Productia de peste la nivel global va continua sa creasca in urmatorii zece ani, chiar daca cantitatea de peste capturata in salbaticie s-a stabilizat iar dezvoltarea intensa a acvaculturii este acum temperata, se spune intr-un nou raport al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).
Ultima editie a raportului The State of World Fisheries and Aquaculture (SOFIA), estimeaza pana in 2030, o crestere a productiei de peste provenita din pescuit si acvacultura pana la 201 milioane de tone.
Aceasta reprezinta o crestere cu 18% fata de nivelul actual de productie de 171 milioane de tone.
Dar obtinerea unei cresteri in viitor va necesita progrese continue in ceea ce priveste consolidarea regimurilor de gestionare a pescuitului, reducerea pierderilor si a deseurilor si abordarea unor probleme cum ar fi pescuitul ilegal, poluarea mediului acvatic si schimbarile climatice, se mentioneaza in raport.
"Sectorul pescuitului este esential pentru a atinge obiectivul FAO privind zero foame pe glob si malnutritie, iar contributia sa la cresterea economica si lupta impotriva saraciei este in crestere", a declarat directorul general al FAO, José Graziano da Silva.
"Sectorul insa are si provocarile sale, de unde se impune necesitatea de a reduce procentul stocurilor de peste pescuit dincolo de viabilitatea biologica", a continuat el.
Conform raportului The State of World Fisheries and Aquaculture, in 2016, 90,9 milioane de tone de peste au fost capturate in salbaticie – reprezentand o usoara scadere de 2 milioane de tone fata de anul precedent, in principal datorita fluctuatiilor periodice ale populatiilor de Anchoveta Peruviana asociate cu El Niño.
In general, incepand din anii 1990, cantitatea de peste capturata in salbaticie, a ramas in mare masura stabila.
In ciuda acestui fapt, in ultimele decenii, lumea a consumat cantitati tot mai mari de peste - 20,4 kg pe cap de locuitor in 2016, comparativ cu putin sub 10 kg in anii 1960 - datorita, in mare parte, cresterii productiei din acvacultura, in anii 1980 si 1990.
In 2016, productia din acvacultura a atins 80 milioane de tone, conform raportului SOFIA 2018 - furnizand 53% din totalul pestelui consumat de oameni ca hrana.
In timp ce cresterea productiei din acvacultura a incetinit - inregistrand o scadere anuala de 5,8% intre 2010 si 2016, cu 10% mai putin decat in anii 1980 si 1990 – aceasta va continua sa se extinda in deceniile urmatoare, mai ales in Africa.
Eforturile de reducere a cantitatii de peste care este aruncata in mare si a deseurilor post captura - de exemplu, prin utilizarea pestilor mai mici si a capetelor pentru producerea fainii de peste - va contribui, de asemenea, la satisfacerea cresterii continue a cererii de produse pescaresti.
Aproximativ 59,9% din principalele specii comerciale de peste pe care le monitorizeaza FAO sunt pescuite acum la niveluri biologic durabile, in timp ce 33,1% sunt pescuite la niveluri nesustenabile din punct de vedere biologic - o situatie pe care raportul SOFIA 2018 o descrie ca fiind "ingrijoratoare". (Celelalte 7% sunt pescuite sub nivelul permis).
Cu doar 40 de ani in urma, 90% din pescuitul monitorizat de FAO era la niveluri biologic durabile si doar 10% erau pescuite in mod nesustenabil.
Aceste tendinte nu inseamna neaparat ca nu s-au inregistrat progrese in realizarea Obiectivului 14 pentru Dezvoltare Durabila, care solicita comunitatii internationale sa reglementeze in mod eficient pescuitul pestelui, a pescuitului ilegal si a practicilor distructive de pescuit si sa implementeze planuri de management bazate pe date stiintifice pentru restabilirea stocurilor.
Dar raportul FAO avertizeaza ca lumea a deraiat in abordarea sa in domeniul pescuitului durabil, ceea ce a condus la o reducere de inventar - prea multe barci pentru prea putini pesti - in tarile in curs de dezvoltare, care este compensata prin imbunatatirea gestionarii pescuitului, precum si starea stocurilor in tarile dezvoltate.
Pentru a contracara acest lucru, este necesar sa se stabileasca parteneriate eficiente, in special in ceea ce priveste coordonarea politicilor, mobilizarea resurselor financiare si a resurselor umane si utilizarea tehnologiilor avansate (de exemplu, pentru monitorizarea pescuitului).
Schimbarile climatice si poluarea reprezinta, de asemenea, un motiv de ingrijorare.
In timp ce cercetarile sugereaza ca schimbarile climatice ar putea afecta nivelul global al capturilor de peste cu mai putin de 10%, se asteapta schimbari climatic semnificative in locurile in care este capturat pestele, noteaza SOFIA 2018. Este posibil ca capturile sa scada in multe regiuni tropicale dependente de pescuit si sa creasca in zonele temperate din nord.
Schimbarile in distributia pescuitului vor avea implicatii majore din punct de vedere operational, managerial si jurisdictional, se spune in raport. Vor fi necesare o serie de cercetari pentru a elabora strategii care sa permita atat pescuitului cat si speciilor de peste sa se adapteze fara probleme la schimbarile climatice.
De asemenea, este necesara o colaborare consolidata pentru a aborda problemele cauzate de resturile de pe urma pescuitului si poluarea cu plastic in ecosistemele acvatice. Ar trebui sa se acorde prioritate masurilor preventive care reduc deseurile. Sunt necesare eforturi de modernizare a schemelor de reciclare la "economiile circulare", precum si eliminarea treptata a plasticului de unica folosinta, conform raportului FAO.
The State of World Fisheries and Aquaculture 2018 evidentiaza importanta pescuitului si a pisciculturii pentru mijloacele de trai ale oamenilor, inclusiv milioane de familii apartinand unor comunitati dintre cele mai sarace din lume.
La nivel mondial, aproape 60 de milioane de persoane (14% dintre ele femei) sunt direct angajate in sectorul pescuitului si al acvaculturii, valoarea carora, la prima vanzare, a fost in 2016 estimata la 362 miliarde USD.
Pestele reprezinta aproximativ 17% din proteinele animale consumate de populatia globala si alimenteaza aproximativ 3,2 miliarde de oameni pe planeta cu aproape 20% din proteina lor animala. Si pestele reprezinta o hrana foarte nutritiva deosebit de utila pentru a contracara deficientele micronutrientilor.
Tendintele globale pot masca contributiile cruciale ale pestelui la alimentatia din tarile mai sarace. De exemplu, in Bangladesh, Cambodgia, Gambia, Ghana, Indonezia, Sierra Leone, Sri Lanka si in unele state insularein curs de dezvoltare, pestele furnizeaza cincizeci la suta sau mai mult din consumul de proteine al oamenilor.
F.A.O.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura
21-11-2023 Pesti
Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc. Mai multe>>
13-07-2023 Pescuit
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>
09-07-2023 Pesti
Comisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic. Mai multe>>
12-05-2023 Pescuit
Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii. Mai multe>>
15-03-2023 Pesti
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Mai multe>>
24-01-2023 Pescuit
Dezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala. Mai multe>>
07-12-2022 Pesti
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro. Mai multe>>
16-12-2021 Pescuit
MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 ton... Mai multe>>
05-10-2021 Pesti
O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legis... Mai multe>>
17-09-2021 Pescuit
Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisi... Mai multe>>
10-06-2021 Pescuit
Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, i... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>