentru Pescuit in Mediterana si Marea Neagra (GFCM). Un aspect important de interes direct pentru Romania in aceasta sesiune a fost stabilirea cotelor de pescuit pentru calcan la Marea Neagra pentru perioada 2020-2022.

Mai multe>>

Incep concursurile de pescuit in Delta Dunarii!

Incep concursurile de pescuit in Delta Dunarii - toamna 2019Delta Dunarii este o destinatie pentru toate anotimpurile, care atrage pasionatii de natura din prima luna a primaverii pana tarziu in iarna, dupa sarbatorile pe stil vechi. Sezonul turistic in Delta Dunarii nu este legat de lungimea verii, caci toamna este rezervata impatimitilor de pescuit, care vin in Delta fie pentru a pescui in mediul natural, fie pentru a participa la concursurile de pescuit, numeroase in aceasta perioada.

Mai multe>>

Negocieri privind Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime 2021-2027

Negocieri privind Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime 2021-2027UE depune eforturi pentru a imbunatati actualul Fond european pentru pescuit si afaceri maritime (FEPAM) in urmatorii ani, cu scopul de a stimula dezvoltarea unui sector al pescuitului dinamic, de a sprijini reinnoirea generatiilor si de a asigura un nivel de trai echitabil pentru comunitatile costiere.

Mai multe>>

Unda verde pentru noile masurile tehnice si de conservare in domeniul pescuitului

Unda verde pentru noile masurile tehnice si de conservare in domeniul pescuituluiIn curand va intra in vigoare un nou cadru legislativ de ultima generatie care stabileste practicile si conditiile in care se pot desfasura activitati de pescuit in toate apele UE. Consiliul European a aprobat astazi un regulament privind conservarea resurselor piscicole si protectia ecosistemelor marine prin masuri tehnice. Masurile adoptate vizeaza aspecte precum capturarea si debarcarea resurselor piscicole, uneltele de pescuit si dimensiunile ochiurilor de plasa, zonele inchise si sezoanele.

Mai multe>>

Programul de sustinere a producatorilor din sectorul pescuitului si acvaculturii

Programul de sustinere a producatorilor din sectorul pescuitului si acvaculturiiAnul 2019 aduce in prim plan un nou act normativ, respectiv Legea nr. 28 din 10 ianuarie 2019, privind aprobarea Programului de sustinere a producatorilor din sectorul pescuitului si acvaculturii. Continutul acestuia se axeaza pe oportunitatea oferita potentialilor beneficiari, de a accesa fonduri asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in vederea imbunatatirii nivelului de performanta si sustenabilitate a fermelor de acvacultura, prin imbunatatirea productiei.

Mai multe>>

ANPA va incepe emiterea permiselor de pescuit recreativ pentru anul 2019

Eliberarea permiselor de pescuit recreativ 2019 in habitatele piscicole naturale cu exceptia RBDDIn data de 29.03.2019 a fost emis Ordinul MADR nr. 252 privind practicarea pescuitului recreativ in habitatele piscicole naturale, cu exceptia Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii“ (RBDD). In scurt timp de la publicarea acestuia in Monitorul Oficial, ANPA va incepe emiterea permiselor de pescuit recreativ valabile pentru anul 2019. Conform prevederilor acestui ordin, permisele de pescuit recreativ vor fi eliberate prin intermediul unui soft informatic on line.

Mai multe>>

Controale oficiale in sectorul pestelui: Sanctiuni de peste 148.000 lei aplicate

Controale oficiale in sectorul pestelui - Sanctiuni de peste 148000 lei aplicateIn perioada 18 – 29 martie 2019 Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), prin Directia Inspectie Ape Interioare, alaturi de reprezentanti ai structurilor MAI si ANSVSA, a efectuat 75 de actiuni de control la nivel national, pentru prevenirea faptelor ilicite din domeniul pescuitului comercial si comercializarii pestelui si produselor din peste.

Mai multe>>

Noi masuri tehnice in domeniul pescuitului

Noi masuri tehnice de conservare in domeniul pescuituluiUE isi modernizeaza normele care reglementeaza modul, locul si perioada in care pescarii pot pescui – asa-numitele masuri tehnice. Aceste masuri includ specificatii privind uneltele de pescuit si dimensiunile ochiurilor de plasa, zonele inchise si sezoanele inchise, precum si masuri prin care sa se reduca la minimum impactul pescuitului asupra ecosistemelor marine si asupra mediului marin.

Mai multe>>

Afla totul despre POPAM! Noi evenimente de informare: Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime

Afla totul despre POPAM - Noi evenimente de informare pentru Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime in anul 2019Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala de Pescuit – Autoritatea de Management pentru Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (DGP-AMPOPAM), anunta organizarea unei noi serii de evenimente de informare, in perioada 20.02-14.03.2019.

Mai multe>>

Perioadele si zonele de prohibitie a pescuitului in 2019

Perioade si zone de prohibitie pescuit 2019Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura informeaza ca se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si alte vietuitoare acvatice in habitatele piscicole naturale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 11 aprilie – 09 iunie inclusiv, iar in apele care constituie frontiera de stat, pe o durata de 45 de zile, in perioada 26 aprilie – 09 iunie inclusiv, cu exceptiile prevazute in legislatie.

Mai multe>>

Pescuit si Acvacultura: Care sunt obiceiurile consumatorilor romani ?

Pescuit si Piscicultura - Obiceiurile consumatorilor romani de pesteSondajul Eurobarometru privind optiunile consumatorilor din UE pentru produsele pescaresti si de acvacultura este clar: europenii iubesc pestele. Mai mult de patru din zece europeni mananca peste sau fructe de mare cel putin o data pe saptamana acasa. Romanii prefera in general pestele intreg, de apa dulce, produs la noi din tara.

Mai multe>>

Limitele de captura ale Romaniei pentru pescuitul in Marea Neagra in anul 2019

Limitele de captura ale Romaniei pentru pescuitul in Marea Neagra pentru anul 2019Anul viitor, pescarii bulgari si romani vor putea mentine pescuitul in Marea Neagra la aceleasi niveluri ca in 2018. Consiliul European a adoptat ieri un regulament de stabilire, pentru 2019, a limitelor de captura pentru stocurile de peste cele mai importante din punct de vedere comercial din Marea Neagra. Regulamentul vizeaza Bulgaria si Romania.

Mai multe>>

Scrumbia de Dunare afumata obtine protectie europeana pentru Indicatie Geografica Protejata (IGP)

Scrumbia de Dunare afumata devine al cincilea produs romanesc inregistrat la Uniunea EuropeanaIn Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat azi, 3 decembrie 2018, decizia de inregistrare a denumirii in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate pentru produsul ”Scrumbie de Dunare afumata” (IGP). Scrumbia de Dunare este un peste salbatic care migreaza din Marea Neagra in Dunare, pentru reproducere si nu se hraneste pe tot traseul dus-intors. Specia nu poate fi crescuta in acvacultura si este capturata numai in cursul migratiei pe Dunare.

Mai multe>>

Restaurarea habitatului raurilor valorifica mai bine pescuitul in apele interioare

Restaurarea habitatului raurilor valorifica mai bine pescuitul in apele interioareCu 11,47 milioane de tone pe an, pescariile interioare genereaza 12% din capturile globale de peste. Totusi, acest sector inca nu si-a demonstrat intregul potential. Aceste subiecte sunt discutate zilele acestea, in cadrul unei conferinte la Bucuresti, organizata in comun de FAO, EUROFISH si alti parteneri, cu privire la restaurarea habitatului fluvial pentru pescuitul in apele interioare din bazinul fluviului Dunarea si in zonele adiacente Marii Negre.

Mai multe>>

Motorina subventionata pentru exploatatiile piscicole

Ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina in acvaculturaIn sedinta de Guvern din 20 septembrie 2018 a fost aprobata o hotarare prin care se instituie o schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in acvacultura. Suma prevazuta pentru reducerea accizei la motorina utilizata in acvacultura pentru perioada 2018-2020 este in valoare de 5.532 mii lei/an.

Mai multe>>

Pescaresti la Ghindaresti - Festival cu specific Lipovenesc pe malul Dunarii

Pescaresti la Ghindaresti - Festival cu specific Lipovenesc pe malul DunariiLa inceputul lunii septembrie, ai ocazia sa traiesti o calatorie in lumea lipovenilor la Festivalul Pescaresti la Ghindaresti, care ii asteapta pe vizitatori la prima sa editie in 2 septembrie, in Comuna Ghindaresti (CT). Malul Dunarii din dreptul localitatii Ghindaresti va rasuna de acorduri vesele de harmoska (armonica ruseasca), imbiindu-i pe vizitatorii festivalului cu ciorba de peste lipoveneasca si saramura pregatita pescareste, dar si alte preparate traditionale, gatite cu maiestrie de localnici.

Mai multe>>

Bratul Ara al Dunarii a fost repopulat cu 16 tone de puiet de peste

Bratul Ara al Dunarii a fost repopulat cu 16 tone de puiet de pesteAgentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura si Asociatia Pescarilor Profesionisti ”Abramis 2003” Giurgiu au desfasurat in aceasta perioada o actiune de salvare a puietului de peste din habitatul piscicol natural Dunarica (brat Smarda) din judetul Giurgiu.

Mai multe>>

Se preconizeaza cresterea productiei de peste in urmatorii 10 ani. Sectorul se confrunta insa cu provocari majore

Cresterea productiei de peste in urmatorii 10 ani - Sectorul are insa provocari majoreProductia de peste la nivel global va continua sa creasca in urmatorii zece ani, chiar daca cantitatea de peste capturata in salbaticie s-a stabilizat iar dezvoltarea intensa a acvaculturii este acum temperata, se spune intr-un nou raport FAO. Astfel, pana in 2030, se estimeaza o crestere a productiei de peste provenita din pescuit si acvacultura pana la 201 milioane de tone.

Mai multe>>

Care este stadiul Pescuitului si Acvaculturii in Romania ? (Informatii utile)

Activitatile de pescuit si piscicultura in Romania - Ultimele date indica oportunitati majore pentru pescarii si piscicultorii de la noi din taraLinia de coasta a Romaniei la Marea Neagra are o lungime de 256 km. Tara noastra este caracterizata de resurse terestre si disponibilitatea apelor interioare. Aceste conditii ofera oportunitati pentru dezvoltarea activitatilor de pescuit si acvacultura atat in zonele marine, cat si in cele de apa dulce, precum si in activitatile de prelucrare conexe.

Mai multe>>

Practicile durabile si sprijinirea micilor pescari - prioritatile Noilor fonduri europene pentru pescuit

Noile fonduri europene pentru pescuit si piscicultura 2021-2027In cadrul urmatorului buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027, Comisa Europeana propune un fond mai simplu si mai flexibil in valoare de 6,14 miliarde EUR pentru sprijinirea sectorului european al pescuitului si a economiei maritime. Noul Fond european pentru pescuit si afaceri maritime va continua sa ajute sectorul european al pescuitului sa adopte practici de pescuit mai durabile, punand accentul pe sprijinirea micilor pescari.

Mai multe>>

Pescuitul recreativ la Stiuca, reproducerea si protejarea speciei

Impreuna salvam stiuca - Pescuitul recreativ la stiuca - Protejarea speciei - Importanta ecosistemicaPofta la fel de mare in tot timpul anului, atacurile sale decise, precum si modul inversunat in care se apara odata ce carligul a fost intepat, toate acestea fac ca stiuca sa fie unul dintre pestii cei mai interesanti din punct de vedere al pescuitului recreativ. Totusi este foarte important sa pemitem, printr-un comportament bazat pe o exploatare durabila, reproducerea acestei specii fara constangeri sau inducerea factorilor de stress.

Mai multe>>

Perioadele si zonele de prohibitie a pescuitului in anul 2018

Perioade si zone de prohibitie pescuit 2018In conformitate cu Ordinul comun al Ministrului Agriculturii si Ministrului Mediului nr. 8/174/2018 privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2018, se instituie urmatoarele masuri de prohibitie pentru pescuitul inscop comercial, recreativ si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si alte vietuitoare acvatice in habitatele piscicole naturale:

Mai multe>>

Daea a discutat pescuitul si acvacultura romaneasca cu comisarul european Karmenu Vella

Sectorul pescuitului si acvaculturii din Romania - Daea discutata cu comisarul european Karmenu VellaPetre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, l-a primit in 22 februarie 2018, pe Karmenu Vella, comisarul european responsabil pentru Mediu, Afaceri Maritime si Pescuit. Subiectele abordate in cadrul intalnirii au vizat pescuitul sustenabil in Marea Neagra – prioritatile pentru anul 2018, obiectivele Romaniei pentru viitoarea Politica Comuna in domeniul pescuitului, sistemul de control al pescuitului si implementarea FEPAM post 2020.

Mai multe>>

Comunitatile pescaresti din Mangalia vor fi sprijinite cu fonduri europene de peste 2,5 milioane de euro

Peste 25 milioane de euro bani europeni vor ajunge la Mangalia pentru dezvoltarea comunitatilor pescarestiAsociatia FLAG Mangalia Litoral a semnat contractul de finantare pentru realizarea unui proiect prin POPAM cu scopul de a implica si dezvolta comunitatile pescaresti prin implementarea unei strategii locale integrate care urmareste dezvoltarea unui sector piscicol competitiv, modern si dinamic, bazat pe activitati durabile de pescuit si acvacultura.

Mai multe>>

Noutati

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

09-07-2023 Pesti

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

Comisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic. Mai multe>>

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

12-05-2023 Pescuit

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii. Mai multe>>

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

15-03-2023 Pesti

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Mai multe>>

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

24-01-2023 Pescuit

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

Dezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala. Mai multe>>

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

07-12-2022 Pesti

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro. Mai multe>>

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

16-12-2021 Pescuit

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 ton... Mai multe>>

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

05-10-2021 Pesti

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legis... Mai multe>>

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

17-09-2021 Pescuit

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisi... Mai multe>>

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

10-06-2021 Pescuit

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, i... Mai multe>>