Subiectele discutate la Reuniunea Consiliului Uniunii Europene pentru Agricultura si Pescuit

Participarea ministrului Adrian Chesnoiu la Consiliul Uniunii Europene pentru Agricultura si PescuitMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian-Ionut CHESNOIU, a participat intre 12-13 decembrie 2021, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit). Pe agenda intalnirii s-au aflat teme legate de Pescuit, respectiv Regulamentul Consiliului de stabilire pentru 2022 a posibilitatilor de pescuit in Marea Mediterana si Marea Neagra si Regulamentul Consiliului de stabilire a posibilitatilor de pescuit pentru 2022 in apele Uniunii si din afara Uniunii.

In ceea ce priveste Agricultura, agenda a inclus dezbaterea pe o tema foarte sensibila si importanta pentru piata unica, si anume, Practicile comerciale neloiale in lantul de aprovizionare cu alimente.

Romania a subliniat nevoia consolidarii pozitiei fermierilor in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente, scopul fiind acela de a intari puterea de negociere si de a stabili un echilibru corect. Potrivit propunerii de lege, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este autoritatea competenta cu monitorizarea practicilor comerciale neloiale in cadrul lantului alimentar si raportarea acestora catre Comisia Europeana, iar Consiliul Concurentei este autoritatea de aplicare.

Prin intermediul unei evaluari interinstitutionale a eficientei masurilor pentru combaterea practicilor comerciale neloiale se va permite, desigur, si schimbul de bune practici si experiente intre statele membre cu evidentierea cooperarii intre autoritatile nationale de aplicare a directivei. Implementarea Directivei trebuie sa dovedeasca protejarea celor care au nevoie cu adevarat, in special pe furnizorii cei mai mici si sa evite transferul catre producatorii primari a costurilor cauzate de abuzurile operatorilor mijlocii”, a afirmat ministrul CHESNOIU in acest context.

In cadrul lucrarilor Consiliului, referindu-se la termenul limita pentru depunerea PNS la Comisia Europeana, ministrul Adrian CHESNOIU a solicitat flexibilitate din partea Comisiei Europene privind depunerea Planurilor Strategice, respectiv pana la 1 martie 2022. Ministrul a explicat ca intarzierile in adoptarea bazei legale vor afecta pregatirea noii perioade de programare si fermierii nu vor putea sa se familiarizeze in timp util cu noile reguli ale PAC si cu noile cerinte pentru gestionarea acestora, pentru a decide in cunostinta de cauza in privinta aplicarii eco-schemelor, de exemplu. Facem precizarea ca termenul anuntat pentru depunere era 31 decembrie 2021.

Referitor la pozitia Republicii Cehe sustinuta de Austria, Grecia, Ungaria si Republica Slovaca privind situatia critica in sectorul carnii de porc din Uniunea Europeana, ministrul Adrian CHESNOIU a precizat ca Romania doreste sa reitereze preocuparea fata de situatia dificila a producatorilor romani din sectorul carnii de porc cauzata mai ales de Pesta Porcina Africana. In acest sens, ministrul a explicat ca producatorii romani se confrunta cu dificultati create de Pesta Porcina Africana (PPA), intrucat aceasta evolueaza in continuare pe teritoriul Romaniei, iar costurile de productie sunt semnificativ afectate de cresterea preturilor la furaje determinata de cresterea preturilor la energie.

In cadrul Consiliului, Presedintia Slovena a prezentat modificarile aduse Regulamentului privind controlul pescuitului.

In vederea accesarii fondurilor disponibile pentru instalarea sistemelor tehnice la bord, noul Regulament introduce un grad ridicat de sarcini administrative si necesitatea de corelare cu Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura (FEAMAPA). Romania nu se opune operatiunilor de verificare fizica a puterii motoarelor si a procesului de trasabilitate a produselor din peste, dar considera ca este nevoie de timp suplimentar pentru implementare, tinand cont de caracteristicile flotei de pescuit romanesti.

Ministrii agriculturii si pescuitului au continuat dezbaterile privind Programarea Fondului European pentru Afaceri Maritime si Pescuit si Acvacultura: o abordare strategica pentru a maximiza valoarea adaugata a investitiilor publice. In prezent, MADR, prin Directia Generala Pescuit – Autoritate de Management pentru POPAM, elaboreaza proiectul de Program pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027.

In cadrul Consiliului a fost prezentata Declaratia festiva comuna a ministrilor Agriculturii din Grupul Visegrad (Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Slovacia), Bulgaria, Croatia, Estonia, Letonia, Lituania, Romania si Slovenia cu ocazia aniversarii a cinci ani a Initiativei BIOEAST.

Participarea Romaniei la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit) reprezinta un prilej pentru reafirmarea interesului si angajamentului de a participa in luarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene, in domeniul agriculturii si pescuitului.

 

Ministrul Adrian Chesnoiu a avut intalniri la nivel inalt cu oficiali europeni in marja Consiliului Agricultura si Pescuit

Participarea ministrului Chesnoiu la Consiliul Uniunii Europene pentru Agricultura si Pescuit


In marja Consiliului Agricultura si Pescuit desfasurat la Bruxelles, ministrul Adrian CHESNOIU a avut o intalnire cu Janusz Wojciechowski, comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala, precum si cu omologul sau din Franta.

Astfel, ministrul Adrian CHESNOIU s-a intalnit luni, 13 decembrie 2021, cu Janusz Wojciechowski, comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala, ocazie cu care a abordat in cadrul discutiilor aspecte deosebit de importante pentru fermierii din Romania. Intre acestea, amintim Planul National Strategic, transpunerea legislatiei europene in domeniul practicilor comerciale neloiale, controlul populatiilor de carnivore mari si optimizarea PNRR in vederea finantarii unor investitii in domeniul agriculturii.

In ceea ce priveste Planul National Strategic (PNS), ministrul a solicitat flexibilitate in privinta transmiterii PNS pana la 31 decembrie 2021, avand in vedere ca s-a intarziat mult cu adoptarea cadrului legislativ al PAC.

In privinta termenului limita pentru depunerea PNS la Comisia Europeana, comisarul Wojciechowski a precizat ca este la curent cu faptul ca mai multe state membre nu vor putea respecta acest termen, asigurand ca sistemul informatic nu va fi inchis la 31 decembrie 2021. A facut apel la Romania sa faca eforturi pentru finalizarea PNS in termenul prevazut.

Referitor la protectia populatiilor de carnivore mari, ministrul roman a subliniat ca impactul acestora asupra agriculturii si pescuitului sunt multidimensionale si oarecum controversate. Conservarea biodiversitatii in intreaga UE este un obiectiv recunoscut. ”Anumite specii care au fost in trecut amenintate cu disparitia, acum s-au inmultit foarte mult si provoaca pagube importante pentru agricultura, ceea ce reprezinta un motiv de ingrijorare in plan socio-economic. Sunt specii care ameninta nu doar efectivele de animale, ci si asezarile umane si viata cetatenilor”, a evidentiat ministrul Adrian CHESNOIU. Comisarul Wojciechowski a transmis ca protectia populatiilor de carnivore mari va ramane in atentie, iar statele membre sunt incurajate sa vina cu propuneri raportate la specificul national.

Referitor la practicile comerciale neloiale, ministrul a precizat ca proiectul de lege pentru transpunerea directivei se afla in dezbatere in Camera Deputatilor si se fac eforturi pentru finalizarea acestuia cat mai curand, insa pana la punerea in aplicare mai este nevoie de timp, sens in care a facut apel la Comisar sa nu se avanseze cu procedura de infrigement. Comisarul Wojciechowski a apreciat eforturile Romaniei si a opinat ca informarea corecta din partea Romaniei ar permite neactivarea procedurii de infrigement.

Ministrul roman a informat ca are in vedere solicitarea derogarii privind utilizarea neonicotinoidelor pentru floarea-soarelui.

 

***


Ministrul Adrian CHESNOIU a avut o intrevedere cu Julien DENORMANDIE, omologul sau din Republica Franceza, viitorul Presedinte al Consiliului de ministri ai agriculturii si pescuit, la solicitarea acestuia. Ministrul francez si-a prezentat prioritatile Presedintiei Fanceze care vizeaza:

    • reciprocitatea in aplicarea standardelor inalte, inclusiv pentru reziduurile de pesticide ale produselor importate in UE, sens in care vor fi adoptate acordurile comerciale de liber schimb si politica comerciala a UE pentru a fi in linie cu ambitiile inalte de clima si mediu ale PAC
    • agricultura fixatoare de azot care va constitui si subiectul reuniunii informale a ministrilor din 7-8 februarie
    • combaterea importurilor care provin din zonele despadurite.


La randul sau, ministrul roman a mentionat intarzierile in adoptarea reformei PAC care au afectat elaborarea PNS, sens in care a solicitat sprijinul Presedintiei Franceze pentru decalarea termenului de depunere a PNS. In raspunsul sau, ministrul francez a mentionat ca, din discutia cu Comisia Europeana, a rezultat ca o serie de state membre ar avea probleme cu respectarea termenului de depunere a PNS. Oficialul francez intelege dificultatile Romaniei in elaborarea la timp a PNS si va sustine solicitarea omologului roman privind flexibilitatea transmiterii PNS.

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

  

 

Noutati

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

19-09-2024 Management agricol

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii, anunță lansarea celei de-a cincea ediții a programului său de granturi educaționale TalentA 2024. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți abilitățile profesionale ale femeilor inovatoare din mediul rural, printr-o formare specializată în managementul afacerilor și agricultură, oferindu-le, de asemenea, șansa de a concura pentru finanțări în valoare de 15.000 USD, oferite de Corteva Agriscience... Mai multe>>