In Sedinta de Guvern din 30 iunie 2023 a fost aprobata ordonanta de urgenta, prin care se limiteaza adaosurile comerciale practicate in procesarea si comercializarea unor produse alimentare esentiale, cu scopul de a stopa cresterea excesiva a preturilor pentru aceste categorii de produse.
In 10 iulie 2017 a fost publicat Ordinul MADR nr. 228/2017 privind aprobarea Manualului de gradare pentru semintele de consum. Manualul de gradare are rolul de a servi drept instrument de lucru pentru gradatori si cuprinde informatii ce ofera posibilitatea stabilirii calitatii reale a semintelor de consum depozitate. Aplicarea sistemului de gradare este o garantie a faptului ca producatorii agricoli vor primi un pret corect pentru produsul lor in functie de calitatea acestuia.
Graul face parte din categoria cerealelor paioase si are o importanta deosebita la nivel mondial, in special datorita ponderii in alimentatia oamenilor. Pe plan local reprezinta de asemenea cultura agricola cu cea mai mare suprafata cultivata (peste 2 mil. hectare insamantate), inregistrand o productie in crestere (in 2016 peste 8,4 milioane de tone, cu 7% mai mult fata de anul anterior).
Principala materie prima utilizata in patiserie este faina de grau.
Statiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricola (SCDA) Turda a organizat si in acest an, conform traditiei, in data de 22 iunie, “Ziua graului, a painii si fertilizarii culturilor”. Prezenti in numar de aproximativ 150 de participanti, care vin in fiecare la acest eveniment, pentru a afla noutatile in acest domeniu de la cercetatorii, inginerii, sefii de ferma care beneficiaza de noile rezultate ale cercetarii (creatii noi de soiuri de cereale paioase, tehnologii adecvate schimbarilor climatice din Transilvania).
Bulgurul este compus din boabe de grau durum, integral pisate si prefierte.
Toxicitatea boabelor de grau atacate de fusarioza este cauzata de micotoxine, metaboliti secundari ai fungilor, care apar in diferite stadii ale productiei. Potrivit celor mai recente estimari, micotoxinele contamineaza aproximativ 25% din culturile alimentare din lumea intreaga. Proiectul MYCOHUNT a dezvoltat un sistem care poate detecta imediat micotoxinele la fata locului in camp, in timpul recoltarii sau transferului semintelor de grau. Se estimeaza ca sistemul va fi disponibil pe piata in termen de doi ani.
Pe plan mondial se da o atentie deosebita calitatii graului pentru panificatie. Calitatea graului este data de calitatea glutenului (vascozitate, elasticitate, extensibilitate, rezistenta la actiunea fermentilor proteolitici in procesul de fermentare, etc.)
.
Soiul de grau ESPERIA este dorit de brutari deoarece ofera o faina de caliate superioara..
Prin painea Grau Intreg, Vel Pitar Bucuresti, a reusit sa pastreze toate proprietatile nutritive ale bobului de grau, creand astfel o paine unica in tara noastra.
Pe 15 ianuarie a intre in vigoare prevederile Ordin ANPC nr. 392/2013, care impune anumite norme privind continutul, modul de etichetare si conditiile de comercializare ale painii si produselor de panificatie. Intre timp, ROMPAN a propus cateva modificari care, potrivit presedintelui patronatului - Aurel Popescu, vor fi valabile de la aceeasi data. Ce noutati aduc aceste modificari?
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a declarat, ca va exista o scadere a pretului la paine, acesta mentionand ca Asociatia marilor retaileri s-a angajat sa faca acest lucru in conformitate cu diferenta de la TVA de 24% la 9%.
Productia de grau din acest an a inregistrat o crestere cu 32% fata de anul trecut, potrivit estimarilor Organizatiei Interprofesionale "Cereale şi Produse Derivate"(OIPA).
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, la Antena 3, ca Guvernul va efectua la sfarsitul lunii iulie prima rectificare bugetara din acest an, prin care se spera ca vor fi asigurate fonduri care sa faca posibila reducerea TVA la paine.
Agro Biograins SRL Pecica, judetul Arad, este o companie care activeaza in campul ecologic al agriculturii romanesti, comercializand cereale ecologice de calitate superioara. .
Exista un mare potential pentru sectorul ceralier din economia canadiana pentru a creea o piata deschisa care atrage investitiile, incurajeaza inovatia si creaza noi locuri de munca.
Egiptul a cumparat miercuri 300.000 de tone de grau de la furnizori din Rusia, Franta si Romania, a declarat vicepresedintele Autoritatii Generale pentru Achizitia de Marfuri din Egipt, Nomani Nomani, transmite Bloomberg.
Preţul graului a atins in Rusia un nou record pentru perioada postsovietică, in urma cresterii cu peste 1.000 de ruble (32,25 dolari) in ultima saptamana, potrivit cotidianului Vedomosti, citat de RIA Novosti si Mediafax.
Soiul de grau durum de toamna Wintergold a fost creat de Sdwestdeutsche Saatzucht GmbH & Co. KG, Germania.
Soiul GK Fény este creatia Oficiului de Cercetare pentru Cereale Szeged – Ungaria
Soiurile de grau dur, PANDUR si CONDUR, create de ICDA Fundulea:
"Pane di Altamura" (DOP) a fost inregistrat ca denumire in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate.
In functie de usurinta cu care se realizeaza curatirea impuritatilor, acestea se pot clasifica in impuritati negre, albe si greu separabile.
Doua dintre cele mai valoroase soiuri de grau romanesti sunt Dropia si Crisana. Sunt valoroase atat in privinta potentialului productiv cat si in privinta valorii ridicate a fainii, incadrandu-se in grupa valorica A2.
.In 2003 soiul Apache a fost cel mai cultivat soi de grau din Franta. Soiul Autan este cultivat intens pentru calitatile sale de ameliorator, deoarece corecteaza faina de calitate slaba, aspectul si volumul aluatului.
.
Graul durum sau "graul tare" este cultivat de catre tot mai multi fermieri din UE. Subventia pe care o primesc cultivatorii de grau durum este stimulativa pentru acestia. Cel mai important lucru este pretul de vanzare, care este mult mai mare decat pretul primit pe graul comun de catre agricultorii romani. Si nu in ultimul rand exista o cerere foarte mare de grau durum pe piata europeana. Va prezint in continuare tehnologia de productie la graul durum:
.22-07-2024 Cereale
Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>
10-06-2024 Cereale
Un aspect fundamental al agriculturii este reprezentat de măsurile de combatere a dăunătorilor și a bolilor, acești factori fiind posibile cauze pentru pierderi majore de recoltă și afectarea sănătății culturilor. Din aceste motive, o gestionare eficientă a acestor probleme este esențială pentru a menține o producție sustenabilă și pentru a asigura bunăstarea consumatorilor. Mai multe>>
09-04-2024 Cereale
ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>
06-03-2024 Cereale
In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>
05-03-2024 Cereale
Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>
21-02-2024 Porumb
In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>
16-02-2024 Cereale
Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>
16-02-2024 Porumb
Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>
12-02-2024 Cereale
Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>
26-01-2024 Grau
In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>
26-01-2024 Cereale
ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>