CE primeste observatii cu privire la normele UE destinate ajutoarelor de stat in sectoarele agricol, forestier si pescaresc

Ajutoare de stat - Comisia Europeana asteapta sa primeasca observatii cu privire la propunerea de revizuire a normelor UE privind ajutoarele de stat pentru sectoarele agricol forestier si pescarescComisia Europeana invita toate partile interesate sa isi prezinte observatiile cu privire la normele revizuite propuse privind ajutoarele de stat pentru sectoarele agricol, forestier si pescaresc. Scopul revizuirii propuse este de a alinia normele actuale la prioritatile strategice actuale ale UE, in special la politica agricola comuna (PAC), la politica comuna in domeniul pescuitului (PCP), precum si la Pactul verde european. Statele membre si alte parti interesate pot raspunde la consultare pana la 13 martie 2022.


Vicepresedinta executiva Margrethe Vestager, responsabila cu politica in domeniul concurentei, a declarat: „Propunerile vizeaza sa asigure faptul ca normele noastre privind ajutoarele de stat pentru sectoarele agricol, forestier si pescaresc sunt adecvate pentru tranzitia verde. Normele revizuite vor facilita furnizarea mai rapida a finantarilor de catre statele membre, fara a cauza denaturari nejustificate ale concurentei pe piata unica. Incurajam toate partile interesate sa ne transmita punctele lor de vedere.”

Consultarea se refera la propunerile de revizuire a diferitelor seturi de norme privind ajutoarele de stat aplicabile sectoarelor agricol, forestier si pescaresc, si anume Orientarile din 2014 privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale, Regulamentul de exceptare pe categorii de ajutoare in sectorul agricol („ABER”), Orientarile pentru examinarea ajutoarelor de stat in sectorul pescuitului si acvaculturii, Regulamentul de exceptare pe categorii de ajutoare in sectorul pescaresc („FIBER”) si Regulamentul privind ajutoarele de minimis in sectorul pescuitului.

Comisia a realizat o evaluare a normelor existente aplicabile sectoarelor agricol si forestier, iar o evaluare a normelor aplicabile sectorului pescaresc este in curs. Contributiile colectate se reflecta in propunerile care fac obiectul consultarii.

Pe aceasta baza, Comisia considera ca normele care fac obiectul examinarii functioneaza bine si sunt, in linii mari, adecvate scopului. Intr-adevar, ele raspund in mare masura nevoilor sectoarelor in cauza, contribuind in acelasi timp la realizarea obiectivelor de politica mai ample ale UE, cum ar fi protectia mediului, precum si sanatatea plantelor, a animalelor si, in general, sanatatea publica.

In acelasi timp, evaluarea a scos in evidenta faptul ca normele existente necesita anumite revizuiri specifice, inclusiv clarificari ale unor concepte, o mai mare rationalizare si simplificare, precum si o serie de ajustari pentru a reflecta intr-o mai mare masura atat evolutiile pietei si cele tehnologice, cat si prioritatile strategice actuale ale UE, inclusiv, in special, Pactul verde european, Strategia „De la ferma la consumator” si Strategia in domeniul biodiversitatii. In plus, normele trebuie adaptate pentru a permite statelor membre sa puna rapid in aplicare politica agricola comuna (PAC) reformata si noul Fond european pentru afaceri maritime, pescuit si acvacultura (FEAMPA).

In acest context, Comisia propune o serie de modificari ale diferitelor seturi de norme, cum ar fi, printre altele:

    • Orientarile privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale. Comisia propune sa se considere ca actiunile statelor membre din cadrul PAC reformate, desfasurate ca parte a planurilor lor strategice PAC, sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat, astfel incat procedura necesara de aprobare a ajutoarelor de stat sa poata fi efectuata rapid. Propunerea introduce, de asemenea, noi categorii de ajutoare care trebuie sa fie evaluate si aprobate in temeiul orientarilor, de exemplu, ajutoarele pentru prevenirea, controlul si eradicarea infestarii cu specii alogene invazive si cu boli emergente, in vederea protejarii sanatatii plantelor si a animalelor, precum si a sanatatii publice. In plus, orientarile revizuite propuse ofera mai multe stimulente pentru masurile de gestionare a padurilor care sunt favorabile mediului si climei (asa-numitele servicii de silvomediu si servicii climatice), prin cresterea intensitatii maxime a ajutorului la 120 % din costurile eligibile pentru serviciile legate de biodiversitate, clima, apa sau sol si pentru schemele de sechestrare a carbonului in solurile agricole.
    • Regulamentul de exceptare pe categorii de ajutoare in sectorul agricol. Comisia propune alinierea intensitatilor ajutoarelor necesare pentru ca o masura sa intre sub incidenta ABER la cele prevazute in planurile strategice PAC din cadrul politicii agricole comune (PAC) reformate. Comisia propune, de asemenea, introducerea unor noi categorii de masuri de ajutor care sa fie exceptate pe categorii, de exemplu ajutoarele destinate repararii daunelor cauzate de speciile protejate de animale si ajutoarele pentru compensarea costurilor suplimentare suportate atunci cand terenurile agricole sunt situate in zone Natura 2000.
    • Orientarile pentru examinarea ajutoarelor de stat in sectorul pescuitului si acvaculturii. Comisia propune introducerea unor noi categorii de ajutoare care sa fie evaluate de Comisie in temeiul orientarilor, printre care ajutoarele pentru prevenirea, controlul si eradicarea infestarii cu specii alogene invazive si boli emergente si ajutoarele pentru compensarea daunelor cauzate de speciile protejate de animale (cu exceptia cazului in care acestea sunt exceptate pe categorii). De asemenea, proiectul de orientari propus clarifica si rationalizeaza normele dintr-o serie de domenii, de exemplu cele referitoare la ajutoarele pentru reinnoirea flotei de pescuit in regiunile ultraperiferice. Scopul este de a spori lizibilitatea proiectului de orientari, facilitand astfel aplicarea acestora si oferind mai multa claritate statelor membre, tinand seama si de experienta dobandita.
    • Regulamentul de exceptare pe categorii de ajutoare in sectorul pescaresc. Comisia propune exceptarea unor noi categorii de masuri de ajutor de la obligatia de notificare catre Comisie si de aprobare de catre aceasta, in special ajutoarele pentru compensarea pagubelor cauzate de speciile protejate de animale si ajutoarele pentru compensarea pagubelor cauzate de anumite conditii meteorologice nefavorabile.
    • Regulamentul privind ajutoarele de minimis in sectorul pescuitului. Comisia propune o actualizare a sumelor cumulate maxime ale ajutoarelor de minimis care pot fi acordate fiecarui stat membru pe baza unor date sectoriale mai recente.

 

Propunerile care fac obiectul consultarilor si toate detaliile privind consultarile publice sunt disponibile:

    • aici, in ceea ce priveste sectoarele agricol si forestier si zonele rurale si
    • aici, in ceea ce priveste sectorul pescaresc.

 

Etapele urmatoare

In plus fata de consultarea lansata astazi, proiectele de texte revizuite ale ABER si FIBER, precum si Regulamentul revizuit privind ajutoarele de minimis in sectorul pescuitului vor fi discutate, de asemenea, in cadrul a doua reuniuni la care vor participa reprezentanti ai Comisiei si ai statelor membre. Prima reuniune se va desfasura spre sfarsitul perioadei de consultare, iar cea de a doua va avea loc dupa revizuirea proiectelor pe baza contributiilor primite pe parcursul consultarii publice. Proiectul de orientari va fi, de asemenea, discutat in cadrul unei reuniuni multilaterale cu statele membre, care va avea loc spre sfarsitul perioadei de consultare.

Astfel, se va asigura faptul ca atat statele membre, cat si alte parti interesate vor avea suficiente posibilitati de a formula observatii cu privire la proiectele de propuneri ale Comisiei.

Se preconizeaza ca normele revizuite vor fi adoptate la sfarsitul anului 2022.

 

Context

Regulamentul de exceptare pe categorii in sectorul agricol (ABER) si Regulamentul de exceptare pe categorii in sectorul pescaresc (FIBER) declara anumite categorii de ajutoare de stat ca fiind compatibile cu tratatul si le scutesc de obligatia de notificare prealabila a Comisiei si de aprobare de catre aceasta, daca acestea indeplinesc anumite conditii.

Aceasta exceptare reprezinta o simplificare majora, care permite statelor membre sa acorde rapid ajutoare in cazurile in care sunt indeplinite conditiile care limiteaza denaturarea concurentei pe piata unica. Ca urmare a acestor norme, statele membre pun in aplicare in prezent un procent ridicat de masuri de ajutor de stat fara a fi necesara aprobarea prealabila a Comisiei, acest procent fiind, de exemplu, de aproximativ 80 % in sectorul agricol. Aceasta solutie este in concordanta cu abordarea Comisiei de a se concentra asupra obtinerii de rezultate mai bune si mai rapide, implicandu-se mai putin in cazurile in care interventia sa nu aduce valoare adaugata.

Normele prevazute in ABER si FIBER sunt complementare celor prevazute in Orientarile aplicabile sectoarelor agricol, forestier si pescaresc, care stabilesc conditiile in care Comisia evalueaza daca masurile de ajutor de stat care nu sunt exceptate pe categorii sunt compatibile cu piata unica. Aceste doua seturi de norme formeaza impreuna un cadru de reglementare cuprinzator pentru acordarea de ajutoare de stat in sectoarele agricol, forestier si pescaresc.

Regulamentele de minimis scutesc ajutoarele de valoare redusa de controlul ajutoarelor de stat, deoarece se considera ca acestea nu au niciun impact asupra concurentei si a schimburilor comerciale de pe piata unica. In consecinta, ajutoarele de minimis pot fi acordate fara notificarea prealabila a Comisiei si fara aprobarea de catre aceasta.

Comisia Europeana

  

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>