Primul tratament impotriva bolilor se efectueaza primavara, la reluarea vegetatiei, cand plantele sunt in crestere activa (inceputul alungirii paiului si aparitia frunzei stindard). Acest prim tratament este deosebit de important, intrucat multe dintre bolile foliare ataca in prima faza de vegetatie a plantelor. De asemenea, aplicarea tratamentului depinde si de conditiile de camp, insa este recomandat ca acesta sa fie facut cat mai devreme posibil, preventiv, pentru a elimina aparitia si dezvoltarea agentilor patogeni inca din prima faza.
Cultivatorii de orez din statele UE vor avea in scurt timp acces la un produs revolutionar de protectie a plantelor care-i va ajuta sa-si imbunatateasca randamentul si calitatea culturilor. Aprobarea utilizarii substantei din componenta Rinskor™ (florpirauxifen-benzil) a fost anuntata oficial intr-un document UE la inceputul acestei luni, urmand ca legislatia sa intre in vigoare pe data de 24 iulie 2019.
Ancheta efectuata de CE a confirmat o crestere semnificativa a importurilor de orez Indica din Cambodgia si Myanmar in Uniunea Europeana; aceasta crestere a cauzat prejudicii economice producatorilor europeni. Prin urmare, Comisia Europeana a decis astazi sa reintroduca taxe la import, care vor scadea in mod constant pe parcursul unei perioade de trei ani.
Cultura de orez din Romania este sustinuta prin politicile agricole promovate de MADR, aceasta ocupand in prezent 8.360 hectare cultivate, desi exista suprafete pretabile pentru cultura orezului in toata lunca Dunarii. Ministrul Agriculturii a participat in 1 februarie 2018 la intalnirea cu procesatorii si cultivatorii de orez, scopul acestei intalniri fiind cunoasterea problemelor cu care se confrunta sectorul in vederea identificarii solutiilor pentru a veni in sprijinul acestora.
Orezul alaturi de grau este cea mai importanta cultura alimentara din lume, iar tarile din Asia il consuma zilnic cu carnea de pui si legume. Aliment de baza, orezul este bogat in fibre, seleniu, este fara colesterol, sanatos pentru inima, previne cancerul, este folosit in diete pentru pierderea in greutate, stabilizeaza tensiunea arteriala si ofera un nivel ridicat de energie pentru organism.
Ploile din preajma recoltatului la cerealelor paioase, au favorizat dezvoltarea accentuata a tuturor speciilor de buruieni. O data cu cresterea buruienilor, se acumuleaza si o reserva semnificativa de seminte ale acestora in sol. Astazi, aplicarea erbicidelor totale pe miristi, a devenit o lucrare agricola importanta pentru fiecare fermier.
Prin HG 427/2016, s-a aprobat plafonul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru culturile de: in pentru fibra ANT 2, canepa pentru fibra ANT 3, tutun ANT 4, hamei ANT 5 si sfecla de zahar ANT 6, care se acorda pentru anul de plata 2015, in limita sumei de 4318,500 mii euro. De asemenea, se aproba plafonul maxim de 105.707 mii euro, care se acorda pentru anul de plata 2015 pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul vegetal.
Incepand de azi se afla in dezbatere publica o hotarare de guvern cu propunerea plafoanelor alocate ajutoarelor nationale tranzitorii si schemelor de sprijin cuplat in sectorul vegetal, precum si pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul 2015. Astfel propunerea pentru plafonul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru anul 2015 va fi de 4318,500 mii euro si se va distribui astfel:
Cultura de orez se insamnteaza cand in sol la adancimea de semanat se realizeaza 11-12 grade C, cu tendinta de crestere in zile urmatoare. Calendaristic, semanatul orezului incepe in doua decada a lui aprilie si se termina pana la 5 mai.
La nivel global exista o nevoie de a dezvolta diferite soiuri de culturi mai productive, mai putin daunatoare mediului si, de asemenea, mai tolerante la variatiile de mediu. Astfel, secventele genomice a mai mult de 3.000 de soiuri de orez au fost plasate in sistemul global de informatii al Tratatului International privind Resursele Genetice Vegetale pentru Alimentatie si Agricultura (ITPGRFA) de mai multe institute de cercetare a orezului din lume, intr-o miscare care doreste stimularea planurilor de infiintare a unei baze de date la nivel mondial printr-un sistem de schimb de resursele genetice privind culturile.
Prin „Arroz Carolino do Baixo Mondego” IGP, Portugalia, se intelege cariopsa fara pericarp a speciei Oryza sativa L., subspecia Japonica, de diverse soiuri, precum Aríete, Eurosis, Augusto, Vasco si Luna care, datorita faptului ca se cultiva in regiunea Baixo Mondego, dupa ce a fost decorticata si albita, prezinta un nivel de umiditate mai mic sau egal cu 13 % .
Ecologia devine un stil de viata, care presupune grija pentru mediul in care traim si pentru viitorul copiilor nostri.
Vineri, 27 septembrie 2013, secretarul de stat in Ministerul Agriculurii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Botanoiu, a participat la „Ziua orezului”, eveniment care s-a desfasurat in incinta Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din municipiul Slobozia, judetul Ialomita.
28 % din suprafata de peste 3 milioane de hectare de orz ale Statelor Unite se cultiva in statul Dakota de Nord.
Romania poate deveni numarul unu in Europa in ceea ce priveste cultura de orez bio, daca va sustine in continuare acest sector, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-un seminar de profil.
Conditiile de seceta din Sri Lanka au afectat mai mult de 20.000 de fermieri si a distrus 16.000 de hectare de campuri de orez.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va implementa, incepand cu anul 2012, o schema de ajutor specific, care are ca obiective prevenirea tendintei de reducere a suprafetelor cultivate cu orez si asigurarea unei productii care sa acopere o parte din necesarul de consum intern.
Riso Scotti, compania familiei Scotti din Italia, cel mai mare cultivator de orez de pe teritoriul Europei, pe 6.500 hectare cultiva deja orez. Obiectivul pentru anul viitor este de aproape 8.000 hectare, iar In 2014 vom lucra toate cele 10.500 hectare.
In conditiile in care cerealele romanesti nu sunt protejate nici la nivel national, orezul „ARROZ CAROLINO DAS LEZIRIAS RIBATEJANAS” (IGP) a fost inregistrat in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate, de catre statul membru Portugalia.
După grâu, orezul (Oryza Sativa) reprezintă cereala cea mai răspândită în lume. Datorită excelentelor sale proprietăţi nutritive acesta a permis supravieţuirea a milioane de persoane în zone foarte sărace fără alte resurse alimentare. Pentru a înţelege care sunt avantajele nutritive ale acestei cereale este important să cunoaştem elementele componente ale bobului de orez.
.22-07-2024 Cereale
Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>
10-06-2024 Cereale
Un aspect fundamental al agriculturii este reprezentat de măsurile de combatere a dăunătorilor și a bolilor, acești factori fiind posibile cauze pentru pierderi majore de recoltă și afectarea sănătății culturilor. Din aceste motive, o gestionare eficientă a acestor probleme este esențială pentru a menține o producție sustenabilă și pentru a asigura bunăstarea consumatorilor. Mai multe>>
09-04-2024 Cereale
ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>
06-03-2024 Cereale
In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>
05-03-2024 Cereale
Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>
21-02-2024 Porumb
In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>
16-02-2024 Cereale
Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>
16-02-2024 Porumb
Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>
12-02-2024 Cereale
Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>
26-01-2024 Grau
In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>
26-01-2024 Cereale
ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>