Cultura graului

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

Autorizatie temporara pentru utilizarea tratamentului pe baza de neonicotinoide la semintele de cereale paioase de toamnaPentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă.

Mai multe>>

Importanța managementului dăunătorilor în culturile de cereale păioase și pregătirea pentru iarnă

Pest Management for Winter Crops Corteva AgriscienceUn aspect fundamental al agriculturii este reprezentat de măsurile de combatere a dăunătorilor și a bolilor, acești factori fiind posibile cauze pentru pierderi majore de recoltă și afectarea sănătății culturilor. Din aceste motive, o gestionare eficientă a acestor probleme este esențială pentru a menține o producție sustenabilă și pentru a asigura bunăstarea consumatorilor.

Mai multe>>

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

Kinsidro Nutri  Un fertilizant foliar unicPe o piata in continua dezvoltare, compania abordeaza aceasta problema intr-un mod diferit venind cu o solutie noua pentru nutritia plantelor. Kinsidro™ Nutri beneficiaza de o compozitie brevetata, unica, formata din macro si micro-elemente, chelatate EDTA si legate de lignosulfonati impreuna cu acizi humici si fulvici. Asadar, acest produs este unic pe piata la ora actuala, avand cel mai ridicat continut de acizi fulvici, cu rol deosebit de important in acelerarea proceselor metabolice din planta de cultura.

Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA lanseaza pe piata europeana Forapro un nou fungicid pentru cereale pentru un control superior al bolilor si productii mai mariADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon.

Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

fertilizare optima a cerealelor de toamnaIn functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie.

Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Tehnologia XR CARE - pachetul revolutionar de fungicide pentru cerealeDescopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®.

Mai multe>>

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

Mustang - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioaseAnalizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ...

Mai multe>>

Pixxaro™ Super - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

Pixxaro Super - Erbicid cu cel mai larg spectru de buruieni dicotiledonate anuale si perene combatute din cultura de cereale paioaseBuruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori.

Mai multe>>

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

PALLAS si FLORAMIX   nicio sansa buruienilor din cultura de grauIn 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii extreme pana la 60 – 70%.

Mai multe>>

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale bazate pe tehnologia inovatoare de formulare AsorbitalADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) si acoperind diferite segmente de pret.

Mai multe>>

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

Tehnologia XR STAR  protectie de top pentru culturi de cereale de calitateDescopera tehnologia de top de la BASF si scapa de problema bolilor la culturile de cereale cu ajutorul celor doua substante active: Xemium® si Revysol®. Actioneaza eficient impotriva agentilor patogeni, iar tu obtii productii mari, de calitate si profitabile.

Mai multe>>

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

Verben - Un fungicid inovator pentru primul tratament la culturile de cereale paioasePrincipalele boli care afecteaza puternic culturile de cereale paioase isi fac aparitia chiar din primavara, cum ar fi fainarea, patarea in ochi, septorioza, iar daca factorii de mediu sunt favoribili si restul bolilor pot aparea mai devreme.

Mai multe>>

Recomandari pentru fertilizarea graului din toamna

Recomandari fertilizare grau toamnaBrand nou, nume nou, aceiasi oameni, aceleasi produse. De acum inainte Borealis LAT se numeste LAT Nitrogen! Graul necesita un aport echilibrat de nutrienti. Fertilizarea din toamna cu ingrasaminte tip NPK+S sau NP+S este absolut necesara pentru dezvoltarea optima a culturii, asa cum au demonstrat si rezultatele testarilor noastre.

Mai multe>>

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

tratament samanta cu Ympact - Fertilizant organic de la CortevaFertilizantul de natura organica Ympact® este inspirat din cercetarile intreprinse in programele spatiale pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea plantelor intr-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara larga in peste 20 de tari din Uniunea Europeana. Acest fertilizant, unul de ultima generatie, ce poate fi utilizat pentru tratarea semintelor de cereale paioase si mazare, poate fi aplicat foarte usor impreuna cu tratamentul insectofungicid aplicat in mod uzual pe seminte, doza fiind de 0,7 l/tona de seminte.

Mai multe>>

Catalogul de culturi de toamna 2023 a fost lansat si celebreaza 10 ani de cercetare a Forumului APPR

Catalogul de culturi de toamna 2023 a fost lansat si celebreaza 10 ani de cercetare a Forumului APPRCatalogul de culturi de toamna, editia 2023, a fost lansata azi, 14 septembrie si marcheaza un deceniu de activitate de cercetare a Forumului APPR. Reteaua de testare R.I.T.A.C. are 7 culturi inscrise: Porumb, Floarea-soarelui, Grau, Orz, Rapita, Soia, Sorg si 37 de locatii de testare, prin cercetare aplicata in sistem de microparcele randomizate.

Mai multe>>

Erbicidarea din toamna cu Bizon™ - solutia care castiga teren! Erbicidul lider pentru erbicidare de toamna la cereale paioase

Erbicidarea din toamna cu Bizon - solutia care castiga teren - Erbicidul lider pentru erbicidare de toamna la cereale paioaseLider de piata pe segmentul erbicidelor la cultura de cereale paioase, compania Corteva detine solutii inovatoare pentru combaterea buruienilor atat monocotiledonate cat si dicotiledonate din cultura de cereale paioase atat in toamna cat si in primavara. Bizon™ este un erbicid cu un spectru foarte larg de combatere si efect de lunga durata impotriva buruienilor problema din culturile de cereale paioase.

Mai multe>>

De ce sa depozitezi graul in silobag-urile Grain Bags

Depozitare grau in silobag Grain BagsPentru experienta in domeniu, Grain Bags a incarcat peste 1 milion de tone de cereale in silobag-uri. Pentru know-how-ul adus din „tara mama a silobag-ului”, Argentina. Pentru produse premium: saci care au folie cu sapte straturi, adica rezistenta maxima. Pentru ca sunt singurii care au echipa tehnica specializata. Si singurii care ofera educatie fermierilor in aceasta directie promovand beneficiile, dar si regulile sistemului.

Mai multe>>

Ziua Graului si a Painii la SCDA Turda 16 iunie 2023

Ziua Graului si a painii SCDA Turda 2023Vineri 16 iunie 2023, am avut placerea de a avea invitati de seama la evenimentul anual organizat de catre SCDA Turda „Ziua Graului si a Painii”. Cu aceasta ocazie, Colectivul de Ameliorare a Graului a prezentat fermierilor si reprezentantilor diverselor institutii din domeniul agricol cele mai noi creatii de grau de toamna si grau de primavara.

Mai multe>>

Elemente cheie in fertilizarea graului la iesirea din iarna!

Fertilizarea graului la iesirea din iarnaPentru a obtine un randament ridicat, este foarte important ca fertilizarea din primavara sa fie planificata in consecinta. Strategia corecta de fertilizare de primavara este direct legata de etapele de crestere a plantei. Aceasta inseamna ca, graul necesita mai mult azot in etapele de dezvoltare a elementelor productive si perioadele de crestere intensiva.

Mai multe>>

Combaterea buruienilor din cultura de cereale paioase - Recomandari Corteva

Combaterea buruienilor din cultura de cereale paioase - Recomandari CORTEVACompania Corteva, lider detasat pe segmentul de erbicide la cereale paioase, detine solutii inovatoare, cele mai eficace si sigure destinate combaterii buruienilor, atat monocotiledonate cat si dicotiledonate, fie cu aplicare in toamna, fie in primavara, din culturile de grau, orz, triticale sau secara.

Mai multe>>

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Fungicid inovator pentru culturile de cereale paioase

Fungicidul Verben pentru combaterea bolilor la culturile de cereale paioasePrincipalele boli care afecteaza puternic culturile de cereale paioase isi fac aparitia chiar din primavara, cum ar fi fainarea, patarea in ochi, septorioza, iar daca factorii de mediu sunt favoribili si restul bolilor pot aparea mai devreme. Verben™ este cel mai nou si mai puternic fungicid special creat si lansat de Corteva Agriscience in 2022 pentru a asigura protectia cerealelor inca de la primul tratament din primavara.

Mai multe>>

Fertilizarea echilibrata, secretul unor culturi reusite!

Fertilizarea echilibrata secretul unor culturi reusite de grauGraul necesita un aport echilibrat de nutrienti. Fertilizarea din toamna cu ingrasaminte tip NPK+S sau NP+S este absolut necesara pentru dezvoltarea optima a culturii, asa cum au demonstrat si rezultatele testarilor Borealis L.A.T

Mai multe>>

Erbicidarea de toamna cu Bizon™ asigura un start bun al culturilor de cereale paioase

Erbicidul Bizon - erbicidarea de toamna asigura un start bun al culturilor de cereale paioaseBuruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori.

Mai multe>>

NUTRIGUIDE® - Consilierul personal in nutritia plantelor

NUTRIGUIDE - Consilierul personal in nutritia plantelorNUTRIGUIDE® este programul digital pentru planificare fertilizarii culturilor conceput si dezvoltat de catre echipa de experti agronomi din cadrul Borealis L.A.T. Cu ajutorul programului digital NutriGuide® acum puteti sa planificati fertilizarea culturilor in doar cateva minute.

Mai multe>>

TRANSFORM™ - STOP transmiterii virusurilor in culturile de cereale paioase

TRANSFORM - insecticid ce ofera o protectie de lunga durata impotriva afidelor din culturile de cereale paioase - grau de toamna, orz de toamna, ovazSezonul de toamna, lung si calduros, a favorizat raspandirea masiva a afidelor. Afidele apar sub forma de colonii pe frunze si tulpini, pe care le inteapa si absorb sucul celular. Plantele nu se mai dezvolta, zonele atacate se decoloreaza si se vestejesc. Afidele sunt si vectori pentru virozele care produc piticirea si ingalbenirea plantelor, fenomenul fiind deosebit de periculos, mai ales la orz!

Mai multe>>

AMINO EXPERT® PROTEKT: Biostimulator complex cu absorbtie rapida

AMINO EXPERT PROTEKT - Biostimulator complex cu absorbtie rapidaAmino Expert® PROTEKT este special conceput pentru culturile de grau si orz cu aplicare in primele etape de dezvoltare a plantelor imbunatatind inradacinarea, infratirea si acumularea nutrientilor si zaharurilor in tesuturile tinerelor plante. Actiunea sinergica a ingredientelor special selectate din Amino Expert® PROTEKT, conduce la rezultate vizibile in ceea ce priveste aspectul general al culturii si la cresteri semnificative de productie.

Mai multe>>

Planificarea fertilizarii culturilor: Cat de eficiente sunt programele digitale?

Un singur program pentru gestionarea fertilizarii pentru aproximativ 100 de culturiPentru atingerea unor randamente ridicate avem nevoie de asigurarea cantitatilor optime de ingrasaminte. Asigurarea necesarului de elemente nutritive, in special cu ajutorul ingrasamintelor Complexe (NPK), nu se limiteaza la un singur an de productie. Planificarea culturilor in cadrul unei rotatii, caracteristicile solului pentru fiecare parcela din cadrul unei ferme si necesarul de elemente nutritive diferit pentru fiecare cultura in parte reprezinta provocari in planificarea fertilizarii.

Mai multe>>

10 puncte de comparatie intre siloz, hala si silobag

Comparatie intre siloz hala si silobagNe aflam in pragul unei noi campanii de recoltare. Si pentru ca fiecare fermier are nevoi diferite, specialistii Grain Bags Romania si-au propus sa prezinte 10 puncte forte, a trei dintre cele mai folosite sisteme de depozitare a culturilor de cereale si oleaginoase din Romania.

Mai multe>>

Masurile luate in timp util imbunatatesc nutritia si stimuleaza infratirea cerealelor de toamna!

Grow Factor Evolution  Pentru obtinerea randamentului dorit la cereale de toamnaStresul termic din ultima perioada afecteaza vizibil culturile de grau, mai ales daca in toamna nu s-a reusit fertilizarea optima cu micro si macroelemente. Observatiile privind campania de semanat din toamna arata pana in prezent ca deficitul nutritional se manifesta in special in zone in care nu s-a realizat o fertilizare adecvata in toamna sau nu a existat suficienta umiditatea pentru ca plantele sa absoarba nutrientii din sol. Pentru acei fermieri care observa ca au probleme in culturi si au nevoie de ajutor, ECOFOL ofera o solutie care a fost deja testata in practica cu efecte pozitive.

Mai multe>>

Aplicarea fungicidelor foliare pentru a maximiza profitabilitatea culturii de grau

Sunt fungicidele o solutie pentru obtinerea de productii ridicate in cultura de grauManagementul bolilor este o componenta cheie a culturii de grau pentru obtinerea unei productii ridicate. In majoritatea anilor, nu este simplu ca productiile de grau sa fie mari, fara sa se intervina asupra controlului bolilor. Cele mai multe boli sunt gestionate cel mai bine prin utilizarea mai multor tactici care pot fi: proactive (rotatia culturilor, utilizarea soiurilor rezistente, maturitate variata, planul de fertilizare adecvat si aplicarea tratamentului la samanta si/sau fungicide foliare) si reactive (aplicarea fungicidelor foliare si recoltarea la timp).

Mai multe>>

Azotul sub forma nitrica pentru fertilizarea graului!

Azotul sub forma nitrica pentru fertilizarea grauluiPrima doza de azot dupa iesirea culturii din perioada de iarna este foarte importanta pentru reluarea cresterilor vegetative, avand o influenta importanta asupra numarului de frati si numarului de spice/m².

Mai multe>>

Recomandarile privind aplicarea tratamentelor in platforma Ziua Graului Baragan

Recomandari privind aplicarea tratamentelor la cultura de grauZiua Graului Baragan 2021 reprezinta una din platformele din seria Evenimentelor Fermierilor, marca FarmForum. In cadrul evenimentului Ziua Graului Baragan vor fi prezentati un numar de 42 soiuri de grau iar genetica provine de la 9 companii producatoare de seminte. Intreaga platforma a fost semanata in aceleasi conditii si tratamentele cu produsele fitosanitare se aplica unitar pe suprafata.

Mai multe>>

Azotul nitric este motorul cresterii pentru culturi la iesirea din toamna!

Borealis SEO picture copyConditiile de insamantare pentru rapita si cerealele din toamna anului trecut au fost nefavorabile in multe locuri. Conditiile de sol cu umiditate ridicata si insamantarea tarzie pana la sfarsitul lunii noiembrie au dus la compactarea solului, la dezvoltarea inegala a plantelor si, in unele locuri, la o rasarire tarzie.

Mai multe>>

EVOLUS | Cel mai popular fungicid sistemic, pentru combaterea bolilor foliare la grau!

EVOLUS Cel mai popular fungicid sistemic pentru combaterea bolilor foliare la grau - Alege o cultura sanatoasaIn momentul in care sunt conditii de infestare cu fainare si agentul patogen se instaleaza, pagubele inregistrate pot atinge 25-30% si uneori pot ajunge sa acopere intreg aparatul foliar. Atacul instalat in toamna afecteaza plantele de grau prin scaderea rezistentei plantelor la ger. La atacul timpuriu, boala conduce la pierderea frunzelor, iar infratirea si dezvoltarea radacinilor sunt afectate. Atacul intarziat impiedica procesul de asimilatie al plantelor, astfel incat numarul boabelor pe spic si MMB-ul se reduc.

Mai multe>>

Calitatea culturilor furajere in UE: Risc general moderat pana la ridicat de contaminare cu micotoxine

Evalurea recoltelor furajere din vara anului 2020 - arata ca exista un risc general moderat pana la ridicat de contaminare cu micotoxine in UE - Rezultatele la orz, grau, porumb, siloz de porumb, siloz de iarba, lucerna, fan, iarba, mazare, ovaz, srot floarea-soarelui, triticale si soiaConditiile meteorologice au fost variabile in intreaga Europa de-a lungul sezonului agricol 2020 si au avut un impact direct asupra prezentei mucegaiurilor si micotoxinelor specifice in diferite regiuni. Micotoxinele sunt produse de anumite specii de mucegaiuri si sunt o preocupare pentru crescatorii de animale din cauza capacitatii lor de a influenta negartiv calitatea furajelor si ulterior, sanatatea si performanta animalelor.

Mai multe>>

Top 3 cereale si furaje depozitate in silobag, in 2020

Grain Bags Romania - Silobag - solutii depozitare cereale furaje plante tehniceO afacere de familie, inceputa cu 5 ani in urma, avea sa aduca pe piata din Romania primii oameni specializati in sistemul silobag - o solutie inovativa de depozitare a cerealelor si furajelor. In privinta celor mai depozitate materii in sacii uriasi, fermierii au optat anul acesta, cel mai mult pentru: rapita, grau si porumb, pe partea de cereale si grau si orz zdrobite, pasta de porumb si borhot de bere, pe partea de furaje.

Mai multe>>

Senzori spectrali: cat de utili sunt in planificarea fertilizarii solului si plantelor?

Senzori spectrali - cat de utili sunt in planificarea fertilizarii soluluiEficientizare utilizarii azotului in fertilizare este o cerinta stricta pentru obtinerea de culturi ecologice si eficiente din punct de vedere economic. Cantitatea de azot accesibila plantelor in sol este puternic influentata in fiecare an de conditiile meteorologice. De fapt, cantitatea poate fi evaluata corect doar in timpul vegetatiei culturii. Astfel, doar prin fractionarea cantitatii de azot in mai multe aplicari este posibila o ajustarea cu precizie a necesarul de azot in functie de cerintele culturii, de exemplu a graului de toamna. Dar de unde stie un fermier cat de mult azot au absorbit plantele? Si cat ar trebui sa mai fertilizeze?

Mai multe>>

Iernarea cu succes este foarte importanta pentru culturile de cereale paioase!

Iernarea cu succes este foarte importanta pentru culturile de cereale paioaseDepinde de multi factori, dar cel mai mult de conditiile climatice. Toamna, regimul climatic aduce deseori surprize neplacute fermierilor, dupa campania de semanat. In conditii nefavorabile din toamna, plantele de cereale paioase pierd timp pretios pentru a se dezvolta si au nevoie de ajutor pentru a-si putea asigura stadiul necesar unei iernari de succes, intr-un timp foarte scurt pana la venirea iernii.

Mai multe>>

Productiile mari la grau se obtin doar cu o fertilizare echilibrata din toamna!

O fertilizare de toamna echilibrata la grau obtine o productie mareProductia la grau pe unitatea de suprafata este influentata de o multitudine de factori. Fertilizarea este unul din factorii controlabili cu un impact major asupra productiei la grau. Testarile din ultimii ani arata un randament mai mare la fertilizarea echilibrata din toamna cu ingrasaminte tip NPK in comparatie cu azot simplu. Chiar si in conditiile climatice neprielnice pentru cultura graului din anului 2020 rezultatele testarilor de fertilizare evidentiaza o influenta clara a fiecarui element nutritiv principal asupra productiei.

Mai multe>>

Solutiile Ecofol pentru un randamentul maxim al culturii de cereale paioase

Fertilizarea de toamna la cereale paioase - tratarea semintelor cu produse de stimulare a germinatiei pentru un randamentul maxim al culturii de cerealeProductia de grau din Romania a scazut brusc in acest an din cauza secetei prelungite. Oficiali din Ministerul Agriculturii au declarat de curand, pentru presa internationala, ca in 10 din 41 de judete administrative culturile agricole au fost deteriorate, ajungandu-se la daune de pana la 100%, in anumite zone. Anul agricol 2019-2020 ne-a aratat ca grija acordata culturilor de toamna, in stadiile incipiente de dezvoltare, garanteaza sustinerea plantelor in lupta impotriva secetei - o problema majora in ultimii ani. Scopul fertilizarii de toamna este de a ajuta plantele sa intre in iarna cu un sistem radicular bine dezvoltat.

Mai multe>>

Erbicidarea de toamna la cerealele paioase devine o necesitate. Corteva are solutia - erbicidul Bizon!

Erbicidarea de toamna devine o necesitate - erbicidul BizonDupa o iarna destul de blanda si lipsita de precipitatii, primavara a debutat cu seceta in multe zone ale tarii, dar si cu temperaturi foarte scazute, urmata de o perioada foarte ploioasa si inundatii in luna iunie, dupa care s-a instalat o seceta teribila. Este foarte importat sa scapam de concurenta buruienilor problema din culturile de cereale paioase, precum: iarba vantului, toate speciile de veronica, turita, macul, samulastra de rapita, rocoina (care incep sa rasara in toamna si continua rasarirea sau dezvoltarea in ferestrele iernii si primavara devreme), prin aplicarea, inca din toamna, de produse cu o activitate prelungita la sol.

Mai multe>>

Corteva Agriscience a organizat un nou eveniment Portfolio Farm la Semlac - Arad

Corteva Agriscience Portfolio Farm Semlac - AradRespectand masurile de siguranta impuse de autoritati, Corteva Agriscience continua seria de evenimente Portfolio Farm in mediul online, iar de aceasta data, reprezentantii companiei s-au adresat fermierilor din vestul tarii, platforma de prezentare fiind situata in localitatea Semlac din judetul Arad. La fel cum se intampla in cazul fiecarui eveniment organizat de Corteva Agriscience, si la Arad platforma de prezentare a fost atent pregatita pentru a putea fi observata eficacitatea produselor aplicate.

Mai multe>>

Lansarea brand-ului de seminte Atlas

Atlas - Evenimentul de lansare al noului brand de seminteIn data de 11 iunie 2020 a avut loc, in mediul online, lansarea noului brand de samanta Atlas, ce apartine companiei Agrii Romania. Evenimentul, denumit ”Solutiile Agrii selectate pentru performanta” a fost vizionat de catre sute de internauti, precum parteneri, colaboratori, dar si presa de specialitate. Speakerii evenimentului au fost: Monalisa Ungureanu, CEO AGRII Romania, Roxana Jercan - Category Manager Seminte si Valerian Istoc-Business Development Director.

Mai multe>>

Gandacul balos al cerealelor paioase

Gandacul balos al cerealelor paioaseDenumit popular Gandacul balos, Lema melanopa este unul dintre cei mai importanti daunatori ai orzului, ovazului si graului. Daunatorul prezinta o generatie pe an si ierneaza in stadiul de adult in liziera padurilor, sub resturi vegetale ramase in camp. Acestia sunt de culoare albastra cu reflexii verzui metalice cu capul pronotul, femurele, tibile sunt de culoare rosiatica.

Mai multe>>

Seceta afecteaza culturile de toamna si pune in pericol semanatul culturilor de primavara

Seceta afecteaza culturile de toamna si pune in pericol semanatul culturilor de primavaraAnul acesta situatia agricola este si va deveni din ce in ce mai complicata din multe puncte de vedere. Pe langa pandemie, in aceasta primavara avem in sudul si estul tarii ceva mult peste pandemie, avem culturi agricole de camp aflate in coma …de la zi la zi pierdem si vom pierde suprafete importante de grau, orz si rapita.

Mai multe>>

Planificarea corecta a fertilizarii culturii de grau

Plan de fertilizare la cultura de grauIn prezent soiurile de grau cultivate sunt utilizate pentru productia de furaje, faina, amidon si bioetanol. Prin urmare, soiurile de grau sunt clasificate in functie de caracteristicile lor de calitate. Planificarea fertilizarii depinde si de productia scontata, iar azotul joaca un rol foarte important.

Mai multe>>

Tratamentul impotriva bolilor foliare la culturile de cereale semanate in toamna

Tratamentul impotriva bolilor foliare la culturile de cereale semanate in toamnaPentru culturile de cereale semanate in toamna (grau, triticale, orz, secara) se recomanda executarea tratamentului impotriva complexului de boli foliare, care pot produce diminuari insemnate de recolta. Pentru prevenirea si combaterea acestor boli foliare la cerealele paioase, respectiv fainare, septorioze, rugini (la griu, triticale) si helmintosporioza, rincosporioza, fainare (la orz), va recomandam sa aplicati tratamente chimice dupa cum urmeaza:

Mai multe>>

Efectul inghetului asupra culturilor de toamna

Efectul inghetului asupra culturilor de toamna - grau, orz, rapitaIn noaptea de 15 spre 16 martie s-au inregistrat temperaturi negative in cea mai mare parte a tarii, dar mai ales in sud-estul tarii, acolo unde minimele inregistrate au ajuns si la -9°C. Aceste temperaturi scazute au survenit dupa o perioada nefiresc de calduroasa, cu zile in care s-au inregistrat temperaturi chiar si de peste 20°C. Aceste variatii extreme au fost pe deplin resimtite de culturile agricole aflate pe camp – grau, orz si rapita.

Mai multe>>

Combaterea fainarii cerealelor

Ce este Fainarea Cerealelor si cum poate fi combatuta - Fainarea este o boala care afecteaza frecvent cerealele si are ca efect scaderea productieiCultura de cereale se numara printre cele mai cultivate in tara noastra, insa, ca orice alt tip de cultura, aceasta poate fi afectata de diverse boli specifice, care sa puna in pericol atat dezvoltarea plantelor, cat si productia din punct de vedere cantitativ si calitativ. Una dintre aceste boli este fainarea, care apare an de an mai ales la culturile de grau, orz si secara.

Mai multe>>

S-a lansat primul fungicid din gama Inatreq™ Active pentru cereale

Inatreq Active - Fungicid de origine naturala ofera agricultorilor care cultiva cereale prima si unica solutie pentru Septoria in ultimii 15 aniCorteva Agriscience a anuntat in 20 martie 2020 ca a primit inregistrarea europeana a primului produs din gama de produse Inatreq™ active. Fungicidul Questar™ cu Inatreq™ active, aprobat pentru comercializare in Franta, este un fungicid inovator, de origine naturala, care ofera un control curativ si eradicativ pentru toate tulpinile de Septoria, oferind astfel o strategie de combatere pe termen lung pentru fermierii europeni.

Mai multe>>

Grow Factor Evolution – Pentru obtinerea randamentului dorit

Fertilizantul Grow Factor Evolution - solutii de ingrasaminte complexe pentru nutritia cerealelor de toamnaMasurile luate in timp util imbunatatesc nutritia si stimuleaza infratirea cerealelor de toamna. Observatiile privind campania de semanat din toamna arata pana in prezent ca in primavara anului 2020 vom avea in camp atat sole bine dezvoltate de grau, cat si subdezvoltate. De asemenea, vom observa si sole cu carente, in special in zone in care nu s-a realizat o fertilizare adecvata in toamna sau nu a existat suficienta umiditatea pentru ca plantele sa absoarba nutrientii din sol.

Mai multe>>

Combaterea bolilor foliare la cereale paioase

Boli foliare la cereale paioasePrimul tratament impotriva bolilor se efectueaza primavara, la reluarea vegetatiei, cand plantele sunt in crestere activa (inceputul alungirii paiului si aparitia frunzei stindard). Acest prim tratament este deosebit de important, intrucat multe dintre bolile foliare ataca in prima faza de vegetatie a plantelor. De asemenea, aplicarea tratamentului depinde si de conditiile de camp, insa este recomandat ca acesta sa fie facut cat mai devreme posibil, preventiv, pentru a elimina aparitia si dezvoltarea agentilor patogeni inca din prima faza.

Mai multe>>

Starea culturilor de toamna 2019-2020

Starea culturilor de toamna respectiv Grau Orz Rapita Triticale la intrarea in iarna - Primul trimestru al anului agricol 2019-2020Anul agricol 2019-2020 a debutat cu o lipsa semnificativa de precipitatii in raport cu media multianuala, lipsa care a indus o seceta pedologica accentuata si prelungita in toate regiunile tarii, cu exceptia zonei de podis al Moldovei. In primul trimestru al anului agricol 2019-2020 temperaturile medii lunare au inregistrat valori net superioare valorilor medii multianuale, acestea conducand la o dezvoltare relativ netipica a bolilor specifice si a unor daunatori.

Mai multe>>

Cereale de toamna: Protejati cultura cu cea mai completa oferta Corteva!

Cultivati cereale de toamna  Protejati cultura cu cea mai completa oferta de erbicide insecticide si fungicide marca CortevaCompania Corteva Agriscience™ este liderul detasat pe segmentul de erbicide la cereale paioase, cu o cota de piata de 33%. Erbicidare de toamna: BIZON™. Erbicidare de primavara: PIXXARO™ SUPER, PALLAS™ 75 WG, FLORAMIX™, MUSTANG™, CERLIT™ SUPER. Combaterea bolilor: EVOLUS®. Combaterea afidelor: TRANSFORM™.

Mai multe>>

Erbicidarea de toamna devine o necesitate. Corteva Agriscience™ are solutia - erbicidul Bizon™

Erbicidul Bizon - Erbicidarea de toamna devine o necesitateCu totii resimtim astazi efectul schimbarilor climatice. Aceste schimbari afecteaza inclusiv culturile, buruienile, bolile si daunatorii. Am avut o primavara foarte capricioasa, care a debutat cu o vreme extrem de secetoasa in lunile martie si aprilie, cu diferente mari de temperatura intre zi si noapte, cu temperaturi mult sub 00C in unele zone. Toate acestea, pe langa culturile de cereale slab dezvoltate, au facut ca si combaterea buruienilor in aceasta primavara sa fie o adevarata provocare, fiind afectata inclusiv eficacitatea erbicidelor.

Mai multe>>

Campania agricola de vara - Reguli si masuri de prevenire a incendiilor

Reguli si masuri de aparare impotriva incendiilor specifice campaniei de recoltare a cerealelor paioaseIn perioada campaniei agricole de vara, in special in perioada campaniei de recoltare a cerealelor paioase, creste riscul de incendiu atat la lanuri, cat si depozitele de cereale si furaje. Pentru prevenirea incendiilor, specialistii recomanda respectarea urmatoarelor reguli si masuri:

Mai multe>>

'Ziua Graului, a Painii si Fertilizarii culturilor' la Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Turda

Ziua Graului a Painii si Fertilizarii culturilor 2019 la Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola TurdaLa SCDA Turda a avut loc un eveniment traditional: 'Ziua graului, a painii si fertilizarii culturilor'. Scopul acestui eveniment, la care participa fermieri din zona de influenta a statiunii si nu numai, oficialitati din domeniul agriculturii, precum si cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, este de a informa participantii despre diferitele aspecte specifice culturii graului de toamna, de primavara si orzului din anul agricol 2018-2019, vizitarea campurilor experimentale si a loturilor demonstrative si prezentarea noilor soiuri de cereale paioase inregistrate recent, precum si elementele de tehnologie specifice zonei.

Mai multe>>

Noile soiuri inregistrate in Catalogul Oficial al Soiurilor

Noi soiuri de plante inregistrate in Catalogul Oficial al SoiurilorIn aceasta perioada, s-a intrunit Comisia de inregistrare a soiurilor de plante agricole si horticole. Comisia a propus pentru inscriere in Catalogul oficial a unui numar de 198 soiuri noi, din care: 142 soiuri din specii de culturi de camp, 34 soiuri de legume, 17 soiuri de pomi si arbusti fructiferi, 1 soi de vita de vie si 4 soiuri de plante ornamentale. Propunerile comisiei au fost aprobate de catre ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.

Mai multe>>

Culturile de Toamna: Recomandari de aplicare a ingrasamintelor la inceput de an

Fertilizari si lucrari agricole la inceput de an pentru graul de toamna si alte culturi de toamnaLa aceasta data, ritmurile de crestere se desfasoara normal la culturile semanate in perioada optima si pe terenurile cu umiditate suficienta iar culturile sunt uniforme si viguroase. Avand in vedere evolutia vremii, in aceasta perioada se aplica ingrasamintele minerale pe baza de azot si potasiu la culturile de toamna, in functie de zona, fiind necesara realizarea unei fertilizari suplimentare cu azot.

Mai multe>>

2 produse noi marca Ameropa Grains

2 ingrasaminte noi marca Ameropa Grains pentru culturile de porumb, cereale, rapita si floarea soareluiNoile produse Amer 6.3 si Amer Micro din portofoliul Ameropa Grains reduc stresul la nivelul plantelor, generat de inghet-dezghet, baltiri, temperaturi ridicate coroborate cu seceta pedologica etc. permitand acestora sa creasca si sa se dezvolte normal, cu un ridicat potential calitativ si cantitativ.

Mai multe>>

Noutati

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

22-07-2024 Cereale

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>

Importanța managementului dăunătorilor în culturile de cereale păioase și pregătirea pentru iarnă

10-06-2024 Cereale

Importanța managementului dăunătorilor în culturile de cereale păioase și pregătirea pentru iarnă

Un aspect fundamental al agriculturii este reprezentat de măsurile de combatere a dăunătorilor și a bolilor, acești factori fiind posibile cauze pentru pierderi majore de recoltă și afectarea sănătății culturilor. Din aceste motive, o gestionare eficientă a acestor probleme este esențială pentru a menține o producție sustenabilă și pentru a asigura bunăstarea consumatorilor. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

21-02-2024 Porumb

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

16-02-2024 Cereale

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

16-02-2024 Porumb

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>

Pixxaro™ Super - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

12-02-2024 Cereale

Pixxaro™ Super  - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

26-01-2024 Grau

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

26-01-2024 Cereale

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>