Starea culturilor de toamna 2019-2020

Starea culturilor de toamna respectiv Grau Orz Rapita Triticale la intrarea in iarna - Primul trimestru al anului agricol 2019-2020In ceea ce priveste starea de vegetatie a culturilor de toamna, anul agricol 2019-2020 a debutat cu o lipsa semnificativa de precipitatii in raport cu media multianuala, lipsa care a indus o seceta pedologica accentuata si prelungita in toate regiunile tarii, cu exceptia zonei de podis al Moldovei, in care precipitatiile s-au regasit in limitele de variatie ale valorilor multianuale.

ASAS - Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” precizeaza ca lipsa apei, pe fondul cresterii temperaturii (cu cca.+2,6 oC/ in intervalul sept.-decembrie 2019) in raport cu valoarea medie multianuala au provocat intarzieri semnificative ale semanatului culturilor de toamna in unele zone, fie o diminuare a rasaririi de camp in alte zone, pentru majoritatea culturilor de toamna.

Intarzierea semanatului in raport cu epoca optima a fost impusa de absenta unor precipitatii consistente care sa favorizeze pregatirea terenului sau a patului germinativ pentru culturile de toamna (in unele zone s-a renuntat la aratura, aplicandu-se restrictii tehnologice specifice agriculturii de tip conservativ: prelucrari superficiale cu utilaje usoare, fara rasturnarea brazdei, semanatul direct in miriste). 

La data efectuarii controalelor (sf. lunii noiembrie 2019) majoritatea culturilor de toamna erau rasarite ca urmare a unor ploi relativ consistente in luna octombrie (in unele zone ale tarii) sau in lunile noiembrie in alte regiuni.

Se remarca ca in majoritatea zonelor din care s-au raportat observatii/evaluari, pondera suprafetelor nerasarite este nesemnificativa in raport cu suprafetele semanate, iar desimea culturilor rasarite s-a situat in zona de 400-600 plante/m2 la culturile de cereale si 40-60 plante /m2 la culturile de rapita de toamna, desimi care se pot considera bune/satisfacatoare.

 

PRECIPITATII

Primul trimestru al anului agricol 2019-2020 s/a caracterizat in toate regiunile tarii printr-o lipsa acuta de precipitatii in majoritatea regiunilor tarii atat la nivelul acumularilor cat si pe palierul valorilor medii lunare. Cu mici exceptii (SCDA Valul lui Traian, SCDA Vaslui), practic in toate locatiile de monitorizare precipitatiile s-au situat sub valoarea acumularilor medii multianuale, cu mentiune ca in majoritatea zonelor, precipitatiile din luna octombrie 2019 au semnificativ superioare celor realizate in luna septembrie si in unele zone si a celor din luna noiembrie asigurand in majoritate agroecosistemelor zonale necesarul de apa pentru rasarire.

 

TEMPERATURA

In primul trimestru al anului agricol 2019-2020 temperaturile medii lunare au inregistrat valori net superioare valorilor medii multianuale in unele regiuni cresterile inregistrate fiind semnificativ superioare acestora. Valoarea medie a depasirilor temperaturilor medii la nivelul locatiilor de monitorizare a fost de 2,60C. Locatiile in care s-au inregistrat depasiri asigurate statistic a temperaturilor medii au fost: Brasov, Fundulea, Livada, Marculesti, Simnic, Tulcea, Turda.

Apreciem ca primul trimestru al anului agricol 2019-2020 a fost extrem (si neobisnuit) de cald, astfel ca in 8 din cele 17 zone (42 %) monitorizate depasirea de temperatura medie fost de 2,6 0C pe fondul unui deficit de mediu de apa de cca. 40 mm ( cu variatii locale de la -6,0mm la 90,0 mm, cu o variabilitate medie spre mare de 26,1%. Analiza interdependentei dintre deficitul de precipitatii si excedentul termic indica o relatie de inversa proportionalitate cu valoare semnificativa (-0,374).

CONCLUZIE: Primul trimestru al anului agricol 2019-2020 s-au caracterizat (in raport cu valorile medii multianuale) printr-o seceta severa (cu exceptia regiunilor podisului Moldovenesc si Central Moldovenesc), si un regim termic extrem de calduros, in toate regiunile tarii monitorizate prin intermediul retelei CDI agricole specializate pentru cultura de specii de culturi de camp.

 

STAREA DE SANATATE A CULTURILOR DE TOAMNA

Temperaturile ridicate inregistrate in perioada premergatoare intrarii in iarna (apreciata in baza evolutiei meteo climatice anuale) au indus o dezvoltare relativ netipica a bolilor specifice si a unor daunatori cu atacuri reduse ca frecventa si intensitate – cicade (probabil Macrosteles laevis – cicorita graului si/sau Psammotettix striatus L.- cicada striata a graului).

Judetul

Cultura

Boala/Daunatorul

Frecventa

Intensitate

Grad de atac

OBSERVATII

SCDA Braila

Grau -G

Musca cerealelor

5 - 8 %

50 - 75 %

2,5 - 6,0 %

 

Grau

Cicade

50 - 75 %

1 - 3 %

0,4 - 2,3 %

 

Orz -O

Cicade

50 -75%

1 - 3%

0,4 - 2,3%

 

Rapita -R

Viespea rapitei – Athalia

8 - 10%

30 - 50%

2,4 - 5,0%

 

SCDA Livada

G+O

Fainare

60-70%

3-5%

2-3%

 

G+O

Septorioza

100

5

5

 

G+O

Mustele cerealelor

0,1

0,1

0,1

sporadic

G+O

Fainare

40-50

3-4%

1-2%

 

G+O

Helmintosporioza

100

5-6%

5-6%

 

Rapita

Viespea (Athalia)

6-7%

10-15%

0.5-1%

ras. esalonata

Rapita

Paduche cenusiu

15-20%

10-12%

1-2%

 

Rapita

Fainare

40-50%

10-12%

4-5%

400-500pl/mp

Rapita

Putregai(Phoma)

30-40%

15-20%

4-8%

400-500pl/mp

Triticale

fainare

100

5-6%

5-6%

400-500pl/mp


Avand in vedere acumularea redusa de apa in sol pe orizontul 0-150 cm, mult sub capacitate de camp la ora efectuarii evaluarilor in aproape toate regiunile este foarte important sa se urmareasca, cu multa atentie, evolutia acesteia si sa se ia masurile cele mai adecvate de aplicarea masurilor tehnologice specifice tinand cont de specificitate fiecarei culturi si sole. Seceta instalata in luna septembrie si continuata in toata perioada anterioara intrarii in iarna s-a prelungit si in primele luni de iarna existand prognoze pesimiste privind resorbtia ei pana la desprimavarare credem ca va trebui acordata o atentie deosebita va trebui acordata fertilizarilor suplimentare cu azot din ferestrele iernii si monitorizarilor atacului de boli specifice culturilor / speciilor de toamna.

ASAS
Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”

  

 

Noutati

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

21-11-2024 Erbicide

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

Când vine vorba de protejarea culturilor tale împotriva buruienilor dăunătoare, alegerea erbicidului potrivit poate face diferența între o recoltă bogată și una afectată. Cu atâtea opțiuni pe piață, este necesar să înțelegi cum să selectezi produsul care să îți asigure cele mai bune rezultate. Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

22-08-2024 Fungicide

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

22-07-2024 Cereale

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>