Campania agricola de vara - Reguli si masuri de prevenire a incendiilor

Reguli si masuri de aparare impotriva incendiilor specifice campaniei de recoltare a cerealelor paioase

In perioada campaniei agricole de vara, in special in perioada campaniei de recoltare a cerealelor paioase, creste riscul de incendiu atat la lanuri, cat si depozitele de cereale si furaje, evenimente care pot avea consecinte dezastruoase asupra mediului inconjurator, vietii si bunurilor.

Pentru reducerea riscurilor producerii unor incendii pe timpul campaniei agricole de recoltare a cerealelor, proprietarii de terenuri agricole, detinatorii de utilaje agricole si de transport, precum si cetatenii, trebuie sa tina cont de masurile specifice de aparare impotriva incendiilor care trebuiesc respectate pe timpul desfasurarii campaniei de recoltare si depozitare a cerealelor, respectiv:

    • Lucrarile vor incepe prin izolarea lanurilor fata de drumuri, paduri si cai ferate prin crearea unor fasii paralele arate sau discuite cu dimensiunea cuprinsa intre 20 — 30 m.
    • La lucru, se vor admite doar utilajele verificate tehnic de catre persoanele autorizate si ale caror tevi de esapament sunt prevazute cu dispozitive omologate de retinere a scanteilor.
    • Incepand cu perioada coacerii si pana la terminarea recoltarii cerealelor, se interzice fumatul, iluminatul cu flacara deschisa sau folosirea sub orice forma a focului deschis in lanurile de cereale si pe miristi, pe combine, utilaje si autovehicule de transport.
    • Locurile pentru fumat nu se vor amplasa la o distanta mai mica de 50 m fata de culturile de cereale paioase, in perioada coacerii si recoltarii, precum si fata de locurile de depozitare a paielor. De asemenea, fata de depozitele si punctele de alimentare cu combustibil, distanta va fi de peste 40 m.
    • Alimentarea cu carburanti se va face in punctele de alimentare special amenajate (la cel putin 20 m in afara lanurilor de cereale) iar aprovizionarea masinilor agricole la punctele de alimentare, se va face cu motoarele oprite. Este interzis transportul si transvazarea lichidelor combustibile in vase deschise sau confectionate din material plastic si alimentarea in lan sau la distante mai mici de 50 m fata de acestea, a autovehiculelor, masinilor si utilajelor agricole.
    • Remedierea unor defectiuni aparute la masinile si utilajele agricole se va face la o distanta de cel putin 50 m fata de lanurile nerecoltate, miristi sau vegetatie uscata.
    • La punctele de recoltare se vor asigura tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apa, precum si platforme mobile dotate cu furci, cazmale, coase, galeti, stingatoare sau butoaie cu apa.
    • Toate masinile si utilajele agricole, precum si cele care au acces in zonele cu vegetatie uscata sau deseuri combustibile, vor fi dotate cu stingatoare cu praf si dioxid de carbon, ar personalul de deservire va fi instruit cu privire la respectarea regulilor si masurilor de aparare impotriva incendiilor.
    • In zonele de depozitare a deseurilor combustibile din localitati (gropi de gunoi) se va asigura, prin componenta preventiva a serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta din localitati (SVSU), supravegherea acestora, astfel incat acestea sa nu fie incendiate intentionat sau din neglijenta.


Reamintim ca, in perioada caniculara si de seceta prelungita, arderea miristilor, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale ESTE INTERZISA.

In situatiile in care, din motive tehnice, nu se pot distruge daunatorii terenurilor agricole decat prin ardere controlata, arderea miristilor se executa prin parcelarea miristii in suprafete de maximum 10 ha, prin fasii arate, izoland zona de ardere fata de caile de comunicatie, constructii, culturi agricole vecine, instalatii, fond forestier, cu asigurarea personalului de supraveghere pentru stingerea eventualelor incendii.

Pentru suprafetele de ardere mai mici de 5 ha se vor asigura substantele si mijloacele de stingere necesare, iar pentru suprafetele mai mari de 5 ha se impune prezenta unui plug, a unei cisterne cu apa, a mijloacelor de tractare si a personalului de deservire.

Arderea miristilor, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se va face numai pe timp de zi, in conditii meteorologice fara vant, sub supraveghere permanenta. Este obligatorie stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii, fiind interzisa acoperirea focarelor cu pamant.

Totodata facem precizarea ca arderea miristilor, a resturilor vegetale, a gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu focul — emis de Primarie, cu avizul Garzii de Mediu, si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, precum si amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2500 lei.

Atentie! fermierii care acceseaza platile APIA si opteaza pentru aceasta modalitate de igienizare a terenului, trebuie sa fie constienti ca aceasta practica agricola incalca obligatiile privind normele de ecoconditionalitate.

Astfel, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - APIA informeaza fermierii cu privire la obligatia de a respecta normele de ecoconditionalitate (GAEC 6.2), conform carora este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente, in caz contrar APIA va aplica sanctiuni care ajung pana la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru detinatorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetatiei uscate.

Conform normelor de ecoconditionalitate (GAEC 6.2), este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente. Agricultorii care utilizeaza teren arabil (inclusiv pajisti temporare) nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita s.a.), inclusiv miristile sau iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare, precum si vegetatia pajistilor permanente. Agricultorii care utilizeaza pajisti permanente nu trebuie sa arda vegetatia, inclusiv iarba ramasa dupa cositul pajistilor. Aflati aici totul despre Normele de Ecoconditionalitate obligatorii pentru fermieri in 2019

Se excepteaza de la aceasta obligatie, arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cadrul gospodariilor cetatenesti, dar cu respectarea stricta a masurilor generale de stingere a incendiilor.

Observarea unui inceput de incendiu se anunta, imediat, la numarul unic pentru apeluri de urgenta 112. 

 

Noutati

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

22-08-2024 Fungicide

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

22-07-2024 Cereale

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>