Incepand din 2010, productia ecologica de peste a crescut in statele europene ca urmare a adoptarii normelor UE, a cresterii interesului consumatorilor pentru produsele ecologice, precum si a posibilitatii de a utiliza sigla ecologica pentru a evidentia mai bine caracteristicile pozitive ale productiei de acvacultura. In Romania piscicultura ecologica s-a concentrat pe crap, deoarece diferentele dintre practica cresterii traditionale si practicile ecologice nu au fost foarte mari.
„West Wales Coracle Caught Salmon” IGP - Marea Britanie, este numele dat pestilor din specia Salmo Salar capturati cu ajutorul vechii metode traditionale galeze de pescuit cu coracle.
Pestele este unul dintre alimentele pe care nutritionistii le recomanda sa fie consumate, respectiv 2-3 portii de peste pe saptamana, in cadrul unei alimentatii echilibrate.
Heringul ''HOLLANDSE MAATJESHARING”, Olanda a fost inregistrat ca si Specialitate Traditionala Garantata (STG).
In 20 aprilie 2015 Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a incheiat cea de-a doua campanie de refacere a stocurilor de salau prin tehnologia de reproducere natural dirijata. Desfasurata pentru al doilea an consecutiv actiunea a inceput pe data de 16 aprilie 2015 cand a avut loc lansarea oficiala a unor cuiburi de icre embrionate la sediul Bazei de Cercetare Enisala a Institutului National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii (INCDDD).
"Bacalhau de Cura Tradicional Portuguesa" (STG), Portugalia, este un peste uscat la soare dupa o reteta traditionala din secolul XVI-lea.
In data de 29 septembrie 2013, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin a vizitat, alaturi de comisarii europeni Maria Damanaki (comisar european pentru Piscicultura si Afaceri Maritime) si Dacian Ciolos (comisar european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) o ferma de calcan realizata din fonduri europene (Fondul European pentru Pescuit).
Carnea de ton rosu este una dintre cele mai savuroase si este la mare cautare printre restaurantele japoneze. Astfel, un ton de aproximativ 220 de kilograme a fost vandut la o licitatie in Tokyo pentru suma de 1,76 milioane de dolari.
Apa provenita din topirea zapezilor sau apa izvorului ce a rupt scoarta pamantului si a tasnit la suprafata, aluneca repede, limpede si bine oxigenata peste franturile de piatra rupte din trupul muntelui. Pentru a tine stavila tumultului de apa rostogolit, plantele si animalele si-au alcatuit trupul in asa fel, ca sa aiba cat mai putin de indurat din cauza urgiei apei spumegande.
Somnul european este cel mai mare peste de apa dulce din apele europene.
Rechinul Marii Negre se mai numeste Cainele de mare (Squalus acanthias) este un rechin mic si traieste in apele putin adanci ale Marii Negre, Marii Mediterane, Marii Baltice, Nordului si apele reci din Oceanele Atlantic si Pacific. La noi in tara se intalneste de-a lungul intregului Litoral.
Comisia Europeana a propus posibilitatile de pescuit pentru stocurile de pesti de adancime din apele UE si apele internationale din Atlanticul de Nord-Est pentru 2013 2014.
Populatiile de calcanul (Psetta maeotica) trebuie sa fie conservate din motive ecologice, biologice si economice.
Codul (Gadus morhua) ocupa un loc important in cultura gastronomica europeana.
Dupa Bacalbasa-Dobrovici, speciile pe cale de disparitie sau deja disparute sunt:
Organizatia mondiala care reglemeteaza comertul cu sturioni - CITES stabileste anual cotele de captura pentru fiecare tara inclusiv pentru Romania. Din apele romanesti se pot pescui carne si caviar de pastruga, carne si caviar de morun precum si carne si icre de nisetru.
.ICES (International Council for the Exploration of the Sea) a aratat ca anghila europeana este in declin inca din 1998 si a recomandat tuturor tarilor sa ia masuri urgente.
Crapul provine din Extremul Orient. Insa e dificil de stabilit cu exactitate cand a fost introdus in Europa. Cel mai probabil, acest lucru s-a petrecut pe vremea romanilor.
Urmarind tendinta de integrare a pisciculturii in productia agricola, autorii au structurat materialele, documentate stiintific, in 14 capitole, la care se adauga un capitol de retete culinare si 8 planse color cu principalele varietati de pesti.
Cu aceasta carte porniti intr-o expeditie de descoperiri prin lumea subacvatica! fantasticele imagini colorate infatiseaza frumusetile marilor si ale apelor dulci din lumea intreaga.
Dintr-o singura privire primiti informatii atat despre ecosistemul si ariile de raspandire ale pestilor, cat si despre inrudirile si marimea acestora.Totodata, textele de specialitate ofera o documentare completa, dintre cele mai interesante si mai pline de valoare stiintifica, atat cu privire la cele mai importante caracteristici orientative, la modul de viata, de hranire si pastrare in acvarii, cat si referitoare la reproducerea si ingrijirea puietului - o cuprinzatoare si bogata informare ilustrata despre lumea plina de taina a pestilor.
Intr-un capitol separat sunteti invitati sa descoperiti balenele si delfinii, cei mai spectaculosi locuitori ai marilor.
Pe langa prezentarea principalelor specii de pesti rapitori au fost abordate si alte aspecte legate de particularitatile mediului acvatic, reproductia si comportamentul pestilor, conditii necesare pentru infiintarea unor exploatatii piscicole in zonele de munte, de deal sau de ses, principalele boli ale pestilor, factorii limitativi in exploatatiile piscicole, precum si preparate culinare care au la baza carnea acestor pesti.
Crapul a fost inregistrat in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate, cu denumirea "TREBONSKY KAPR" (IGP), de catre statul membru Cehia.
Comisia Europeana a adoptat Regulamentul (CE) Nr. 1195/2008 din 2 decembrie 2008 de inregistrare a denumirii "Somonul scotian de crescatorie" in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate (IGP).
Bibanul, Carasul, Salaul, Cleanul, Babusca.
Morun (Huso huso)
Morunul, nisetrul, pastruga si cega sunt cele mai intalnite specii de sturioni din Dunare. Un exemplar de 100 de kilograme poate avea circa 10 kilograme de caviar. Sturionii sunt adevarate fabrici vii de icre negre.
.SALAU (Stizostedion lucioperca)
Specie autohtona, de mare valoare economica, apartinand familiei Percidae. Este reprodus natural-dirijat, cu incubatia icrelor controlata in incubatoare.
STIUCA (Esox lucius)
Specie autohtona apartinand familiei Esocidae, prezentand mare valoare economica (in primul rand pentru icre) si pentru pescuitul sportiv. Populatiile naturale din Romania sunt de 30-40 de ani in declin, din cauza alterarii sau disparitiei habitatelor caracteristice, in urma activitatilor antropice.
.CRAP (Cyprinus carpio) rasa FRASINET.
Rasa a fost creata in perioada 1950-1980. Este o rasa ameliorata, din categoria celor cu corpul inalt, cu invelis de solzi complet, pretabil cresterii in sistem intensiv si superintensiv. In prezent la Statiunea de Cercetari Piscicole Nucet, rasa este reprezentata de 12 000 exemplare din care 450 exemplare de varsta reproducatoare.
.
21-11-2023 Pesti
Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc. Mai multe>>
13-07-2023 Pescuit
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>
09-07-2023 Pesti
Comisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic. Mai multe>>
12-05-2023 Pescuit
Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii. Mai multe>>
15-03-2023 Pesti
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Mai multe>>
24-01-2023 Pescuit
Dezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala. Mai multe>>
07-12-2022 Pesti
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro. Mai multe>>
16-12-2021 Pescuit
MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 ton... Mai multe>>
05-10-2021 Pesti
O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legis... Mai multe>>
17-09-2021 Pescuit
Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisi... Mai multe>>
10-06-2021 Pescuit
Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, i... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>