Afla totul despre POPAM! Noi evenimente de informare: Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime

Afla totul despre POPAM - Noi evenimente de informare pentru Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime in anul 2019Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala de Pescuit – Autoritatea de Management pentru Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (DGP-AMPOPAM), anunta organizarea unei noi serii de evenimente de informare, in perioada 20.02-14.03.2019.


Primul eveniment, ce se va desfasura in data de 20.02.2019, incepand cu ora 10.00, la sala de conferinte a Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura (Bd. Ficusului, nr. 42, Bucuresti, Sector 1.), va fi deschis oficial de Petre DAEA, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. De asemenea, vor fi realizate expuneri de catre conducerea Directiei Generale Pescuit – Autoritatea de Management pentru POPAM precum si de experti implicati in gestionarea FEPAM.

In cadrul acestor evenimente, beneficiarii/potentialii beneficiari/publicul interesat vor afla detalii cu privire la masurile finantate din Fondul European de Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM).

Astfel, cei interesati pot afla detalii referitoare la depunerea de proiecte finantate din FEPAM privind: investitii productive in acvacultura, diversificarea veniturilor si noi forme de venit, masuri de marketing, porturi de pescuit, locuri de debarcare, centre de licitatii si adaposturi - investitiile menite sa imbunatateasca infrastructura porturilor de pescuit si a halelor de licitatii sau a locurilor de debarcare, investitii pentru construirea sau modernizarea adaposturilor pentru imbunatatirea sigurantei pescarilor, investitii in instalatiile de colectare a deseurilor, inovare, etc.

Calendarul actiunile de informare de la nivel local pentru urmatoarea perioada este:

    • • 26.02.2019, la Sambata de Sus – Pensiunea Miruna (DJ102G, Sambata de Sus, judetul Brasov);
    • • 28.02.2019, la Iasi – Hotel Capitol (Soseaua Nicolina 203A, Valea Adanca 700063);
    • • 05.03.2019, la Oradea – Hotel Continental (Aleea Strandului nr. 1, Oradea, judetul Bihor);
    • • 07.03.2019, la Borsa – Hotel Nord (Strada Alexandru Ioan Cuza 237A, Borsa 435200);
    • • 12.03.2019, la Baile Olanesti – Hotel Central (Strada Libertatii nr 6, Baile Olanesti, judetul Valcea);
    • • 14.03.2019, la Tulcea – Hotel Delta (Strada Isaccei nr 2, Tulcea).

Confirmarea participantilor se va face prin comunicarea datelor de identificare (nume, prenume, e-mail, telefon) la adresa de e-mail [email protected] 

 

A fost deschisa seria de evenimente de promovare a masurilor de finantare din cadrul POPAM

madr popam daea


Petre Daea: Institutiile statului sunt datoare sa mearga in intampinarea nevoilor fermierilor

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a deschis oficial in data de 20 februarie 2019 primul eveniment de promovare a celor mai noi masuri de finantare din cadrul Programului Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM). Evenimentul a avut loc la sala de conferinte a Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura si face parte dintr-o serie de sase actiuni de informare care se desfasoara la nivel local in perioada 20.02-14.03.2019. La intalnire au participat reprezentanti ai organizatiilor de pescari, ai patronatelor, ai Federatiilor Zonelor Pescaresti si ai acvacultorilor. Alaturi de ministrul Petre Daea s-au aflat secretarul de stat Daniel Botanoiu, experti din cadrul Directiei Generale de Pescuit AMPOPAM precum si reprezentanti ai Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura.

Subiectele abordate in cadrul dezbaterii au vizat: prezentarea principalelor masuri lansate (masura II.2 - Investitii productive in acvacultura, masura I.6 - Diversificarea veniturilor si noi forme de venit, masura I.23 Porturi de pescuit, locuri de debarcare, centre de licitatii si adaposturi - Investitiile menite sa imbunatateasca infrastructura porturilor de pescuit si a halelor de licitatii sau a locurilor de debarcare, investitiile pentru construirea sau modernizarea adaposturilor necesare imbunatatirii sigurantei pescarilor, inclusiv investitiile in instalatiile de colectare a deseurilor marine) si detalierea principalelor impedimente in accesarea fondurilor precum si discutarea demersurilor care se impun in vederea imbunatatirii gradului de absorbtie a fondurilor in acest domeniu.

In interventia sa, ministrul Petre Daea a subliniat importanta existentei, pentru prima data, a doua instrumente care vin in sprijinul sectorului de pescuit si acvacultura: actul normativ pentru motorina si cel pentru investitii in piscicultura si i-a indemnat pe piscicultori la utilizarea acestora.

Totodata, ministrul a facut apel la unitate si colaborare in sectorul de pescuit si acvacultura intrucat „Obiectivul prioritar este sa luati toti banii, la care avem dreptul si pe care trebuie sa ii folosim”. Ministrul a afirmat de asemenea ca ”Aici, astazi, in dialogul pe care il veti purta trebuie sa vedem ce facem in continuare in domeniu, cu ce bani, in asa fel incat, pana la croirea noii politici in domeniu, sa putem sa valorificam resursele pe care le avem, sursele de finantare pe care le punem la dispozitie, dar mai cu seama modul de lucru intre autoritate si cei care isi desfasoara activitatea in domeniu.

Ministrul Petre Daea a asigurat reprezentantii sectorului de intregul sau sprijin in revitalizarea domeniului si a subliniat importanta colaborarii si comunicarii, in special in acest moment de ”plamadire a Politicii Agricole Comune post 2020”. In incheiere, ministrul Daea a declarat: ”Obiectivul pe care il urmarim este sa venim in sprijinul fermierilor, cu solutii reale si sa demonstram ca pescarii si fermierii piscicoli gasesc rezonanta in randul autoritatilor pentru intelegerea fenomenelor si mai mult in rezolvarea problemelor. Pornind de la aceste considerente, va asigur ca pornim impreuna pe acest drum, il urmam impreuna, cautam solutii impreuna, rezolvam greutatile impreuna, intr-un cuvant suntem toti in aceeasi barca”.

In cadrul interventiei sale, secretarul de stat Daniel Botanoiu, care detine responsabilitatea directa a sectorului, a accentuat atat importanta identificarii unor instrumente pentru implicarea, mentinerea si sustinerea tinerilor in acest domeniu precum si necesitatea comunicarii si a implicarii specialistilor din sectorul de pescuit si acavacultura in procesul de conturare a politicilor din domeniu.

La randul sau, Ciceronis Cumpanasoiu, Directorul General al DGP AM POPAM si-a exprimat intreaga disponibilitate de a sprijini potentialii beneficiari in accesarea FEPAM si a transmis ca in perioada imediat urmatoare vor avea loc evenimente similare la nivel local, in vederea promovarii masurilor recent lansate.

MADR

    

Noutati

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

11-07-2025 Alimentatie sanatoasa

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro.  Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>